Amanarea platii obligatiilor fiscale fara instituirea accesoriilor pana la 30 de zile de la incetarea situatiei de urgenta este considerata cea mai utila masura luata de guvern in contextul pandemiei COVID-19 de catre 90% dintre companiile respondente in cadrul studiului Barometrul de HR, realizat de PwC Romania.
"Mediul de afaceri se confrunta cu un climat imprevizibil, fara precedent, care duce la o scadere neasteptata a veniturilor intr-un termen scurt.
Multe companii gasesc cu greu solutii pentru a-si asigura lichiditati si au nevoie de sprijinul guvernului.
Amanarea platii taxelor reprezinta o gura de oxigen in aceste conditii. In continuare, va fi nevoie de alte masuri pentru a combate efectele negative ale pandemiei COVID-19.
Totusi asteptarile trebuie sa ramana realiste, raportate la posibilitatile bugetare.
Spun asta pentru ca in ultimii ani, desi am avut crestere economica, a fost aplicata o politica fiscala prociclica care a dus la restrangerea spatiului fiscal, limitand mijloacele de interventie ale guvernului intr-o situatie de criza, asa cum este cea pe care o traversam acum", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
In ceea ce priveste impactul masurilor luate de autoritati in contextul pandemiei COVID-19, marea majoritate a respondentilor au apreciat ca benefice si alte masuri luate in zona fiscala, astfel:
- 88% considera ca binevenita masura de amanare a termenului de plata pentru impozitul pe cladiri, teren,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 16:02
Mai multe publicatii au organizat o ancheta comuna in urma careia au descoperit doua manipulari financiare cu dividende, care au generat, pentru autoritatile fiscale din mai multe state europene, pierderi de taxe in valoare de 55,2 miliarde de euro.
"Aceasta este cea mai mare frauda fiscala din istoria Europei", a declarat profesorul Christoph Spengel, citat de saptamanalul german 'Die Zeit', unul dintre initiatorii consortiului 'Correctiv', care include si alte publicatii precum 'Le Monde' din Franta sau 'El Confidencial' din Spania.
Pe langa Germania, de departe cea mai afectata tara, afacerea vizeaza si Franta, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia si Elvetia, informeaza AFP.
Cea mai mare parte a notei de plata, adica aproximativ 46 miliarde de euro, este legata de o practica de optimizare fiscala botezata 'cum cum', care se bazeaza pe fiscalitatea diferita care se aplica investitorilor nationali si celor straini.
Taxati mai mult pentru dividendele pe care le primesc, investitorii straini isi vand pentru scurt timp actiunile catre o serie de banci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior sa isi recupereze actiunile. Numai acest mecanism a costat Germania 24,6 miliarde euro, Franta - 17 miliarde de euro si Italia - 4,5 miliarde de euro.
La acest prim mecanism se adauga o practica in mod clar frauduloasa, botezata 'cum ex', care a fost pusa la punct de avocatul german Hanno Berger,... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 18:36
Urmarind tendinta generala de mutare a sarcinii fiscale de la persoana juridica, de la societate catre persoana fizica, observam in noul Cod fiscal cateva situatii ce permit o impozitare mai favorabila a companiilor, iar unele dintre ele pot fi elemente de optimizare fiscala.
In acest context, sa enumeram 3 aspecte fiscale favorabile societatii ce conduc la reduceri de taxe intr-un mod legal, astfel incat aceasta sa isi scada sarcina fiscala, sa isi reduca impozitele si taxele, prin respectarea legii, iar daca beneficiile se resfrang si asupra unor categorii de persoane fizice nu putem decat sa ne bucuram.
Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice
Cheltuieli de sponsorizare si acordarea de burse private
Efectuarea unor sponsorizari de catre platitorii de impozit pe profit catre entitati fara scop patrimonial, cum ar fi cluburi sportive, unitati de cult, asezaminte culturale, spitale si organizatii caritabile este relativ... citeste mai departe despre "Ce mai aduce Codul fiscal: Burse private, decontarea concediului. Relatia dintre stat si insolventa clientului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 07:16
Cand se discuta despre taxe, conversatia se concentreaza de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. Insa, pentru fondatorii de companii, cea mai presanta problema poate fi cea a complexitatii taxelor.
Proprietarii de mici companii din Statele Unite considera nivelul complexitatii taxelor si al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cat de prietenos este statul cu antreprenorii, decat nivelul in sine al taxelor platite, conform unui sondaj Thumbtack.
Conform raportului Doing Business al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal.
Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva.
Tot in Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firma mica sunt cu 206% mai mari decat pentru o firma mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal.
Pentru Romania, nu stim ca un astfel de calcul sa fi fost realizat, dar cel mai probabil situatia este comparabila.
Potrivit a 60% dintre antreprenorii romani care au raspuns in cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc, simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania.
Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza - la distanta mare - pe... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 13:21
Cea de-a doua editie a evenimentului "Tax & Finance Forum" se va desfasura in perioada 6- 7 mai 2015, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti.
Forumul constituie un prilej de analiza si dezbatere a fiscalitatii in Romania, reunind reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca.
In prima zi a "Tax & Finance Forum" se vor dezbate subiecte legate de: legislatia europeana, modificari, armonizarea legislatiei romanesti, Noul Cod Fiscal, TVA, impozitul pe profit/venit, contributii sociale, impozitarea veniturilor obtinute de nerezidentii din Romania, optimizarea si planificarea fiscala, solutii eficiente de restructurare si reorganizare a afacerii.
A doua zi a evenimentului va oferi raspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale in cadrul unor seminarii sustinute de reprezentanti ai celor mai mari companii de consultanta.
Mai multe detalii despre eveniment si inscrieri, pe www.business-mark.ro.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali din Romania. mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:59
Principalele provocari fiscale ale mediului de afaceri romanesc vor fi dezbatute la Tax & Finance Forum, a doua editie a evenimentului organizat de BusinessMark.
Forumul constituie un prilej de analiza si dezbatere a fiscalitatii in Romania, reunind reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca.
Editia din acest an se desfasoara pe 13 si 14 noiembrie la Hotel Radisson Blu.
In prima zi a Tax & Finance Forum se vor dezbate subiecte legate de: impactul fiscalitatii asupra mediului de afaceri, optimizarea procesului de rambursare a taxelor si impozitelor, legea holdingurilor, aspecte privind legislatia europeana, modificari, armonizarea legislatiei romanesti, TVA, impozitul pe profit/venit, contributii sociale, impozitul pe constructii, impozitarea veniturilor obtinute de nerezidenti din Romania, mobilitatea angajatilor - implicatii fiscale, planificarea fiscala, optimizarea impozitelor si a taxelor.
A doua zi a Tax & Finance Forum va oferi raspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale in cadrul unor seminarii sustinute de reprezentanti ai celor mai mari companii de consultanta. Printre subiectele abordate se numara: inspectia fiscala, litigiile fiscale, planificarea preturilor de transfer, mobilitatea angajatilor - implicatii fiscale si aspecte practice privind... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 16:20
Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversa in cazul cladirilor si terenurilor care sunt supuse TVA, si elimina dubla impozitare in cazul stimulentelor acordate de companii angajatilor sub forma de asigurari de pensie sau de sanatate, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.
"Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa noua, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri", a explicat ministrul Finantelor.
O alta modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.
"In trecut, angajatul si angajatorul se puteau intelege sa primeasca angajatul beneficii de pensii si sanatate. Daca beneficiul era sub 650 de euro, existau niste deductibilitati. Daca era peste 650 de euro, erau impozitate si la angajat si nedeductibile la angajator. Regula spunea ca trebuia sa fie 400 euro pentru pensii facultative si 250 de euro pentru asigurari private de sanatate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci daca sunteti... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 12:10
In timp ce evaziunea fiscala este un fenomen ilegal, care presupune sustragerea de la plata unor impozite si taxe, optimizarea fiscala este exact opusul si vizeaza folosirea unor metode legale pentru a achita cat mai putine dari catre stat si de o valoare cat mai mica.
Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili.
Citeste mai multe despre Evaziune fiscala versus optimizare fiscala: Doua solutii legale pentru a plati mai putine taxe la stat pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:45
Optimizarea fiscala presupune orice masura care reduce costurile fiscale ale unei firme, dar in limita legii. Mai exact, prin optimizare, societatile aplica facilitatile fiscale existente si prevederile favorabile din legislatie, cu conditia insa de a respecta legea. Totusi, optimizarea fiscala presupune si anumite riscuri la care contribuabilii se pot expune.
Optimizarea fiscala este un concept mai care include orice masura care poate avea ca efect reducerea/eficientizarea sarcinii fiscale, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax.
Totodata, optimizarea fiscala presupune respectarea legii si include orice masura imediata de natura sa reduca costurile fiscale aferente unei operatiuni/tranzactii specifice, a adaugat aceasta.
Citeste mai multe despre Optimizarea fiscala: ce masuri pot aplica IMM-urile si cu ce riscuri? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 09:35