Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca in cursul acestui an va incepe exploatarea gazului din Marea Neagra, el sustinand ca "prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra" va fi scoasa din perimetrul Aurora, de catre compania Black Sea Oil & Gas.
"Eu cred ca vom scoate din Marea Neagra mai mult decat putem consuma noi. Dar avem ragaz, pana in 2025 probabil, cand ar putea sa iasa prima molecula din Neptun Deep... si aici as face o paranteza: primul gaz romanesc, prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra va fi anul acesta. Va fi scoasa de catre compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, in zona de nord a litoralului, si vom scoate primul gaz romanesc. Este un perimetru mai mic decat Neptun Deep, dar va iesi primul gaz romanesc din Marea Neaga, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagra", a declarat ministrul Energiei in cursul zilei de luni, 22 februarie, intr-o emisiune la B1 Tv.
Virgil Popescu a subliniat ca sustine preluarea de catre Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil in proiectul Neptun Deep, in situatia in care compania americana va iesi din proiect, asa cum si-a exprimat optiunea.
"Se discuta intre companii, se va ajunge la o oferta, se va ajunge la o negociere si eu sunt convins ca in cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca si actionar sau sa detina o parte de 50% din zacamantul Neptun Deep impreuna cu compania (...) OMV-Petrom", a adaugat ministrul.
El a aratat ca anul acesta va fi rediscutata legea care... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 22:52
Statul roman vrea sa preia, prin intermediul Romgaz, participatia de 50% din zacamantul de gaze Neptun Deep, detinuta momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Anterior, el afirmase intr-o emisiune online a EM 360, ca polonezii de la PGNIG au renuntat la intentia de a prelua o parte din zacamantul Neptun Deep.
Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat ca polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor.
"Nu ne-au anuntat pe noi, ci au anuntat companiile partenere din proiect, Petrom si Romgaz. Nu au oferit vreun argument", a spus ministrul.
Totodata, intrebat care sunt urmatorii pasi in acest proiect, el a precizat: "Am vrea sa luam noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil - n.r.), prin Romgaz. I-am anuntat si pe cei de la Petrom ca vrem noi sa luam tot".
In acest moment, OMV Petrom si ExxonMobil sunt parteneri egali in proiectul de explorare a zacamantului de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, Romania produce in prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Anul trecut, Exxon si-a anuntat intentia de a se retrage din Romania. La randul lor, reprezentantii OMV Petrom au sustinut in mai multe randuri ca extractia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incerta, daca nu va fi modificata Legea offshore.
La inceputul lunii octombrie, Niculae Havrilet, secretar de stat in... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 16:03
Guvernul Romaniei doreste exploatarea resurselor de gaze din Marea Neaga si va trata cu atentie subiectul incepand din decembrie, pentru a nu exista discutii care sa afecteze aceste proiecte, a declarat, joi, Tanase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului Romaniei.
El a participat la conferinta online "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
"In ceea ce priveste Marea Neagra, exista o dorinta puternica a Guvernului sa inceapa exploatarea gazelor de acolo, iar subiectul va fi tratat cu mare atentie incepand cu luna decembrie (cand vor avea loc alegeri parlamentare - n.r.), ca sa nu apara tot felul de discutii care nu sunt utile si care sa afecteze proiectul. Este prioritar pentru noi sa exploatam acele resurse", a spus Stamule.
El s-a referit si la importanta dezvoltarii retelelor de gaze pe teritoriul Romaniei.
"Avem suficiente rezerve sa acoperim Romania, insa, astazi, doar 30% dintre cetateni au acces la gaze. Se rezolva astfel si problema taierilor de paduri, pentru ca multi oameni inca folosesc lemne pentru a se incalzi", a precizat consilierul premierului.
Extinderea retelelor de gaz va duce inclusiv la o crestere a atractivitatii economice in localitatile care vor fi racordate, a mentionat el.
"Cand vin investitorii la Guvern, intreaba de cateva lucruri: prima intrebare, bineinteles, este daca exista autostrada in zona in care vor sa investeasca, iar urmatoarea intrebare este daca exista retele de gaz. De aceea este... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 12:10
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cere primului ministru sa acorde "o atentie sporita" prelungirii contractului de concesiune care ar permite consortiului format din companiile Exxon si OMV sa exploateze gazele din Marea Neagra, acesta spunand ca, in lipsa acestui contract, cele doua companii nu vor investi in exploatatiile off-shore.
Prezent, miercuri, in judetul Prahova, acolo unde si premierul a facut o vizita, Calin Popescu Tariceanu a transmis un apel catre Viorica Dancila, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagra, operatiune ce ar urma sa fie facuta de compania Exxon - OMV.
"Dupa cum stiti, anul trecut, la Parlament, am facut o serie de adaptari si am adoptat legea exploatarii off-shore. De atunci, prea putine semne am primit de la concernul Exxon - OMV in legatura cu investitia pe care urmeaza sa o faca in Marea Neaga. Acesta rezerva, aceasta tacere a concernului Exxon - OMV se datoreaza faptului ca asteapta sa se faca de catre Guvern prelungirea contractului de concesiune care expira.
Deci, fara existenta unui contract de concesiune valabil si pe o perioada suficienta care sa le permita recuperarea investitiei, decizia de investitie nu va veni. Fac un apel catre doamna prim-ministru prin care o rog sa aiba in atentie sporita aceasta problema care tine de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie sa dea acordul de prelungire a licentei, astfel incat calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV si Exxon sa poata fi realizat. In esenta,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 18:00
Grupul austriac OMV este increzator ca in lunile urmatoare Romania va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul sau de explorare din Marea Neagra astfel ca, la scurt timp, compania va putea da unda verde pentru o investitie in valoare de un miliard de euro, a declarat, vineri, directorul responsabil pentru operatiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, intr-un interviu acordat Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
OMV are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe si redevente inainte de a da aprobarea finala pentru o astfel de investitie majora, a spus Johann Pleininger.
"Ar fi vorba de o investitie de un miliard de euro", a subliniat Pleininger.
Aceasta a mai spus ca OMV are nevoie de asemenea de o garantie ca va putea exporta surplusul de gaze naturale.
Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania depinde foarte putin de importurile de energie. Mai putin de 10% din necesarul de gaze naturale al Romaniei este importat din Rusia, iar restul este produs local, in principal de Romgaz si Petrom.
"Am incredere ca Guvernul Romaniei va face o propunere rezonabila care va fi acceptata de industrie", a spus Johann Pleininger, adaugand ca se asteapta la o decizie in acest sens la toamna.
Decizia de investitii a OMV este asteptata... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:35
OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagra, pentru ca in 2018 sa se ia decizia finala de investitie, iar acest lucru este inclus in calendar, a declarat miercuri directorul general al OMV, Rainer Seele, la o intalnire cu jurnalistii, transmite APA.
In opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece ii va imbunatati rezervele si ii va majora productia de gaze naturale.
Dificultatea acestui proiect este legata de vanzarea volumelor mari de gaze, care sunt atat de mari incat "nu pot fi consumate nici macar de piata romaneasca".
De aceea, directorul OMV sustine ca este necesar ca Guvernul roman sa acorde o licenta de export.
"Fara export, dezvoltarea zacamantului de gaze nu este posibila", subliniaza directorul OMV.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.
Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, productia anuala de gaze a Romaniei este de circa 11 miliarde de metri cubi.
La nivel general, Rainer Seele a subliniat ca strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atat de mult pe afacerile din Europa ci pe o mai mare internationalizare. Noua strategie urmeaza a fi prezentata actionarilor in... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 16:34
OMV ar putea construi propria conducta pentru transportul de gaze naturale, in functie de rezultatele explorarii perimetrelor detinute la Marea Neagra, a declarat seful OMV, Gerhard Roiss, dupa ce grupul austriac a anuntat esecul proiectului Nabucco.
In aproximativ un an - un an si jumatate, OMV va sti ce resurse se afla in aceste perimetre, dupa care va analiza capacitatea si directia unei conducte a OMV, a declarat Roiss, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa ce OMV a informat, miercuri, ca grupul de companii care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca ruta de transport al gazelor naturale catre Europa.
Anuntul este echivalent cu esecul proiectului, din moment ce consortiul de la Sah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat in discutii cu partenerii Nabucco.
OMV se concentreaza acum 100% pe proiectele de explorare la Marea Neagra. Grupul a facut o descoperire uriasa de gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei, unde investeste 1 miliard de dolari in perimetrul Neptun, si vor urma activitati in apele teritoriale ale Ucrainei si Bulgariei, a spus Roiss, citat de agentia austriaca de presa APA.
Grupul austriac ar putea extrage pana la 6 miliarde de metri cubi anual, potrivit estimarilor realizate in urma forarii unei sonde, in timp ce consortiul Sah Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 miliarde de metri cubi anual catre Europa Centrala, a afirmat el.
Conducta Nabucco Vest urma sa aiba o... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:54
Romgaz va participa in asociere cu OMV si Exxon la viitoarele activitati de exploatare a zacamintelor de gaze din Marea Neagra, perimetrul Midia, cu o cota de 10%, in baza unui acord semnat, miercuri, de catre conducerile celor trei companii.
ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, iar exercitarea optiunii este conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din perimetrul Midia de la titularii existenti ai licentelor, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii.
In octombrie 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au semnat un contract de transfer cu Sterling Resources si Petro Ventures Europe pentru achizitia unei participatii de 85% pentru drepturile de explorare si productie de hidrocarburi aferente unei portiuni din perimetrul Midia XV in zona romaneasca a Marii Negre.
"Contractul de transfer nu a fost inca finalizat, iar conditiile pentru producerea efectelor juridice ale acestui contract de transfer, inclusiv aprobarea autoritatilor relevante, sunt in curs de indeplinire. La momentul producerii efectelor contractului de transfer cotele de participare vor fi: EMEPRL - 42,5%, OMV Petrom - 42,5%, iar Gas Plus International BV (co-titular al licentei perimetrului Midia) isi pastreaza participatia de 15%", se spune in comunicat.
Pe baza termenilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 17:21
Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica de Rusia in urmatorii ani, transmite corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti.
El semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.
In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.
EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:18