Un tablou de Picasso si o sculptura de Giacometti au stabilit noile recorduri in piata operelor de arta, iar cum aceasta lume are multe secrete, multi bani si prea putina transparenta, era de asteptat sa apara si primele reactii.
Nimeni altul decat "profetul crizei" Nouriel Roubini, atrage atentia intr-un interviu pentru CNN asupra pericolelor reprezentate de aceasta lume. "Exista pe aceasta piata comportamente care pot fi incadrate in zona gri a economiei", remarca Roubini.
Arta spalarii banilor
Roubini, la randul sau un colectionar de talie mica al artei contemporane, admite ca, pana si prin prisma experientelor personale, a tras concluzia ca sunt destule fenomene ingrijoratoare in piata de arta.
"O parte din cumparatorii de arta scumpa folosesc aceste tranzactii ca pe o forma de spalare de bani. O persoana poate cumpara o opera valorand un milion de dolari, plateste cash si evita orice legatura cu fiscul", explica Nouriel Roubini.
In 2012, Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia a atras atentia asupra volumului alarmant de tranzactii ilegale de pe piata de arta.
Siguranta ca intr-o banca elvetiana
La ora actuala, piata de arta este dominata de reperele de 179,3 milioane dolari in pictura si 140,1 milioane in sculptura, in urma pretului atins in licitatii de operele "Femei din Alger", respectiv "Pointing Man", vandute la inceputul saptamanii.
Aceeasi industrie a devenit si la fel de sigura ca un paradis fiscal sau un fost cont dintr-o banca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 16:43
Ce spui de o bijuterie care iti poate ocupa jumatate din sufragerie? Expertii in restaurare de la Piano Solutions XXI au uimit intreaga lume prezentand un pian Steinway&Sons incrustat cu un mozaic format din 164.000 de pietre de zirconiu si 7.500 de nestemate.
Pianul, un model din 1917, a fost transformat intr-o opera de arta, fiind comparat cu un ou Faberge, datorita complexitatii designului, dar si a valorii sale.
Sursa foto: Piano Solutions XXI
Restaurarea pianului a durat mai mult de un an, potrivit site-ului luxurylaunches, dar nu ar trebui sa mire acest aspect, tinand cont ca marea majoritate a pietrelor a fost montata cu migala, manual, de expertii de la Piano Solutions XXI.
Sursa foto: Piano Solutions XXI
Modelul ales de acestia pentru decor reprezinta peisaje celebre din New York, cum ar fi Central Park, Brooklyn Bridge sau Grad Central Station. Detaliile desenelor imprimate pe suprafata exterioara au fost puse in valoare de 164.000 de pietre de zirconiu.
Sursa foto: Piano Solutions XXI
Dincolo de aspectul estetic uimitor, pianul este si o minune tehnica. Expertii de la Piano Solutions au montat un mecanism ultraperformant, care permite redarea unui numar prestabilit de melodii cantate la pian, pe orice dispozitiv, inclusiv iPad mini, prin sistem wireless.
Sursa foto: Piano Solutions XXI
Stralucitorul pian va fi scos la vanzare, iar pretul este pe masura aspectului grandios: un milion de euro.
Sursa foto: Piano Solutions XXI mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 00:00
Liciteaza pentru opere apartinand vechilor maestrii ai picturii romanesti, pentru opere in argint, pentru piese de mobilier si accesorii de birou sau chiar "curiozitati" precum radiografia mainii drepte a Reginei Elisabeta, intr-un maraton organizat de Artmark, saptamana viitoare.
Fie ca esti in cautarea unor obiecte de calitate care sa iti infrumuseteze casa, fie ca vrei sa faci un cadou inspirat, in perioada 15 - 17 mai ai de ales dintr-o serie de licitatii unice cu o valoare estimata de pana la 550.000 de euro.
Licitatiile acestei luni sunt dedicate unui public divers, fapt dovedit pe de o parte de oferta ampla de opere de arta, obiecte de arta decorativa, mobilier si artefacte de colectie, iar pe de alta parte de preturile foarte accesibile: 33% dintre loturile Licitatiei "Cabinetul de Curiozitati" au preturi situate sub 100 de euro, iar 54% intre 100 si 500 de euro, spun reprezentantii Artmark.
In plus, potrivit acestora, 25% dintre loturile Licitatiei de Mobilier si Accesorii de Birou au preturi sub 150 de euro si alte 37% intre 150 si 500 de euro. 37% dintre loturile Licitatiei "Opere in Argint" au valori mai mici de 200 de euro, pe cand 38% dintre operele din Licitatia "Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII - XIX)" au valori de pana in 1.000 de euro.
In prima zi are loc licitatia "Vechi Maestri ai Picturii Romanesti (sec. XVIII - XIX)", care aduce 37 de loturi remarcabile, provenind din colectii private importante.
"Nimfa in iarba",... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 00:00
Pictura intitulata "Strigatul", care dateaza din 1895, a creat valva in lumea artei, dupa ce un cumparator anonim a oferit 119,9 milioane de dolari, un record pentru casa de licitatii Sotheby, dar si pentru pictorul Edvard Munch.
Cu toate acestea, nu este nici pe departe cea mai scumpa opera de arta, iar majoritatea recordurilor s-au inregistrat in afara caselor de licitatii.
BusinessInsider prezinta top-ul celor mai scumpe picturi ale tuturor timpuilor:
8. Pictura "Garcon a la pipe" de Picasso a fost vanduta in cadrul unei licitatii Sotheby in 2004 pentru suma de 104 milioane de dolari. Se zvoneste ca seful de la Barilla Group ar fi cumparatorul.
7. Se pare ca miliardarul Lily Safra ar fi cumparat in secret sculptura "Walking Man I", vanduta in 2010 in cadul aceleiasi case de licitatii, tot pentru suma de 104 milioane de dolari.
6. "Nude, Green Leaves and Bust" de Picasso a fost vandut unui cumparator anonim in cadul unei licitatii Christie's, in 2010.
5. "Strigatul" de Edvard Munch se afla abia pe locul cinci in top-ul celor mai scumpe opere de arta. Cumparatorul anonim a oferit 119,9 milioane de dolari proprietarului picturii, omul de afaceri norvegian, Petter Olsen.
4 Ronald Lauder a cumparat in 2006 pictura lui Gustav Klimt, intitulata "Portrait of Adele Bloch-Bauer", pentru suma de 135 milioane dolari, chiar de la nepoata modelului pictat.
3. Producatorul David Geffen a vandut si "Woman III" de Willem de Kooning... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:38
"Tarancuta odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitatia casei Artmark din Bucuresti, informeaza Mediafax. Lucrarea a fost scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei Artmark de Romantism si Art Nouveau. Recordul anterior era detinut tot de Grigorescu, prin vanzarea lucrarii "Carciuma la Rucar", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitatia de Primavara Artmark.
In cadrul aceleiasi licitatii, o alta lucrare a artistului - "La marginea padurii" - a fost adjudecata pentru 200.000 de euro.
De altfel, pretul de vanzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, cand celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, in decembrie anul trecut, lucrarea "Pastorita" a fost adjudecata pentru suma de 175.000 de euro, la licitatiile Artmark.
Pictura "Taranca odihnindu-se", prin tematica sa avand in centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importanta a operei grigoresciene, una ce ofera un inventar pretios de informatii estetice, etnografice si de istoria artei si culturii, despre Romania inceputului de secol al XX-lea.
Optiunea pentru ilustrarea femeii, contextul in care aceasta este plasata, tipologiile personajelor feminine si sensul pe care artistul il atribuie imaginii sunt aspecte ce ridica probleme interesante asupra creatiei lui Grigorescu - una bogata in posibilitati de explorare,... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:33
Tabloul "Carciuma la Rucar", pictat de Nicolae Grigorescu, a stabilit, miercuri seara, un nou record al pietei de arta din Romania, dupa ce a fost vandut cu 230.000 de euro la licitatia organizata in Capitala de casa Artmark, au declarat reprezentanti ai organizatorilor, transmite NewsIn. "Pictura este, astfel, cea mai scumpa opera vanduta pana acum in Romania intr-o licitatie publica", au mai spus sursele citate.Cu acelasi prilej, o alta lucrare a lui Grigorescu, "La marginea padurii", a fost cumparata cu 200.000 de euro, suma care a depasit, de asemenea, precedentul record, 175.000 de euro, platiti la sfarsitul anului trecut pentru "Pastorita" realizata de acelasi artist.Tot la licitatia de miercuri, tablourile "Flori de primavara" (Stefan Luchian) si "Mare fermecatoare" (Ion Tuculescu) au stabilit noi recorduri de autor. Lucrarile au fost adjudecate cu 155.000 de euro, respectiv 105.000 de euro. mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:51
Cea mai recenta licitatie organizata in decembrie de casa Holt's Auctioneers, specializata in vanzarea pustilor englezesti, a inregistrat vanzari-record, de 2,72 milioane de dolari. Printre obiectele cele mai valoroase s-au numarat perechea de arme Purdey, vanduta cu 131.200 de dolari, si doua pusti de vanatoare Holland & Holland, care au costat 128.000 de dolari, informeaza Time.Nici celebra casa de licitatii Sotheby's nu a stat departe de domeniul armelor. Un cumparator a platit 134.400 de dolari pentru o pusca Boss & Co. cu calibru de 12 mm. Piata pentru armele englezesti este acum tinta investitorilor, care sunt dispusi sa plateasca preturi din ce in ce mai mari pe armele de foc. Organizatorii de licitatii spun ca boom-ul a inceput odata cu prabusirea Lehman Brothers, din septembrie 2008. Speriati de impredictibilitatea pietei de capital, tot mai multi investitori au vrut sa-si diversifice portofoliul, vazand in clasicele arme o investitie sigura dar si o utilitate. "Exista multe asemanari intre piata armelor de foc si cea a masinilor vintage", spune unul dintre reprezentantii casei de licitatii Sotheby's, pentru revista Time."Daca este atent ingrijita si intretinuta, o arma englezeasca nu poate decat sa creasca, in valoare", adauga un al doilea expert, citat de aceeasi revista.Profiturile de pana acum nu au fost foarte mari: valoarea creste cu o rata de 3-5% pe an. Dar cheltuirea banilor pe o pusca englezeasca de calitate este un pariu sigur. Piata... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:02