Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Profitul net al OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a scazut anul trecut cu 11%, la 3,635 miliarde lei, de la 4,078 miliarde lei in 2018, in timp ce vanzarile au crescut cu 13%, la 25,48 miliarde lei, de la 22,52 miliarde lei in anul anterior, potrivit rezultatelor transmise joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
De asemenea, numarul de angajati al grupului a scazut cu 6%, la 12.347 la sfarsitul lui 2019.
Propunerea de dividende pentru 2019 este de 0,031 lei/actiune, in crestere cu 15%. La Adunarea Generala a Actionarilor din data de 19 aprilie 2019, actionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende pentru anul financiar 2018, in suma bruta de 1,529 miliarde lei (dividend brut pe actiune in valoare de 0,027 lei).
Investitiile realizate anul trecut au fost de 4,225 miliarde lei, cu 2% mai mici fata de 4,289 miliarde lei in 2018. Investitiile din Upstream in 2019 au fost de 3,269 miliarde lei, comparativ cu 3,15 miliarde lei in 2018. Investitiile din Downstream au fost in valoare de 903 milioane lei (fata de 1,138 miliarde lei in 2018), din care 818 milioane lei in Downstream Oil (2018: 1,112 miliarde lei). Investitiile din segmentul Corporativ si altele au crescut la 53 milioane lei, in principal ca urmare a adoptarii IFRS 16 Contracte de leasing (2018: 1 milion lei).
Datoriile totale au crescut cu 1,578 miliarde lei la 31 decembrie 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018, in principal din cauza cresterii datoriilor pe... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 10:40
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pentru data de 3 martie, pentru revocarea fostului vice-premier Sevil Shhaideh din pozitia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a solicitat luna aceasta OMV Petrom convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor in vederea revocarii lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru in Consiliul de Supraveghere, argumentand ca "actionariatul roman al OMV Petrom nu trebuie sa-si permita sa mentina in asemenea pozitii de decizie persoane cu abordari discutabile".
In locul sau va fi numit un nou membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom "ca urmare a revocarii doamnei Sevil Shhaideh din pozitia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom", arata un raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.
Citeste si:
Ministerul Energiei cere inlocuirea lui Sevil Shhaideh in Consiliul de Supraveghere al OMV PetromIncepe judecata in dosarul Belina-Sevil Shhaideh. Magistratii au decis definitiv ca probele au fost corect administrateIncepe procesul Belina. Sevil Shhaideh si ceilalti inculpati resping acuzatiile DNA: Nu inteleg ce fapta am savarsit!
Pe ordinea de zi se afla totodata si aprobarea duratei mandatului noului membru numit al Consiliului de Supraveghere pentru durata ramasa din mandatul acordat fostului vice-premier ca urmare a revocarii... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 23:18
Actionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, marti, listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea (FP), mandatul acordat in acest sens conducerii companiei de petrol si gaze urmand sa fie valabil pana la sfarsitul anului urmator.
In favoarea propunerii de listare la Londra au votat actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, si Fondul Proprietatea.
Statul roman, care controleaza prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a sustinut listarea pe piata britanica, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Anterior anuntului OMV Petrom, informatia ca actionarii au aprobat listarea secundara a companiei a aparut pe surse.
La adunare au fost prezenti actionari reprezentand 93,34% din capitalul social, iar listarea secundara a fost aprobata cu actiuni reprezentand 72,7% din capitalul social, putin peste pachetele insumate controlate de OMV si ...citeste mai departe despre "OMV Petrom a luat o decizie impotriva vointei statului roman" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 20:55
OMV Petrom (SNP) a pus in functiune, in iulie, o noua instalatie de desulfurare a gazelor la rafinaria Petrobrazi, dupa o investitie de circa 40 milioane euro inceputa in 2010, a anuntat marti compania.
"Noua instalatie permite reducerea emisiilor poluante ale rafinariei, in linie cu nivelele europene (...) In plus, noua instalatie va avea un impact pozitiv asupra eficientei energetice a rafinariei", se arata intr-un comunicat al OMV Petrom.
Pentru modernizarea si eficientizarea Petrobrazi, OMV Petrom a alocat un buget de investitii de circa 600 milioane euro, din care circa 500 milioane euro au fost deja cheltuiti.
Compania face parte din grupul austriac OMV, iar actiunile producatorului de titei si gaze sunt listate la BVB. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 12:19
Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).
"Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei", se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuretti (BVB).
Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, pachet estimat atunci la 445 milioane lei (102 milioane euro), in functie de ultima cotatie bursiera. Fondul preciza ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
Totusi, in cadrul operatiunii Fondul a vandut doar 1,11% din titlurile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane lei).
Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca FP sa-si anunte, miercuri, intentia de transfer.
Dupa anuntul de miercuri dimineata, actiunile OMV Petrom au scazut pe bursa cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu
In acelasi timp, pretul titlurilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/actiune la 0,665 lei/actiune. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 09:45
Fondul Proprietatea si OMV Petrom au atras in ultima luna investitii din partea unor companii americane, in valoare de aproximativ 23 de milioane de euro. Brokerii spun ca nu-i nimic neobisnuit la mijloc.
Actiunile Petrom sunt un castig pentru orice investitor, pentru ca este una dintre cele mai mari companii petroliere din regiune, are rezultate excelente, a declarat pentru Business24 Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Sunt clar o achizitie buna", spune Pasol.
Fondul Eliott a tranzactionat actiuni ale Fondului Proprietatea in valoare de aproape 14 milioane de euro in ultima luna. Fondul a achizitionat actiuni de cinci ori, iar cea mai mare tranzactie a fost in valoare de aproape 1,35 milioane de euro, la un pret mediu de 0,533 lei pe actiune.
Pe de alta parte, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a achizitionat in ultima luna actiuni in valoare de aproape 11 milioane de euro de la OMV Petrom. Cea mai mare tranzactie a fost inregistrata in data de 23 august, in valoare de 2,47 milioane de euro.
Americanii cumpara masiv pe BVB actiuni Petrom si Fondul Proprietatea
"Nu e ceva complet surprinzator. Sunt fonduri care au mai cumparat in Romania. Nici nu este o suma foarte mare. Sute de milioane de euro ar fi o suma foarte mare pentru BVB", a afirmat Pasol.
Mihai Chisu, broker la societatea IFB Finwest, spune ca tranzactiile amintite au fost facute prin intermediul intelegerii intre vanzator si... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:40
Un fond administrat de Franklin Templeton a cumparat miercuri un pachet de 0,044% din actiunile OMV Petrom, cu 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), ridicand astfel la 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro) achizitiile de titluri Petrom efectuate in ultimele cinci luni de fonduri Templeton.
Titlurile au fost cumparate printr-un deal realizat la pretul de 0,3847 lei/actiune, cotatie foarte apropiata de ultimul pret de marti, de 0,3846 lei, rezulta dintr-o raportare transmisa, vineri, Bursei de intermediarul operatiunii, compania de brokeraj UniCredit CAIB Securities.
Fonduri administrate de Franklin Templeton au reinceput sa cumpere actiuni OMV Petrom in luna mai, iar de atunci au achizitionat cumulat 0,2328% din capitalul social al companiei petroliere, pentru 49,3 milioane lei (aproape 11 milioane euro).
Fonduri ale Templeton au cumparat si anul trecut actiuni la OMV Petrom si au platit aproape doua milioane euro pentru 0,035% din titlurile companiei petroliere.
Franklin Templeton administreaza Fondul Proprietatea. Cele doua companii sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom de presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius.
Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, in timp ce statul roman controleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,63%. Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%, iar mai multi actionari cumuleaza 8,24% din titluri.
Actiunile OMV Petrom au incheiat... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 12:20
OMV Petrom a inregistrat un profit trimestrial record (ianuarie-martie), de 1,38 miliarde de lei (381 milioane de euro), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului precedent.
Brokerii chestionati de Business24 spun ca statul ar trebui sa reincerce vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa.
Anul trecut, Romania n-a reusit sa vanda pe Bursa 10% din actiunile celei mai mari companii de pe piata locala, OMV Petrom. Presa intenationala a scris atunci ca nereusita este o lovitura la adresa finantelor tarii si a pietelor locale de capital subdezvoltat.
Statul roman are nevoie mai mult decat oricand de bani, iar o parte ar putea veni din listarea marilor companii de stat, asa cum a fost cazul Transelectrica, unde Romania a obtinut 37 de milioane de euro.
Ce sanse are statul, daca vrea sa vanda din nou pe Bursa 10% din actiunile pe care le detine la cea mai profitabila comapanie din Romania?
"Rezultatele (n.r. rezultatele financiare ale Petrom) sunt peste asteptarile investitorilor, dar conditiile de piata la nivel intenational nu sunt extraordinare", a declarat pentru Business24 presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Dumitru Beze.
"Pregatirea (n.r. de vanzare a actiunilor pe Bursa) dureaza cateva luni si nu poate fi estimat cum vor fi bursele dupa acest interval", spune Beze.
Oficialul spune ca statul ar avea succes sa vanda o parte din actiunile Petrom la Bursa daca va reusi sa atraga niste consultanti precum Goldman Sachs... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:59