Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat ca este putin probabil sa se ajunga la un acord privind bugetul UE in perioada 2014-2020 la Consiliul European de saptamana aceasta, asa cum arata pozitiile din acest moment.
"Propunerea Comisiei Europene este ca anvelopa totala, deci dimensiunea totala a acestui buget sa fie peste o mie de miliarde, mai precis 1.033 de miliarde de euro, iar luptele in jurul acestui buget sunt extrem, extrem de dure, pozitiile statelor membre sunt din ce in ce mai radicale si nu va fi deloc simplu sa se ajunga la un acord la reuniunea extraordinara a Consiliului European, chiar daca este prevazut ca dezbaterile sa dureze mai mult de doua zile, chiar tot weekendul este dedicat acestor discutii, dar ramane de vazut daca va putea sau nu sa se ajunga la un acord. Asa cum arata pozitiile in momentul de fata, e putin probabil", a afirmat duminica, la Digi24, ministrul MAEur.
Leonard Orban a precizat ca din primele calcule facute Romania va fi sigur afectata de ultima propunere privind bugetul, cea a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care, pentru prima data stabileste o legatura intre rata de absorbtie pentru 2007-2001 si alocarile pentru viitorul buget.
O legatura cu gradul de absorbtie 2007-2011 afecteaza Romania, Bulgaria si Italia
"Propunerea a fost facuta in cursul noptii de miercuri de catre echipa presedintelui Consiliului European, domnul Van Rompuy, si pentru prima data este stabilita o legatura... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 11:57
BNR va publica astazi datele privind idicatorii monetari din luna iunie 2012, iar ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, va participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale al UE.
Banca Nationala a Romaniei publica marti datele privind indicatorii monetari in luna iunie 2012.
In mai, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut cu 1,1% (0,9 la suta in termeni reali) fata de luna aprilie 2012, pana la nivelul de 227,098 miliarde de lei.
Creditul in lei s-a majorat cu 0,25% (0,0% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,6% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 0,4 milioane euro).
La 31 mai 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 9,4% (7,4% in termeni reali)fata de perioada similara din 2011.
Creditul guvernamental s-a majorat in luna mai 2012 cu 1,5%, pana la 82,293 miliarde lei. La 31 mai 2012, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 26,9% (24,6% in termeni reali) fata de 31 mai 2011.
Creditele romanilor au crescut cu 10% intr-un an.
Leonard Orban merge la Consiliul de Afaceri Generale al UE
Ministrul afacerilor europene Leonard Orban va lua parte marti la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG), desfasurat la Bruxelles.
Viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020 va fi tema centrala a discutiilor, ca si la precedentele reuniuni ale consiliului.
Agenda cuprinde si o... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:10
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca scenariul unei iesiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat in calcul pentru prima oara de catre Consiliul European la reuniunea informala din 23 mai, de la Bruxelles.
"E clar ca nu e un subiect de ministri de finante, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu ma astept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul in care trebuie abordata Grecia. Mesajul politic este ca Grecia trebuie tinuta in UE, dar pot sa confirm ca sunt tot mai multi oficiali din tarile UE care calculeaza si iau in considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii ca o iesire controlata a Greciei din zona euro trebuie luata in considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finala, dar pot sa va spun ca optiunea de a lasa Grecia sa paraseasca chiar va fi pe masa, pentru prima data in ultimii ani", a declarat Orban, la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Romano-Britanice.
De asemenea, el a subliniat ca personal sustine mentinerea Greciei in Eurozona si a adaugat ca, desi iesirea Greciei si revenirea la drahma a devenit "o optiune", "consecintele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atat pentru Grecia, care va fi afectata semnificativ, ci pentru intreaga economie europeana, inclusiv pentru Romania.
Totodata, Orban a aratat ca sunt estimari referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viata al grecilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:29
Presedintele Traian Basescu a ajuns la Bruxelles, unde va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, in marja careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.
Programul sefului statului pentru joi cuprinde participarea, de la ora 14.00 a Romaniei, la Summit-ul Partidului Popular European (PPE). De la ora 19.00 este prevazuta participarea la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.
In cursul serii, de la ora 20.30 a Romaniei, este programat un dineu de lucru al sefilor de delegatii, unde, potrivit invitatiei transmise sefilor de stat si de guverne de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se vor discuta problemele economice ale UE, extinderea Schengen si acordarea statutului de tara candidata pentru Serbia.
Vineri dimineata, de la ora 10.00, este prevazuta ceremonia de semnarea a Tratatului de guvernanta fiscala, urmata de sesiunea oficiala de lucru a Consiliului European, la finalul careia presedintele Basescu are anuntata o conferinta de presa cu jurnalistii romani.
Din delegatia sefului statului fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum si consilierul prezidential pentru relatii internationale si politici europene, Bogdan Manoiu.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, la reuniunea Consiliului European se va liderii europeni vor discuta si despre masurile de stimulare... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 12:57
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca este posibil ca masurile luate la Consiliul european din 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si ca nu este exclus sa fie convocata o noua reuniune a Consiliului european.
"S-ar putea ca masurile luate la Consiliul european din zilele de 8 si 9 decembrie sa nu fie suficiente pentru calmarea pietelor si de altfel am si constatat ieri ce s-a intamplat in diferite orase din UE. In momentul de fata n-as vrea sa speculez in niciun fel in ceea ce priveste eventualele masuri suplimentare care ar fi necesare" a declarat Ministrul Afacerilor Europene.
"Sunt foarte multe discutii in momentul de fata, sunt foarte multe optiuni. Unii spun de exemplu ca ar trebui sa existe o garantare fara o limita fixa ale diferitelor mecanisme, fie ca vorbim de facilitatea europeana de stabilitate financiara, fie ca vorbim de viitorul mecanism european de stabilitate", a mai spus Orban.
Orban: Ar trebui avuta in vedere emiterea de eurobonduri
"Sunt diferite alte masuri care sunt discutate. In momentul de fata, ele sunt respinse de unele state membre, in principal de Germania. Este greu sa anticipam in prezent daca se va merge cu aceste formule sau daca vor fi alte idei care vor fi luate in considerare. Eu am spus ca nu este exclus ca, datorita masurilor necesare pe termen scurt, sa fie convocata o noua reuniune a Consiliului european inainte de termenul normal, inainte de luna martie a anului viitor", a... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:15