Primul convoi umanitar al campaniei "Pretuieste Viata" care contine produse necesare in aceasta perioada de criza generata de coronavirus, in valoare de peste 430.000 de euro, a ajuns joi seara a Arena Nationala din Bucuresti.
Potrivit Fundatiei Pretuieste Viata, produsele au fost preluate pentru a fi distribuite de catre autoritati pentru persoanele aflate in carantina, cele aflate in izolare care au nevoie de sprijin, cele vulnerabile, nevoiase, persoane fara adapost, varstnici, persoane cu dizabilitati sau bolnavi din centre de ingrijire si asistenta, centre de plasament, de primire in regim de urgenta, persoanele ce nu mai locuiesc acasa din pricina violentei in familie, dar si pentru personalul medical aflat acum in prima linie.
"Al doilea convoi umanitar va veni cu mai mult pentru acestea, pentru ca am comandat, dar nu au sosit inca necesarele combinezoane de protectie, ochelari, masti de protectie, manusi, botosi etc)," mai anunta fundatia.
Pretuieste Viata precizeaza ca se pot face donatii in bani in conturile sale sau prin paypal.me/pretuiesteviata, sume destinate achizitionarii consumabilelor, echipamentelor medicale sau produselor atat de necesare categoriilor vulnerabile de oameni, medicilor, personalului medical din linia intai sau institutiilor medicale/de ingrijire a bolnavilor sau batranilor, cei mai slabi in fata virusului, din pacate.
Dar banii pot fi folositi si pentru dotarea spitalelor, a centrelor de carantina, pentru construirea... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:57
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat o noua varianta a formularului 230 prin care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Atentie! Momentan, formularul este in dezbatere publica si abia dupa ce va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial va putea fi depus.
Formularul 230 se depune pana la 25 mai 2020, pentru impozitul aferent anului 2019. Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.
ANAF a venit cu acest nou formular pentru ca in momentul de fata romanii trebuie sa depuna doua astfel de declaratii: una aferenta perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019 si alta pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019.
Si asta pentru ca anul trecut, pana la finalul lunii martie, se directiona 3,5% din impozitul pe venit doar catre ONG-urile care furnizeaza servicii sociale acreditate, iar celelalte primeau 2%. Insa de la 1 aprilie 2019 legea a fost modificata, astfel incat putem redirectiona 3,5% catre toate organizatiile neguvernamentale.
Iata cum arata noul formular 230
Cine poate utiliza formularul 230
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 16:53
Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si/sau venituri din pensii pot directiona si in acest an o parte din impozitul pe venit catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Anul trecut, procentul donat din impozitul pe venit a fost de 2%, iar acum a fost majorat la 3,5%.
Formularul declaratiei 230 se poate depune pana pe data de 15 martie 2020, pentru
impozitul aferent anului 2019.
Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul vostru, ci ramane la stat.
Pot utiliza acest formular persoanele fizice ce realizeaza urmatoarele categorii de venituri, pentru care se datoreaza impozit pe venit, astfel:
Venituri din salarii si asimilate salariilor;Venituri din pensii;Venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit;Venituri din activitati sportive, considerate venituri din activitati independente, pentru care impozitul se retine la sursa;Venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitarea se realizeaza prin stopaj la sursa;Venituri din cedarea folosintei bunurilor, cand venitul net se determina pe baza de cheltuieli forfetare sau pe baza de norma de venit.
Depunerea cererii se poate realiza astfel:
Prin posta, in mod individual;Prin posta, pe baza de borderou;Direct la registratura organului fiscal, in mod individual;Direct la... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 10:58
Ambasada SUA anunta ca o donatie de 500.000 de dolari a fost facuta pentru restaurarea bisericii fortificate medievale din satul Alma Vii, judetul Sibiu, aceasta fiind este cea mai substantiala finantare din lume acordata anul acesta de catre Departamentul de Stat din "Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural".
Ambasadorul Hans Klemm si directorul executiv al fundatiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend, au participat in aceasta dimineata la o ceremonie la Alma Vii dedicate donatiei, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Fondurile sunt destinate sprijinirii restaurarii bisericii fortificate medievale din satul Alma Vii, judetul Sibiu, sub indrumarea fundatiei Mihai Eminescu Trust, un ONG care lucreaza de aproape 20 de ani la restaurarea cladirilor de importanta istorica si la revitalizarea satelor din regiune", mai precizeaza sursa citata.
Ambasadorul Hans Klemm spune ca proiectul "nu vizeaza doar o cladire, ci este o investitie in comunitatea din Alma Vii".
"Faptul ca ne aflam astazi aici demonstreaza forta si viziunea proiectului propus de Fundatia Mihai Eminescu Trust. Aceasta competitie (AFCP) are loc anual, iar anul acesta, in 2019, dintre toate propunerile venite din partea tuturor ambasadorilor si ambasadelor SUA din intreaga lume, proiectul de restaurare a bisericii de aici, din Alma Vii a obtinut cea mai mare finantare. Felicitari!
Sper ca finantarea va constitui o contributie semnificativa la lucrarile necesare... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 17:02
Ministerul Finantelor a anuntat miercuri, pe Facebook, ca intr-un final Registrul in care trebuie sa figureze ONG-urile ca sa poata primi in continuare donatii si sponsorizari functioneaza. Asta la 10 zile de la termenul limita in care trebuiau sa se inscrie organizatiile, deci la 10 zile de cand le-a blocat finantarea.
In orice caz, in ciuda anuntului Ministerului, nimeni nu poate verifica functionalitatea registrului pentru ca ... site-ul anaf e picat de cateva ore.
"Ministerul Finantelor Publice sprijina initiativele valoroase ale societatii civile, iar introducerea Registrului special reprezinta doar o modalitate de a asigura corectitudinea si transparenta sponsorizarilor si a sumelor directionate de persoanele fizice si juridice.
Astazi sunt inscrise in Registrul special si pot beneficia de noul regim fiscal peste 700 de asociatii non-profit, printre care si Asociatia Daruieste Viata. Din aprilie 2019, la propunerea MFP, s-a majorat la 3,5% suma care poate fi directionata de persoanele fizice si juridice din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor non-profit inscrise in registru", e mesajul postat pe Facebook de Ministerul Finantelor.
De altfel, nu doar in text e identificata nominal Asociatia Daruieste Viata, ci si intr-o captura din Registru postata ca fotografie.
ONG-ul care construieste din donatii si sponsorizari primul spital de la zero din Romania din ultimii 30 de ani a tras de la inceput semnale de alarma ca masura dorita de Eugen... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 19:00
ONG-urile pot abia de azi sa faca cerere pentru a se inscrie in noul registru de la ANAF. Insa tot de azi, daca nu figureaza in acel registru, nu mai pot primi donatii si sponsorizari. Iar ANAF are termen 10 zile in care sa le anunte daca le accepta sau nu cererea.
Situatia care blocheaza practic posibilitatea finantarii ONG-urilor a aparut dupa ce, sub pretextul asigurarii "transparentei surselor de finantare", Ministerul de Finante a decis infiintarea acestui registru. Insa, desi legea care impunea obligativitatea a intrat in vigoare pe 20 ianuarie, abia pe 22 martie a fost si infiintat registrul cu pricina, si asta oricum ignorand complet orice observatie a celor direct afectati.
Insa abia astazi, pe 1 aprilie, pe site-ul ANAF a devenit si posibila completarea formularului electronic al declaratiei 163, iar Fiscul are la dispozitie 10 zile sa le raspunda celor care il depun.
Fara inregistrarea ONG-urilor in acest registru, firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari nu beneficiaza de deduceri fiscale.
Situatia a fost semnalata de Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele "Daruieste viata", asociatie care construieste, din donatii si sponsorizari, primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania si, de altfel, primul spital construit in tara noastra de la zero in ultimii 30 de ani.
"A fost publicat formularul electronic al declaratiei 163, cel pe care ONG-urile trebuie sa-l completeze online. Aceasta nu rezolva problema in... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 17:04
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele asociatiei "Daruieste viata", care construieste primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor.
"A inceput atacul direct la ONG-uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni il construiesc", afirma fondatoarele asociatiei.
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu precizeaza, pe Facebook, ca ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 martie, fara respectarea termenului legal de dezbatere publica, "un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie sa indeplineasca o procedura birocratica: sa depuna, iar si iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, sa faca dovada ca nu au datorii la stat (desi ANAF are toate insitutiile la indemana si-ti blocheaza imediat conturile in caz ca n-ai platit la timp) si, cireasa de pe tort, sa declare pe propria raspundere ca fac ce zic ca fac, ca si cum din start se prezuma ca ONG-urile una zic si alta fac".
Ele explica faptul ca procedura e absurda si inutila, dar chiar si asa ea nu poate fi respectata, pentru ca declaratia electronica pe care au obligatia ONG-urile sa o depuna, pentru a figura in Registru si a putea in continuare sa obtina donatii si sponsorizari, nu exista pe site-ul ANAF.
"E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:48
ONG-urile, fundatiile, asociatiile, entitatile de cult care doresc sa primeasca in continuare finantare - donatii si sponsorizari - de la cetateni, companii private sau de la stat trebuie ca, pana la 1 aprilie, sa se inregistreze intr-un registru nou infiintat la nivelul ANAF.
Masura este insa una care, sub pretextul asigurii "transparentei finantarii", invocat de Ministerul Finantelor, poate duce la blocarea activitatii ONG-urilor care nu doar ca ajuta oameni, dar o fac acolo unde statul a esuat in obligatia de a o face.
Legea prin care e impus registrul a intrat in vigoare pe 20 ianuarie anul acesta si ea stipuleaza obligativitatea inscrierii in registru pana la 1 aprilie, pentru ca firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari sa poata beneficia de deduceri fiscale. Insa pana in luna martie nu fusese creat acest registru.
Abia dupa ce ONG-urile au inceput sa avertizeze public in legatura cu situatia aberanta de a fi obigate sa se inscrie in ceva ce nu exista, in seara zilei de 14 martie, pe siteul-ul Ministerului Finantelor a fost publicat proiectul de infiintare si functionare. El ar fi trebuit sa stea in dezbatere publica 10 zile lucratoare, insa dupa doar 7, fara nicio modificare, a fost publicat in Monitorul Oficial si, deci, a intrat in vigoare.
ONG-urile acuza: Registrul e aberant, abuziv si inutil. Pornesc de la premisa ca toti suntem niste infractori
Ziare.com a stat de vorba cu Oana Gheorghiu (foto stanga), de la "Daruieste Viata",... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 00:00
Au mai ramas trei saptamani in care puteti dona catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) 2% din impozitul pe venitul realizat in 2017. Asta daca nu vreti ca acesti bani sa ramana tot pe mana statului.
Ca si in anii precedenti, tot ce trebuie sa faceti este sa completati, pana pe 25 mai, formularul 230 si sa il trimiteti catre ANAF.
Efortul depus pentru a face aceasta donatie este unul foarte mic si este foarte important de precizat ca, daca nu redirectionam aceasta suma catre ONG-uri, ea nu intra in buzunarul nostru, ci ramane la stat.
Dupa ce la inceputul anului unele administratii fiscale au anuntat ca formularele 230 nu mai pot fi depuse de catre ONG-uri, ci doar de catre cei care doneaza, Ministerul de Finante a anuntat recent ca entitatile beneficiare pot depune documentul in numele contribuabilului.
"Vom accepta si centralizat de catre acele ONG-uri care au cules astfel de formulare de la contribuabil, sa poata depune si in acest format la nivel de Fisc. Pana la urma, nu o putem lua de la capat, si cu procuri si cu alte situatii de acestea", a anuntat ministrul Eugen Teodorovici.
Totodata, Ministerul de Finante a precizat ca ANAF va notifica contribuabilii privind exercitarea optiunii prin formularul 230 primit, "astfel incat acestia sa cunoasca faptul ca se da curs cererii de directionare a cotei de 2%".
Intr-un "termen rezonabil" de 30 de zile, persoana fizica va putea anunta administratia fiscala "daca sunt inadvertente cu privire la... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 00:00