Consiliul Local Oradea a hotarat in ultima sedinta din 2020 contractarea a doua credite in valoare de 166,6 milioane lei, echivalentul a 34,2 milioane euro. Banii vor fi folositi pentru construirea a trei parcari si cofinantarea unor proiecte europene.
Potrivit ebihoreanul.ro. hotararea a fost luata cu unanimitate de voturi. Sursa citata mai arata ca primul imprumut, in valoare de 94,6 milioane lei, va fi luat pentru construirea parcarilor supraetajate de la Spitalul Judetean (48,9 milioane lei) si din strada Iosif Vulcan (16,1 milioane lei), respectiv amenajarea celei care va deservi viitorul complex sportiv din strada Fagarasului (29,6 milioane lei).
Din al doilea credit, estimat la 72 milioane lei, mai arata ebihoreanul.ro, vor fi cofinantate proiecte europene, precum amenajarea parcarii subterane de sub viitorul centru de afaceri Piata Cetate (63,3 milioane lei) si transformarea cladirii fostului Spital de Neurologie din strada Louis Pasteur in incubator de afaceri IT (8,7 milioane lei).
Potrivit sursei citate, Oradea are deja cinci credite insumand 277,3 milioane lei, din care mai datoreaza 57,5 milioane lei, si sase imprumuturi de 99,3 milioane euro, cu un rest de plata de 48,7 milioane euro.
Citeste si:
Ilie Bolojan anunta trei variante de lucru pentru centura orasului Alesd. Cand se va circula pe noua sosea ...citeste mai departe despre "Oradea ia credite de peste 34 de milioane de euro pentru a construi parcari supraetajate si subterane" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 08:23
Cadrele didactice de la Colegiul National "Onisifor Ghibu" din Oradea au primit tablete grafice achizitionate de conducerea unitatii de invatamant cu ajutorul economiilor facute la facturile de utilitati, de cand cursurile se desfasoara online, relateaza Bihoreanul.
Scoala a cumparat 95 de tablete, pentru ca profesorii sa predea mai usor de la distanta.
"Pe aceste tablete, profesorii pot desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul si pur si simplu elevii vad ce scriu, in timp ce scriu. Exact ca in clasa", a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.
Ideea a fost data chiar de unii dintre profesorii scolii, care si-au cumparat asemenea dispozitive din banii proprii.
Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar scoala a folosit bani economisiti in ultimele luni, de cand orele se tin de la distanta.
Potrivit directorului, economiile facute la utilitati precum apa, energie electrica sau incalzire se ridica la circa 300.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat tabletele grafice, dar si 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum sa intre la orele online.
Colegiul National Onisifor Ghibu Oradea este cea mai mare unitate scolara din judetul Bihor. Peste 150 de profesori si invatatori asigura pregatirea si educatia a peste 1800 de elevi.
CITESTE SI:
Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani
VIDEO Momentul in care Gabriela Firea i-a cerut insistent premierului Orban sa-si dea demisia din Parlament.... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 17:30
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, anunta desemnarea de catre CNAIR a unui castigator pentru construirea drumului de legatura dintre Oradea si autostrada Transilvania.
"Firma Strabag a fost desemnata sa realizeze cei 19 km cu profil de autostrada. Noul drum va incepe cu un pasaj peste calea ferata de la giratoriul de pe Calea Santandrei, trece cu un pod nou peste Cris in zona localitatii Sintion, traverseaza cu pasaje supraterane drumul si calea ferata ce duc spre Ungaria in zona comunei Bors si se termina intr-un nod rutier pe autostrada, la 2,5 km de granita.
In conditiile in care procedura de licitatie nu va fi contestata in urmatoarele 11 zile, pana la jumatatea lunii septembrie ar putea fi semnat contractul de proiectare si executie. Vor fi necesare cateva luni pentru realizarea proiectului tehnic iar la primavara, cel tarziu, vor incepe lucrarile", spune primarul Bolojan, care va candida la alegerile locale din 27 septembrie pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Bihor.
Primarul mai sustine ca in doi ani ar trebui ca Oradea si judetul Bihor sa fie legate direct, pe autostrada, de Europa.
Valoarea lucrarilor este de 134 milioane de euro si este finantata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare. ...citeste mai departe despre "A fost desemnat constructorul autostrazii de legatura dintre Oradea si A3. Contract de 134 de milioane de euro pentru 19 kilometri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 19:58
Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, finalizat cu o intarziere de aproape doi ani, a fost inaugurat marti, intr-un proiect integrat in valoare de aproape 26 milioane de lei.
"Este un proiect integrat, care inseamna aici, pe Aeroportul Oradea, terminarea a trei proiecte, coordonate impreuna. Discutam despre construirea, respectiv extinderea celor doua terminale. De azi, devine Terminalul 1 acest terminal nou, iar vechiul terminal devine Terminalul 2, care s-a reabilitat in intregime. Discutam apoi si despre reabilitarea parcarilor pentru public si angajati, a intregului platou din fata celor doua terminale aeroportuare si drumuri de incinta, precum si accesul realizat pentru conectarea rutiera a aerogarii la DN 79 Oradea-Arad", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Pasztor Sandor.
Noul terminal de pasageri are o suprafata de 2.925 metri patrati, cu destinatia plecari si sosiri curse interne si sosiri curse externe, in timp ce terminalul existent va asigura plecarile in cursele internationale. Capacitatea de prelucrare se ridica la 600 de pasageri pe ora, pe trei fluxuri, comparativ cu vechiul terminal, unde se procesau doar 100 de pasageri pe ora.
Parcarea din fata dispune de 128 de locuri, 5 locuri pentru persoane cu dizabilitati, 14 locuri pentru taxi, 3 pentru autocare, 6 pentru autobuze, iar parcarea din fata terminalului 2 ofera 71 de locuri de parcare publica, alaturi de alte 80 de locuri pentru... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 15:00
Partidul lui Dacian Ciolos avertizeaza ca in aceste momente Romania are nevoie de strategie si organizare, nu de relaxare si in acest context recomanda introducerea testarii de tip "pooling".
Reprezentantii PLUS spun ca echipa de cercetatori de la Crucea Rosie Frankfurt (Germania), coordonata de profesorul Erhard Seifried, impreuna cu Institutul pentru Virusologie Medicala din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt (Universitatea Goethe), sub coordonarea profesorului Sandra Ciesek, a dezvoltat cu succes aceasta metoda care permite cresterea capacitatii de testare pentru identificarea virusului SARC-CoV-2.
Echipa executiva PLUS Sanatate propune un plan corect, menit sa asigure
1) intoarcerea rapida a persoanelor la domiciliul din tara;
2) reducerea riscului de raspandire a infectiilor in comunitate prin carantina de scurta durata + testare tip "pooling":
- Testarea tuturor persoanelor asimptomatice care intra in tara prin testare de tip "pooling". Aceasta metoda presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane (de exemplu, toti calatorii care se intorc in tara in acelasi autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care calatoresc impreuna) si analiza unei singure probe, compusa din "amestecarea" probelor de la tot grupul.
Daca un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizeaza individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului, iar, intre timp, membrii grupului raman in carantina institutionalizata.
- Carantina... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 14:58
O noua strategie de testare pentru coronavirus este folosita la Oradea, managerul Spitalului Judetean, George Carp, declarand ca noua metoda, folosita si in Israel, permite determinarea potentialului infectios al unui grup.
"Am apelat la o metoda de testare in grup pentru comunitati. Am apelat la aceasta metoda care se foloseste si in alte boli (malaria), prin care testarea de grupuri de 32-64 de indivizi ne permite sa determinam potentialul infectios al grupului.
L-am aplicat in carantina si am reusit sa izolam acele grupuri care sunt cu potential infectios. Si Germania foloseste aceasta metoda. De asemenea, Israelul este un exemplu elocvent pentru treaba asta. Asa incercam sa putem sa stapanim raspandirea virusului", a declarat George Carp, managerul Spitalului Judetean Oradea, conform ServusCluj.ro.
Oradea a transformat spitalul municipal, de 450 de paturi, in spital COVID. Totodata, potrivit managerului George Carp, toate grupurile de risc sunt testate periodic pentru a se putea identifica din timp potentialii pacienti care raspandesc virusul.
"Ne ajuta foarte mult si modul de organizare la care am apelat in Oradea. Am stabilit un spital mare care poate sa asigure asistenta medicala pentru cei infectati, in toate specialitatile, inclusiv interventii chirurgicale. Am transformat spitalul municipal, cu 450 de paturi, in spital COVID. Spitalul Judetean ramane pentru pacientii neinfectati.
Pentru a fi siguri ca cei care se interneaza nu reprezinta un... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 14:06
Primaria Oradea a premiat, la Gala Antreprenorilor pentru Oradea, primii 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, edilul Ilie Bolojan afirmand ca municipalitatea a incasat anul trecut 40 de milioane euro din impozitele si taxele platite de firme, iar in acest an isi propune sa incaseze cu 10 milioane de euro mai mult.
Primaria a mai acordat alte sase premii de recunostinta pentru firmele care s-au remarcat prin investitiile realizate, implicarea in sustinerea comunitatii locale, aplicarea de solutii prietenoase cu mediul samd.
Evenimentul la care au participat in jur de 100 de persoane - antreprenori din Oradea, reprezentantii celor mai importante companii din municipiu, investitori straini, dar si directori ai institutiilor si companiilor publice din oras - a avut loc vineri seara in Cetatea Oradea. Alaturi de conducerea primariei oradene s-a aflat si ministrul oradean al Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
In fiecare an, in data de 24 ianuarie, Primaria Municipiului Oradea impreuna cu Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO) SA organizeaza Gala "Antreprenor pentru Oradea" in semn de respect si apreciere pentru mediul de afaceri oradean.
Topul este alcatuit prin insumarea valorilor varsate catre bugetul local constant in taxe si impozite locale, precum si 60% - cota parte din impozitul pe salarii, urmand ca in anul 2020 aceasta sa se majoreze la 63%.
"Peste 40 de milioane de euro s-au incasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 milioane... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 19:39
Reteaua de sanatate REGINA MARIA continua extinderea la nivel national cu doua noi achizitii importante din punct de vedere al portofoliului de servicii, al specialitatilor medicale oferite si a pozitiei geografice, depasind pragul de 30 de achizitii realizate si integrate pe plan local.
Prin preluarea clinicii Gastro Center din Craiova si a retelei de laboratoare Biostandard, cu unitati in Bihor si Maramures, Reteaua REGINA MARIA atinge o amprenta nationala cu locatii proprii in peste 20 de judete.
"Aceste doua achizitii au loc intr-un moment foarte potrivit in strategia de extindere a Retelei de sanatate REGINA MARIA. Vorbim de Gastro Center, un centru de excelenta care ne intareste pozitia in Craiova, punct cheie pe harta dezvoltarii noastre, si de Laboratoarele Biostandard, un reper in ceea ce inseamna analizele de laborator in zona de Nord-Vest a tarii. Primim astfel doi noi membri de valoare in comunitatea REGINA MARIA, si echipe cu experienta bogata, deopotriva practica si academica, pe care ne bazam in misiunea noastra de a oferi servicii medicale de calitate ridicata la nivel national", a declarat Fady Chreih, CEO REGINA MARIA.
Intrarea clinicii Gastro Center, un centru regional dedicat specialitatii Gastroentorologie, in Reteaua REGINA MARIA aduce un avantaj considerabil in capacitatea de a oferi servicii de specialitate in regiunea Olteniei. REGINA MARIA este deja prezenta in Craiova prin trei locatii proprii, Centrul de Medicina Muncii, Policlinica... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:16
Compania aeriana TAROM introduce, incepand de anul viitor, doua noi curse directe: Oradea - Milano (Bergamo) si Oradea - Barcelona (El Prat) si retur. Astfel, operatorul aerian se intoarce in Oradea dupa 15 ani.
Operarea curselor va incepe din 25 martie 2019, iar biletele de avion pot fi cumparate incepand cu 15 decembrie.
"TAROM isi continua misiunea de a conecta comunitatile de romani de pretutindeni. Portofoliul de rute al operatorului aerian national se imbogateste cu Oradea-Milano si Oradea - Barcelona.
Principalul motiv pentru care operarea efectiva a curselor incepe din martie anul viitor este procedura de obtinere a sloturilor de zbor pe cele doua noi rute.
Marcam deschiderea a nu mai putin de 16 noi rute in ultima perioada. Continuam sa dezvoltam prezenta companiei pe piata, mizand in permanenta pe nevoia de conectare a polurilor de crestere economica din Romania cu cat mai multe destinatii", a transmis compania aeriana prin intermediul unui comunicat de presa publicat pe site.
Zborurile pe cele doua rute vor fi operate de doua ori pe saptamana, numarul minim de locuri disponibile pe cursa fiind de 120.
Potrivit sursei citate, in pretul biletelor de avion vor fi incluse:
- Transportarea bagajelor de cala (23 de kg) si a bagajelor de mana (10 kg);
- Servicii la bord;
- Operatiuni de check-in in aeroport.
"Contam pe un factor de incarcare pozitiv pe aceste doua noi rute, bazat pe valorificarea traficului intern cat si extern, turistic, dar... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 11:31