Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Pretul titeiului a scazut joi, dupa avansul inregistrat in ziua anterioara, deoarece cresterea numarului de infectii cu noul coronavirus pe plan mondial a sporit temerile privind cresterea economiei si redresarea cererii de petrol, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol "light sweet crude" a scazut joi cu 0,24 dolari, la 40,80 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,28 dolari, pana la 43,04 dolari.
Statele europene impun noi restrictii pentru a tine sub control extinderea pandemiei de coronavirus, iar India, al treilea mare consumator de petrol, este in grafic sa depaseasca SUA la cel mai mare numar de infectii cu Covid-19 pe plan mondial.
"Traderii sunt extrem de ingrijorati de amploarea restrictiilor impuse pentru a tine sub control extinderea pandemiei", a explicat Stephen Innes, de la Axi.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna noiembrie a crescut miercuri cu 0,84 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 41,04 dolari.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a urcat miercuri cu 0,87 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 43,32 dolari.
Si Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inrautatit estimarile privind cererea de titei in 2021, din cauza extinderii pandemiei, sporind astfel dificultatile cu care se confrunta grupul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 11:54
Pretul petrolului Brent cu furnizare in iunie a scazut marti dimineata cu 7,4% si s-a situat la 23,68 dolari, din cauza colapsului cererii determinat de criza COVID-19 si dupa o prabusire istorica a pretului petrolului Texas, scrie agentia EFE.
Pretul petrolului din Marea Nordului, de referinta in Europa, si-a continuat marti tendinta de scadere dupa inchiderea de luni, cand a terminat sesiunea de la International Exchange Futures la 25,58 dolari barilul.
Luni a fost o zi nefasta pentru "aurul negru" dupa ce pretul petrolului Texas (WTI), de referinta in SUA - a trecut in teren negativ, barilul ajungand la -37,63 dolari.
Contractele futures ale WTI cu furnizare in mai au inchis cu o scadere istorica de 305%.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si partenerii sai (OPEP+) au decis reducerea productiei comune cu aproape 10 milioane barili pe zi.
Prabusirea cererii poate depasi 20 milioane barili pe zi, ceea ce ameninta cu inundarea pietei cu un exces de oferta ce va fi dificil de inmagazinat, subliniaza EFE. mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:49
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in luna mai, a scazut luni cu peste 50%, la sub 8 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins in peste trei decenii, traderii continuand sa fie ingrijorati de impactul pandemiei de coronavirus asupra cererii, transmite CNBC.
Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in mai, ale carui contracte futures expira marti, a coborat cu 57%, respectiv cu 10,52 de dolari, la 7,98 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa anul 1986.
Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, pentru care au intrat in vigoare contractele futures pentru luna iunie, a coborat cu 5,2%, la 26,62 dolari pe baril.
Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare in iunie, care expira pe 19 mai, au scazut cu circa 9%, la 22,75 dolari pe baril. Contractele petrolului WTI aferente lunii iulie au scazut cu aproximativ 5%, la 28 de dolari pe baril.
Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai si luna iunie este cel mai mare din istorie, a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.
"Acesta este un fenomen produs din cauza expirarii contractelor pentru luna mai, cuplata cu scaderea record a cotatiei titeiului", a spus analistul.
Pandemia de coronavirus a dat o lovitura puternica activitatilor economice la nivel mondial si a subminat cererea de titei.
In timp ce OPEC si alte state producatoare de petrol au incheiat un acord istoric, care prevede reducerea... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 20:58
Preturile petrolului au scazut miercuri, in prima zi de tranzactionare a lunii aprilie, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca socul provocat de pandemia de coronavirus se va resimti, prin intermediul lanturilor de aprovizionare cu petrol, in alte zone ale sectorului energiei.
In primul trimestru din 2020, preturile petrolului au inregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar in martie au scazut cu circa 55%.
Preturile petrolului au scazut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanti la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC si a Rusiei de a extinde acordul de limitare a productiei de titei, aminteste Reuters.
Miercuri, cotatiile petrolului au scazut pe fondul cele mai mari cresteri saptamanale a stocurilor din Statele Unite din 2016, in timp ce cererea de benzina a consemnat cel mai mare declin saptamanal dun istorie, din cauza pandemiei.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 17 centi, la 20,31 dolari pe baril, dupa un minim de 19,9 dolari pe baril.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scazut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.
Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un pret suficient de mare pentru a compensa costul de extragere.
Producatorii au reactionat la scaderea preturilor, prin reducerea semnificativa a... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 07:48
Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis sa reduca productia de "aur negru", asa ca pretul titeiului pe burse a crescut, la fel ca si actiunile companiilor energetice.
Petrolul Brent, care se tranzactioneaza la Londra - si e relevant pentru piata europeana - a inregistrat un avans de 1,23%, joi, pana la 52,56 de dolari pe baril, in timp ce la bursa din New York, pretul titeiului era de 50,03 de dolari pe baril, mai mare cu 1,2% fata de ziua precedenta, transmite Market Watch.
Aceste aprecieri vin dupa ce, miercuri, statele membre OPEC au cazut de acord sa reduca productia, in conditiile in care pe piata exista o mare cantitate de petrol in exces, care a tinut preturile la un nivel foarte scazut.
Mai exact, cotatia actuala este la jumatate fata de cea de la mijlocul anului 2014.
In total, statele membre OPEC s-au angajat sa reduca productia zilnica cu 32,5 milioane de barili, care reprezinta 1% din totalul la nivel global. Cea mai mare parte, ...citeste mai departe despre "OPEC a decis reducerea productiei, apar primele efecte: Pretul titeiului a crescut, ca si actiunile companiilor energetice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 15:24
La Davos, reprezentantii tarilor membre OPEC, in special sauditii, au fost intampinati aproape cu ostilitate de catre ceilalti actori din industria petroliera si energie. Inclusiv delegatia din Oman a lansat un prim atac impotriva politicii de acaparare a pietei prin mentinerea unei cote excesive de productie.
Scaderea dramatica a pretului petrolului pune pe jar intreaga suflare prezenta la Forumul Economic Mondial de la Davos, iar reprezentantii marilor companii petroliere din Occident nu s-au sfiit sa arate ca riscam sa epuizam rapid rezervele de petrol si sa ne trezim cu preturi astronomice la combustibilul fosil in doar cativa ani, arata agentia Reuters.
Alarma: barilul poate ajunge la 200 de dolari!
Claudio Descalzi, presedintele companiei italiene Eni SpA este unul dintre cei care trag de pe acum semnale de alarma in privinta exploziei pretului petrolului in doar cativa ani.
"Avem nevoie de stabilitate. OPEC este ca o banca centrala, care trebuie sa dea stabilitatea pietei petrolului pentru a investi intr-un ritm normal", a spus Descalzi, pentru Reuters.
De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA
Previziunile sale arata ca in doar cativa ani pretul barilului ar putea atinge 200 de dolari, daca exploatarea petrolului ieftin continua in acelasi ritm.
Descalzi crede ca vom avea o perioada de 12-18 luni in care ne vom bucura in continuare de avantajul petrolului ieftin pe piata, dar ca pretul va incepe sa creasca... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 18:00
Pretul mediu saptamanal al petrolului fixat de OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) a crescut cu 1,32 dolari pe baril in ultima saptamana a anului trecut.
Pretul barilului a fost de 107,35 dolari americani in saptamana de tranzactii ce s-a incheiat la 30 decembrie, conform unui comunicat dat publicitatii luni de organizatia cu sediul la Viena, transmite Xinhua.
Slaba revigorare economica inregistrata de SUA, precum si perspectivele lipsite de optimism ale crizei datoriilor publice din zona euro, continua sa exercite presiune asupra pietei internationale a petrolului.
De cealalta parte, tensiunile dintre Iran si Occident si nesiguranta interna a tarilor exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, au ca efect mentinerea unui pret ridicat pentru barilul de petrol. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 08:44
Orice intrerupere a exportului de petrol din Iran ar putea crea probleme grave penru piata globala de petrol, a declarat ministrul Petrolului din Iran, Rostam Qasemi, intr-un interviu difuzat de televiziunea Al Jazeera.
"Iranul va cauta sa stabileasca un pentru titei cand reprezentantii OPEC se vor intalni pe 14 decembrie", a precizat Qasemi, subliniind faptul ca piata mondiala a petrolului nu se confrunta cu un deficit.
"In prezent nu trebuie sa folosim petrolul ca pe un instrument politic. In cazul in care vom considera ca e necesar, il vom folosi ca atare", a mai precizat acesta.
Iranul, al doilea mare producator din OPEC, se afla sub presiunea tot mai mare a SUA si a aliatilor sai, care acuza tara ca doreste sa dezvolte arme nucleare.
Guvernul Iranului a respins acuzatia, declarand ca de fapt, isi doreste o tehnologie nucleara pentru a putea furniza energie pentru o populatie in crestere.
Qasemi a mai precizat la postul de televiziune ca Iranul va continua sa furnizeze petrol suficient pentru pietele mondiale. Tara detine 154,8 miliarde de barili de petrol dn rezervele brute.
Ultima reuniune OPEC din iunie s-a incheiat fara un acord privind cotele de productie dupa ce Iranul si alti cinci membri au respins au propunere facuta de catre Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din lume de a creste productia cu 1,5 milioane de barili pe zi. mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 16:10