Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a acuzat joi SUA ca incearca sa "dicteze" politica energetica a statelor aliate si in acest context a facut un apel catre Uniunea Europeana sa protejeze orice companie care risca sa fie sanctionata de Washington pentru implicare in constructia gazoductului Nord Stream 2.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
"As vrea sa stiu daca Europa va proteja sau nu independenta statelor membre atunci cand altcineva va dori sa dicteze Europei ce tip de politica energetica ar trebui sa urmeze", a declarat Rainer Seele pentru cotidianul Financial Times.
Seful OMV a apreciat ca opozitia SUA fata de proiectul Nord Stream 2 este fundamentata pe dorinta acestora de a-si majora exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa. "Ei au decis ca, pentru a-si consolida exporturile de GNL, trebuie sa sanctioneze gazele naturale din Rusia. Asa vad eu lucrurile. Si acest lucru este inteles si de politicienii europeni", a spus Seele.
Aceste comentarii vin dupa ce, saptamana trecuta, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a anuntat ca un proiect de lege care prevede sanctionarea companiilor... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 14:12
Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.
La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.
OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.
"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.
Gazprom a anuntat ca... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 12:37
Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss, intr-un interviu acordat publicatiei britanice 'Financial Times' (FT).
Gazprom pompeaza miliarde de dolari in conducta care ar urma sa transporte din 2015 gaze naturale din Rusia spre Europa, permitand gigantului rus sa-si reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit. Totusi, tensiunile dintre Occident si Rusia au sporit din cauza conflictului din Ucraina.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.
In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectata pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream. Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 11:34