E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1In privinta transportului energiei electrice, Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta, fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National.
"La nivelul Romaniei, cele doua componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice in retea si tariful de extragere a energiei electrice din retea, sunt reglementate diferentiat pe zone geografice distincte. Astfel, exista 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere in retea este diferit, iar pentru componenta de extragere exista un numar de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.
Un astfel de mecanism ar putea fi justificat in conditiile in care operatorul de transport, Transelectrica, doreste sa incurajeze investitiile in una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a mentine siguranta si eficienta retelei pe termen lung. Analiza Consiliului... citeste mai departe despre "Avertisment despre energia electrica: Consumatorii nu beneficiaza de pe urma modului in care sunt stabilite tarifele" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 16:12
Liberalizarea pietei energiei reprezinta unul din punctele nevralgice ale economiei romanesti, cu consecinte uriase atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei.
Reprezentantii companiilor din Romania vor putea analiza schimbarile care vor aparea pe piata, impreuna cu autoritatile de reglementare, in cadrul conferintei "ENERGIA IN PRIZA: Liberalizarea pietei energiei - efecte asupra economiei", in data de 24 septembrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
Printre temele principale care vor fi discutate se vor regasi pretul energiei la un an de la inceperea liberalizarii, pretul gazelor incotro, independenta energetica a Romaniei, listarea companiilor energetice, dezvoltarea regionala a OPCOM si programul de interconectari pe gaze si electricitate sau energie regenerabila versus energie conventionala.
Vor sustine prezentari pe baza subiectelor enumerate mai sus urmatorii invitati: Maricel Popa - Secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (confirmat); Gabriel Dumitrascu - Sef Departament privatizare energie; Niculae Havrilet - Presedinte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) (confirmat); Ioan Niculae - Presedinte Interagro (confirmat); Remus Vulpescu - Director de Cabinet al Ministrului Finantelor Publice, Ministerul Finantelor Publice (confirmat); Av. Dr. Remus Borza - Presedinte al Consiliului de Administratie,... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:36
Departamentul de Justitie din Statele Unite investigheaza daca JP Morgan a avut un comportament incorect in tranzactiile cu electricitate, pentru manipularea preturilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, caz care se adauga altor litigii si anchete in care este implicata banca.
Luna trecuta, JP Morgan a acceptat plata a 410 milioane de dolari pentru inchiderea unei anchete a Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, in care banca era acuzata de manipularea pietelor energiei in California si regiunea Midwest.
JP Morgan Ventures Energy Corporation (JPMVEC) a fost de acord sa plateasca o amenda civila de 285 milioane de dolari Trezoreriei SUA si sa returneze profituri incorecte de 125 milioane de dolari unor abonati ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator si Midcontinent Independent System Operator.
Investigatorii Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei au constatat ca divizia JP Morgan s-a angajat in 12 strategii de influentare a pietei energiei, in perioada septembrie 2010-noiembrie 2012.
JP Morgan, cea mai mare banca americana in functie de active, nu a recunoscut ca ar fi avut un comportament incorect.
Departamentul de Justitie a decis sa analizeze practicile bancii pe piata energiei, au spus sursele, precizand ca investigatia se afla in stadiu incipient, iar rezultatul este incert, potrivit Wall Street Journal.
Reprezentantii JP Morgan au refuzat sa comenteze in... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:39
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in prima sesiune din noiembrie 2012 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 57.850 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM.
In prima sesiune din noiembrie, au fost lansate 12 oferte de cumparare si 25 de vanzare. Pretul de inchidere a fost de 243,55 lei/certificat.
De la inceputul anului, pe PCCV au fost tranzactionate 781.003 certificate verzi. Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%. mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:01
Piata energiei trece printr-o transformare majora, indreptandu-se catre utilizarea unei "retele inteligente", care va permite administrarea mai eficienta a rezervei si cererii de energie, dar va integra si surse de electricitate cu continut scazut de carbon.
Aceasta transformare vine odata cu investitiile masive in infrastructura, influentate adesea de politica guvernamentala.
Marea Britanie este tara care a avansat cel mai mult in directia utilizarii energiei inteligente, urmand ca in 2019 sa utilizeze 43 milioane de contoare inteligente pentru 26 milioane de gospodarii. Pentru America de Nord, estimarile vizeaza realizarea a aproximativ 95 milioane de contoare inteligente pentru energie pana in 2015, potrivit Forbes.
Contoarele inteligente reprezinta punctele finale ale unei retea smart care se conecteaza cu gospodariile. Acestea colecteaza la zi datele de utilizare a energiei si transmit inapoi consumul de energie pentru facturare. In acest fel, furnizorul de energie va putea sa trimita inapoi informatii privind tarifele.
Schimbarile in infrastructura trebuie implementate in anumite conditii pentru a avea succes
Experientele altor piete arata ca schimbarile in infrastructura nu inseamna neaparat o transformare pozitiva. Acest proces necesita combinarea unei investitii in infrastructura cu inovatia adusa clientului. Numai in aceste conditii industria poate sa creeze servicii de inalta calitate si convingatoare la pretul corect, care ar permite adoptarea... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 11:15
Uniunea Europeana a adoptat luni norme noi si stricte privind tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor naturale, potrivit NewsIn."Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei", se arata in comunicatul CE.Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata."Ziua de astazi marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea pietei interne.
Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne.
Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte", a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger. In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii. in sectorul energiei, preturile sunt... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:02
Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) propune, printr-un proiect de act normativ, infiintarea unei comisii de solutionare a disputelor, ca organism care solutioneaza disputele pe piata angro si cu amanuntul aparute intre participantii la piata de energie electrica, potrivit NewsIn."Comisia de solutionare a disputelor este formata din cinci membri, care sunt numiti prin decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dintre salariatii institutiei avand o vechime de cel putin trei ani. Comisia de solutionare a disputelor isi desfasoara activitatea pe baza unui regulament de organizare si functionare aprobat prin decizie a presedintelui ANRE", se arata in proiectul de act normativ publicat pe site-ul MECMA.Prin acesta, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice.Piata de energie electrica este compusa din piata reglementata si piata concurentiala, iar tranzactiile cu energie se fac angro sau cu amanuntul. Cresterea ponderii pietei concurentiale se realizeaza gradat prin asigurarea accesului pe aceasta piata pentru cat mai multi participanti, producatori, furnizori si clienti finali.Participantii la piata de energie electrica si structurile operationale asociate sunt: producatorul, operatorul de transport si sistem, operatorul pietei centralizate de energie electrica, operatorul de distributie, furnizorul, clientul angro si clientul final.Totodata, o alta... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 13:45
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va evalua implementarea sistemelor de masurare inteligente din punct de vedere al costurilor si beneficiilor pe termen lung pentru piata, al rentabilitatii precum si al termenelor fezabile de implementare, pana la 3 septembrie 2012, potrivit NewsIn.Prevederea este prevazuta intr-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin care ministerul propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice."in conditiile in care se constata ca implemetarea sistemelor de masurare inteligente este avantajoasa pentru functionarea pietei de energie, ANRE aproba un calendar de implementare pe o perioada de maximum zece ani a sistemelor de masurare inteligente, astfel incat cel putin 80% dintre clienti sa dispuna de sisteme de masurare inteligente pana in 2020", se mai arata in documentul citat.Totodata, o alta prevedere a proiectului de act normativ este ca presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea avea un mandat de sase ani in loc de cinci ca pana in prezent.De asemenea, ANRE va avea un presedinte si un singur vicepresedinte, care vor fi numiti de prim-ministrul Romaniei, iar mandatele acestora vor putea fi reinnoite o singura data, potrivit proiectului de act normativ. Potrivit legii in vigoare, ANRE putea avea chiar si trei vicepresedinti.ANRE va fi in continuare abilitata sa acorde, sa modifice si sa... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 12:40