Judecatoria Ploiesti a condamnat compania OMV Petrom S.A la pedeapsa unei amenzi penale in cuantum de 380.000 lei si la plata unor despagubiri de 135.000 de euro in cazul mortii unui copil intoxicat in apropierea unei sonde de petrol din localitatea prahoveana Aricestii Rahtivani. Decizia instantei nu este definitiva.
Magistratii Judecatoriei Ploiesti s-au pronuntat, dupa un proces care a durat peste doi ani, intr-un dosar in care compania OMV Petrom S.A a fost trimisa in judecata pentru ucidere din culpa dupa ce, in februarie 2014, un copil de noua ani a murit ca urmare a intoxicatiei cu gaz de sonda in apropierea unei sonde neimprejmuite, operate de OMV Petrom.
Astfel, judecatorii au condamnat compania petroliera la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 380.000. lei, respectiv 200 de zile amenda pentru care trebuie sa plateasca cate 1.900 lei, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.
Parintii copilului care s-au constitut parte civila, trebuie sa primeasca daune morale de cate 35.000 de euro fiecare, iar fiecare dintre cei patru frati ai baiatului, care au fost si ei parti civile in dosar, vor primi cate 13.000 de euro.
Un baiat in varsta de noua ani din comuna Aricestii Rahtivani fost gasit mort, la sfarsitul lunii februarie 2014, in apropierea unei sonde de extractie a petrolului, iar medicii legisti care au efectuat necropsia au stabilit ca a murit din cauza intoxicatiei cu gaze de sonda.
In anul 2016 Parchetul General a trimis in judecata... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 17:40
Compania OMV Petrom SA a pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei, dupa ce Inalta Curte Casatie si Justitie a confirmat faptul ca aceasta companie a participat la o intelegere de tip cartel, alaturi de alti giganti de pe piata carburantilor din Romania.
Totusi, instanta a redus amenda de la 366,5 milioane lei, cat era suma initiala, la 297,8 milioane lei.
Cu toate acestea, sanctiunea ramane cea mai mare aplicata de Consiliul Concurentei pana acum, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre institutie.
Procesul are ca tema incalcarea legii de catre sase companii petroliere, care au decis sa retraga concomitent de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.
Citeste mai departe despre "Amenda record in cartelul benzinarilor: OMV Petrom a pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurentei" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 15:58
OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurentei, potrivit deciziei luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce a contestat o sanctiune din 2011.
Pe de alta parte, amenda a fost redusa de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Autoritatea de concurenta a castigat irevocabil si procesele cu Mol Romania, Rompetrol Downstream SRL si Eni Romania.
Cartelul benzinarilor: Rompetrol si ENI pierd definitiv procesul cu Consiliul Concurentei
Cartelul benzinarilor
La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.
Vor vinde supermarketurile carburanti? Cum putem evita un posibil cartel ...citeste mai departe despre "OMV Petrom a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurentei - Ce amenda va plati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 12:13
Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o actiune impotriva Guvernului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, solicitand rambursarea a 91,6 milioane lei.
Grupul solicita acest bani pentru lucrari de ecologizare efectuate in perioada 2009-2010 si pentru care nu a primit banii de la buget.
Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, sa despagubeasca in perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorica inainte de privatizare.
La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei.
Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul roman la Curtea de Arbitraj au fost derulate in 2009-2010 si au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si la rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom. Actiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisa in luna decembrie a anului trcut.
In nota de fundamentare a unui proiect de HG se arata ca Ministerul Mediului a respins, in luna noiembrie a anului trecut, pretentiile OMV Petrom, considerand ca "raspunderea statului roman nu poate fi angajata in ce priveste plata sumelor notificate, deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a despagubirilor pentru pierderile de mediu suferite de... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:58
Pretul benzinei din Romania s-a dublat in ultimii trei ani, pana la 1,2 euro pe litru. Scumpirile par a nu se opri aici, in ciuda recentelor amenzi usturatoare aplicate de Consiliul Concurentei benzinarilor.
In ianuarie 2009, benzina costa in Romania 0,66 euro pe litru, iar in 2012 a ajuns la 1,2 euro pe litru, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzina s-a scumpit indiferent de contextul politico-economic, chiar daca la nivel international se ieftinea, benzina romaneasca a fost mereu mai scumpa.
In Statele Unite benzina costa aproximativ 3 lei pe litru, adica este de doua ori mai ieftina decat in Romania.
Consiliului Concurentei a decis sanctionarea companiilor petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 205 milioane de euro, pentru ca au influentat in mod deliberat pretul benzinei, incalcand regulile de baza ale concurentei.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata.
Cine plateste, de fapt, amenzile?
Amenzile vor fi incluse in pretul benzinei, adica va fi suportat din buzunarul soferilor, este de parere Ion Lixandru, vicepresedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri din Romania.
Economistul Mircea Cosa spune ca amenzile date de... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 08:00
Plenul Consiliului Concurentei a decis sa sanctioneze companiile petroliere OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL Romania si Eni Romania cu amenzi de 880 milioane de lei (205 milioane de euro la cursul actual), aproximativ 3% din cifrele de afaceri pe 2010.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Amenda oferita companiilor petroliere este cea mai mare sanctiune data de Consiliul Concurentei din ultimii ani.
"Este cea mai mare amenda data si e greu sa-mi imaginez ca vom avea cazuri similare. De asemenea, este singura amenda bazata pe probe directe, care s-a dat companiilor petroliere in Europa. Am decis sa sanctionam companiile petroliere fiindca au incalcat legea Concurentei, care spune ca o companie nu trebuie sa stie ce face concurenta.
Aceste companii petroliere au avut discutii in 2007-2008 pentru a retrage benzina Eco Premium fiindca era un produs care asigura 20% din vanzarile de benzina. Pentru a nu pierde niciuna cota de piata impotriva concurentului, acestea s-au pus de acord si au stabilit sa retraga cu totii sortimentul de benzina de pe piata", a declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Companiile petroliere au fost instiintate de decizie in cursul zilei de luni si vor avea 30 de zile la dispozitie sa se decida daca ataca in instanta sau nu.
"Companiile ar fi avut posibilitatea sa... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 17:28
Petrom, compania petroliera care a primit marti cea mai mare amenda de la Consiliul Concurentei va ataca in instanta decizia institutiei, a anuntat Dan Pazara, directorul de comunicare al OMV Petrom.
"Decizia luata in 2007 de a nu mai comercializa benzina Eco Premium a fost luata conform legilor din Romania si UE, care interziceau comercializarea acestui sortiment. Legea a cerut retragerea acelui produs. Pentru consumator au fost numai benefcii fiindca a primit un produs compatibil, mai putin poluant, la un pret mic", a declarat reprezentantul Petrom in cadrul unei emisiuni televizate.
Dan Pazara a subliniat faptul ca sanctiunea Consiliului Concurentei nu este justificata, de aceea Petrom o va contesta in instanta.
Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, amenda cea mai mare a fost primita de compania Petrom, fiindca a fost initiatorul deciziei de a retrage de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium in anii 2007-2008.
Anul trecut OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, ceea ce rezulta ca amenda maxima care poate fi aplicata companiei este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro). mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:16
Inevitabilul - cum se spune - s-a produs! A fost nevoie insa de o scanteie. Aceasta a fost aruncata, la o conferinta pe teme de energie, de un reprezentant al OMV, compania cumparatoare a Petrom, care a spus ca ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie) nu poate fi neutra intrucat membrii ei se duc la aceeasi toaleta cu salariatii de la Hidroelectrica (societate de stat).Reprezentantul acesteia din urma a explodat: "Sa nu lasam ca Romania sa ajunga o republica OMV"!
Dincolo de savoarea incidentului, era insa inevitabil ca reprezentantul uneia din companiile ramase romanesti din domeniul energetic sa ajunga sa amendeze la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, o realitate constientizata de mult, dar de care atatia, din motive numai si numai politice, s-au straduit sa nu vorbeasca de ea.
"Republica OMV" din Romania - despre asta a ajuns de fapt sa fie vorba! Aceasta companie straina care administeraza tot petrolul romanesc si jumatate din gazul natural romanesc a depasit orice limite comportamentale pentru tara gazda.
Faptele trimit din pacate la cele mai negre vremuri care au dus la explozia mondiala impotriva colonialismului. Statul roman a ajuns un fel de carpa de sters pe jos. Pentru a elimina orice interpretari, sa spunem clar de la inceput ca nu este vorba de vreun repros si nici macar de vreo cricita la adresa OMV!
Nu OMV s-a infiintat in Romania, ci i s-a oferit pe tava Romania de catre guvernul roman! Nu discutam acum si aici de ce! Si, oricum, OMV... mai mult
Duminica, 25 Iulie 2010, ora 23:32