Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
Banca "la purtator" a devenit un serviciu destul de des intalnit in Romania, el fiind cunoscut drept banking online sau internet banking. Acest serviciu iti permite sa faci aproape orice tranzactie uzuala de pe un dispozitiv conectat la internet.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cum sa folosesti online bankingul in avantajul tau.
In general, aceste tranzactii sunt gratuite si se realizeaza instant, fara a fi nevoie sa treci pe la ghiseul bancar, mai ales in conditiile speciale in care functionam cu totii in aceasta perioada de pandemie.
La ce poti folosi, in general, online banking-ul:
* Verificarea, in orice moment, a balantei de cont;* Plata facturilor si transferul de bani catre alte conturi;* Verificarea creditelor, a economiilor si a altor produse pe care le folosesti;* Verificarea extraselor de cont;* Realizarea de standing orders;* Realizarea de investitii, daca ai conturile legate intre ele.
Platile tale vor fi efectuate intre conturile deschise la aceeasi institutie bancara si procesate aproape imediat, banii ajungand, in cateva secunde sau minute, dintr-un cont
in altul.
Mai mult, optiunea de precompletare a campurilor cu informatii este una foarte utila si salvatoare de timp. Astfel, singurele informatii ramase de completat sunt suma si detaliile privind transferul.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru copii. Cum ii inveti pe cei mici sa... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 10:30
Toata lumea stie ca perioadele de criza sunt momente excelente pentru a investi. La data la care vorbim, este deja aproape un trend ca pietele internationale sa deschida pe rosu de la o zi la alta.
Oricat de mult ar incerca investitorii sa ridice preturile, pana la final de tranzactionare valoarea actiunilor ajunge, de regula, sa fie mai mica decat la inceput de zi.
Asadar, daca si tu te gandeai sa intri pe piata de capital, majoritatea expertilor sustin ca acum este momentul ideal, cand preturile mai au putin si ating niste minime istorice.
Iar in ziua de astazi, gratie aplicatiei Revolut si a ei optiune Shares, este mai simplu ca oricand sa devii investitor. Cum? Citeste in continuare pentru a afla.
Totul despre Revolut Shares
Inainte de toate, sa incepem prin a prezenta ce este Revolut Shares. Probabil ca ai folosit deja, daca nu macar trebuie sa fi auzit de aplicatia Revolut, care este de departe cea mai utilizata platforma de online banking la nivel mondial.
Compania fintech lansata in iulie 2015 a adunat pana acum mai bine de 8 milioane clienti.
In conditiile in care abia acum doua saptamani au adaugat si Statele Unite ca tara in care activeaza, ne asteptam ca numarul utilizatorilor sa creasca vertiginos in urmatoarele luni.
In ceea ce priveste optiunea Shares, aceasta a devenit disponibila, mai mult pentru a testa ideea, inca din luna august a anului trecut pentru clientii care beneficiau de un cont Metal.
Cum testul a fost un real succes... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 15:57
Procentul utilizatorilor de online banking din Romania a crescut in ultimii 3 ani, de la 2% la 6% si ramane pe un trend evident ascendent, reiese dintr-un studiu comandat de Erste Group si BCR.
Banca Comerciala Romana, datorita numarului mare de clienti, are in fapt cea mai mare comunitate de utilizatori ai serviciilor bancare digitalizate/e-banking, cu peste 250,000 de utilizatori activi.
Atunci cand vine vorba de interactiunea cu banca, studiul releva faptul ca aproape o cincime din totalul romanilor bancarizati se bazeaza pe un mix intre folosirea serviciului de online banking sau mobile banking si o vizita la o sucursala.
Acelasi studiu arata ca, 69% dintre cei care detin deja produse bancare folosesc cel mai des zona de self service unde efectueaza plati, fac depozite si retrageri, acesta fiind canalul de tranzactionare folosit cel mai des. Zona de consiliere rapida este folosita de peste 60% din respondenti pentru operatiuni de tranzactionare.
De asemenea, 28% dintre utilizatorii de Internet banking folosesc acest canal pentru a face plati fara numerar, ordine de plata sau pentru a-si verifica situatia contului. 63% dintre respondenti se informeaza cu privire la produsele bancare direct din unitatea bancara, 51% solicita consiliere, iar 28% are ca principala sursa de informare familia sau prietenii.
In Romania, 26% dintre respondenti cu varste cuprinse intre 30-49 ani detin un smartphone, 14% o tableta, 47% au un PC si 41% un laptop / notebook. 47%... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 12:15
Aproape o treime dintre utilizatori considera ca accesarea serviciilor de plati online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigura.
Acestia nu au incredere in securitatea dispozitivelor mobile in ceea ce priveste efectuarea cumparaturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks,.
Magazinele, platformele de plati online si sistemele e-banking au simplificat multe operatiuni financiare. Acestea le ofera utilizatorilor posibilitatea sa isi plateasca facturile, sa cumpere obiecte greu de gasit si sa faca tranzactii prin cateva click-uri si fara a pierde timpul la ghisee aglomerate.
Online banking-ul, mai convenabil datorita tabletelor si smartphone-urilor
Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si a tabletelor face online banking-ul si mai convenabil: portabilitatea si functionalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon.
Nu toti proprietarii de smartphone-uri si de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum si se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.
In studiu se arata ca 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online.
Android, cel mai folosit sistem de operare pentru... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:26
Vulnerabilitatile sistemului de operare Android si amenintarile in crestere la adresa serviciilor de online banking sunt printre cele mai ingrijoratoare amenintari informatice.
In ultimul raport trimestrial de securitate, Trend Micro avertizeaza ca dispozitivele cu Android sunt in vizorul direct al hackerilor. Amenintarile la adresa acestui sistem de operare prolifereaza, desi numarul de utilizatori este in crestere continua. Conform Trend Micro Security Roundup Report, numarul aplicatiilor malware cu risc inalt care vizeaza dispozitivele cu Android a crescut la 718.000 in al doilea trimestru al acestui an.
Trend Micro: peste 500.000 de aplicatii cu risc mare, in T1
In primul trimestru al acestui an, Trend Micro identificase 509.000 de aplicatii cu risc mare si estimeaza ca numarul va depasi un milion pana la finalul acestui an. Ca si comparatie, amenintarile care au vizat computerele personale au ajuns la un numar comparabil in aproximativ 10 ani.
Potrivit companiei de cercetare NDP Group, aproximativ 30% dintre toate telefoanele si tabletele inteligente cu sistem de operare Android din Statele Unite au instalate o aplicatie de securitate. Acest fapt, dar si problemele sistemice ale retelei Android determina Trend Micro sa avertizeze ca un numar foarte mare de dispozitive sunt expuse riscului de infectare.
"Din cauza naturii foarte fractionate a retelei Android este foarte greu ca toti utilizatorii sa fie protejati in timp util cu ajutorul patch-urilor... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 13:49
Folosim cardul pentru cumparaturi online, pentru traferuri bancare, pentru plata utilitatilor si pentru diverse servicii. Cat de protejati suntem, insa, atunci cand o facem intr-un loc public? Specialistii Bitdefender ne explica care sunt principalele pericole.
Bogdan Botezatu, senior E-Threat Analyst, a raspuns intrebarilor Business24.
Cat de sigura este folosirea de servicii de banking de la un computer public?
Folosirea calculatoarelor din spatii publice pentru operatii care necesita autentificare (verificare de e-mail, e-banking, socializare) este total neindicata.
Dat fiind faptul ca aceste sisteme sunt la dispozitia mai multor utilizatori, acestea pot fi infectate fie involuntar (prin accesarea de website-uri potential riscante), fie voluntar (instalarea unui keylogger sau troian de e-banking pentru colectarea de informatii de autentificare).
Daca folosirea unui calculator public este singura optiune, recomandam utilizatorilor sa verifice securitatea acestuia prin rularea unei scanari cu QuickScan (serviciu disponibil direct din browser, care poate fi accesat de la adresa ) inainte de a introduce datele de autentificare.
Cat de sigura este folosirea de servicii de banking sau efectuarea de tranzactii online prin intermediul laptopului personal, intr-o retea Wi-Fi deschisa, publica?
In retelele publice, deschise, informatia circula necriptat. Chiar daca folosirea laptopului personal elimina riscurile asociate cu furtul parolelor prin... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:50
Autoritatile din Romania si Germania au efectuat perchezitii in 30 de apartamente din ambele tari si au retinut 27 de persoane suspectate ca ar fi comis fraude prin online-banking, scrie Die Presse.
La data de 4 iulie anchetatorii au perchezitionat circa 30 de apartamente din Romania si landul Baden-Wuerttemberg din Germania si au retinut persoane suspectate ca ar fi facut parte dintr-o notorie grupare criminala specializata in furtul pe internet, dupa cum a comunicat politia din Stuttgart, scrie Die Presse.
Au fost arestati 27 de suspecti cu varste cuprinse intre 24 si 40 de ani care, de cativa ani, cu ajutorul unui soft pe care si-l creasera singuri, ar fi reusit sa sustraga date de pe online-banking si sa accese astfel conturile victimelor.
Infractorii isi transferau mai apoi banii in propriile conturi din Romania. Potrivit estimarilor politiei romane, gruparea a produs pagube in valoare de cel putin un milion de euro.
Un roman de 31 de ani a fost cel care a creat respectivul soft. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 20:59
Hackerii au inceput sa atace conturile bancare prin intermediul online banking-ului. Ei se folosesc de un nou troian, care este calificat de catre specialisti drept cel mai sofisticat si periculos virus creat pana acum.Cel putin 3.000 de clienti ai online banking-ului din Marea Britanie au anuntat ca au fost victime ale atacurilor cibernetice care le-au golit conturile, scrie Daily Mail. In total, 675.000 lire sterline s-au evaporat din conturile unei banci britanice, al carei nume nu a fost insa dezvaluit de catre firma de securitate M86 Security, cea care a descoperit atacurile informatice. Noul virus este o varianta a troianului Zeus v3, care a aparut pentru prima data in ultimii trei ani si care s-a raspandit rapid in intreaga Europa. Troianul colecteaza date cum ar fi parole si user name-uri si transfera automat sume dintr-un cont in altul, nu inainte de a verifica ca suma minima disponibila este de 800 de lire sterline. Compania de securitate britanica ii sfatuieste pe utilizatorii de home banking sa-si verifice regulat conturile si sa anunte banca la orice inadvertenta o observa. mai mult
Joi, 12 August 2010, ora 00:08