Citigroup Inc., al treilea mare grup bancar american, l-a desemnat pe cehul Zdenek Turek pentru postul de director al diviziei sale pentru Europa Occidentala, urmand a-l inlocui pe James Cowles.
In prezent, Zdenek Turek este responsabil pentru Europa Centrala si de Est, dupa ce in perioada 1998-2002 a condus filiala din Romania a Citigroup, transmite Bloomberg.
"Zdenek va continua sa-si imparta activitatea intre Londra si Moscova pana ii gasim un inlocuitor", a declarat purtatorul de cuvant al Citigroup, Denis Denisov, la forumul economic de la Sankt Petersburg.
In luna ianuarie a acestui an, directorul general al Citigroup, Michael Corbat, a restructurat operatiunile bancii din afara SUA, numindu-l pe James Cowles in functia de presedinte pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa. In luna februarie, Corbat l-a angajat pe un fost bancher de la Credit Suisse Group AG, Luigi de Vecchi pentru a ocupa noua pozitie de presedinte al diviziei de corporate si investment banking pentru Europa continentala.
In Romania, Raiffeisen Bank a achizitionat in luna martie divizia destinata persoanelor fizice a Citibank Europe, tranzactia urmand sa se finalizeze pe 1 iulie. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 08:30
Citigroup doreste sa renunte la operatiunile pentru persoane fizice din alte tari, dupa ce banca a anuntat in decembrie ca se va retrage de pe acest segment din Romania, Turcia, Pakistan, Paraguay si Uruguay.
Aceasta retragere face parte dintr-un plan de reducere a cheltuielilor bancii cu 1,1 miliarde de dolari pe an si renuntarea la 11.000 de slujbe.
Aceasta reorganizare a inceput dupa numirea lui Michael Corbat ca director general in octombrie 2012. De atunci banca analizeaza la ce tari, categorii de clienti si produse sa renunte, transmite Reuters.
"Exista si altele (n.r. tari) pe lista (n.r. retragerii operatiunilor)", a declarat o sursa din cadrul companiei pentru agentia de presa britanica.
Purtatorul de cuvant al Citigroup a declarat recent ca banca se va concentra pe orasele in care are cel mai mare potential de crestere pentru diviza de retail si va continua sa-si optimizeze activele.
In plus, Corbat a anuntat ca planuieste sa faca evaluari regulate ale veniturilor generate de firma, iar procesul de reducere a costurilor sa devina unul obisnuit, si nu doar un eveniment singular.
Citigroup, una din cele mai importante banci din SUA la nivel international, este prezenta in 100 de tari, iar in 40 din acestea activeaza si pe segmentul de retail.
Compania are o prezenta extrem de redusa in multe din aceste tari, jumatate din creditele acordate persoanelor fizice provenind din doar trei tari: Mexico, Coreea de Sud si Australia.
Investitorii... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:02
Profitul net al Citigroup a scazut cu 12% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 2,9 miliarde de dolari, in urma reducerii veniturilor si a unui castig mic din reevaluarea datoriilor, dar a fost peste asteptarile analistilor.
Citigroup s-a concentrat pe dezvoltarea operatiunilor din strainatate si reducerea cheltuielilor.
Rezultatele din trimestrul al doilea au fost influentate negativ de aprecierea dolarului, dar au beneficiat de cresterea operatiunilor in domeniul creditelor ipotecare in America de Nord, sustinute de dobanzile scazute si programele guvernamentale pentru proprietarii de locuinte cu probleme la rambursarea imprumuturilor, transmite MarketWatch.
Profitul net din trimestrul al doilea a stagnat fata de primele trei luni ale anului.
Veniturile au scazut cu 9,7% comparativ cu intervalul similar de anul trecut, la 18,6 miliarde de dolari si s-a redus usot fata de primele trei luni, dupa ce un castig de 219 milioane de dolari din reevaluarea datoriilor a fost cu mult mai mic fata de pierderile din trimestrele precedente.
Portofoliul de imprumuturi al bancii a urcat cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 655 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 20:34
Profitul net al Citigroup, a treia mare banca din Statele Unite, a scazut cu 2,3% in primul trimestru, de la trei mld. de dolari in urma cu un an la 2,93 mld. de dolari, si s-a situat sub asteptarile analistilor, din cauza unor costuri de contabilitate.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, incearca sa inverseze declinul de 10% al veniturilor grupului inregistrat anul trecut si sa returneze capital actionarilor, dupa ce banca nu a reusit sa treaca integral testul de stres aplicat in martie de Rezerva Federala (Fed), transmite Bloomberg.
Profitul Citigroup a fost de un dolar pe actiune, dar a atins 1,11 dolari pe actiune, excluzand un cost exceptional de contabilitate in valoare de 1,3 miliarde de dolari, fiind sustinut de redresarea operatiunilor de trading.
"Perspectiva profiturilor s-a imbunatatit. Directorul general a realizat ceea ce si-a propus la inceputul lui 2009, iar rezultatele muncii sale se vor vedea in 2012 si 2013", a declarat Gary Townsend, seful Hill Townsend Capital, care administreaza active de 40 de milioane de dolari.
JP Morgan, cea mai mare banca din SUA, a anuntat saptamana trecuta un profit net de 5,38 miliarde de dolari, iar Wells Fargo de 4,25 miliarde de dolari. mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 09:14
Fostul vicepresedinte al departamentului de trezorerie al Citigroup, Gary Foster, a fost acuzat de procuratura americana de deturnarea a 19 milioane de dolari din conturi ale clientilor bancii catre un cont privat al sau, transmite Bloomberg.Foster, in varsta de 35 de ani, a fost arestat duminica pe aeroportul John F. Kennedy din New York, la intoarcerea dintr-o calatorie in Thailanda, si a fost acuzat de frauda bancara, potrivit unui comunicat al procuraturii americane.
Bancherul este acuzat ca a transferat bani din diverse conturi deschise la Citiogroup catre contul de lichiditati al bancii si ulterior catre un cont al sau la o alta banca.
"Acuzatul se pare ca si-a folosit cunostintele despre operatiunile bancii pentru a comite aceasta infractiune", se arata in comunicat. Citigroup afirma ca a informat autoritatile imediat ce a descoperit tranzactiile suspecte.
" Suntem indignati de actiunile acestui fost angajat.
Citi a informat autoritatile imediat ce a descoperit tranzactiile suspecte si cooperam deplin pentru a ne asigura ca Foster este pedepsit conform legii ", a declarat un purtator de cuvant al bancii. mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 23:57
Citigroup a preluat casa de discuri EMI dupa ce proprietarul companiei, fondul de investitii Terra Firma controlat de omul de afaceri Guy Hands, a intrat in incapacitate de plata pe credite luate de la banca americana, transmite Reuters, citat de Mediafax.EMI, care promoveaza artisti precum Iron Maiden, Beatles, Katy Perry sau Kylie Minogue, a fost in centrul unei lupte pentru putere in ultimele luni, Guy Hands incercand sa pastreze controlul casei de discuri, sufocata de datoriile create in 2007 de Terra Firma la Citigroup in operatiunea de leveraged buyout prin care fondul de investitii a preluat controlul companiei.
PricewaterhouseCoopers a fost numit drept administrator special pentru a facilita cedarea controlului EMI catre Citigroup.
Potrivit PwC, vehicolul investitional Terra Firma a intrat in default (incapacitate de plata) pe creditele luate de la Citigroup.
"A aparut o incalcare a obligatiilor financiare din cauza datoriilor uriase si perspectivelor slabe de recuperare a banilor.
Directorii companiei au admis acest default si au cerut protectie sub legea insolventei", noteaza PwC.
Astfel, Citi a preluat 100% din actiunile EMI si a redus datoriile casei de discuri cu 65%, de la 3,4 miliarde lire sterline la 1,2 miliarde lire, printr-un debt-for-equity swap, se arata intr-un comunicat emis de EMI.
Casa de discuri dispune de lichiditati de peste 300 milioane lire.
Citigroup a acordat in 2007 un credit de 2,6 miliarde lire sterline pentru a facilita achizitia EMI de... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:35
Grupul bancar Citigroup a inregistrat in primul trimestru un profit net de 4,4 miliarde dolari (3,3 miliarde euro), cel mai mare profit din al doilea trimestru din 2007, in contextul in care si-a redus costurile cu provizioanele pentru creditele neperformante, arata un comunicat al bancii, informeaza NewsIn.Profitul net din primul trimestru a fost de 4,43 miliarde dolari, dupa o pierdere de 7,58 miliarde dolari in al patrulea trimestru din 2009 si de peste doua ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul a fost de 1,59 miliarde dolari.
Castigurile ajustate per actiune au fost de 14 centi.
Analistii chestionati de Bloomberg estimau ca banca va reusi sa incheie trimestrul fara pierderi.
Activele bancii au sporit cu 8% pana la finalul primului trimestru, la 2.000 miliarde dolari.
Veniturile din operatiunile continue au scazut cu 5,8%, la 25,4 miliarde dolari, in timp ce cheltuielile au atins 11,5 miliarde dolari.
Pierderile nete din credite au scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 8,4 miliarde dolari.
"Performantele noastre au fost sustinute de stabilitatea pietelor de capital si de ameliorarea climatului de afaceri", a declarat directorul executiv al bancii, Vikram Pandit. mai mult
Luni, 19 Aprilie 2010, ora 18:03
JPMorgan Chase si Citigroup au contribuit la cauzarea prabusirii Lehman Brothers Holdings prin solicitarea de colateral supimentar si schimbarea acordurilor de garantie, potrivit unui raport solicitat de justitia americana cu privire la cel mai rasunator faliment din istorie, transmite Bloomberg.
"Solicitarile imperative pentru mai mult colateral realizate de creditorii Lehman au avut un impact direct asupra lichiditatii bancii. Lichiditatea disponibila Lehman este de importanta centrala pentru a determina de ce a esuat grupul", a declarat Anton Valukas, examinatorul desemnat al falimentului Lehman Brothers, intr-un raport de 2.200 de pagini depus joi la tribunalul federal din Manhattan, New York, precizeaza Mediafax.
Fostul director general executiv al Lehman Richard Fuld, fostul director financiar executiv Erin Callan, fostul vicepresedinte executiv Ian Lowitt si fostul director executiv Christopher O'Meara au avizat comunicari incorecte despre situatia financiara a bancii, menite sa induca in eroare, potrivit raportului.
Fuld a fost "cel putin grosolan de neglijent", a spus Valukas.
Banca de investitii Lehman Brothers, a patra institutie americana de profil, cu o traditie de aproape 150 de ani, a dat faliment in luna septembrie a anului 2008, propagand in intreaga lume criza financiara de pe piata americana.
Pe langa concluziile privind influenta JPMorgan Chase si Citigroup in acest caz, Valukas a mai afirmat in raport ca grupul financiar britanic... mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 10:50
American International Group Inc. (AIG), asiguratorul care a beneficiat de pe urma ajutoarelor guvernamentale, ar putea fi total lipsit de valoare pentru investitorii privati dupa plata datoriilor catre stat, a declarat miercuri grupul bancar Citigroup, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn. "Evaluarea noastra include o posibilitate de 70% ca nivelul de capital al AIG sa fie zero", a declarat Joshua Shanker, analist al Citigroup, intr-o nota catre investitori, prin care a redus la jumatate pretul tinta pentru actiunile asiguratorului american.
Directorul executiv al AIG, Edward Liddy, care va parasi in curand aceasta pozitie, se afla sub presiune din partea autoritatilor sa vanda active pentru a plati datoria de 182,5 miliarde dolari.
Aceasta datorie reprezinta suma obtinuta din partea statului american pentru a acoperi pierderile cauzate de criza economica.
Compania a anuntat saptamana trecuta ca alte produse derivate, ce sustin active in valoare de aproximativ 193 miliarde dolari, detinute de banci europene, ar putea afecta rezultatele trimestriale ale AIG.
"Compania nu a detaliat seria de evenimente care ar duce la o pierdere" pe contractele europene, a declarat Shanker.
"Chiar si o pierdere redusa proportional ar fi majora", a adaugat acesta. Liddy declarase anterior ca AIG ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a plati datoria guvernamentala, in cazul in care conditiile de pe piata s-ar inrautati.
Directorul executiv al AIG, numit in functie dupa ce statul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2009, ora 17:15