Cota unica reprezinta principala masura care favorizeaza investitiile in Romania, in timp ce atractivitatea scazuta a stimulentelor fiscale se afla in topul neajunsurilor legislatiei fiscale curente, a declarat, luni, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Ionut Simion, in cadrul unei conferinte in care au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind principalele masuri de politica fiscala.
"Intr-o majoritate covarsitoare, 75% dintre participanti considera cota unica ca fiind dintre principalele masuri care favorizeaza investitiile si fac Romania competitiva. Pe locul 2, nu surprinzator, pentru ca printre membri AmCham nu sunt numai companii multinationale, sunt si companii romanesti, un numar suficient de mare, cea de-a doua masura foarte apreciata este cota de impozit pe dividende, de 5%, care a stimulat ramanerea capitalului in Romania. Pe locul trei, destul de aproape, peste jumatate dintre participanti considera ca stimulentele fiscale sunt masuri care incurajeaza mediul de afaceri din Romania", a spus Ionut Simion.
Respondentii la sondaj au mai mentionat armonizarea legislatiei fiscale cu legislatia europeana (58%) si legislatia pentru regimul de holding (30,7%), la capitolul avantaje ale politicii fiscale.
"Cea de-a doua intrebare este 'Va rugam sa selectati principalele neajunsuri, maxim 5, ale legislatiei fiscale curente care constituie o bariera pentru investitii suplimentare si afecteaza perceptia generala despre mediul... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 12:58
Companiile elvetiene solicita stabilitate si predictibilitate a legislatiei, imbunatatirea infrastructurii de transport si instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale, a aratat miercuri secretarul de stat pentru Afaceri Economice din Elvetia, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, in cadrul unei intalniri cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea.
"In cadrul discutiilor oficiale, Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch a prezentat specificul investitiilor straine elvetiene, in mare parte derulate de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a economiei elvetiene si care au proiecte pe termen lung. Din punctul de vedere al companiilor elvetiene, exista solicitari pentru stabilitate si predictibilitate a legislatiei, pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si pentru instruirea tinerilor conform cerintelor economiei reale", se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Antreprenoriat remis miercuri AGERPRES.
Oficialul elvetian se afla in Romania in perioada 18 - 20 septembrie si este insotit de un grup de oameni de afaceri din Elvetia.
"Si in Elvetia este dificil sa gasesti forta de munca. Sistemul educational dual ar putea fi adaptat mai bine la ceea ce se cere pe piata muncii. Sunt multe companii care sunt implicate in astfel de programe in Elvetia si ne-am bucura sa se implice si in Romania", a spus Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch.
La randul sau, ministrul Stefan-Radu Oprea a prezentat... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 09:55
Un fond american de investitii va intra in Romania luna viitoare si va investi in mass-media locala, mai ales in televiziuni, posturi de radio si platforme nationale sau regionale, dar si in societati media de importanta locala din anumite zone, in schimbul preluarii unor participatii la aceste companii.
Cozmin Gusa, consultant politic si actionar Realitatea Media, este cel care a gandit proiectul iar discutiile au fost definitivate saptamana trecuta la Washington.
El a declarat pentru Profit.ro ca detaliile acestui proiect vor fi anuntate in perioada urmatoare.
Bugetul total al fondului american va fi de 50 de milioane de dolari, iar in prima faza vor fi investite 10 milioane de dolari. Banii alocati proiectului vor fi administrati de o companie ce ii va avea in structura de actionariat pe Cozmin Gusa si investitori americani si din spatiul euro-atlantic.
Societatile media care sunt interesate de proiect vor putea depune dosare, iar compania va analiza care dintre ele reprezinta o buna oportunitate de investitii.
Dupa ce o societate media va fi selectata, compania reprezentand fondul american va cumpara actiuni minoritare la aceasta societate. Daca este cazul, nu este insa exclusa nici preluarea unei participaiii majoritare iar actiunile vor fi cumparate cu titlu definitiv.
Apoi, dupa ce intelegerea va fi parafata, compania reprezentand fondul american si societatea media respectiva vor gandi un plan comun de afaceri pe termen mediu, tinta fiind... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 21:41
Veniturile anuale ale romanilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care castiga peste 4.000 de euro net lunar in Romania se gandesc la investitii, se arata intr-un studiu al unei companii specializata in investitii si tranzactionarea online multi-asset.
Investitorii romani dispun de lichiditati de aproximativ 50.000 - 100.000 de euro pe care ii pot investi oricand, in functie de oportunitati.
Romanii care investesc pe pietele de capital - actiuni, indici bursieri, FX, marfuri - au o situatie stabila din punct de vedere financiar, potrivit studiului Saxo Bank. Averea investitorilor romani este estimata (potrivit declaratiilor proprii) intr-un interval cuprins intre 250.000 si 500.000 de euro.
Conform studiului, investitorii din Romania cauta un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul caruia sa-si plaseze investitiile si nu se limiteaza la piata locala sau la cele regionale. Dimpotriva, cauta ...citeste mai departe despre "Profilul investitorului roman la bursa: Cati ani are si cati bani face" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:06
2015 ridica strategilor din companii intrebari cu raspuns incert precum: "care va fi impactul noilor realitati ale zonei UE asupra mediului de afaceri local?", "care sunt riscurile si oportunitatile pentru Romania?", "cum ar putea evolua criza din Ucraina si care sunt efectele estimate pe termen scurt si pe termen lung?" sau "cum se va resimti scaderea pretului petrolului sau tendinta de crestere a dolarului american?".
Pornind de la aceasta perspectiva macro, pentru cei care construiesc strategii de afaceri performante, lista de intrebari continua: "care sunt caile de urmat pentru consolidarea increderii consumatorului?", "care sunt factorii cheie pentru a fi mereu inaintea competitorilor?", "care sunt noile nevoi ale pietei si modalitatile de adaptare a strategiei de inovare si a operatiunilor?".
Toate acestea sunt doar cateva dintre temele pe care manageri de top si specialisti din cele mai importante companii le vor aborda in cadrul evenimentului "CEO Conference - Shaping the future", care se va desfasura pe 19 februarie 2015, la Hotel Radisson Blu, sala Atlas, din Bucuresti.
Evenimentul se adreseaza directorilor de companii si managerilor de top si isi propune sa fie o ocazie de dezbatere a celor mai fierbinti teme la inceput de an si o sursa de inspiratie, invatare si transformare pentru realizarea unui nou nivel de crestere.
Cele doua sesiuni ale evenimentului abordeaza in profunzime teme precum: investitii si finantare pentru o revenire economica... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 12:20
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Cu toate ca avem impresia ca Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini, exista si cativa oameni de afaceri care cred, in continuare, in potentialul tarii noastre.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Luk Vangansbeke, belgianul ce detine Pentamid Group, o firma de consultanta si training, a marturisit ca se simte "ca acasa" in Romania.
In plus, el considera ca tara noastra are un potential urias de crestere economica si ca ar putea ajunge printre primele din Europa.
Cum a fost, pana acum, anul 2012 pentru afacerile dumneavoastra?
Anul 2012 a reprezentat o perioada in care increderea investitorilor in economie si in modalitatea in care Romania se poate ocupa de ea a fost una scazuta. Cresterea economica si investitiile straine au fost destul de mici, ambele afectandu-mi afacerea. Din fericire, firma mea si-a mentinut pozitia in piata, iar eu sper ca anul 2013 sa fie unul mai bun.
Citeste mai multe despre Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:57
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a incurajat companiile sud-coreene sa isi intensifice prezenta pe piata romaneasca. Invitatia a fost facuta in cadrul intrevederii bilaterale cu ministrul pentru Afaceri Externe si Comert al Republicii Coreea, Kim Sung-Hwan.
Cei doi ministri au declarat ca vor sa dinamizeze relatiile bilaterale romano - sud-coreene in multiple domenii si sa continue implementarea Planului Comun de Actiune, din cadrul Declaratiei privind stabilirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Coreea.
Ministrul roman al Afacerilor Externe a prezentat oportunitatile de investitii in Romania, indeosebi in domeniile infrastructurii si energiei, si a incurajat companiile sud-coreene sa isi intensifice prezenta investitionala in economia romaneasca.
La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca multe companii din Republica Coreea au avut intentia de a dezvolta afaceri in Romania, insa o mare parte dintre acestea nu s-au materializat din cauza birocratiei si a lipsei de capacitate a institutiilor romanesti de a-si asuma responsabilitati. mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:02
Romania trebuie sa adopte masuri sustenabile, transparente si previzibile, care sa vizeze performanta economica, si nu ciclurile electorale si care sa pastreze si sa atraga investitorii directi, au spus luni reprezentantii investitorilor straini in Romania, la Forumul Economic Roman. "Romania va profita imens daca va implementa un mediu de business mai bun pentru investitorii care sunt deja aici. Daca acestia au incredere in Romania sa isi creasca nivelul investitiilor, atunci si alti investitori inevitabil ii vor urma. Daca actualii investitori sunt descurajati, atunci imaginea Romaniei in randul tuturor potentialilor investitori are de suferit", a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein.Acesta a subliniat ca, in primul rand, investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate in deciziile guvernamentale. Politicile trebuie sa reflecte o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea nationala.
"Nicio tara nu poate prospera pe termen lung decat daca generatia tanara o vede ca pe o oportunitate si un mediu prielnic in care sa-si investeasca energiile si capacitatile antreprenoriale. Ma tem ca multi tineri talentati si ambitiosi din Romania inca percep ca viitorul poate fi mai bun in alta parte.
Guvernul si mediul de afaceri trebuie sa se concentreze sa gaseasca modalitati prin care sa transforme Romania intr-o tara cu mari oportunitati pentru antreprenori si micii intreprinzatori", a mai spus Gitenstein.In cadrul forumul economic de luni, asociatiile... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 13:28