50 de state si-au trimis reprezentantii la ceremonia de semnare a cadrului legal sub care va opera Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), institutie financiara internationala creata de Beijing.
Australia a fost primul stat invitat sa semneze noul cod de reguli sub care va opera banca internationala din China. Alte sapte state sunt asteptate sa semneze tratatul, oficialii de la Beijing dorind ca banca sa devina operationala pana la finalul anului, arata ziarul Hurryiet Daily News.
Reguli noi
AIIB este vazuta ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii financiare aflate sub un control al SUA, respectiv al Japoniei.
Noua banca internationala creata de China are 57 de membri de pe 5 continente si va avea un capital de investitii de 20 de miliarde de dolari in prima faza, urmand ca acesta sa creasca pana la 10 de miliarde.
Institutia este vazuta ca un instrument prin care China isi poate creste influenta politica si economica in diverse regiuni le globului.
De altfel, fostul sef al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke i-a criticat recent pe congresmanii din Statele Unite, considerand ca acestia au incurajat China sa creeze AIIB prin neacordarea unei influente mai mari in forurile decizionale FMI si BM pentru economiile emergente.
Prezent la ceremonia de semnare a cadrului legal al AIIB, presedintele Xi Jinping a declarat ca banca reprezinta o "realizare a actiunilor concrete si eforturilor depuse de toate... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:00
2Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea finanta, incepand cu 2016, impreuna cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), diverse proiecte de infrastructura.
Anuntul a fost facut de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, in timpul unei vizite in China.
Chakrabarti sustine ca anul viitor, cele doua banci si-ar putea uni fortele pentru a sustine financiar investitii majore in infrastructura, relateaza portalul Out-Law.
Proiecte ambitioase
Intr-un interviu acordat gentiei China News, presedintele BERD a afirmat ca asocierea celor doua institutii bancare ar permite finantarea unor proiecte de amploare in diferite regiuni din Europa si Asia.
"Ceea ce mi-as dori sa reusesc anul viitor, cand AIIB va fi operationala, este sa asiguram cofinantarea a doua sau trei proiecte importante. Este telul nostru principal.
Sigur, colaborarea se poate extinde si in alte domenii, dar cofinantarea proiectelor de investitii in infrastructura ar reprezenta un start bun", a explicat Suma Chakrabarti.
BERD si AIIB opereaza in mod similar, crede presedintele bancii europene, ceea ce ar permite celor doua institutii sa conlucreze in finantarea unor proiecte majore.
Chakrabarti vede oportunitati investitionale deosebite in finantarea infrastucturii din marile orase, incluzand gestionarea deseurilor, alimentarea cu apa, transport public si iluminatul stradal.
BERD a luat fiinta la inceputul anilor '90 ca o institutie financiara menita sa... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 16:19
2In ciuda opozitiei Statelor Unite si Japoniei, 57 de state au aderat la Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) dezvoltata de China, iar dincolo de ceea ce cred contestatarii institutiei financiare de la Beijing aceasta poate avea un efect benefic in sistemul de guvernare economica globala.
Din punctul de vedere al fostului secretar al Trezoriei americane, Larry Summers, aparitia AIIB reprezinta momentul in care Statele Unite a pierdut dreptul exclusiv de a creiona sistemul economic global.
In replica, presedintele Bancii Asiatice de Dezvoltare, Takehiko Nakao, nu considera evenimentul ca unul capital, desi admite ca pot fi facute diverse interpretari simbolice pe acesta tema.
Cine are dreptate depinde in mare masura si de deciziile prin care membrii de prim rang vor stabili structura operationala a bancii, explica Andrew Sheng si Xiao Geng, doi experti de vaza ai Institutului Global Fung, intr-un editorial din Project Sindycate.
China ia partea leului
Cum pana acum AIIB nu a anuntat o abdicare de la principiul prin care cel mai mare contribuabil are si ultimul cuvant de spus, este de asteptat ca Beijingul sa-si asume acest rol.
Asa cum Statele Unite coordoneaza politica Bancii Mondiale, iar Europa pe cea a FMI, China va avea un rol covarsitor in trasarea politicii economice a AIIB.
Acest lucru implica si asumarea unui rol de lider global pentru China, pe care celelalte state, inclusiv puterile traditionale, ar trebui sa-l accepte.... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 18:05
Noua banca de investitii in infrastructura dezvoltata de guvernul de la Beijing a reusit sa adune aproape 50 de state membre, in ciuda opozitiei acerbe a Washingtonului.
Pana la termenul limita de aderare, fixat pentru 31 martie, Banca Asiatica de Investii in Infrastructura (AIIB) racolase o buna parte din aliatii SUA din Europa, Asia si Orientul Mijlociu.
De altfel, ca absente notabile din structura membrilor noii banci raman doar Statele Unite si Japonia, observa reporterii agentiei Reuters.
Schimbarea polilor de putere
La nivel global, din acest moment se poate vorbi de o migrare a polilor de putere, pe masura ce initiativa Chinei s-a bucurat de suportul mai mult sau mai putin sovaielnic al Coreei de Sud, Australiei, Marii Britanii, Italiei, Frantei si Germaniei.
Pe ultima suta de metri, inclusiv Israelul a depus o cerere de inscriere in banca internationala dezvoltata de Beijing.
In acest moment, AIIB este vazuta ca o institutie care poate spori considerabil influenta regionala si globala a Chinei.
Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a declarat ca Washingtonul saluta aparitia noii banci, atata vreme cat AIIB va juca un rol important in completarea operatiunilor efectuate de celelalte institutii bancare internationale si va respecta criteriile de functionare impuse de acestea.
Americanii au exercitat un lobby puternic pentru a impiedica implicarea statelor aliate din diferite regiuni in proiectul AIIB, temandu-se ca banca de la Beijing va... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 17:39
1