Uniunea Europeana este pe punctul de a incalca una dintre promisiunile facute cetatenilor europeni, aceea de uniformizare a taxei de roaming pe intreg teritoriul UE.
Desi suprataxa de roaming practicata de operatorii din anumite tari ar fi trebuit sa fie eliminata de la sfarsitul acestui an, o noua varianta introdusa in proiectul de lege pentru companiile de telecomunicatii din Europa prevede ca detinatorilor de telefoane mobile sa le fie alocata o norma fixa de minute in roaming intr-un pachet de baza, dupa depasirea acesteia urmand sa intre oricum in vigoare sistemul de suprataxare, anunta EU Observer.
Tranzitie pe banii cetatenilor UE
Noua varianta este una inaintata in comun de catre guvernele tarilor membre, care motiveaza ca sistemul are nevoie de o "perioada de tranzitie, pentru a permite operatorilor de servicii roaming sa se adapteze la dimensiunile pietei, astfel incat sa ofere clientilor cele mai bune conditii de comunicare".
"In perioada respectiva, operatorii de roaming ar urma sa ofere servicii la preturi care sa nu depaseasca tarifele pentru servicii interne, dar cu posibilitatea de a aplica suprataxe", se mai arata in propunerea guvernelor din statele membre.
Aceasta este datata 2 martie si urma sa fie votata miercuri in plenul Parlamentului European.
In 2013, Comisia Europeana a propus eliminarea suprataxei de roaming pe teritoriul Uniunii Europene, iar in aprilie 2014 aceasta a primit votul Parlamentului European.
Trasi pe sfoara... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:00
La aproape doi ani de la intrarea in vigoare a legii Big Brother, magistratii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile acesteia sunt neconstitutionale. Practic, in urma acestei hotarari, operatorii de telefonie si internet nu vor mai stoca datele abonatilor timp de 6 luni, asa cum sunt obligati in prezent. Decizia CCR vine ca urmare a invalidarii, in luna aprilie, a Directivei Big Brother de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Magistratii Curtii Constitutionale au decis, in 8 iulie, ca legea prin care furnizorii de servicii telecom pot stoca timp de sase luni anumite date despre apelurile telefonice, sms-urile si mesajele electronice ale populatiei este neconstitutionala.
Citeste mai multe despre CCR a stabilit ca operatorii de telefonie nu mai pot stoca datele personale ale abonatilor. Care sunt efectele in practica ale deciziei pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 16:10
Consiliul Concurentei extinde pana la 16 septembrie perioada de consultare publica a propunerilor de angajamente formulate de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone Romania in cadrul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de fiecare dintre operatori in propria retea.
Cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea). Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva.
Prin prelungirea acestei perioade, autoritatea de concurenta doreste sa ofere tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a analiza impactul pe care il pot avea asupra activitatii lor angajamentele formulate de cele patru companii.
"Reamintim ca pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat transmis de Consiliul Concurentei. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 17:16
Operatorii de comunicatii mobile au lansat recent oferte cu minute si SMS-uri nationale nelimitate, ascutind la extrem lupta pe piata locala de telefonie mobila.
La inceputul acestei luni Cosmote Romania, al treilea mare operator de telefonie mobila din Romania, a relansat oferta pentru abonamentele "No Limit", care include convorbiri nelimitate catre orice retea nationala si catre anumite numere internationale.
Cosmote a introdus optiunea achizitiei de telefoane mobile subventionate, in cadrul acestor abonamente, cu un contract incheiat pentru o perioada de doi ani.
Abonamentul No Limit costa 31 de euro pe luna si include minute nationale si internationale zona 1, minute Cosmote si Romtelecom fix, apeluri video in retea, SMS si MMS in retea, precum si 500 MB trafic date.
Primul a fost Vodafone
La inceputul lunii aprilie, Vodafone a lansat trei abonamente cu preturi intre 29 si 65 de euro, ce includ convoribiri nelimitate la nivel national.
Orange Romania ofera minute nelimitate clientilor companii
Orange Romania ofera clientilor sai de business convorbiri nelimitate pentru un abonament lunar in valoare de 18 euro, dar oferta nu este publica, ci se negociaza separat cu fiecare client.
Convorbirile nelimitate oferite de Orange Romania sunt, de fapt, pana la 5.000 de minute nationale.
Fara numar, pana la 5.000 de minute
Strategia din spatele ofertelor care includ convorbiri nelimitate este de a creste valoarea venitului mediu realizat pe... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 07:04
Punctul de referinta al pietei locale de telefonie mobila in 2012 a fost licitatia pentru licentele 4G, pentru care operatorii vor plati in total peste 682 de milioane de euro.
Licitatia 4G l-a facut pe premierul Victor Ponta sa declare de mai multe ori ca bugetul statului si, in special contributia pentru Agricultura, va fi suplimentat cu sume importante de la operatorii de telefonie mobila.
Sumele la care facea referire premierul vor fi platite in urma achizitiei pe care au facut-o operatorii de telefonie la sfarsitul lunii septembrie, cand ANCOM a scos la licitatie licentele 4G.
Mai precis, Vodafone Romania va plati 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
Licitatia ANCOM, sub asteptari: Statul obtine aproximativ 682 milioane de euro
Vodafone Romania a si lansat primele servicii 4G dupa a doua jumatate a lunii noiembrie.
Reteaua 4G Vodafone este disponibila in Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara si permite, in momentul de fata, furnizarea de servicii 4G la viteze de pana la 75 Mbps. Acoperirea outdoor este de peste 90% in majoritatea oraselor, cu exceptia Bucurestiului, din motive legate de utilizarea curenta a spectrului.
Vodafone: Serviciile 4G, disponibile in oferta
In 2013, Vodafone Romania va oferi servicii 4G la viteze de pana la 100 Mbps. Romania este una dintre primele piete... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:05
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57
In acest an, ANCOM va scoate la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.
Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.
In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.
"Autoritatea si-a propus ca prin licitatie sa stabileasca si sa obtina valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman si sa stimuleze concurenta, investitiile si inovatia pe piata de comunicatii. In plus, mecanismul a fost gandit astfel incat sa ofere conditii perfect egale atat tuturor jucatorilor actuali din piata romaneasca de comunicatii, cat si potentialilor nou-veniti si va fi consultat la nivel intern si international cu maxima transparenta si deschidere", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Vor fi scoase la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz.
Se vor acorda licente de utilizare pe perioade de 15 ani, cu incepere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvente, dar si licente pe termen mai scurt, pana la 5 aprilie 2014, pentru... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:43
Africa va suferi o crestere in masa a numarului de utilizatori de telefoane mobile, care va atinge in 2012 cifra de 735 de milioanede abonati, care isi vor folosi telefonul mobil pentru absolue orice, de la transfer de bani pana la studii de urmarire a animalelor salbatice.
Potrivit unui raport, nivelul de abonare a crescut cu aproximativ 20% in ultimii 5 ani, iar pana in 2012 expertii se asteapta ca numarul abonatilor sa atinga cifra de 735 de milioane, potrivit DailyMail.
Utilizatorii de telefoane mobile din Africa de Sud pot primi mesaje in orice moment ori de cate ori banca sesizeaza o activitate in contul lor bancar sau pe cardul de credit. In Africa, telefoanele sunt folosite si ca aparate de radio, mini-biblioteci si chiar si cinematografe.
Conectati la lumea mobile, africanii isi folosesc telefonul pentru a se uita la filme sau pentru a se abona la reviste online.
Multi consumatori din Africa in special cei din zonele rurale duc de cele mai multe ori lipsa de acces la sucursalele bancilor.
La inceputul acest an, gigantul Visa a platit 110 milioane de dolari pentru Fundamo, o companie din Africa de Sud, care ajuta companiile de telefonie mobila si bancile sa permita clientilor transferul de bani instantaneu prin dispozitivele mobile.
"Este ieftin, rapid si sigur", preciza presedintele Fundamo, Red Sward. Fundamo s-a extins dincolo de Africa, pana in Orientul Mijlociu, Asia si SUA pentru a lucra la dezvoltarea celor mai sofisticate telefoane... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 18:14
Dupa 12 ani in care Romania a fost raiul operatorilor de telefonie mobila, 2009 a adus prima scadere din industrie. Cu toate ca arbitrul pietei se astepta la o revenire a industriei, in 2010, veniturile companiilor au scazut cu 300 milioane de euro. Cine este de vina?Conform unui raport al France Telecom, operatorul Orange in Romania, piata telefoniei mobile a scazut anul trecut cu 12,4% comparativ cu 2009, pana la valoarea de 2,123 miliarde de euro.
Compania pune acest regres pe baza masurilor "draconice" de austeritate ale guvernului, cum ar fi taierea salariilor bugetare si cresterea TVA-ului pana la 24%. Acest lucru a avut ca rezultat micsorarea considerabila a puterii de consum a romanilor, ajungandu-se in situatia in care jumatate din venitul unei familii este alocat alimentatiei.
Veniturile Orange in Romania au scazut cu 8% in 2010, pana la 973 milioane euro. De asemenea, numarul de clienti a scazut cu 5%, pana la 10,5 milioane de clienti. Operatorul continua sa fie pe locul intai pe piata telecom romaneasca.
Al doilea aspect care a dus la scaderea pietei de telefonie este agresivitatea strategiei Cosmote. Daca pana de curand. Orange si Vodafone, isi imparteau confortabil numarul de clienti, iar Cosmote era considerat favoritul celor cu venituri mici, situatia s-a schimbat dupa ce operatorul elen a fost cumparat de Deutsche Telekom.
Diferenta? Cosmote a mutat lupta din segmentul cartelelor prepay, care ii adusesera un numar mare de utilizatori, dar nu era... mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 00:28