Procurorii anticoruptie au dezvaluit noi detalii despre consilierul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, retinut dupa ce a fost prins in flagrant cand primea spaga.
Consilierul personal Solomon Wigler a fost retinut, dupa ce procurorii DNA i-au organizat un flagrant, fiind prins cand primea mita 25.000 de euro (o transa din mita de 230.000 de euro), se arata intr-un comunicat al DNA.
Solomon Wigler este acuzat de cinci fapte de trafic de influenta. El ar fi primit, din 2012 si pana acum, 204.000 de euro, bani pretinsi pentru a interveni pe langa consilieri ai municipiului Bucuresti si pe langa primarul Capitalei.
Procurorii arata ca in perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Wigler a pretins in mai multe randuri suma totala de 230.000 euro si a primit, in mai multe transe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denuntator) pentru a interveni pe langa functionari din aparatul administrativ al primarului general si consilieri din cadrul Consiliului General ...citeste mai departe despre "DNA: Consilierul lui Oprescu a luat 200.000 de euro spaga pentru construirea de supermarket-uri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 11:58
Ambuteiajele din marile orase nu le dau prea mari batai de cap cetatenilor europeni, mai putin bucurestenilor, care locuiesc in singurul oras din Uniunea Europeana aflat intr-un clasament mondial al rusinii: top 10 orase cu trafic de cosmar.
Capitala Romaniei se afla in topul oraselor in care se circula cel mai prost alaturi de metropole din China, Brazilia, Rusia si Turcia.
Cum Bucurestiul are mult mai putini locuitori decat majoritatea metropolelor prezente in acest clasament, explicatia pentru ambuteiajele zilnice ar putea fi si ca drumurile sunt putine si proaste, iar managementul rutier este defectuos.
Iata cum arata clasamentul oraselor in care soferii au viata grea intocmit de producatorul de sisteme GPS TomTom si prezentat de CNN.
1. Istanbul
Orasul de pe malul Bosforului se dovedeste un adevarat cosmar pentru soferii prinsi in trafic la ore de varf.
Navetistii pierd cate 125 de ore anual in haosul de pe autostrazile si podurile care leaga malul Europei de cel al Asiei.
La fiecare deplasare, un sofer pierde 30 de minute in ambuteiaje pe strazile din Istanbul, estimeaza expertii TomTom.
2. Moscova
Daca ai treaba in capitala Rusiei si te deplasezi cu masina, ar fi bine sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme.
Aceasta pentru ca timpul pierdut zilnic la volan de un sofer ramas captiv in inghesuiala din traficul moscovit se apropie de 31 de minute.
Iar imbulzeala de pe soselele din Moscova nu este un fenomen intalnit doar la... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 14:10
6Calea Victoriei ar putea deveni bulevard pietonal la sfarsit de saptamana, initiativa exprimata duminica de primarul general Sorin Oprescu.
"Din acest moment putem sa discutam de Calea Victoriei, cum vom face in asa fel incat portiuni din ea sa o inchidem sambata si duminica si oamenii sa iasa la plimbare, fie si pentru a reinvia spiritul de Micul Paris", a spus Oprescu, la deschiderea primului tronson din Diametrala Nord-Sud - Buzesti-Berzei-Uranus.
Oprescu a deschis primul tronson al bulevardului Uranus: De ce spune Primaria ca nu e ilegal
Circulatia rutiera pe tronsonul Buzesti-Berzei-Vasile Parvan, in lungime de 2 km, a fost redeschisa ...citeste mai departe despre "Oprescu reinvie "spiritul Micului Paris" - anuntul facut despre Calea Victoriei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 09:20
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spera ca pe podurile ce compun pasajul Mihai Bravu se va circula mai devreme de 21 decembrie 2014.
El a precizat sambata, cu prilejul verificarii lucrarilor la pasajul suprateran Mihai Bravu, ca pe unul dintre poduri se va putea circula din martie 2014. Edilul general ar fi vrut ca lucrarile la pasajul Mihai Bravu sa fi fost finalizate anul acesta, insa a afirmat ca a intampinat o serie de obstacole.
"Sapte mii de franari care au pus piciorul pe frana, te mai pacaleste cate unul, ca aici stiti foarte bine cu Romstrade cum s-a intamplat si au zis ca il fac, il fac, il fac si am stat un an sa asteptam sa-l faca, dupa care am avut conditiile legale de anulat contractul, a inceput din nou si cel nefinantat, ca asa muta domnii consilieri, unii dintre ei cateodata muta banii cum le sta mintea la cine stie ce altceva", a raspuns Oprescu intrebat de jurnalisti ce a stat in calea realizarii acestui obiectiv.
El a spus ca in trei luni de lucrari s-au recuperat sase luni. "La pasajul Vacaresti inceput cu doi ani de zile in urma un an am stat din cauza neintelegerilor pe care le-am avut cu constructorul, s-au rezolvat si lucrurile acestea, sper ca niciodata sa nu ma mai pacaleasca cineva in felul acesta, iata ca in trei luni aproape ca as indrazni sa spun ca s-au recuperat sase, sapte luni din asteptarea aceasta", a adaugat edilul general.
Potrivit Primariei Municipiului Bucuresti, primul pod e realizat in proportie de 65%, in... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 15:17
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, isi doreste sa preia modelul danez privind gestionarea retelei de unitati medicale si pe cel privind transformarea bicicletei, ca varianta de transport, in element esential al planificarii urbane.
Sorin Oprescu, aflat in vizita oficiala la Copenhaga, s-a intalnit, vineri, cu omologul sau din capitala Danemarcei, Frank Jensen.
Cu acest prilej, primarul general al Capitalei a reiterat intentia municipalitatii bucurestene de a realiza cat mai multe parteneriate publice private, "pentru ca acestea reprezinta, in acest moment, unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare urbana", edilul dorind in acest sens ca cele doua municipalitati sa stabileasca relatii bilaterale prin care expertii din Bucuresti si Copenhaga sa colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructura, planificarea traficului si mediu.
Ce ajutor poate oferi Copenhaga
"Avem nevoie de experienta orasului Copenhaga in ceea ce priveste infrastructura rutiera, si ma refer mai ales la planificarea traficului. Este cunoscut ca in Danemarca exista o traditie veche in ceea ce priveste mersul pe bicicleta, insa Copenhaga a transformat aceasta varianta de transport intr-un element esential al planificarii urbane. De aceea, consider ca sunteti cei mai in masura sa acordati Bucurestiului expertiza de care are nevoie in aceasta directie. Nu in ultimul rand, dorim sa cooperam cu Copenhaga in cadrul organizatiei C40-Green Growth Network, crestere verde... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 12:28
Proiectele de dezvoltare urbana pe care si le propune primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sunt ambitioase si ar putea schimba radical aspectul Bucurestiului, dar, in ciuda efectelor pozitive pe care l-ar avea asupra localnicilor si turistilor, au o mare problema: absenta finantarii.
Primarul se arata increzator, desi este constient ca planurile incluse in strategia pentru dezvoltarea Bucurestiului necesita un efort financiar de 13 miliarde de euro, suma care contrazice bugetul planificat de Primarie pentru urmatorii patru ani, respectiv de 1,2 miliarde de euro.
Proiectul bugetului centralizat al Primariei Municipiului Bucuresti pentru anul acesta si previziunile pana in 2016 prevad venituri de aproximativ 1 miliard de euro in 2013, suma din care cheltuielile de capital ar insemna 290 milioane de euro.
Chiar daca finantarea continua sa fie o piedica sensibila in calea dezvoltarii proiectelor pregatite de Primarie, Sorin Oprescu le sustine cu ardoare si mizeaza pe fondurile europene.
"Majoritatea proiectelor se bazeaza pe fonduri europene. Suntem hotarati sa mergem si sa obtinem aceste fonduri si toate demersurile ultimelor luni au fost cu explicatii, prezente, cu pregatiri pentru aceste proiecte. Am constatat, si cu surprindere, si cu amaraciune, ca pana acum capitalele tarilor europene nu prea au fost bagate in seama, dar ca exista o revigorare in gandirea celor de la Bruxelles", spunea, luna trecuta, Oprescu.
Proiectele pe care si le doreste primarul... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:04
Duminica, la ora 6.00, Pasajul Basarab va fi traversat de primul automobil, a anuntat Sorin Oprescu, conform NewsIn.Edilul a mai spus ca procesul verbal de receptie a lucrarii a fost semnat de "toti cei indreptatiti", in urma ultimelor teste de rezistenta a podului. Din comisia de receptie a pasajului au facut parte reprezentanti ai municipalitatii si un grup de profesori universitari si specialisti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Sambata, incepand cu ora 10.00, bucurestenii vor avea ocazia sa vada pasajul circuland chiar pe acesta, ca pietoni. Oprescu a spus ca ii va lasa pe bucuresteni sa faca asta, timp de o zi, pentru ca "una e sa vada pasajul de la departare si alta e sa mearga pe el". Pasajul va fi astfel inclus in traseul paradei elevilor cu ocazia sfarsitului de an scolar.
Inaugurarea pasajului fusese anuntata initial pentru martie, insa a fost amanata, pentru a se realiza noi teste de rezistenta a constructiei. Primarul general a explicat ca una dintre cerintele proiectantului este aceea de a se realiza incercari si cu tramvaie, nu doar cu masini.
Construit pentru a fluidiza traficul, pasajul suprateran Basarab face legatura intre bulevardul Nicolae Titulescu, in apropierea Garii de Nord, si bulevardul Vasile Milea, existand si bretele de legatura cu Soseaua Grozavesti. mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 15:30
Sorin Oprescu a anuntat ca pasajul Basarab a trecut testele de rezistenta si ca joi va incepe receptia lucrarii, conform NewsIn.Potrivit edilului, proiectantul spaniol al pasajului a trimis constructorilor o scrisoare in care se mentioneaza: "Am primit rezultatele testelor de incarcare a convoaielor 3 si 4 (incarcarea maxima). Am analizat aceste rezultate si le consideram favorabile".Comisia de receptie a pasajului include reprezentanti ai municipalitatii si un grup de profesori universitari si specialisti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti."Dupa incheierea procesului verbal de receptie, pasajul va fi dat in folosinta", a mai spus Oprescu, fara a mentiona insa o data precisa.Garantia tehnica a pasajului, asigurata de constructori (companiile Construction si Astaldi), este de 10 ani.Primarul general a subliniat ca receptia lucrarii se refera la rezistenta, structura si tot ceea ce tine de calea de rulare, nu si la finisaje si izolatii. Precizarea lui Oprescu a venit dupa ce, tot miercuri, Ministerul Dezvoltarii a comunicat ca reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii au constatat ca mai sunt de executat diferite izolatii si lucrari la caile de rulare si la cele de acces pentru ca pasajul sa fie pus in functiune. Construit pentru a fluidiza traficul, pasajul suprateran Basarab va face legatura intre bulevardul Nicolae Titulescu, in apropierea Garii de Nord, si bulevardul Vasile Milea, existand si bretele de legatura cu Soseaua Grozavesti.
Sursa... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:01