Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.
Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.
Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.
Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.
BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.
Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.
Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv
La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a confirmat joi ca presedintele institutiei, Jens Weidmann, a votat impotriva planului Bancii Centrale Europene (BCE) de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Weidmann se opune planului, considerat "prea aproape" de o finantare de deficitelor bugetare "prin tiparirea de bani", a declarat un purtator de cuvant al Bundesbank.
Conducerea BCE a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro, transmite MarketWatch.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat in conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea consiliului guvernatorilor ca a existat un vot impotriva, dar nu a precizat din partea cui.
Opozitia lui Weidmann fata de acest plan nu este totusi un secret. Luna trecuta, seful Bundesbank a facut aceleasi critici intr-un interviu acordat unei publicatii germane, avertizand ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale "ar putea da dependenta".
Bundesbank critica planul BCE de cumparare nelimitata a obligatiunilor mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 10:16