Atata banet se va strange in buzunarele companiilor straine care au preluat controlul in sistemul energetic din Romania - desigur, strans din saracirea poporului roman (din ce altceva?!) - prin asa-zisa liberalizare, de fapt o banala dar dramatica crestere impusa a preturilor in sector, incat gadele deniaza sa arunce victimei ceva maruntis din purcoiul de bani.
Mai degraba spus, considera ca trebuie sa ascunda acest adevarat jaf in spatele a doua abureli, una mai grotesca decat cealalta: compensarea asa-numitilor consumatori vulnerabili si suprataxarea incasarilor suplimentare inregistrate de companiile beneficiare de pe urma cresterii preturilor.
Cine plateste
Sa dam jos valul de pe aceste incercari de vopsit gardul. Compensarile respective vor reprezenta o picatura dintr-un ocean. De ele vor beneficia doar cei mai saraci dintre saraci. In schimb, grosul consumatorilor casnici nu va primi nimic si va suporta integral facturile coplesitor sporite, caci va fi vorba in final de cresteri de 200% ale tarifelor la gaze si de cel putin 50% ale tarifelor la electricitate. Dramatice vor fi efectele indeosebi pentru consumatorii necasnici. Acestia vor prelua din plin cresterile de tarife, mai ales ca vor fi nevoiti sa o faca in baza unui calendar abrupt, terminator.
Vor incerca firesc sa paseze povara costului sporit al consumului de energie asupra clientilor lor. Se va ajunge inevitabil tot la consumatorii individuali. Acestia vor reduce in replica achizitiile de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:05
"Este inacceptabil ca doar 5% din componentele eolienelor din Romania se fac in tara"! Cand am vazut in Ziarul Financiar acest titlu, reproducand de fapt un citat, am crezut, in naivitatea reprobabila pe care o mai manifest la matusalemica mea varsta, ca s-a sesizat cumva dl Ponta sau vreun ministru al guvernului sau, pus, dupa cum se autoprezinta, sa reformeze tara, sa creasca economia si sa aduca prosperitatea cea intarziata de guvernarea anterioara. Dar, as!
Sesizarea apartine unui strain, dl Bruno Rico, directorul general al ArcelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic din tara si al doilea consumator de electricitate din Romania.
Naivitate reprobabila: cum sa se sesizeze asupra unui asemenea lucru dl Ponta sau vreunul din ministrii sai, care nu au o alta preocupare decat sa intre in voia FMI si Comisiei de la Bruxelles vanzand si bruma de economie romaneasca ce a mai ramas in Romania?! Desi, daca nu industria nationala, domniile lor ar trebui sa promoveze macar industria locala (chiar daca straina) si deci crearea de locuri de munca in Romania, si nu importurile!
Aceasta sesizare vizeaza o stare de lucruri de un tragism extrem. Nu este vorba de productia vreunei multinationale in Romania, care de regula se face in sistem inchis, aproape insular, cu toata aprovizionarea venind din afara si in nicio legatura cu activitatile industriale si comerciale din tara.
Este vorba de schema de sprijin acordata de statul roman pentru promovarea energiei... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:20
Pentru cei mai putin familiarizati cu problemele bugetului, acesta poate fi comparat, spre intelegere si interpretare, cu un puzzle. Daca lipseste o piesa, constructia figurata de puzzle nu poate fi reconstituita.
Bugetului pe 2013 ii lipseste o piesa. De fapt nu-i lipseste, ci doar nu este pusa public la bataie.
Guvernul, care a intocmit bugetul, nu sufla o vorba despre aceasta piesa lipsa. FMI, care lauda bugetul pentru ca ar fi echilibrat si pe partea de venituri si pe cea de cheltuieli si ar respecta si tintele de deficit in formula de calcul europeana, tace si el malc.
De mirare nu e! Dar cred ca nici nu trebuie sa fi economist ca sa intelegi ca un buget bazat pe o crestere a economiei absolut derizorie (care si asa este improbabila) nu prea ar putea prevedea o crestere mult superioara a veniturilor si cu atat mai putin o coborare in continuare a deficitului, fara o noua scadere severa a cheltuielilor, care sunt preconizate dimpotriva a creste si nu a scadea!
Este posibil - desigur politic si nu economic! - ca guvernul, cel ce a intocmit bugetul, sa vrea sa ascunda necorelarea. Dar, evident, este imposibil ca cerberul FMI, cel ce isi aroga tocmai rolul de monitorizare, sa nu observe necorelarea! Si, daca nu o face, explicatia este tot politica, si nu economica!
Bugetul, operational prin liberalizarea preturilor din Energie
Bugetul devine insa perfect operational prin includerea impactului dramatic al liberalizarii preturilor din Energie, luat in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:49
De acum, in contextul consfintirii politice a transformarii economice a Romaniei intr-o colonie, nu mai poate constitui decat un exercitiu intelectual si nimic altceva o eventuala discutie despre ce se poate face in Romania, indeosebi de catre guvernul roman, in legatura cu dinamizarea economiei, stimularea afacerilor sau altele asemenea.
Discutiile in aceste probleme trebuie orientate catre detinatorii deciziei in domeniu, adica reprezentantii capitalului strain si agentii lor de vanzari care sunt FMI, Banca Mondiala si Comisia de la Bruxelles.
Si tot un simplu exercitiu intelectual ramane orice analiza a parcursului spre colonie al Romaniei si a contributiilor diferitelor componente economice si politice la trimiterea tarii spre acest statut.
O contributie masiva apartine fara indoiala leului, considerat moneda nationala, care, tocmai prin aceasta contributie, si-a negat treptat si apoi total acest atribut, ajungand un instrument al transformarii Romaniei intr-o colonie, si anume in varianta cea mai de jos a statutului de colonie: anexa de consum.
Folosindu-i-se de doua decezii cursul pentru alte scopuri decat intarirea si dezvoltarea economiei, moneda nationala a contribuit consistent la devalizarea si depopularea Romaniei, la distrugerea economiei ei si, in cele din urma, la transformarea ei intr-o colonie (de la periferia estica) a centrului decizional vest-european.
Daca economia mostenita de la comunism era atat de proasta si doar pentru fiare vechi... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 07:01
Multi s-au intrebat acum cativa ani ce cauta dl Bogdan Olteanu in functia de viceguvernator al Bancii Nationale. Macar domnia sa ne-a scutit de prezente publice in perioada imediat urmatoare ungerii in aceasta functie.
Iata insa ca acea perioada a trecut si dl Olteanu iese tot mai frecvent la rampa nu doar cu aprecieri, ci si chiar cu povete pentru banci si napastuitii lor de clienti. Ultimul si cel mai tare panseu al domniei sale este ca problema centrala a Romaniei ar fi ca "nu mai intra bani in tara"! Ia uite, frate, ce descopera preopinentul de la inaltimea turnului sau de fildes din strada Lipscani! De parca trebuia sa te afli in vreun turn pentru a observa acest lucru! Si de parca ar trebui cumva sa murim daca strainatatea nu ne mai arunca la bord niscai maruntis, caruia dl Olteanu, dupa cum se vede, ii atribuie puteri tamaduitoare! Si de parca n-ar fi treaba tocmai a autoritatilor romane, inclusiv a Bancii Nationale, de a genera bani interni cu care, in lipsa altora, sa ne descurcam totusi!
Sa nu-l punem insa la zid pentru atata lucru pe dl Olteanu. Domnia sa nu face, in aceasta privinta, decat sa reproduca opiniile sefului sau, guvernatorul Mugur Isarescu. Dar, ca sa nu-l incriminam cumva doar pe dl Mugur Isarescu, sa precizam ca aceasta este aprecierea facuta public aproape la unison de catre oficiali guvernamentali, lideri politici si analisti de reputatie: "Romania nu poate face nimic fara investitii straine" sau "dezvoltarea tarii depinde de... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 07:14
In ciuda controversei, degenerata in cele din urma intr-un adevarat scandal politic asupra numarului de alegatori de la referendumul din vara, alegerile parlamentare din 9 decembrie se vor desfasura pe baza acelorasi liste.
Ajunsa dezinteresata din cauza faptului ca aceste alegeri nu depind de realizarea unui anumit cvorum, clasa politica n-a mai manifestat vreo preocupare in rezolvarea problemei, cu toate ca intre timp Institutul National de Statistica a dat publicitatii rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011.
Potrivit acestora, Romania a mai ramas cu vreo 19 milioane de locuitori, de la 21,6 milioane in urma cu numai 20 de ani. Scaderea - dramatica pentru o perioada istorica asa de scurta - este pusa pe seama sporului negativ al populatiei si migratiei se pare mereu accentuate.
Perspectivele indica o continuare si mai severa a declinului. Anul trecut numarul de casatorii a fost la jumatatea celui din 2007 (probabil ca efect al neincrederii generate de criza), iar numarul nasterilor a coborat la un minim istoric. Previziunile demografice - care au un inalt grad de implinire in practica - ne anunta ca vom mai ramane prin tara doar 14-15 milioane pana in 2050.
Deci, este vorba nici mai mult, nici mai putin decat de o tara in extinctie. Extinctie chiar si fizica sau, cum s-ar spune, ca natiune, caci ca economie si stat Romania a disparut deja de mult. Nu stiu cum interpreteaza altii aceasta tendinta spre extinctie - evidentiata si in statistici,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:40
In vara anului 2011 publicam in ziarul "Romania Libera" o analiza intitulata cu talc "Ridicolul an providential 2013".
Analiza nu-si propunea cine stie ce obiective, ci doar o inventariere a ceea ce, la vremea respectiva, se stia ca va fi pus de viata si guvernanti pe capul anului 2013, mai precis tot ceea ce nu putea fi in mod obiectiv decontat in respectivul an 2011. Iata inventarul: "Toate salariile taiate in 2010 si recastigate in instante au fost, prin lege, repuse la plata din 2013.
Nu este exclus ca, tot prin 2013, sa ajunga a fi recuperate si celelalte procente din salariile taiate in 2010... Dar toate acestea sunt nimic pentru ceea ce ar urma sa cada pe capul anului 2013! Tot ceea ce este mai "invaziv" din cel de-al doilea acord cu FMI este reportat pentru 2013. Liberalizarea preturilor la gaze si electricitate, care ar putea mari cu 70-80% factura la caldura si lumina, ar urma sa se faca incepand din 2013.
Exporturile de gaze din putinul romanesc existent - ceea ce va obliga la importuri de gaze de doua ori mai scumpe - ar urma sa fie demarate din 2013. Tot in 2013, bugetul va trebui sa se consolideze la un deficit de numai 3% din PIB, deci cheltuielile vor trebui limitate draconic spre a nu mai depasi cumva veniturile decat cu cota respectiva. Si asta in conditiile in care, tot in 2013, intra la plata rambursarea imprumutului-mamut de aproape 20 de miliarde de euro plus dobanzi de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".
Chiar si numai... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:59
Explicatia principala a orientarii fiscalitatii din Romania ca factor de alimentare a bugetului si nu ca factor al dezvoltarii (vezi articolul "De ce programele USL si ARD seamana ca doua picaturi de apa") se afla in conceptia "statul - cel mai prost administrator".
In consecinta, ar trebui dat la o parte pentru a se crea camp liber sectorului privat, cel performant, conceptie impusa Estului fost comunist de catre Vestul capitalist care insa nu a aplicat niciodata cu ochelari de cal aceasta conceptie propovaduita pentru altii spre a le captura economia lasata fara aparare in lipsa statului.
O asemenea orientare a fiscalitatii este doar una din fatetele faptului ca programele principalelor forte politice nu isi indreapta atentia spre problemele de fond ale tarii si se refugiaza pur si simplu in colateral.
Cel putin in cazul romanesc se adauga, insa, in domeniu politica bancii centrale care nu numai ca a parohiat instrainarea intregului sistem bancar, dar a urmat apoi sistematic ca strategie sprijinirea bancilor straine pe seama economiei interne.
Printre altele tocmai neutilizand in perioada de varf a crizei politicile monetara si valutara in vederea ajustarilor necesare si aruncand astfel intreaga povara a ajustarii pe seama politicii fiscal-bugetare, ceea ce a creat o tensiune imensa in buget si a imprimat in mod obiectiv acordarea unei prioritati absolute factorului bugetar in fiscalitate, in dauna celui al dezvoltarii, exact cand trebuia sa fie invers.
Nu... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 14:38
"Un singur scenariu ar ameninta un acord cu FMI si acela ar fi cresterea poverii asupra gospodariilor in loc de taxarea bancilor! ". Sa nu credeti cumva ca citatul apartine vreuneia din autoritatile de la Bucuresti, din guvern sau din banca centrala.
Aceasta pozitie minunata si anticolonialista a fost consemnata in Ungaria vecina si apartine dlui Antal Rogan, liderul partidului de guvernamant FIDESZ, care detine un control de tip "constitutional", adica peste doua treimi, in parlamentul de la Budapesta.
Victor Orban, premierul ungar din partea FIDESZ se lupta de la venirea la carma cu FMI pentru convenirea unui program cu asistenta internationala, necesar spre a se face fata unei datorii publice extrem de ridicate, cea mai mare a unei tari din centrul si estul Europei, pe o baza complet neuzuala fata de standardele FMI si asa-zis "europene".
Iata chiar formularea dlui Orban: "Un aspect important al politicii Ungariei se refera la faptul ca noi implicam institutiile financiare (bancile) si marile companii in impartirea poverii crizei financiare pentru ca aceasta sa nu cada doar pe umerii populatiei".
Inutil de semnalat ce critici si replici a iscat o asemenea pozitie in tabara FMI-Comisia de la Bruxelles. Si ca aceasta tabara conditioneaza un nou acord cu Ungaria de renuntarea de catre Budapesta la taxarile suplimentare temporare, de criza, ale bancilor si companiilor vest-europene care au pus stapanire pe Ungaria ca si pe Romania.
Si tot inutil de... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:49