Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni ca manifestatiile trebuie sa se desfasoare in maniera pasnica si violentele comise de politie trebuie sa faca obiectul anchetelor in SUA, dar si in orice alta tara, a declarat purtatorul sau de cuvant.
"Autoritatile trebuie sa dea dovada de retinere in gestionarea manifestantilor in SUA, precum si in alte parti", a declarat Stephane Dujarric in conferinta sa de presa cotidiana.
"Am vazut in ultimele zile cazuri de violenta a politiei. Toate cazurile trebuie sa faca obiectul anchetelor", a adaugat el.
Guterres s-a aratat ingrijorat si de atacurile contra jurnalistilor constatate in ultimele zile in SUA. Intr-o postare pe Twitter facuta la finalul saptamanii trecute, Antonio Guterres a accentuat ca "atunci cand jurnalistii sunt atacati, cele care sunt atacate sunt societatile".
"Nicio democratie nu poate functiona fara libertatea presei", a insistat secretarul general al Natiunilor Unite.
In ultimele zile in mai multe orase din SUA au avut loc demonstratii, care au degenerat in incendieri si alte acte de vandalism, in urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un barbat afro-american care a decedat dupa ce un ofiter de politie alb l-a apasat cu genunchiul pe gat timp de aproape noua minute.
Aproximativ 5.000 de soldati din Garda Nationala au fost desfasurati in 15 state si in capitala federala Washington, unde numerosi demonstranti s-au comasat in fata Casei... mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 22:58
Raportul a fost realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima data in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si cu asistenta tehnica din partea Centrului Mondial pentru Monitorizarea Conservarii al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC).
In raport se subliniaza ca incepand cu 1990, aproximativ 420 de milioane de hectare de paduri s-au pierdut ca urmare a conversiei padurilor in alte destinatii ale terenurilor, desi defrisarea a incetinit in ultimele trei decenii.
Criza COVID-19 a scos in evidenta importanta conservarii naturii si a utilizarii durabile, fortandu-ne sa recunoastem ca sanatatea umana depinde de sanatatea ecosistemului.
Protectia padurilor joaca un rol esential in acest sens, deoarece acestea includ cea mai mare parte a biodiversitatii terestre din lume. Dupa cum se arata in raport, padurile contin 60.000 de specii diferite de arbori, 80% din speciile amfibiene, 75% din speciile de pasari si 68% din toate mamiferele de pe Pamant.
Evaluarea resurselor forestiere globale 2020 a FAO, mentionata in raport, a aratat ca, in ciuda scaderii defrisarilor in ultimul deceniu, aproape 10 milioane de hectare de padure sunt pierdute anual ca urmare a conversiei padurilor in terenuri agricole si alte destinatii ale terenurilor.
"Defrisarea si degradarea padurilor continua intr-un ritm alarmant, contribuind in mod semnificativ la pierderea continua a biodiversitatii", au... mai mult
Sambata, 23 Mai 2020, ora 15:11
Lumea post-coronavirus va fi diferita, mult mai digitalizata si cu mai multe riscuri, anticipeaza secretarul general al ONU Antonio Guterres intr-un interviu telefonic publicat miercuri de agentia EFE si in care a cerut crearea unor mecanisme de control social astfel incat masurile de combatere a COVID-19 sa nu fie cai favorabile dictaturilor.
"Este clar ca asistam la o digitalizare masiva a relatiilor umane odata cu criza si aceasta va avea un impact inevitabil (...) Viitorul va fi mult mai digital decat trecutul. Aceasta va da un impuls enorm inteligentei artificiale, dezvoltarii tuturor activitatilor din spatiul cibernetic", estimeaza Guterres.
Aceasta evolutie este insotita si de riscuri, noteaza el, remarcandu-l in special pe acela ca "aceasta boala sa creeze mecanisme de control ale societatii care sa poata ajuta dictaturile, ceea ce desigur va trebui sa reusim sa evitam in viitor".
Ca probabil unic element pozitiv al actualelor masuri de izolare si de reducere a activitatii economice Guterres a remarcat scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera, notand insa ca nu virusul este cel care va rezolva problema poluarii, ci o dezvoltare sustenabila care sa tina cont de tintele fixate in materie de schimbari climatice.
Criza creata de pandemia de coronavirus nu este o criza financiara precum cea din 2008, ci una umana, dar cu implicatii economice majore, mai constata Guterres, care sugereaza ca fiecare tara sa aloce circa 2% din PIB pentru a o combate.
El... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 18:21
Inegalitatea "scapata de sub control" erodeaza increderea in societatile democratice si faciliteaza ascensiunea regimurilor autoritare si anti-imigratie, se arata intr-un nou raport al Organizatiei Natiunilor Unite, citat de Washington Post.
Solutii ca plase sociale de siguranta robuste, redistribuirea activa a bogatiei si protejarea drepturilor muncitorilor au fost deja recomandate de cateva decenii, iar tarile bogate ale lumii dispun de mijloacele necesare pentru a le pune in aplicare, insa in multe dintre ele, inclusiv in SUA, astfel de initiative au fost blocate de "elitele economice", intrucat afecteaza inevitabil interesele anumitor persoane si grupuri, se precizeaza in raport.
Salariile muncitorilor de rand au stagnat de-a lungul ultimelor zeci de ani, chiar daca angajatorii au facut profit de pe urma lor.
In timp ce directorii executivi ai companiilor incluse in indicele Standard & Poor's 500 au incasat in medie 14,5 milioane de dolari in 2018, angajatii din productie si cei fara functii de conducere au dus acasa cam 40.000 de dolari/an.
In opinia unor analisti, aceasta inegalitate este un produs secundar al societatii capitaliste si este, de fapt, un lucru bun: este pretul platit pentru a-i recompensa pe cei care produc iPhone-uri si aplicatii populare de care beneficiem toti, scriu jurnalistii americani.
Insa aceste discrepante uriase, se mai arata in raportul ONU, ii afecteaza chiar si pe cei de la varful distributiei bogatiei, deoarece... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 09:42
Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, asigura ca este nevoie de mai multa vointa politica pentru a stopa criza climatica si considera ca razboiul lumii cu natura trebuie sa ia sfarsit.
La o conferinta care a avut loc duminica, inaintea startului COP25 de luni, la Madrid, secretarul general al ONU a spus ca "punctul din care nu ne vom mai putea intoarce in ceea ce priveste aceasta criza climatica tine de noi" si a cerut un angajament mai puternic din partea tarilor care produc cele mai multe emisii.
"Vedem clar ca cei mai mari producatori de emisii din lume nu isi fac treaba si fara ei scopul nostru este de neatins", a spus Guterres inaintea adunarii care va incepe luni si la care vor participa lideri din peste 150 de tari.
Guterres a mai spus ca se asteapta ca la COP25 sa fie facuta o demonstratie clara de ambitie si angajament si a cerut sa fie atins scopul comunitatii stiintifice de a nu permite cresterea temperaturii planetei cu mai mult de 1,5C.
"Pana acum, eforturile noastre de a ajunge la aceste obiective nu au fost adecvate si sunt tari care nici macar nu respecta angajamentele", a mai spus el facand referire la Statele Unite si China.
Secretarul general al ONU a laudat Uniunea Europeana pentru angajamentul luat cu privire la cauza climatica si a spus ca se asteapta ca "Europa sa fie un stalp fundamental in nogocierea globala".
"Daca Europa reuseste obiectivul neutralitatii din punct de vedere al emisiilor de carbon... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 19:26
Presedintele Klaus Iohannis va participa, in perioada 24 - 26 septembrie, la segmentul la nivel inalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) . Adunarea va avea loc la New York, iar seful statului va sustine un discurs si va participa la Forumul Politic cu tema "Accelerarea implementarii agendei 2030 pentru dezvoltare durabila".
"In perioada 24-26 septembrie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va participa la segmentul la nivel inalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, Statele Unite ale Americii", a transmis, miercuri, Administratia Prezidentiala.
Sursa citata a precizat ca segmentul, cu care debuteaza fiecare sesiune anuala a Adunarii Generale a ONU, "reprezinta cea mai ampla reuniune a sefilor de stat sau de guvern din cadrul sesiunii".
Programul vizitei Presedintelui Romaniei va cuprinde, printre altele, sustinerea discursului national in cadrul sesiunii de dezbateri generale a Adunarii Generale a ONU si participarea la Forumul Politic la Nivel Inalt pe tema "Accelerarea implementarii agendei 2030 pentru dezvoltare durabila".
"Summit-ul isi propune analizarea progreselor inregistrate in atingerea Agendei 2030 si a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (Sustainable Development Goals / SDGs) . Va fi primul Summit ONU dedicat SDGs dupa adoptarea Agendei 2030 in septembrie 2015", a mai transmis Administratia... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 13:10
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, duminica, la Abu Dhabi, sa se actioneze urgent pentru a se evita o catastrofa climatica, relateaza AFP.
Guterres a atras atentia asupra faptului ca schimbarile climatice sunt mai rapide decat s-a preconizat.
"Suntem aici pentru ca planeta se confrunta cu o grava urgenta climatica. Schimbarile climatice au loc acum si progreseaza mai rapid decat prevedeau oamenii de stiinta. Ne depasesc eforturile de lupta impotriva acestora. Cu fiecare saptamana care trece apar noi distrugeri legate de clima", a afirmat secretarul general al ONU, vorbind despre "inundatii, seceta, canicula, incendii si megafurtuni".
Guterres, care participa la o reuniune de doua zile avand ca subiect schimbarile climatice, a convocat un summit la New York pentru data de 23 septembrie, deoarece unele tari nu respecta prevederi ale acordului de la Paris, din 2015, care vizeaza limitarea incalzirii globale la cel mult doua grade Celsius pana la finalul secolului.
"Stim ca si in situatia in care ceea ce prevede acordul de la Paris este respectat si realizat, ne vom confrunta cu o crestere a temperaturii cu cel putin 3 grade C pana la finalul secolului, o catastrofa", a explicat Antonio Guterres. "Situatia se va inrautati daca nu vom actiona imediat, cu ambitie si rapiditate", a adaugat el.
Grupul de experti ONU pentru clima a prezentat in 2018 un raport conform caruia limitarea incalzirii globale mai degraba la 1,5 grade C decat la +2 grade C... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 16:14
Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU ca nu mai este datoria sa sa mentina acordul nuclear (JPCOA) semnat in 2015 cu puterile mondiale, relateaza Reuters.
Presedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescand astfel tensiunile dintre Teheran si Washington, totul culminand cu doborarea unei drone americane saptamana trecuta care zbura deasupra coastei Iranului. Trump a ordonat raiduri aeriene asupra Iranului ca raspuns, dar s-a razgandit in ultima clipa.
In acest context, miercuri, Senatul rus a aprobat suspendarea tratatului INF.
Conform acordului care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sanctiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus insa sanctiunile anul trecut.
"Retragerea SUA din acord si reimpunerea sanctiunilor a facut ca acordul sa fie ineficient", a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, in fata Consiliului de Securitate.
"Iranul nu poate sa fie si nu va fi responsabila de mentinerea acordului", a afirmat el.
Puterile europene au incercat sa salveze acordul insa Teheranul a informat isi va indeplini amenintarea de a-si mari cantitatea de uraniu imbogatit peste cea permisa de acord daca Europa nu poate proteja Iranul de sanctiunile SUA.
"JCPOA este un acord nuclear care a functionat si si-a atins obiectivele. Nu exista o alternativa plauzibila si pasnica", a declarat ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.
Ambasadorul... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 22:50
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, in contextul in care Romania a pierdut locul in Consiliul de Securitate al ONU, ca tara noastra "s-a angajat mai tarziu in aceasta competitie".
"Romania a candidat, in data de 7 iunie 2019, pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 - 2021. In primul tur, Romania a obtinut un numar de 78 de voturi.
In ultimul tur al alegerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Estonia a obtinut un numar mai mare de voturi, fiind aleasa ca reprezentant al Grupului Est-European.
Romania s-a angajat mai tarziu in aceasta campanie, practic din 2017, din dorinta de a contribui la intarirea rolului unic al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), de garant al pacii si securitatii mondiale, de promotor al dezvoltarii durabile si sustinator al drepturilor omului", potrivit unui comunicat de presa al ministerului.
MAE mai precizeaza ca, indiferent de rezultat, profilul international al Romaniei a fost consolidat.
"Indiferent de rezultatul final, actiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul international al Romaniei si au condus la dinamizarea si, in unele cazuri, relansarea relatiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice indepartate si dificil accesibile, neacoperite de actuala retea diplomatica a tarii noastre. De asemenea, campania a generat o revigorare a dialogului Romaniei cu organizatii regionale si subregionale din... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 20:16