Tot mai multi romani au lucrat de acasa in ultima luna si jumatate, in contextul pandemiei de coronavirus, iar Bucurestiul este lider detasat in Romania in privinta numarului de angajati care fac work from home. Capitala este totodata si cel mai bun oras din lume in care sa lucrezi de acasa.
Potrivit unui clasament facut de Broadband Deals, citat de Travel Daily News, Bucurestiul este pe primul loc in acest top, in ce priveste lucratul de acasa sau de la distanta.
Iata si care au fost indicii luati in calcul, fiind analizate 50 de mari orase ale lumii:
Viteza medie a Internetului - trebuie sa fie de incredereExistenta companiilor de livrare a mancarii acasaNumarul disponibil al locurilor de munca ce poate fi facuta de acasaCostul unui laptop in acel orasCostul vietii
Citeste si:
Cele mai ieftine destinatii pentru weekend, in Europa. Cum sta BucurestiulSurpriza la puterea de cumparare: Bucurestiul este sub Sofia sau Brasov
"Daca lucrati din Bucuresti, nu veti duce lipsa de mancare la pauza de pranz, cu optiuni de mancare uimitoare de la Uber Eats sau de la restaurantele unde se poate lua la pachet", scriu autorii studiului, adaugand ca prima investitie trebuie insa facuta intr-un laptop.
Bucurestiul este pe primul loc si la proportia de locuri de munca de acasa, din total - 4,33%, fiind urmat de San Francisco - 4,29%, singurele doua orase analizate cu peste 4%. Spre comparatie, Tokio are doar 0,13% locuri de munca de acasa, din total.
Cu o viteza... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 08:57
Rezilienta oraselor reprezinta capacitatea acestora de a se adapta si de a lua masuri necesare raspunsului la situatii perturbatoare, care pot avea consecinte grave asupra functionalitatii oraselor, dar si abilitatea de a se adresa problemelor cu care se confrunta locuitorii.
Rezilienta presupune continuarea drumului firesc de evolutie a oraselor in conditii de criza, urgente, dezastre naturale sau orice alt fel de probleme.
Orasele care sunt pregatite sa raspunda la diverse provocari in timp real, fara a afecta buna dezvoltare a acestora pe termen lung, sunt cele care au un nivel ridicat de rezilienta, insa acest fapt depinde de procedurile de functionare pe care acestea si le stabilesc.
Orasele Inteligente, datorita naturii lor, sunt orase reziliente. Prin solutii de Smart City, rezilienta oraselor creste considerabil, iar acestea se transforma in orase cu o calitate ridicata a vietii, in care oamenii isi doresc sa traiasca.
Spre exemplu, "tehnologiile smart ofera agentiilor locale noi instrumente pentru luarea de masuri preventive, pentru a raspunde in caz de urgente, si pentru planificarea pe termen lung a durabilitatii si cresterii."
Prin intermediul tehnologiilor smart, autoritatile locale pot primi informatii in timp real si pot gestiona si preveni situatii, inainte ca acestea sa apara. Asadar, prin digitalizare si prin tehnologie, orasele smart devin orase reziliente.
Conceptul de rezilienta poate fi privit si din perspectiva globala. Rezilienta... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:55
Investitia in educatie este cea mai puternica sursa de crestere in Romania si cea care inca pastreaza speranta unui viitor mai bun. Iar educatia nu inseamna doar alfabetizare, ci si alfabetizarea digitala.
Vorbim astazi despre educatia IT ca un factor decisiv pentru dezvoltarea tinerilor, intr-o lume in care Uniunea Europeana va avea nevoie, in 2020, de 900.000 de specialisti IT, pe langa cei 9 milioane care activeaza deja in industria IT&C, iar Statele Unite preconizeaza in 2020 o nevoie de 1 milion de specialisti IT.
Business24 a stat de vorba cu Oana Manga, care inca din 2013 conduce Academia Micilor Developeri, proiect inspirat de miscarea "Hour of Code" si estimat sa ajunga la o cifra de afaceri de 250.000 euro la finalul anului 2020.
Aici, cei mici pot studia pana la obtinerea primei certificari Java de la Oracle, Java Foundations.
"Consideram investitiile in educatia IT ca fiind de risc minim in prezent si potential crescut in viitor, cu conditia sa ai un partener de business, ca in orice proiect, profesionist, cu istoric si experienta extinsa in piata in care vrei sa investesti", povesteste antreprenoarea, care a venit cu propunerea francizarii primului hub IT din Romania.
Ce sfaturi are pentru cei ce vor sa investeasca in educatie?
"...sa creada si sa investeasca in educatie, este practic singura sursa de crestere in Romania si speranta intr-un viitor mai bun, la nivelul altor state. In acelasi timp, satisfactia personala pe care o vor avea este... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 16:00
Unele orase europene fac eforturi mari pentru a fi sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator. Acestea au primit titlul de "Capitala Verde Europeana" in cadrul concursului organizat de Comisia Europeana.
Conform studiului recent efectuat de echipa momondo, 37% dintre romani au declarat ca vor merge intr-un City Break in 2019. Nu este deloc surprinzator faptul ca cei mai multi dintre ei si-ar dori ca, pe langa explorarea oraselor si vizitarea obiectivelor turistice, sa se poata relaxa intr-un mediu mai linistit si mai prietenos cu sanatatea lor.
Fie ca urmaresc sa petreaca o dupa-amiaza in parc sau sa faca un tur al orasului pe bicicleta, turistii romani isi doresc sa beneficieze cat mai mult de oportunitatile "verzi" care, poate, le lipsesc acasa.
Top 3 cele mai recente titluri
In 2019 Capitala Verde Europeana este Oslo, care impresioneaza prin abordarea sa holistica, ingrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care: biodiversitate, transport public, sau sanatatea cetatenilor.
Turistii care planifica un city break aici, vor putea sa se bucure de spatiul tot mai mult oferit pietonilor, in detrimentul masinilor, precum si de spatiile verzi care se impart in intregul oras.
Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult: 191 EUR
Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasa pentru a pune in valoare strategia de imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor si turistilor din capitala Portugaliei.
Dezvoltarea... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 12:49
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, in plenul Camerei Deputatilor.
Biroul Permanent a decis, miercuri, la solicitarea grupului parlamentar al USR, sa fie chemat la "Ora Guvernului" ministrul de Finante, pentru a explica efectele OUG 114. Dezbaterea va incepe de la ora 16:00.
Si premierul Viorica Dancila a fost chemat in Camera Deputatilor, la "Ora prim-ministrului", pe data de 4 martie, a anuntat marti liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.
"PNL declara razboi total impotriva 'ordonantei lacomiei' Guvernului Dancila si o cheama pe Viorica Dancila la audieri in Parlament la 'Ora prim-ministrului'. Am inregistrat astazi (marti - n.red.) solicitarea ca prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, sa vina la audieri in plenul Camerei Deputatilor, tocmai pentru ca dorim sa purtam o dezbatere fundamentata care sa conduca la oprirea Ordonantei 114.
Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la inlaturarea OUG 114 si a efectelor acesteia. O solutie si cea mai la indemana ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonante, domnii Dragnea si Valcov, sa decida emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze 'ordonanta lacomiei'.
Asta ar insemna vointa politica din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci sperantele sunt mici. A doua varianta pe care putem sa o generam in urma audierii premierului in plenul Camerei ar fi ca aceasta ordonanta sa treaca in procedura de urgenta prin dezbatere si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 07:14
Iubesti peisajele pitoresti si linistea dintr-un mic orasel deloc aglomerat de care nu multi au auzit? Atunci trebuie sa iei in calcul ca viitoarea vacanta sa o petreci intr-una dintre urmatoarele localitati din Europa.
Citeste si Destinatii de vacanta pentru inceputul toamnei (Galerie foto&Video)
Manarola (Italia) se numara printre cele mai colorate orase din lume si este asezat in intregime pe stanci. Orasul face parte din zona Cinque Terre sau Cele Cinci Pamanturi, din nordul Italiei. Acest oras este perfect pentru iubitorii de pescuit si este renumit pentru vinul Sciacchetra.
Nu o sa vezi aici masini sau semafoare si, tocmai de aceea, daca mergi cu automobilul vei fi nevoit sa il lasi in afara orasului si apoi sa iei un autobuz special sau sa mergi pe jos, arata Trips to discover.
Manarola italya pic.twitter.com/agm1HcDowd- boleyn kizi (@josephineVV5) 2 octombrie 2016
Vezi unde trebuie sa mergi pentru a admira sculpturi unice (Galerie ...citeste mai departe despre "Localitati mici din Europa pe care trebuie sa le vizitezi cel putin o data in viata (Galerie foto&Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 06:50
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, invitat la Adevarul Live, a declarat ca industria romaneasca nu este intr-o stare atat de rea cum apare in dezbaterea publica, dar ca este nevoie de un efort de reindustrializare a Romaniei inclusiv pentru orasele mici, cum este Victoria, din judetul Brasov, dar si pentru zonele rurale.
"Industria romaneasca nu este intr-o stare atat de rea cum apare in dezbaterea publica, dezbaterea publica preia mai ales acele informatii care starnesc zarva. Red ca trebuie sa facem un efort de reindustrializare, nu este importanta numai pentru industrie, dar si pentru orasele mici, cum este Victoria, si in zonele rurale, aici populatia este imbatranita, tinerii pleaca, se va ajunge sa se inchida scolile", a declarat ministrul Economiei.
Vosganian a mai spus ca astazi a avut loc la sediul Ministerului Economiei prima intalnire a unei comisii organizate pentru strategia de reindustrializare. La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai bancilor, ai investitorilor straini, dar si ai unor companii precum Alro, ArcelorMittal, Astra Vagoane.
Citeste mai multe despre Vosganian: Reindustrializarea ar trebui facuta si in orasele mici si mediul rural pe Adevarul.ro mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:56
Centrele comerciale din orasele mici, cu mai putin de 100.000 de locuitori, se lupta sa supravietuiasca recesiunii, schimbandu-si planurile de afaceri si scazand chiriile.Din cauza scaderii vanzarilor, multi ocupanti ai mall-urilor din aceste orase nu isi mai permit sa plateasca chiria, ceea ce duce la o reducere a incasarilor proprietarilor chiar si cu 50 de procente, relateaza Ziarul Financiar. "Primele sase luni ale acestui an au fost groaznice. Unii chiriasi nu si-au platit chiriile ca nu au avut bani, deoarece vanzarile au scazut simtitor fata de lunile decembrie si chiar fata de ianuarie. Gradul de ocupare a mallului este de circa 70-75% si am redus chiriile cu 20-30% pentru unii retaileri", a declarat Simona Suciu, actionarul majoritar al firmei care detine Deva Mall. Dupa ce s-au extins in Capitala si in orasele mari, dezvoltatorii de centre comerciale sperau sa poata intra cu succes si pe piata oraselor cu 50.000 - 100.000 de locuitori. Insa, din cauza crizei economice, acestia nu au mai apucat sa-si duca la bun sfarsit proiectele. Astfel, dintre orasele cu sub 100.000 de locuitori, exista mall-uri doar in Deva, Alba Iulia si Focsani. "Au plecat si de la noi o serie de chiriasi, in general companii care au probleme mari si inchid magazinele la nivel national. Gradul de ocupare a Mall Alba este in prezent de 80% si gasim cu greu alti chiriasi deoarece nu se mai dezvolta nimeni. Sunt cateva firme care tatoneaza si nimic mai mult", a declarat Mirela Strajan,... mai mult
Sambata, 15 August 2009, ora 14:22
In timp ce dezvoltatorii de centre comerciale amana datele de deschidere sau de incepere a constructiilor, companiile ce detin lanturi de super sau hypermarketuri spera sa faca fata crizei economice prin orientarea spre orasele mici. Cel mai costisitor mall din Bucuresti, Grand Arena, va fi deschis pe 25 martie, desi data initiala era programata pentru anul trecut. Centrul comercial a costat aproape 190 de milioane de euro. Acesta este, insa, un caz fericit. Desi se afla intr-un stagiu foarte avansat de constructie, inaugurarea centrului comercial Tiago din Oradea a fost amanata deja de doua ori. Astfel, desi trebuia sa fie gata in luna noiembrie a anului trecut, deschiderea a fost amanata pana in primavara lui 2009, iar, recent, reprezentantii companiei au anuntat ca inaugurarea va avea loc in luna septembrie. De asemenea, proprietarii Euromall, din Galati, au luat decizia de a amana deschiderea pana la sfarsitul verii. Centrele comerciale Galleria din Suceva si Piatra-Neamt sunt si ele pe lista locatiilor care ar fi trebuit sa se deschida. Motivul principal pentru aceste intarzieri il reprezinta gradul de ocupare scazut pe care il inregistreaza centrele comerciale. De exemplu, Tiago ar fi ocupat doar in masura de 50 de procente, in timp ce Euromall ar avea 80% din spatiul disponibil ocupat de magazine. Fiind probabil influentate de indecizia dezvoltatorilor de centre comerciale din orasele mai mari, dar si de concurenta acerba de pe aceste piete, lanturile de... mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 09:12