OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei, în pofida scăderii producţiei de ţiţei cu 8% şi a celei de gaze naturale cu 10%. Potrivit OMV Petrom, cererea pentru produsele companiei a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID.
Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, compania şi-a redus cu 9,2% producţia totală, la 133,7 mii barili echivalent petrol (bea)/zi.
O scădere mai semnificativă s-a înregistrat la producţia de gaze, care s-a diminuat cu 9,6%. Compania pune scăderea producţiei din trimestrul al doilea, de 9,2%, pe seama vânzării activelor de producţie din Kazahstan şi a declinului natural semnificativ din principalele zăcăminte, conform Profit.ro. În primul semestru, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în Romania, cât şi în Kazahstan.
Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 mil bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 mil bep sau 141,8 mii bep/zi).
Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 mil... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:12
OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zacaminte onshore de titei si gaze din Romania catre Dacian Petroleum SRL, in contexul unui transfer de activitate, potrivit unui comunicat al companiei de energie transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cele 40 de zacaminte ce vor fi transferate sunt situate in sudul Romaniei si au o productie cumulata de titei si gaze de aproximativ 1.700 baril echivalent petrol (bep)/zi, reprezentand circa 1% din productia OMV Petrom.
Transferul drepturilor si obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobarii autoritatilor, conform Legii Petrolului.
"Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operatiunilor si concentrarea pe cele mai profitabile zacaminte cheie", precizeaza compania.
Dacian Petroleum S.R.L. a incheiat contractul de transfer al activitatii avand ca scop extinderea duratei de viata a celor 40 de zacaminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. In baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele si infrastructura de titei si gaze aferenta, impreuna cu aproximativ 190 de salariati.
Potrivit sursei citate, procesul de selectie a companiei care va prelua licentele s-a desfasurat in conformitate cu cele mai bune practici internationale si s-a desfasurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din Romania si din strainatate.
Acesta este al treilea transfer din programul... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 19:39
Neptun Deep este un proiect extrem de important, fundamental pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar OMV Petrom continua sa fie extrem de angajat fata de acest proiect, dar are nevoie de claritate si stabilitate legislativa, a declarat miercuri Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor grupului.
"Neptun Deep este un proiect extrem de important, este o necesitate pentru Romania, fundamental pentru a asigura securitatea energetica, pentru ca vedem o scadere a productiei nationale de gaze, o interconectivitate redusa si preturi mai mari la gazele naturale. Este un proiect extrem de important pentru tara si un proiect extrem de important pentru OMV Petrom. Vom fi in continuare deschisi la un dialog cu autoritatile, astfel incat sa avem claritate in ceea ce priveste piata liberalizata. Acestea sunt cerintele cheie si trebuie rezolvate cat mai repede pentru a permite o investitie de multe miliarde de euro, astfel incat sa oferim Romaniei securitatea energetica de care are nevoie. (...) Este un proiect extrem de important pentru OMV Petrom si continuam sa fim extrem de angajati fata de acest proiect", a explicat Verchere.
Aceasta a precizat ca schimbarile necesare pentru o decizie de investitii vizeaza claritate si stabilitate in ceea ce priveste climatul investitional, termeni competitivi din punct de vedere fiscal, dar si infrastructura cheie, iar termenul este: "cat mai repede posibil".... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 14:58
OMV Petrom isi doreste foarte mult sa continue proiectul de gaze din Marea Neagra, insa, deocamdata, nu se intrunesc conditiile necesare pentru a fi luata decizia de a merge mai departe, a declarat, miercuri, Christine Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta pe teme energetice.
"Marea Neagra este o oportunitate uriasa pentru OMV Petrom si pentru Romania. Insa, pentru a merge mai departe, este nevoie sa ai piata libera de gaze, fiscalitate stabila si infrastructura-cheie. Este un proiect cu adevarat important si ne dorim sa mergem mai departe, asa ca vom continua sa dialogam cu autoritatile, care, si ele, vor sa mergem mai departe, sa gasim cea mai buna solutie", a spus oficialul companiei petroliere.
Ea a aratat ca in prezent nu sunt intrunite conditiile necesare pentru ca OMV Petrom si ExxonMobil, compania partenera in proiectul Neptun Deep, sa ia decizia finala de investitii.
"Investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. Este un criteriu atat de important pentru o investitie atat de importanta. Trebuie sa stim cat va fi factura fiscala, trebuie sa intelegem pe cel fel de piata activam si avem nevoie de o piata libera", a sustinut Verchere.
Oficialul OMV Petrom a amintit ca Romania importa doar 12% din consumul de gaze si a apreciat ca "acest lucru este ceva fenomenal, insa este nevoie de investitii sa ramana asa".
Pentru acest an, compania a anuntat ca va scadea cu 17% nivelul investitiilor, pana la 3,7 miliarde de lei, de la 4,3... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:18
OMV Petrom a descoperit noi resurse de gaze in imediata apropiere a infrastructurii existente in judetul Valcea, Oltenia, sonda, forata in proximitatea zacamantului Mamu, intrand in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi).
"Sonda Mamu 4317 a fost forata in proximitatea zacamantului Mamu, la o adancime de aproximativ 4.400 de metri si a confirmat existenta gazelor si condensatului. Datorita proximitatii fata de infrastructura existenta, sonda a intrat in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi) ", se mentioneaza in comunicatul remis, joi, AGERPRES.
Investitiile in foraj si pentru conectarea sondei Mamu 4317 la infrastructura existenta s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.
"Majoritatea zacamintele de gaze din Romania au intrat in productie cu zeci de ani in urma, sunt mature, iar productia lor este in declin. OMV Petrom continua sa investeasca in explorare si activitati de productie pentru a limita acest declin si pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu energie. In primele zece luni ale anului, ne-am intensificat investitiile cu peste 40% fata de perioada similara a anului trecut si am forat 89 de sonde noi si sidetrackuri. Acestea se adauga celor 9 miliarde de euro deja investite in Upstream, in Romania, in perioada 2005-2017", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 12:49
OMV Petrom a finalizat lucrarile de constructie la doua statii noi de tratare a gazelor, amplasate langa zone de productie importante.
Cele doua proiecte, care au necesitat investitii de peste 130 de milioane de euro incepand din 2013, vor permite livrarea de gaze in sistemul national de transport, la presiuni de pana la 40 de bari, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Prin cele doua unitati se proceseaza circa 7,5% din productia de gaze a OMV Petrom in Romania.
Daca s-ar folosi doar pentru incalzire, productia anuala de gaze procesata la Burcioaia si Madulari ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuinte.
"Burcioaia si Madulari sunt proiecte gemene in care s-au implementat solutii standardizate si de proiectare modulara pentru instalatiile din Upstream. Proiectele Burcioaia si Madulari ne permit sa procesam gaze la o capacitate de pana la 2 milioane de metri cubi standard pe zi si sa livram gaze in sistemul national de transport, la presiuni ridicate. In plus, ele prelungesc durata operatiunilor de productie pe zacaminte mature, deoarece noile statii pot prelua gaze la presiuni reduse", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.
Proiectele de gaze de la Burcioaia si Madulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zacaminte, construirea statiilor pentru uscarea, comprimarea si masurarea gazelor, precum si infrastructura necesara pentru conectarea la sistemul national de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 14:24
OMV Petrom a vandut 19 zacaminte petroliere din Romania, cu tot cu angajatii care lucreaza la aceste exploatari, catre subsidiara din tara noastra a companiei olandeze Mazarine Energy, insa valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Transferul activelor trebuie sa fie aprobat de autoritati si se estimeaza ca va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit unui comunicat remis de OMV Petrom catre Ziare.com, in afara de cele 19 zacaminte petroliere onshore, Mazarine Energy va intra in posesia a trei instalatii pentru reparatii capitale si a echipelor aferente.
In plus, dupa finalizarea tranzactiei, compania olandeza va prelua si cei 200 de angajati de la OMV Petrom care lucreaza acolo.
"Mazarine a identificat o serie de oportunitati de optimizare a productiei si lucrari de reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei. In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate.
Cele 19... citeste mai departe despre "OMV Petrom vinde 19 zacaminte petroliere din Romania catre o companie olandeza, cu tot cu angajati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 10:03
OMV Petrom va investi pana in 2015 circa 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, a anuntat vineri compania.
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Redezvoltarea zacamintelor are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi in cadrul unor zacaminte mature se urmareste imbunatatirea factorului de recuperare pentru titei si gaze, reducerea consumurilor tehnologice si energetice si a impactului asupra mediului.
Compania va investi 400 de milioane de euro in sase proiecte de redezvoltare
In prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zacaminte operate de OMV Petrom, este de circa 25% pentru titei si circa 49% pentru gaze.
"Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reusi sa extragem mai mult din zacaminte care sunt in exploatare de zeci de ani. Noi credem ca exista inca potential in aceste zacaminte mature", a afirmat Gabriel Selischi, Director Zone de Productie Interne OMV Petrom.... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 09:48
Strategia energetica a regiunii poate fi schimbata datorita OMV Petrom si a resurselor descoperite in Marea Neagra, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, conform Mediafax.
Presedintele a spus ca prospectiunile in Marea Neagra vor continua anul viitor. "Trebuie sa ne gandim la proiecte alternative", a aratat seful statului.
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, a declarat, in luna aprilie, presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern
Alexandru Patruti a declarat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75% - 80% din consum.
Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:16