Desi tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti, investitorii care au mizat pe datele fundamentale ale companiilor, ignorand disputa dintre Ucraina si Rusia, ar putea castiga pana la 30%.
Noua companii listate la BVB ar putea aduce in portofolii un plus de 10%-30% din dividende si cresterile ulterioare, potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville. Acestia estimeaza ca un plasament in indicele BET ar putea avea un randament de 10%.
Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins in data de 14 martie, inaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scaderi au aparut si oportunitati de investitii pe care investitorii le-au fructificat partial.
Astfel, din 14 martie si pana la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte noua companii s-au apreciat cu 3%-10%, in frunte cu Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"In prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piata, care se concentreaza din nou pe fundamentele pozitive. La nivel international, cateva dintre pietele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie incep sa isi revina, fie marcheaza deja avansuri importante. La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% in ultimul an, iar pana la finele anului ar putea avansa cu inca 10%. Totusi, noi turbulente au aparut pe pietele... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 12:36
Oportunitatile de investitii apar des pe piata mondiala, in prezent, dar creditarea unui proiect prin care se construiesc trei inchisori in Franta rurala nu are acelasi impact ca si o oferta publica lansata de o companie din Silicon Valley. O noua linie de metrou in Seul sau o retea de conducte petroliere in Texas nu vor trezi mult interes, de asemenea.
In Romania sunt multe proiecte de infrastructura care inca mai au nevoie de investitori pe termen lung, pe langa autostrazi. Unul dintre aceste proiecte este Canalul Dunare-Bucuresti, a carui realizare, conform primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, va propulsa intreaga regiune, adaugand ca acesta va transforma Dunarea de Jos intr-una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei.
Un alt proiect de infrastructura benefic, de data aceasta pentru agricultura, este Canalul Siret-Baragan, aprobat in 1988 de Consiliul de Ministri, dar oprit in lipsa fondurilor dupa construirea a doar sase kilometri dintr-un total de 190 kilometri prevazuti.
Guvernul a decis la inceputul anului infiintarea Administratiei Canalului Siret-Baragan, care sa elaboreze studiile si documentatiile tehnico-economice pentru proiectarea si realizarea acestuia proiect. Conform estimarilor oficiale, acest canal va aduce sporuri de recolta cu o valoare anuala de circa 120 milioane euro.
Acestora se adauga si interesul manifestat de chinezi pentru investitii in infrastructura Romaniei, printre care un port la Marea Neagra... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:31
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Uzbekistanul reprezinta o zona in care companiile romanesti se pot extinde.
Premierul considera ca Romania a avut relatii foarte bune cu Azerbaijan, Kazakhstan si Uzbekistan inainte de '89, dar ca in ultimii 8-10 ani acestea au inghetat si trebuie reluate, pentru ca tara noastra ar avea de castigat.
"Uzbekistan are nevoie de firme de Romania, firme din IT, agricultura, infrastructura, care sa lucreze investitiile care se desfasoara in aceasta tara", a declarat Ponta, vineri, la Antena 3.
Citeste mai multe despre Ponta vede in Uzbekistan o oportunitate de dezvoltare pentru firmele romanesti pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 09:11
Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor europene cu oportunitati pentru investitorii in centre comerciale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliare Savills.
Tara noastra este urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria.
Primul loc ocupat de Romania in acest top se datoreaza cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail. Se estimeaza ca vanzarile de retail vor inregistra in Romania, in urmatorii cinci ani, cresteri intre 6,1% si 6,2% pe an, potrivit Mediafax.
"Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare", se arata in studiu.
In acelasi timp, randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.
In toate tarile analizate, corectiile fiscale vor pune presiune pe cheltuieli, unele tari urmand sa fie mai putin afectate decat altele.
In studiul realizat de Savills se estimeaza ca, in urmatoarele 12 - 18 luni, consumul va fi modest.
"In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:21
Cu toate ca avem impresia ca Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini, exista si cativa oameni de afaceri care cred, in continuare, in potentialul tarii noastre.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Luk Vangansbeke, belgianul ce detine Pentamid Group, o firma de consultanta si training, a marturisit ca se simte "ca acasa" in Romania.
In plus, el considera ca tara noastra are un potential urias de crestere economica si ca ar putea ajunge printre primele din Europa.
Cum a fost, pana acum, anul 2012 pentru afacerile dumneavoastra?
Anul 2012 a reprezentat o perioada in care increderea investitorilor in economie si in modalitatea in care Romania se poate ocupa de ea a fost una scazuta. Cresterea economica si investitiile straine au fost destul de mici, ambele afectandu-mi afacerea. Din fericire, firma mea si-a mentinut pozitia in piata, iar eu sper ca anul 2013 sa fie unul mai bun.
Citeste mai multe despre Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:57
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a incurajat companiile sud-coreene sa isi intensifice prezenta pe piata romaneasca. Invitatia a fost facuta in cadrul intrevederii bilaterale cu ministrul pentru Afaceri Externe si Comert al Republicii Coreea, Kim Sung-Hwan.
Cei doi ministri au declarat ca vor sa dinamizeze relatiile bilaterale romano - sud-coreene in multiple domenii si sa continue implementarea Planului Comun de Actiune, din cadrul Declaratiei privind stabilirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Coreea.
Ministrul roman al Afacerilor Externe a prezentat oportunitatile de investitii in Romania, indeosebi in domeniile infrastructurii si energiei, si a incurajat companiile sud-coreene sa isi intensifice prezenta investitionala in economia romaneasca.
La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca multe companii din Republica Coreea au avut intentia de a dezvolta afaceri in Romania, insa o mare parte dintre acestea nu s-au materializat din cauza birocratiei si a lipsei de capacitate a institutiilor romanesti de a-si asuma responsabilitati. mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:02
Dupa terminarea crizei, Bucurestiul se poate dovedi un vad bun pentru investitorii cu apetit spre imobiliare. Un segment putin exploatat, dar care va avea in viitor potential de investitie este reprezentat de spatiile industriale.
Halele de productie si spatiile logistice vor fi cele mai bune investitii, potrivit specialistului in imobiliare doctor Ion Radu Zilisteanu.
Bucurestiul se afla pe locul 12 intr-un top realizat de cotidianul britanic "The Telegraph" care cuprinde cele mai favorabile 20 de orase pentru investitiile in imobiliare. Capitala se pozitioneaza in fata unor capitale europene precum Viena, Praga, Bruxelles.
Analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu explica acest lucru prin faptul ca Romania face parte din grupul tarilor emergente de la periferia UE, care dupa terminarea crizei vor avea rate de crestere mult mai mari decat tarile vechi din UE. De asemenea, preturile relativ scazute ale imobilelor din Bucuresti constituie un alt avantaj major in fata altor capitale europene.
Specialistul in imobiliare spune ca dupa iesirea din criza nu toate zonele din interiorul unui segment imobiliar vor evolua in acelasi ritm.
Dupa iesirea din criza nu toate zonele din interiorul unui segment imobiliar vor evolua la fel. Vor exista zone in care va exista profit mai bun si zone in care nu va exista profit. Sigur ca trebuie ca decizia sa fie luata in conostinta de cauza cu consultanta specializata.
"Piata rezidentiala se afla intr-o pozitie de... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 08:00
Criza creeaza oportunitati de investire, de aceea specialistii si consultantii te sfatuiesc sa-ti scoti banii de la saltea, daca esti un investitor cu apetit de risc, si sa te aventurezi in a-i plasa in active ale unor companii cu dificultati financiare sau, de ce nu, in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC.
Pietele bursiere se clatina la fiecare "furtuna" declansata de criza datoriilor suverane din Europa, de aceea bursele nu reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata. Cash-ul poate face minuni in aceasta perioada volatila, de aceea consultantii te sfatuiesc sa-ti indrepti privirea chiar si catre asa-zisele "preluari ostile"." Nu este neaparat moral, insa in business trebuie sa profiti de orice oportunitate", spun expertii.
Daca esti un investitor conservator, poti alege economisirea banilor in depozite bancare in lei, cel putin pana se linistesc "apele" europene.
Oamenii de afaceri intervievati de Business24 privesc lucrurile mai pragmatic si pe termen lung. "Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine", a declarat Vladimir Cohn pentru Business24.
Radu Hanga, director BT Asset Management
Daca e vorba de o persoana care are un alt job, nu sa urmareasca in fiecare zi piata, atunci speculatia pe valuta nu este cea mai buna solutie. Economia va... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:08
Royal Bank of Scotland estimeaza oportunitati de crestere importante pentru sectorul bancar de investitii islamic, anticipand ca ratele de crestere a activelor vor stagna la 15-20% anual, iar nivelul profiturilor va urca, potrivit unui oficial al bancii, citat de Reuters.
Seful segmentului global pentru sectorul bancar islamic al RBS, Navid Goraya, a declarat ca profiturile au crescut, iar costurile de finantare au scazut, conturand o pozitie solida pentru sectorul islamic in acest an.
"Profitabilitatea nu a fost atinsa. Am putea vedea o crestere a profitabilitatii", a declarat el, la summitul sectorului financiar-bancar islamic, adaugand ca in cele sase tari care formeaza Consiliul de Cooperare din Golf - cele mai mari piete pentru serviciile financiare islamice - cresterea activelor va ramane la 15-20% anual, in pofida crizei financiare.
RBS si-a stabilit patru domenii strategice pentru sectorul bancar islamic, precum pietele de capital, finantarea corporatista si managementul riscului, produse si investitii structurate.
Cererea pentru investitii provenita de la cei 1,3 miliarde de musulmani a crescut, iar activele conforme cu legea islamica sunt estimate a fi intre 700 si 1.000 de miliarde de dolari.
"Sectorul bancar islamic va continua sa creasca la aceeasi viteza sau chiar mai repede", a mai spus Goraya, aratand ca multe banci islamice nu au fost afectate de pierderi importante, ca urmare a naturii lor conservatoare.
Royal Bank of Scotland (RBS), al carei actionar... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 14:26