Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Profitul net al OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a scazut anul trecut cu 11%, la 3,635 miliarde lei, de la 4,078 miliarde lei in 2018, in timp ce vanzarile au crescut cu 13%, la 25,48 miliarde lei, de la 22,52 miliarde lei in anul anterior, potrivit rezultatelor transmise joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
De asemenea, numarul de angajati al grupului a scazut cu 6%, la 12.347 la sfarsitul lui 2019.
Propunerea de dividende pentru 2019 este de 0,031 lei/actiune, in crestere cu 15%. La Adunarea Generala a Actionarilor din data de 19 aprilie 2019, actionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende pentru anul financiar 2018, in suma bruta de 1,529 miliarde lei (dividend brut pe actiune in valoare de 0,027 lei).
Investitiile realizate anul trecut au fost de 4,225 miliarde lei, cu 2% mai mici fata de 4,289 miliarde lei in 2018. Investitiile din Upstream in 2019 au fost de 3,269 miliarde lei, comparativ cu 3,15 miliarde lei in 2018. Investitiile din Downstream au fost in valoare de 903 milioane lei (fata de 1,138 miliarde lei in 2018), din care 818 milioane lei in Downstream Oil (2018: 1,112 miliarde lei). Investitiile din segmentul Corporativ si altele au crescut la 53 milioane lei, in principal ca urmare a adoptarii IFRS 16 Contracte de leasing (2018: 1 milion lei).
Datoriile totale au crescut cu 1,578 miliarde lei la 31 decembrie 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018, in principal din cauza cresterii datoriilor pe... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 10:40
OMV Petrom a semnat un contract privind transferul a 40 de zacaminte onshore de titei si gaze din Romania catre Dacian Petroleum SRL, in contexul unui transfer de activitate, potrivit unui comunicat al companiei de energie transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cele 40 de zacaminte ce vor fi transferate sunt situate in sudul Romaniei si au o productie cumulata de titei si gaze de aproximativ 1.700 baril echivalent petrol (bep)/zi, reprezentand circa 1% din productia OMV Petrom.
Transferul drepturilor si obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobarii autoritatilor, conform Legii Petrolului.
"Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operatiunilor si concentrarea pe cele mai profitabile zacaminte cheie", precizeaza compania.
Dacian Petroleum S.R.L. a incheiat contractul de transfer al activitatii avand ca scop extinderea duratei de viata a celor 40 de zacaminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. In baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele si infrastructura de titei si gaze aferenta, impreuna cu aproximativ 190 de salariati.
Potrivit sursei citate, procesul de selectie a companiei care va prelua licentele s-a desfasurat in conformitate cu cele mai bune practici internationale si s-a desfasurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din Romania si din strainatate.
Acesta este al treilea transfer din programul... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 19:39
OMV Petrom a descoperit noi resurse de gaze in imediata apropiere a infrastructurii existente in judetul Valcea, Oltenia, sonda, forata in proximitatea zacamantului Mamu, intrand in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi).
"Sonda Mamu 4317 a fost forata in proximitatea zacamantului Mamu, la o adancime de aproximativ 4.400 de metri si a confirmat existenta gazelor si condensatului. Datorita proximitatii fata de infrastructura existenta, sonda a intrat in productie la sfarsitul lunii octombrie, cu un volum initial de peste 190.000 m3/zi (circa 1.100 bep/zi) ", se mentioneaza in comunicatul remis, joi, AGERPRES.
Investitiile in foraj si pentru conectarea sondei Mamu 4317 la infrastructura existenta s-au ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.
"Majoritatea zacamintele de gaze din Romania au intrat in productie cu zeci de ani in urma, sunt mature, iar productia lor este in declin. OMV Petrom continua sa investeasca in explorare si activitati de productie pentru a limita acest declin si pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu energie. In primele zece luni ale anului, ne-am intensificat investitiile cu peste 40% fata de perioada similara a anului trecut si am forat 89 de sonde noi si sidetrackuri. Acestea se adauga celor 9 miliarde de euro deja investite in Upstream, in Romania, in perioada 2005-2017", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 12:49
OMV Petrom a devenit unic titular si operator pentru patru perimetre de explorare onshore pe care le detinea impreuna cu Repsol, dupa ce aceasta companie a decis sa se retraga din asociere, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom, remis, joi, AGERPRES.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat preluarea de catre OMV Petrom a participatiei detinute de Repsol in patru acorduri de explorare onshore.
Dupa aprobarea ANRM, OMV Petrom devine unic titular si operator al perimetrelor de explorare V Baicoi, VII Targoviste, XII Pitesti si XIII Targu Jiu.
Acordurile de farm-out au fost incheiate in 2013, OMV Petrom fiind operator si detinatorul unei participatii de 51%, in timp ce Repsol a detinut o participatie de 49%.
In trimestrul doi din 2018, Repsol a informat OMV Petrom despre intentia de a se retrage din aceste concesiuni si partile au ajuns la un acord, conditionat de aprobarea autoritatilor. OMV Petrom va continua proiectele in derulare si va prelua angajamentele din cadrul acordurilor de concesiune.
Investitiile realizate pana acum in cadrul acestor asocieri in baza acordurilor de exploatare in participatie se ridica la peste 200 de milioane de dolari si includ achizitia de date 2D si 3D, precum si forajul a doua sonde complexe de mare adancime si cu presiune ridicata. In prezent, o a treia sonda de explorare este in foraj, la o adancime de sub 5.000 metri.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 15:31
OMV Petrom a finalizat lucrarile de constructie la doua statii noi de tratare a gazelor, amplasate langa zone de productie importante.
Cele doua proiecte, care au necesitat investitii de peste 130 de milioane de euro incepand din 2013, vor permite livrarea de gaze in sistemul national de transport, la presiuni de pana la 40 de bari, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Prin cele doua unitati se proceseaza circa 7,5% din productia de gaze a OMV Petrom in Romania.
Daca s-ar folosi doar pentru incalzire, productia anuala de gaze procesata la Burcioaia si Madulari ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuinte.
"Burcioaia si Madulari sunt proiecte gemene in care s-au implementat solutii standardizate si de proiectare modulara pentru instalatiile din Upstream. Proiectele Burcioaia si Madulari ne permit sa procesam gaze la o capacitate de pana la 2 milioane de metri cubi standard pe zi si sa livram gaze in sistemul national de transport, la presiuni ridicate. In plus, ele prelungesc durata operatiunilor de productie pe zacaminte mature, deoarece noile statii pot prelua gaze la presiuni reduse", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.
Proiectele de gaze de la Burcioaia si Madulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zacaminte, construirea statiilor pentru uscarea, comprimarea si masurarea gazelor, precum si infrastructura necesara pentru conectarea la sistemul national de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 14:24
Fondurile de pensii private detin 0,66% din capitalul social al Fondului Proprietatea (FP), participatie cu o valoare de piata de 56 mil. lei, Fondul fiind pe locul al patrulea intr-un top al companiilor din Romania in care au fost investiti banii participantilor, dupa valoarea actiunilor detinute, potrivit NewsIn.Astfel, OMV Petrom ocupa primul loc, in conditiile in care fondurile de pensii private detin 0,33% din capitalul social, cu o valoare de piata de 74,54 milioane lei, urmat de Banca Transilvania cu 3,25% din actiuni si o valoare de piata de 63,4 milioane lei. Valoarea actiunilor detinute de fondurile de pensii private la BRD Groupe Societe Generale se ridica la 58,72 milioane lei, avand o pondere de 0,60% in capitalul social. Pe a patra pozitie se afla Fondul Proprietatea, urmat de Transgaz cu o pondere de 1,28% din capitalul social si o valoare de piata de 40,71 milioane lei. Pe urmatoarele locuri se afla Transelectrica, cu 2,30% din capitalul social si o valoare de piata de 36,76 milioane lei, SIF Oltenia (4,20% din capital social, valoare de piata de 35,56 milioane lei), SIF Moldova (4,80% din capital social, valoare de piata 33,29 milioane lei), SIF Banat Crisana (3,98% din capital social, valoare de piata 23,37 milioane lei) si SIF Transilvania cu o pondere de 3,65% din capital social si o valoare de piata de 21,83 milioane lei. Investitiile fondurilor de pensii private in actiuni au crescut cu 2,08 puncte procentuale in doua luni, la 14,43% in februarie... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:53
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Valentin Ionescu, a anuntat ca Ministerul Economiei va lista pe Bursa 9,84% din pachetul de 20,64% de actiuni pe care statul le detine la OMV Petrom la finalul lui mai-inceputul lui iunie, informeaza The Money Channel, potrivit Newsin.Potrivit lui Valentin Ionescu, listarea pachetului pe care statul il detine la Petrom inseamna un plus de lichiditate cu care BVB nu s-a mai confruntat.
"Pentru BVB, acest pachet de lichiditate inseamna un plus de lichiditate de aproximativ 500 de milioane de euro, daca luam in calcul cat inseamna 10% din Petrom la pretul de piata, o lichiditate cu care BVB nu s-a intalnit.
Dupa listarea Fondului Proprietatea, ar fi a doua ca lichiditate la listare", a precizat Ionescu.
Acesta a spus ca este important cum va alege Ministerul Economiei sa distribuie acest pachet. "Este important faptul cum Ministerul Economiei va alege sa distribuie acest pachet.
E foarte important sa nu ajunga doar in mana unor clienti institutionali, ci macar o treime sa fie distribuita catre clientii de retail, astfel incat sa avem un numar mare de clienti la BVB.
Toata lumea va avea de castigat, nu numai piata de capital, ci si statul din tranzactiile care vor genera profituri", a mentionat directorul general al BVB.
Valentin Ionescu a mai precizat ca urmatoarele pe lista sunt Transelectrica si Transgaz. "Urmeaza Transelectrica, pentru care a fost selectat adviserul legal.
Urmeaza ca dupa incheierea intermediarului... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:04
Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management, spune ca daca pretul va fi corect, Franklin Templeton Investments ar putea participa si la viitoarea majorare de capital pregatita de Petrom, in valoare de 600 de milioane de euro, informeaza Newsin.In cadrul acestei majorari de capital, statul si-ar putea vinde 11,84% din totalul de actiuni detinute (de 20,6%) pentru a incasa peste 460 de milioane de euro, conform ultimului pret de vineri de la inchidere al titlurilor SNP la Bursa de Valori Bucuresti, de 0,292 lei per actiune.
Directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat in urma cu doua saptamani ca majorarea capitalului social al companiei cu 600 milioane euro trebuie realizata in acest an, "indiferent daca statul participa sau nu".
Cresterea de capital in valoare de 600 milioane de euro din 2010 este prevazuta in strategia companiei petroliere pana in 2015.
Oficialii OMV au spus, insa, pe 26 mai, ca Grupul OMV din Austria sustine ca deja controleaza 51% din actiunile producatorului de titei si gaze OMV Petrom si ca nu este o nevoie imediata sa-si majoreze participatia la companie, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Grupului OMV, Michaela Huber, pentru NewsIn. mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 01:18