Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a primit o condamnare de 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, plus interzicerea unor drepturi pentru 3 ani. Judecatorii i-au dat inapoi banii ridicati la perchezitie, dar au decis sa-i confiste in schimb alte sume.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.
Oprescu a fost achitat pentru spalare de bani, dar s-a ales cu o pedeapsa de 4 ani cu executare pentru luare de mita, 1 an pentru constituirea unui grup infractional organizat si 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.
In total, fostul primar a primit o condamnare de 4 ani si 4 luni de inchisoare, pentru ca legea spune ca in astfel de cazuri se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
De fapt, Oprescu ar fi trebuit sa primeasca 5 ani si 4 luni de inchisoare, din calculele noastre.
Instanta a mai dispus confiscarea sumelor de 25.000 euro si 695.871 lei de la Oprescu, dar a ridicat sechestrul pus pe imobilul partenerei sale, Adriana Nica, si a refuzat confiscarea extinsa a averii in cazul acesteia, asa cum au cerut procurorii.
Mai mult, judecatorii au mentinut masura sechestrului asigurator pe cateva proprietati ale lui Sorin Oprescu, dar au ridicat sechestrul pus pe casa si terenul acestuia din Ciolpani.
In acelasi timp, s-a decis restituirea catre a inculpat a sumelor de 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei, 40.000 lei, 500 euro, ridicate cu ocazia... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 18:21
Procurorul DNA a cerut luni condamnarea la o pedeapsa cu executare in penitenciar pentru fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de mai multe infractiuni de coruptie. "Va solicitam sa aveti in vedere ca nu a recunoscut infractiunile. Cerem inchisoare cu executare si lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei", a cerut anchetatorul.
Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.
Procurorul DNA a cerut si confiscarea unor bune detinute de Sorin Oprescu, in comun cu partenera sa, Adriana Nica.
"Noi apreciem ca nicio suma de bani gasita in conturile Adrianei Nica nu a fost dovedita. Avea un salariu de circa 4.000 de lei, aproximativ 1.000 de euro pe luna. Inclusiv imobilul cumparat in Herastrau a fost cumparat din mita", sustine procurorul.
Intrebat de judecatorul Iosefina Parvu daca face munca in folosul comunitatii, Sorin Oprescu a raspuns: Eu fac de 43 de ani munca in folosul comunitatii.
Ceilalti inculpati din dosarul au spus ca sunt de acord sa presteze munca in folosul comunitatii in cazul in care sunt gasiti vinovati. Cinci dintre inculpatii din acest dosar au recunoscut acuzatiile, iar patru, printre care si Sorin Oprescu, le-au negat.
Tribunalul Bucuresti a suspendat pentru 15 minute pledoariile in acest caz.
Urmeaza pledoariile avocatilor din acest caz si ultimul cuvant. Judecatorul din acest caz, Iosefina Parvu, se pensioneaza la 1 iunie.
"Sunt interceptari"... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 17:07
Bucurestiul e condus de o echipa din Voluntari si pe un know-how de Voluntari. Ei controleaza Bucurestiul, pe expertiza de acolo ne bazam. Gabriela Firea nu are o viziune pe ceea ce e cu adevarat important, afirma vicepresedintele PNL Bucuresti si consilier in Primaria Generala, Ciprian Ciucu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ciprian Ciucu a detaliat cele trei mari probleme ale Capitalei: traficul, RADET si cladirile cu bulina si atrage atentia ca actualul primar general nu a facut absolut nimic pentru a incepe deblocarea lor: "face fix ce a facut dl Oprescu, se roaga sa nu colapseze tot sistemul in mandatul sau".
Mai mult, spune Ciprian Ciucu, aceleasi firme de pe vremea lui Sorin Oprescu castiga licitatiile in Bucuresti, iar Gabriela Firea nu a denuntat niciun contract pagubos pentru Primarie. "Are posibilitatea sa auditeze contractele. Are curaj? Macar unul. Daca denunta acele contracte, incep sa o cred ca lupta cu coruptia. E ridicol. Ea e un fel de Oprescu cu fusta".
Cum se vede un an de mandat al Gabrielei Firea din perspectiva firavei Opozitii...?
....Niciodata Opozitia nu a fost atat de puternica in Bucuresti. E prima data cand avem cu adevarat Opozitie. PNL si USR, cati suntem, puternici sau slabi, suntem Opozitie.
Si ce face aceasta Opozitie?
Toate proiectele care ajung in Consiliul General si au probleme sunt expuse. Nu ne facem ca nu ar exista. Dar, da, doamna Firea controleaza Consiliul General si executivul, are painea si cutitul in mana.... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 06:47
Gabriela Firea, primarul Capitalei, a readus in discutie, luni, transformarea Bucurestiului in port fluvial, prin terminarea unui proiect care s-a numarat la un moment dat si printre prioritatile fostului edil, Sorin Oprescu: constructia canalului pana la Dunare.
Ea a transmis ca investitia ar putea fi obtinuta din fondurile europene si ca s-ar putea instala si niste hidrocentrale, pentru a produce energie.
"Daca suntem focalizati pe rezultatele imediate, nu inseamna ca trebuie sa ignoram aceste proiecte foarte mari. S-a vorbit mult de proiectul Bucuresti-Dunare, care ar urma sa transforme Capitala Romaniei in port fluvial. Nu stiu cat de mult se cunoaste faptul ca acest canal a fost realizat in proportie de 70% inainte de Revolutie.
Acest proiect nu ar avea doar beneficiul unui canal navigabil care ar lega practic Bucurestiul de Marea Neagra. Pe acest curs de apa cu o lungime de peste 70 de kilometri s-ar putea instala si cateva ...citeste mai departe despre "Firea militeaza pentru Canalul Bucuresti-Dunare: O investitie de 1,5 miliarde de euro, bani luati de la UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 18:26
Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, a povestit, luni, in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti ca a primit de la patronii unor firme 400.000 de euro pentru a le oferi contracte publice si ca i-a dus fostului primar general Sorin Oprescu aproximativ un million de euro "pe camp", adica la locuinta edilului din comuna ilfoveana Ciolpani.
Bogdan Popa a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, alegand sa beneficieze de procedura simplificata. El a fost din 2010 pana in 2013, a fost director al Palatelor Brancovenesti, iar din 2013 pana in 2015 a fost director al Administratiei Cimitirelor.
Oprescu nu-si recunoaste faptele: Sunt nevinovat
In debutul declaratiei, Popa a explicat structura mitei: 33 la suta la denuntatori, restul de 67 la suta impartit astfel: 45 la suta Sorin Oprescu, 10 la suta pentru Mircea Octavian Constantinescu, fost director al Directiei Economice din Primaria Capitalei si restul la el.
La acel moment al procesului, avocatii ...citeste mai departe despre "Denuntatorul lui Oprescu: I-am dus un milion de euro primarului. Eu am primit 400.000 de euro de la firme" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 23:46
Gabriela Firea (PSD), Catalin Predoiu (PNL) si Nicusor Dan (Uniunea Salvati Bucurestiul) s-au intalnit fata in fata luni seara, la prima mare dezbatere din aceasta campanie electorala. A lipsit Robert Turcescu, candidatul PMP, care sustine ca nu a primit nicio invitatie din partea realizatorilor. Pe de alta parte, in platou s-a aflat Daniel Barbu de la ALDE.
Timp de trei ore, candidatii au trecut prin mai multe teme, incepand de la moartea patronului Hexi Pharma, pana la traficul din Capitala. Daca prima parte a dezbaterii a fost destul de anosta, in a doua jumatate a emisiunii lucrurile au inceput sa se precipite.
Mai intai, Sorin Oprescu a intervenit telefonic pentru a cere un drept la replica. Dupa un discurs incoerent si dupa cateva minute in care nu a spus, de fapt, nimic, a urmat un schimb de replici amiabile cu Gabriela Firea si i-a lasat pe actualii candidati sa-si continue dezbaterea.
Un alt punct aprins al dezbaterii a fost cel in care Catalin Predoiu i-a propus lui ...citeste mai departe despre "Prima mare dezbatere intre candidatii de la Capitala: Oferte, intepaturi, patos si Oprescu in direct - filmul declaratiilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 00:40
Ambuteiajele din marile orase nu le dau prea mari batai de cap cetatenilor europeni, mai putin bucurestenilor, care locuiesc in singurul oras din Uniunea Europeana aflat intr-un clasament mondial al rusinii: top 10 orase cu trafic de cosmar.
Capitala Romaniei se afla in topul oraselor in care se circula cel mai prost alaturi de metropole din China, Brazilia, Rusia si Turcia.
Cum Bucurestiul are mult mai putini locuitori decat majoritatea metropolelor prezente in acest clasament, explicatia pentru ambuteiajele zilnice ar putea fi si ca drumurile sunt putine si proaste, iar managementul rutier este defectuos.
Iata cum arata clasamentul oraselor in care soferii au viata grea intocmit de producatorul de sisteme GPS TomTom si prezentat de CNN.
1. Istanbul
Orasul de pe malul Bosforului se dovedeste un adevarat cosmar pentru soferii prinsi in trafic la ore de varf.
Navetistii pierd cate 125 de ore anual in haosul de pe autostrazile si podurile care leaga malul Europei de cel al Asiei.
La fiecare deplasare, un sofer pierde 30 de minute in ambuteiaje pe strazile din Istanbul, estimeaza expertii TomTom.
2. Moscova
Daca ai treaba in capitala Rusiei si te deplasezi cu masina, ar fi bine sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme.
Aceasta pentru ca timpul pierdut zilnic la volan de un sofer ramas captiv in inghesuiala din traficul moscovit se apropie de 31 de minute.
Iar imbulzeala de pe soselele din Moscova nu este un fenomen intalnit doar la... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 14:10
6Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea ca Bucurestiul sa fie un oras al tinerilor, un centru financiar si o legatura intre Vest si Balcani.
"Incercam sa transformam Bucurestiul pe mai multe dimensiuni, dorim sa fie un oras al tinerilor, un centru financiar, dar si o legatura intre Vest si Balcani. Acordam o atentie deosebita si dezvoltarii turismului, pentru ca avem numeroase obiective turistice de aratat. Vrem sa cream conditii civilizate si sa avem o disciplina comunitara pentru ca Bucurestiul reprezinta un motor de dezvoltare pentru intreaga tara", a declarat Oprescu in cadrul unei intrevederi avute cu fostul primar al Londrei Gavyn Arthur si cu Gabor Demszky, fost edil al Budapestei.
La randul sau, Gavyn Arthur a spus ca nu este la prima vizita in Bucuresti si ca de fiecare data cand vine observa numeroase imbunatatiri.
Bucurestiul este in continua schimbare
"Prima data am ajuns aici in perioada regimului comunist si mi s-a parut un oras gri, fara culoare. Acum schimbarea este enorma, exista culoare, este o diferenta majora inclusiv intre aspectul de acum sase ani, de la ultima vizita si imaginea pe care Bucurestiul o are in prezent, aceea de mare capitala europeana", a mai spus Gavyn Arthur.
Gabor Demszky a constat ca Bucurestiul este in continua schimbare. "Aveti atat de multe monumente si cladiri frumoase, ma bucur ca ati avut grija de ele, ca le-ati reabilitat si o faceti in continuare. Sper ca dupa ce se va termina reabiliarea cladirii... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 09:17
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus ca, in cazul in care primarul general nu va aplica cu rigurozitate noul regulament al publicitatii stradale in Bucuresti, demontarea panourilor ilegale va fi dispusa de catre MDRT, conform NewsIn.Udrea s-a declarat satisfacuta de faptul ca, joi, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a adoptat regulamentul de publicitate al Capitalei, proiect ce va reglementa publicitatea stradala si si-a anuntat sprijinul pentru aplicarea acestuia de catre primarul general Sorin Oprescu.
"In industria publicitatii se invart sute de milioane de euro si ca urmare, presiunile si opozitia la o asemenea reglementare a fost foarte mare.
Ca cetatean, sunt deranjata de aspectul pe care orasul a ajuns sa-l aiba din cauza sutelor de panouri, mashuri, bannere care atarna in Bucuresti care arata ca un bazar turcesc in care ne-am scos cu totii cearsafurile la uscat", a declarat Elena Udrea.Ministrul a precizat ca Guvernul a adoptat, la finele anului trecut, o initiativa legislativa care reglementeaza publicitatea stradala la nivel national, reglementari care vor fi aplicate prin regulamente adoptate la nivel local si implementate de catre primari.
Udrea a spus ca, in eventualitatea in care primarii nu vor pune capat practicilor de amplasare ilegala a panourilor publicitare, competentele legate de demolarea acestora ar putea trece la Ministerul Dezvoltarii si Turismului.
"Atributiile, competentele privind regulile care se vor impune... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 13:28