Pentru a opri cresterea indicilor ROBOR, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut, luni, a opta operatiune repo din acest an si cea mai mare din ultimii 17 ani, de cand sunt afisate datele de pe site-ul institutiei: 16,65 miliarde de lei.
Anterior, cea mai ridicata operatiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind facuta la 25 iunie 2012, la o dobanda de 5,25% si o scadenta la 7 zile.
Operatiunile repo sunt tranzactii reversibile, destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.
Economistii se asteptau la operatiunea repo.
"Lipsa de cash a continuat vineri, in conditiile in care ratele de finantare care includ randamente tranzactionate au accelerat de la un obisnuit 5% pana la 8%. Credem ca BNR va injecta lichiditate, astazi, prin intermediul operatiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul", se mentioneaza intr-o analiza a ING Bank, semnata de Ciprian Dascalu, economistul sef, si Valentin Tataru, economist.
Mai mult, economistii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu si Laurian Georgescu, au precizat, inca de la inceputul acestei luni, ca lichiditatea din piata este de asteptat sa fie scazuta in octombrie, care este o luna de varf in ceea ce priveste platile catre bugetul de stat.
Pe scurt, la finalul fiecarei luni, lichiditatea din piata... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 22:03
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat miercuri sase banci cu 2,03 miliarde de lei printr-o operatiune repo, la dobanda de politica monetara, de 3,5%, fiind pentru a doua oara in aceasta luna cand institutiile de credit au apelat la facilitatea oferita de banca centrala.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.
Pe fondul unei lichiditati mai ridicate de care au dispus bancile dobanzile au fost mici incepand cu luna septembrie, astfel ca BNR a acordat imprumuturi prin repo doar la inceputul lunii aprilie, de 1,18 miliarde lei.
"Credem ca recenta crestere neasteptata in rata ON (over night - cu scadenta de o zi) este rezultatul finantarii deficitului bugetar prin depozite atrase din piata monetara de catre MF, inaintea decontarii de joi a eurobond-ului vandut saptamana trecuta. Un astfel de scenariu ramane insa speculativ, intrucat presupune ca majoritatea cheltuielilor MF sunt proiectate pentru finalul lunii, in vreme ce surplusul de lichiditate estimat la circa 3 miliarde lei nu este filtrat de piata. Totusi, in aceste conditii, continuam sa avem o perspectiva pozitiva asupra lichiditatii interbancare dincolo de viitorul apropiat, in vreme ce credem ca daca suma injectata la operatiunea repo este similara cu cea de circa 2 miliarde lei de la operatiunea precedenta, am putea asista la scaderea ratei ON in jurul a... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 14:37
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 10 banci cu suma de 4 miliarde lei (circa 876 milioane de euro), pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a fost de patru ori mai mare, totalizand 15,9 miliarde lei.
Banca centrala a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei, dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, anunta Mediafax.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.
Sumele imprumutate au coborat de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei in ultimele patru saptamani, de la reluarea plafonarii.
Cand suma de la licitatia repo este limitata banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:32
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 12 banci cu suma de sase miliarde lei (1,3 miliarde euro) printr-o operatiune repo, iar sumele licitate de banci au atins un nivel record de 21,4 miliarde lei.
Suma a fost plafonata din nou la sase miliarde de lei, dupa ce saptamana trecuta banca centrala a reluat limitarea finantarii, pe fondul cresterii cursului pe piata interbancara la peste 4,59 lei/euro.
Ajutor pentru leu. BNR plafoneaza din nou suma pentru licitatia repo
Sumele licitate de banci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodata, potrivit statisticilor BNR, care ofera date din anul 2001.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
In luna august, BNR a plafonat sumele imprumutate la toate cele patru operatiuni, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.
BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 6 miliarde lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro), dupa ce cursul de schimb leu/euro a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.
Lipsa de lichiditate pe piata: Bancile au imprumutat peste 12 mld. de lei de la BNR
Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Incepand din luna... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 14:28
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai plafonat luni suma cu care imprumuta bancile in cadrul licitatiei repo, dupa ce in precedentele patru astfel de operatiuni a limitat valoarea la sase, cinci si, ulterior, la patru miliarde de lei.
BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
Cand suma din cadrul licitatiei repo este plafonata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Astfel, cand BNR a anuntat ca plafoneaza suma imprumutata, bancile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
La licitatia de lunea trecuta, 15 banci au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei, in conditiile in care suma pe care BNR a anuntat ca o va acorda era de patru miliarde de lei.
In data de 6 august, BNR a anuntat prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008.
Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile
Plafonul a fost de sase miliarde lei, iar in urmatoarea saptamana, nivelul maxim al sumei din licitatie a scazut la cinci miliarde lei. Ulterior, suma a scazut la patru miliarde lei, nivel pastrat la doua licitatii repo din a doua jumatate a lunii august.
Deaerii spun... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:51
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, de aceasta data la cinci miliarde lei (1,1 miliarde euro), dupa ce saptamana trecuta a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.
Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile
Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Decizia BNR de a plafona imprumuturile a dus saptamana trecuta la cresterea usoara a dobanzilor practicate de banci.
Banca centrala a acordat saptamana trecuta bancilor sase miliarde lei (1,31 miliarde euro), in conditiile in care ajungea la scadenta un alt imprumut de 12,07 miliarde lei (2,6 miliarde euro). Cererea a fost de 15,1 miliarde lei, fiind influentata pe de o parte de supralicitarea unor banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.
BNR a imprumutat zece banci cu 6 miliarde lei
Totodata, pe fondul vanzarilor indirecte de euro de catre BNR, cursul leu/euro a scazut cu 2,33%, de la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro atins pe 3 august, la nivelul de 4,5396 lei/euro atins in sedinta de vineri.
Euro, la un nou maxim istoric vineri/a>
Astfel, leul a recuperat jumatate din deprecierea inregistrata de la inceputul lunii iulie, cand au inceput tensiunile politice.
Euro si dolarul s-au apreciat vineri fata de leu
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 15:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni zece banci comerciale cu sase miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.
BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult sase miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.
Banca Nationala limiteaza suma cu care imprumuta bancile
Banii se vor acorda pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Potrivit dealerilor, suma de 15,1 miliarde lei se datoreaza si supralicitarii de catre unele banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.
Saptamana trecuta, BNR a imprumutat luni opt banci comerciale cu 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro).
Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.
Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,84% - 5,33% pe an. Dupa operatiunea repo, acestea au urcat la 5,2% - 5,7%. mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 16:39
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 5,382 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda de 5,75% pe an, egala cu dobanda cheie.
Pe 23 ianuarie, banca centrala imprumutase bancilor 4,427 miliarde lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta la 7 zile, la o dobanda tot de 5,75% pe an.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis la inceputul acestui an reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:57