Legea pentru combaterea spalarii banilor a fost votata in aceasta saptamana cu scandal in Parlament. PSD a insistat sa mai fie votata o data, dupa ce prima oara a picat in Parlament, la doua voturi distanta fata de cele necesare.
Dincolo de procedura prin care a trecut de Parlament, in Legea care transpune Directiva Europeana 2015/849 s-a strecurat un articol care afecteaza grav ONG-urile. Acestea vor fi obligate sa colecteze si sa declare toate datele beneficiarilor (CNP, serie buletin, resedinta/domiciliu, nume, prenume), sa le autentifice la un notar si sa depuna lista la Ministerul Justitiei. Dupa ce cei de la UDMR s-au aratat nemultumiti, parlamentarii Puterii au decis ca doar organizatiile minoritatilor nationale sa fie scutite de la aceasta birocratie care practic pune lacatul pe usa ONG-urilor.
Legea isi urmeaza acum parcursul: Opozitia a anuntat ca o contesta la CCR, presedintele Klaus Iohannis o poate retrimite Parlamentului sau sa faca de asemenea sesizari de neconstitutionalitate. Organizatiile neguvernamentale fac insa strategii pentru a evalua efectele si a le manageria cat mai eficient.
Parlamentul a facut traducere, nu si adaptare
Ziare.com a stat de vorba cu George Roman, director de programe al organizatiei Salvati Copiii Romania. Acesta si-a exprimat dorinta ca legea sa nu intre in vigoare in forma aceasta, numind-o "o aberatie". Despre articolul care priveste ONG-urile, Roman spune ca e o traducere din legislatia belgiana, neadaptata la... mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 08:14
40 de organizatii non-guvernamentale solicita Camerei Deputatilor, inclusiv membrilor UDMR si celorlalte minoritati nationale, sa nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, in forma actuala. Camera Deputatatilor voteaza astazi, decizional, acest proiect legislativ.
Prevederea care a nemultumit societatea civila este cea potrivit careia ONG-urile au obligatia sa raporteze toti beneficiarii ajutoarelor pe care le dau. Potrivit acestora, acest lucru ar duce la:
- blocarea activitatii organizatiilor neguvernamentale;
- reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile ONG;
- investitia inutila de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.
"In egala masura, solicitam indreptarea de urgenta a prevederilor excesive cu privire la asociatii si fundatii din proiectul de lege si reluarea votului imediat ce acestea se vor fi remediat", se arata intr-o scrisoare publica semnata de 40 de organizatii.
Scrisoare catre sefii Comisiei Europene
Scrisoarea vine in contextul in care trei dintre cele mai mari platforme ale societatii civile europene au transmis recent ingrijorarile lor legate de transpunerea din Romania a legislatiei privind spalarea banilor catre prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, si comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova.
Civil Society Europe,... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 10:55
Peste 75 de organizatii neguvernamentale acuza Guvernul ca s-a folosit de Directiva europeana privind spalarea banilor pentru a sanctiona asociatiile incomode pentru putere.
Desi directiva nu impune acest lucru, Cabinetul Viorica Dancila a stabilit prin actul normativ ce transpune Directiva, ca si ONG-urile sa fie obligate sa raporteze la Ministerul Justitiei lista cu beneficiari.
Prevederea va "ineca vocile critice din societatea civila in rapoarte pline cu CNP-uri", explica cele peste 75 de ONG-uri semnatare ale unui comunicat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.
"Fara niciun temei, societatea civila este plasata in aceeasi categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc si cu institutiile bancare. Fara publicarea niciunei analize de risc, asa cum recomanda standardele internationale in materie, ONG-urilor li se impun asadar niste obligatii de raportare la care cu greu vor face fata pana si profitabilele banci si pacanele", explica semnatarii.
Printre semnatari se numara ActiveWatch, APADOR-CH, Greenpeace Romania, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, Expert Forum, MagiCAMP etc.
"Forma actuala a proiectului de lege este asadar inacceptabila pentru o societate civila functionala dintr-un stat european. Prevederile excesive si daunatoare referitoare la asociatii, fundatii si federatii trebuie blocate in Parlament", mentioneaza comunicatul.
Citeste mai multe despre Peste 75 de ONG-uri acuza: Prevederile... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 15:44