OPEC, Rusia si alte state aliate au convenit sambata sa extinda reducerile record ale productiei de petrol pana la sfarsitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea preturilor titeiului in ultimele doua luni, prin retragerea de pe piata a aproape 10% din livrarile globale de petrol.
Rusia va reduce productia la 510-520 milioane de tone in 2020, de la circa 561 de milioane de tone in 2019, a declarat sambata ministrul Energiei, Anexandr Novak, citat de Reuters.
Novak a spus, la scurt timp dupa anuntarea acordului, ca Statele Unite au redus productia cu 1,9 milioane de barili pe zi.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor tari producatoare, precum Nigeria si Irak, care si-au depasit cotele in mai si iunie, sa compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie pana in septembrie.
OPEC+ a convenit initial, in aprilie, ca va reduce livrarile cu 9,7 milioane de barili pe zi, in perioada mai-iunie, pentru a sustine preturile care se prabusisera din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau sa scada la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie pana in decembrie.
"Cererea revine pe masura ce economiile mari consumatoare de petrol ridica restrictiile legate de pandemie. Dar nu am depasit inca dificultatile, iar problemele vor continua", a declarat ministrul saudit al Energiei, printul Abdulaziz bin Salman, intr-o video conferinta cu ministrii OPEC+.
Pretul petrolului Brent urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril,... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 12:43
Cotatia barilului de petrol a crescut, luni dimineata, cu peste un dolar, dupa ce marii producatori au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a productiei convenita vreodata, insa castigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de ingrijorarile ca nici macar aceasta scadere record nu va fi suficienta pentru a rezolva problema supraofertei.
Dupa mai multe zile de negocieri, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti producatori, reuniti intr-un grup denumit OPEC+, au convenit duminica sa-si reduca productia cu 9,7 milioane barili pe zi in lunile mai si iunie, o reducere echivalenta cu aproximativ 10% din productia mondiala de petrol, transmite Reuters.
Ca reactie la aceasta decizie, in jurul orei 05:19 GMT, cotatiile futures la titeiul Brent au crescut cu 1,29 dolari sau 4,1%, pana la 32,77 dolari per baril, in timp ce cotatiile futures la barilul de titei american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,01 dolari sau 4,4%, pana la 23,77 dolari per baril.
"Acest acord permite industriei mondiale a petrolului, economiilor nationale si altor industrii dependente de petrol sa evite o criza grava", sustine vicepresedintele IHS Markit, Daniel Yergin. "Acest acord limiteaza acumularea de stocuri, ceea ce va reduce presiunile asupra preturilor cand situatia va reveni la normal, indiferent cand va avea loc aceasta revenire", a adaugat Yergin.
Liderii celor trei mari producatori de petrol, presedintele Rusiei Vladimir... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 10:38
Arabia Saudita a anuntat, marti, ca in aprilie va mari productia de petrol la un nivel record, parand ca respinge o propunere de discutie din partea Rusiei referitoare la livrari.
Ciocnirea dintre titanii industriei petroliere Arabia Saudita si Rusia a condus luni scaderea cotatiilor petrolului cu 25%, provocand vanzari determinate de panica si pierderi masive pe Wall Street, bursa fiind deja afectata de epidemia de coronavirus.
Presedintele american Donald Trump a vorbit luni, telefonic, cu printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, despre pietele energiei, a anuntat marti Casa Alba.
Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus ca in luna aprilie grupul va mari livrarile de petrol la 12,3 milioane de barili pe zi pentru clientii din Arabia Saudita si din strainatate, relateaza Reuters.
Cantitatea este cu 300.000 de barili de petrol pe zi peste capacitatea maxima de productie, indicand ca Aramco ar putea efectua livrari si din rezerve.
Arabia Saudita si Kuweitul au convenit sa reia productia la exploatari petroliere comune din asa-numita Zona Neutra.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, i-a spus, luni, ambasadorului Rusiei la Natiunile Unite ca pietele energiei trebuie sa ramana "ordonate", pe fondul cresterii ingrijorarii ca livrarile suplimentare din Arabia Saudita si Rusia vor provoca falimente in randul producatorilor de petrol de sist din SUA, ale caror preturi de productie sunt mai ridicate.
In ultimele luni, Arabia Saudita a... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:26
Ministrii din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol sprijina un plan prin care statele OPEC si alti producatori, inclusiv Rusia, sa reduca productia de titei cu inca 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), in trimestrul doi din 2020, daca Moscova se alatura planului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Joi se desfasoara la Viena o reuniune a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol iar vineri urmeaza discutii cruciale cu aliatii din afara cartelului (Alianta OPEC+), inclusiv Rusia, care pana acum a fost reticenta la o noua reducere a productiei.
De la 1 ianuarie, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si aliatii din afara cartelului (Alianta OPEC+) implementeaza acordul privind reducerea productiei cu 2,1 milioane de barili pe zi, pentru a sprijini piata. In ianuarie, OPEC a redus productia cu 509.000 bpd, la 28,86 milioane de barili pe zi.
"Asteptarile noastre vizeaza o strategie coerenta si credibila a OPEC, prin care se va suplimenta reducerea productiei", a declarat analistul Ehsan Khoman, de la Mitsubishi UFG, adaugand ca masurile de stimulare promise de guverne si bancile centrale vor ajuta la atenuarea turbulentelor de pe pietele financiare.
Luna trecuta, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a previzionat ca se asteapta pe plan global la o cerere mai scazuta pentru titei in 2020, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, si a anuntat ca productia sa a scazut semnificativ in ianuarie, fiind... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 15:58
Rusia si Arabia Saudita au ajuns luna trecuta la un acord privat pentru cresterea productiei de petrol si, astfel, franarea majorarii pretului, cei doi mari producatori mondiali de titei informand SUA despre acest acord inaintea unei intalniri cu alti producatori de petrol care a avut loc la Alger, au declarat, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Presedintele SUA, Donald Trump, a dat vina pe Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru pretul ridicat al petrolului si a cerut acesteia sa isi majoreze productia pentru a face posibila o scadere a pretului combustibililor la pompa inaintea alegerilor pentru Congresul SUA, care vor avea loc in data de 6 noiembrie.
Sursele citate de Reuters sustin ca luna trecuta ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, si omologul sau rus, Alexander Novak, au avut o serie de intalniri la care au convenit sa isi majoreze productia de petrol incepand din luna septembrie si pana in luna decembrie a acestui an, in conditiile in care atunci cotatia titeiului se indrepta spre nivelul de 80 de dolari per baril. In prezent, un baril de petrol este cotat la peste 85 de dolari.
"Rusii si sauditii au convenit sa pompeze mai mult petrol pe piata, insa au decis sa faca acest lucru pe tacute, pentru a nu parea ca actioneaza la comanda lui Trump", a declarat una dintre surse.
"Ministrul saudit al Energiei l-a informat pe secretarul american al Energiei, Rick Perry, ca Arabia Saudita isi va majora... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:25
Directorul celei mai mari companii petroliere din Rusia, Igor Sechin (Rosneft), crede ca OPEC nu mai are niciun viitor, declarand practic decesul acestui cartel al tarilor exportatoare de petrol.
"In clipa de fata, din motive obiective, niciun cartel nu isi mai poate impune vointa asupra pietelor. Cat despre OPEC, aceasta a incetat practic sa mai existe ca organizatie unitara", a declarat Sechin, unul dintre cei mai puternici aliati si prieteni ai lui Vladimir Putin.
Directorul Rosneft a vorbit in schimb despre "intrarea intr-o era in care productia de petrol va fi condusa de bani, tehnologie si reglementari", relateaza Business Insider.
Rivalitate veche
In ciuda unei aliante facute impotriva producatorilor de petrol americani, in care Rusia si OPEC au adoptat strategia de a pompa cat mai mult petrol pentru a-si pastra cota de piata, cele doua tari sunt rivale vechi.
La inceputul lunii martie, Rusia a avansat propunerea de a negocia cu OPEC reducerea inghetarea cotelor de extractie pentru a reduce invadarea pietei cu mai mult petrol, dar, in ciuda unor voci favorabile din randul membrilor OPEC, acordul nu s-a finalizat.
Cauza esecului a fost refuzul Arabiei Saudite, liderul de facto al OPEC, de a semna un acord la care Iranul refuza sa se ralieze. Pentru Moscova, aceasta a fost o lovitura dura, Sechin insitand sa afirme chiar ca Rosneft s-a opus acestei negocieri.
Gazul, noua mina de aur
Oficialii de la Riad au mentionat de altfel ca pot face fata... mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 15:48
1Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport in privinta pretului petrolului, subliniind ca acesta va fi "si mai scazut pentru si mai mult timp", relateaza CNN Money.
Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depasite de prognoza ce estimeaza o scadere a pretului pana la 20 de dolari.
Pentru anul 2016, pretul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, in scadere de la o estimare de 57 de dolari, insa compania a precizat ca riscul unei prabusiri catre pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.
Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state din Asia, Africa si America de Sud, va ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului, in cadere libera - cine va castiga si cine va pierde" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:55
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, sustine ca o reducere a cotelor de productie a petrolului pe piata globala nu isi are rostul.
Aceasta, in ciuda faptului ca supraproductia a dus la prabusirea pietei energiei in urma cu un an, destabilizand puternic economia rusa.
"Nu vad rostul scaderii productiei de petrol. Daca aceasta va fi pastrata la acest nivel si la acelasi pret va reprezenta un bun instrument de echilibrare a pietei", a spus Novak, citat de reporterii agentiei Tass.
Fara presiune
"Nu ar avea nicio logica, mai ales ca statele care nu sunt membre OPEC nu detin instrumente cu care sa opereze in piata", a explicat Novak la sfarsitul saptamanii trecute.
Ministrul rus al Energiei urmeaza sa se intalneasca pe 3 si 4 iunie cu delegatia statelor membre OPEC la Viena pentru a analiza situatia pietei petrolului la nivel mondial.
O prima discutie privind criza petrolului a fost purtata intre reprezentantii Rusiei, Arabiei Saudite, Venezuelei si Mexicului inca din toamna anului trecut, urmand ca partile sa monitorizeze si discute evolutia pietei petrolului in mod regulat.
In acest moment insa, stabilizarea pretului petrolului la un nivel cuprins intre 57-62 de dolari nu este considerata ca reprezentand un pericol de catre tarile implicate in discutii. mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 14:46
Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea fi fortati sa ia "o decizie drastica" in cadrul urmatoarei intruniri din mai, in cazul in care pretul petrolului ramane la un nivel inferior, a declarat luni secretarul general al organizatiei, Abdullah al-Badri, relateaza Reuters.
Badri a declarat intr-un interviu acordat Reuters Financial ca pretul petrolului, acum intre 40 si 50 dolari/baril, este cu mult sub nivelul dorit de cei din industrie, pentru a putea face investitii considerabile.
Acesta a mai spus ca membrii OPEC au nevoie ca petrolul sa se scumpeasca la peste 50 dolari/baril.
"Nu mai putem indura mult aceasta situatie din moment ce nu putem face investitii cand petrolul se vinde atat de ieftin", a spus Badri.
In cadrul intrunirii OPEC de duminica, de la Viena, organizatia a decis sa mentina productia, dar a promis ca va implementa ultima reducere a productiei mai strict si va analiza evolutia actiunii la intrunirea din mai.
Ministrii participanti la reuniunea de la Viena au anuntat, printr-un comunicat, o noua reuniune a OPEC in 28 mai, pentru a recalibra balanta dintre oferta si cerere. Ar fi vorba de o reuniune extraordinara, inaintea celei programate pentru septembrie.
mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 15:14