Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a aratat, luni, optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei, in conditiile in care a recunoscut si cateva dintre problemele cu care se confrunta aceasta.
"Economia creste. Daca te-ai lua dupa televizoare, totul ar trebui sa se prabuseasca in tara aceasta. Nu vrea - nu vrea deloc sa se prabuseasca. Merge inainte", a afirmat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".
In schimb, Guvernatorul a mentionat ca Romania are probleme de competitivitate in fata Cehiei, Poloniei si Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.
"In primul rand, aceste tari au stimulat mai putin cererea agregata. Acest lucru s-a vazut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limita. (...) Nu mai putem sa neglijam. Economia este ciclica si ar fi foarte rau ca faza descendenta a ciclului sa ne prinda cu un deficit extern de mare. Marja noastra de manevra ar fi mult mai mica, si cu deficit bugetar", a mai spus Isarescu.
In cea mai recenta prognoza, publicata la inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% estimat in iulie, pana la 949,6 miliarde de lei.
In plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, fata de 1.095,6 miliarde de... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:05
Cresterea economica a Romaniei ar urma sa ajunga la 4,2% in 2016, gratie cresterilor salariale puternice si relaxarii fiscale, in timp ce in 2017 se va modera usor la 3,7%, arata previziunile economice de iarna publicate joi de Comisia Europeana (CE).
Estimarile CE privind cresterea economica a Romaniei sunt atat pentru 2015, cat si pentru 2016 si 2017, in conditiile in care in toamna prognoza un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017.
Conform noilor cifre, Executivul comunitar estimeaza ca in 2015 cresterea reala a PIB-ului Romaniei a fost una de 3,6%, cel mai ridicat ritm de crestere de dupa 2008. Pentru 2016 si 2017, CE sustine ca principalul motor al cresterii economice va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa.
Reducerea TVA de la 24% la 20% in ianuarie si majorarea salariului minim in luna mai vor stimula consumul si vor impinge cresterea economica la 4,2% in 2016. Pe masura ce ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:25
Coface estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de baza, fata de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
"In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna. Motoarele de crestere economica au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o crestere buna si consistenta si 2014 este al doilea an consecutiv de crestere consistenta, si productia industriala, cu un avans de 7,4%, ceea ce arata soliditate si perspective optimiste", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, directorul de tara Coface Romania.
Formarea bruta de capital in scadere, pe fondul reducerii cu 15% a investitiilor publice, a influentat negativ cresterea economica, potrivit Coface.
Cresterea din 2015 va fi sustinuta de consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si public, un aport 0 la cresterea economica din partea agriculturii si aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe, arata Coface.
Coman estimeaza pentru 2015 o crestere a consumului insa cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populatia si companiile se... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:09
Produsul intern brut a crescut cu 0,5% in termeni reali in trimestrul I 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier, anunta Agerpres.
In ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,1% fata de trimestrul precedent. Anul trecut, economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 0,7% fata de anul 2011, iar Produsul Intern Brut a fost estimat la 587,499 miliarde lei preturi curente, potrivit datelor provizorii publicate in aprilie 2013 de Institutul National de Statistica (INS).
Care sunt estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2013
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat la jumatatea lunii trecute. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut in 2013, de la 2% in varianta de toamna 2012 la 1,6% in Prognoza de iarna 2013.
Aceasta estimare este, de altfel, in linie cu cea facuta de Comisia Europeana la inceputul lui mai, cand institutia a revizuit in scadere si cresterea economica a tarii noastre pentru 2014, de la 2,5% la 2,2%.
CE: Cresterea economica a Romaniei in... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:24
Romanii, alaturi de germani si austrieci, sunt cei mai optimisti din Europa in ceea ce priveste redresarea economica a statelor in care locuiesc in perioada urmatoare, la polul opus situandu-se portughezii, francezii si grecii, se arata intr-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.
"Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evolua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut", se arata in studiul GfK Climatul de consum in Europa si SUA.
Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).
"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte.
O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:50
Presedintele Traian Basescu se declara optimist privind evolutia economiei Romaniei, tara macro-stabilizata si care beneficiaza si de stabilitate politica, veniturile la buget pe primele 3 luni fiind la nivelul prognozat, iar semnele privind comenzile din industrie si exporturi fiind bune.
"Uitati, chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturile pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Deci, din acest punct de vedere, nu inteleg de ce e agitatie pe piata. Mai mult decat atat, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdata datele din luna ianuarie, este plus 6% fata de exporturile din ianuarie 2012 si, lucru extrem de important, avem o crestere foarte puternica, in ianuarie si februarie, la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele, oamenii de afaceri si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la piete traditionale", a afirmat Basescu, la Digi 24.
El a aratat ca si stabilitatea politica datorata acordului sau de coabitare cu premierul Victor Ponta contribuie la optimismul sau.
"Deci, as spune, eu sunt optimist pentru Romania. Avem stabilitate politica. Pactul sau acordul de colaborare institutionala intre mine si Guvern functioneaza. Nu avem nici un motiv sa fim ingrijorati, in opinia mea", a afirmat presedintele.
Intrebat despre acordul cu FMI, el a... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 08:30
Odata cu venirea FMI-ul in Romania, autoritatile isi schimba starea de spirit de la optimism la pesimism sau invers, in functie de cum se comporta membrii delegatiei. Si viitorul economiei ne este prezentat tot prin ochii celor de la Fondul Monetar International.
Afirmatiile contradictorii ale reprezentantului FMI in Romania, Jeffrey Franks nu fac decat sa "ameteasca" si mai mult economia Romaniei, si asa intrata in convalescenta dupa masurile de austeritate aplicate de autoritati. Spiritele se incing, iar analistii si specialistii dezlantuie acuzele impotriva "profetului" FMI venit sa "ia temperatura" Romaniei.
De aceasta data, vizita lui Jeffrey Franks vine cu previziuni "meteorologice": , dupa ce, in primavara acesta, a comparat Romania cu un pacient aflat pe patul de moarte: "Tratamentul a reusit, pacientul e mort".
Zilele trecute, Jeffrey Franks a trecut din nou de la agonie la extaz si a felicitat Romania pentru progresele namaipomenite facute in aceasta perioada.
La declaratiile acestuia potrivit carora Romania e mai putin vulnerabila decat acum doi ani, fostul ministru de Economie, Varujan Vosganian, ramane diplomatic, insa il sfatuieste sa mai mediteze asupra cifrelor.
"In cei doi ani si jumatate, FMI a revizuit de cel putin 6 ori viziunea despre Romania si cu toate astea tot timpul a dat semnalul ca Romania merge pe drumul cel bun. Acum 3 luni, FMI vorbea despre Romania ca despre o tara care n-ar fi in Europa.
Nimic din precedenta vizita si... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:50
Economia Romaniei ar putea creste anul viitor cu 2,8%, intr-un scenariu optimist, fata de estimarea anterioara de 3,5%-4%, in conditiile in care mediul international este nefavorabil, a declarat miercuri Daniel Thorniley, presedinte al DT Global Business Consulting. "Pentru Romania, estimarea actuala de crestere economica este de 2,8% in 2012 in cel mai bun caz, poate chiar de 1,8%", a estimat Daniel Thorniley. Acesta a mentionat ca exporturile romanesti "vor lupta" pentru a intra in zona euro, in conditiile in care aceasta se confrunta cu probleme.
"Exporturile si importurile central-europene vor incepe sa scada", a mai spus Daniel Thorniley, citat de NewsIn.
Potrivit estimarilor presedintelui Global Business Consulting, cresterea economica in zona euro nu va fi de 1,6-1,7%, ci de 1%, in timp ce SUA nu va inregistra o crestere economica de 2,5%, ci de 1,2-1,3%.
Totodata, Rusia nu va avea un avans economic de 5%, ci de 3,8%.
Presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat saptamana trecuta ca spera ca in 2012 cresterea economica sa ajunga pe palierul de 3%, fata de estimarea anterioara de 3,5%-4%.
"In acest moment, mediul international pare nefavorabil. Deci, pentru anul viitor pare ca vom avea o crestere economica moderata, buna, consider ca mai buna decat anul acesta. Si anul viitor va fi pe crestere, problema va fi nivelul cresterii. Nu este niciun element de teama legat de cresterea economica. Toata lumea estimeaza o crestere economica de 2,5% -... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 13:08
Oxford Economics a modificat in sens pozitiv estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 0,1% la 1,2%, in principal datorita exporturilor si industriei, dar si in urma unor semnale incurajatoare din celelalte sectoare ale economiei.Analistii institutului britanic estimau in februarie ca economia Romaniei va creste cu numai 0,1% in acest an, iar prognoza din noiembrie era si mai pesimista, indicand o scadere de 1% a Produsului Intern Brut.
Oxford Economics noteaza, intr-o analiza transmisa marti, ca situatia din industrie este incerta, cu plusuri si minusuri, insa perspectiva este una optimista, deoarece productia industriala a atins cele mai ridicate niveluri inregistrate in ianuarie si februarie, iar utilizarea capacitatii industriale a fost apropiata de nivelurile anterioare crizei.
Exporturile continua sa aduca cea mai importanta contributie la cresterea economiei, iar increderea din industrie a continuat sa se consolideze in primele luni ale anului, apreciaza analistii.
Institutul semnaleaza extinderea treptata a relansarii economice si catre celelalte sectoare ale economiei.
"Au aparut semne incurajatoare in restul economiei, relansarea parand ca se largeste treptat, cu o imbunatatire a sentimentului in toate sectoarele in acest an, care sprijina asteptarile privind angajarile", se spune in raportul citat.
Volumul vanzarilor retail a crescut in februarie pentru cea de-a doua luna consecutiv, desi cheltuielile de consum continua sa fie afectate... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:12