Compania americana ExxonMobil se pregateste sa faca un pas inapoi si sa renunte la planurile de a exploata, in regim offshore, gazele din Marea Neagra, potrivit deputatului Virgil Popescu.
"Informatiile pe care le-am obtinut din piata energiei arata ca, in cursul unei sedinte care a avut loc, la finele saptamanii trecute, la Guvern, ExxonMobil si-a anuntat deja intentia de a renunta la proiectul exploatarii gazelor din Marea Neagra", a declarat pentru Ziare.com Virgil Popescu (PNL), vicepresedinte al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
De ce a decis tocmai acum ExxonMobil ramane sa aflam. Ziare.com a solicitat in scris informatii cu privire la acest subiect atat Ministerului Energiei, cat si companiei ExxonMobil. Pe masura ce institutia si compania de vor raspunde, vom reveni cu amanunte.
Cert este ca, in urma cu un an, perspectiva exploatarii gazelor din Marea Neagra - al caror volum era estimat de o companie de consultanta la 200 de miliarde de metri cubi - parea certa. La acel moment, parlamentarii lucrau la un proiect de lege care sa stabileasca precis conditiile in care aceste gaze urmau sa fie exploatate.
La un moment dat - chiar in timp ce unele articole ale legii se discutau in comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului - fostul lider PSD Liviu Dragnea a inceput sa prezinte pentru presa noi impozite si conditii pe care statul urma sa le impuna petrolistilor.
Dupa mai multe negocieri si scandaluri,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 13:09
OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.
Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.
"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.
Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.
Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.
Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.
In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Romania va beneficia de pe urma exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra daca pretul de vanzare si de sistemul de taxare vor fi avantajoase, a declarat miercuri Jaap Huijskes, membru al Boardului Executiv al companiei, responsabil pentru Explorare si Productie, la OMV European Media Summit.
"Primul pas pe care o sa il facem dupa ce vom descoperi hidrocarburi in Marea Neagra va fi sa ne indreptam spre piata locala, spre piata domestica. Vorbim despre inlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care pretul este foarte ridicat.
Statul roman doreste sa vindem gazele din Marea Neagra pe piata locala si noi intentionam la fel, dar depinde de sistemul de taxare si de pret. Sunt doua componente importante in orice afacere. Nu putem sa facem investitii daca ele nu sunt profitabile", a afirmat Jaap Huijskes, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca eventuale schimbari ale sistemului de taxare din Romania vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua in privinta dezvoltarii proiectelor din Marea Neagra.
"Deocamdata nu cunoastem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbari vorbim. Daca sunt minore, impactul va fi minor. Daca sunt dramatice, la fel si impactul", a mentionat acesta.
Oficialul OMV a adaugat ca infrastructura necesara pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra va fi asigurata de Exxon, companie partenera cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:31
Producatorul de titei si gaze OMV Petrom estimeaza pentru acest an cresterea productiei cu 300.000 bep in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie noua la trei sonde, din care doua mai vechi si o sonda nou sapata, relateaza NewsIn."In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in acest an de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din doua sonde existente (LO2 si LO3) si o sonda nou sapata (LV05)", potrivit unui comunicat emis marti de OMV Petrom.
Sondele LO2 si LO4 au fost initial sapate in 1998 in zacamantul Lebada Est si produceau la rate scazute din cauza proprietatilor slabe de debit (ex.permeabilitate scazuta) ale rocii din zacamant.
"Am depus mari eforturi si am investit masiv in Romania pentru a asigura un nivel stabil al productiei, avand in vedere ca operam in mare parte zacaminte foarte mature.
Folosim noi tehnologii in cadrul tuturor activitatilor E&P.
In acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulica in mai multe etape, ne-a ajutat sa crestem productia a doua sonde vechi si sa punem in functiune cu succes o sonda noua", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie Zacamintele Lebada Est si Lebada Vest sunt foarte asemanatoare din punct de vedere geologic.
Dupa ce compania a folosit fracturarea hidraulica in cateva sonde situate in Lebada Vest, aceeasi tehnologie a fost aplicata si... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 11:17