OMV Petrom va lua anul acesta o decizie privind investitia in blocul Neptun Deep din Marea Neagra, insa aceasta va depinde de existenta unui cadrul fiscal stabil si clar, de liberalizarea pietei de gaze si de dezvoltarea infrastructurii de gaze, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, CEO-ul companiei, Christina Verchere.
"Vom lua decizia privind investitiile anul acesta, dar va depinde de posibilitatea de a vedea un regim fiscal stabil si clar, de liberalizarea pietei de gaze si de dezvoltarea infrastructurii", a spus Verchere.
Aceasta a subliniat ca Romania are o mare oportunitate de a-si asigura securitatea energetica, ca miliarde de euro sa vina in tara, insa valorificarea acestei oportunitati depinde de regimul fiscal si ca asteapta clarificari de la Guvern privind Legea offshore.
"Exista o mare oportunitate pentru Romania sa-si asigure siguranta energetica, vedem posibilitatea ca miliarde de euro sa vina in tara. (...) Pentru a putea valorifica aceasta oportunitate avem nevoie de un regim fiscal stabil si clar, o dezvoltare clara a infrastructurii de gaze. Claritatea sistemului fiscal este foarte importanta si asteptam clarificari de la Guvern in acest sens", a afirmat Christina Verchere.
Ea a mentionat ca, in momentul in care Legea offshore a ajuns in Comisia de industrii din Senat, compania nu a putut comenta, insa in varianta aceea a legii a vazut semnificative deficiente. De asemenea, a fost adaugata o taxa suplimentara, diferita fata de varianta... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 15:28
Presedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o intalnire cu Directorul General al OMV, Rainer Seele, in cadrul careia s-a discutat despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale, exploatarile din Marea Neagra si proiectul energetic BRUA.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii a fost prezentata activitatea grupului si prioritatile pentru urmatoarea perioada, cele mai importante proiecte regionale, precum si perspectivele pietelor de titei si gaze naturale in anul 2016. In acest sens, s-a discutat si despre "importanta viitorului sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale", fiind subliniata necesitatea predictibilitatii fiscale "intr-un cadru stimulativ si avantajos, atat pentru investitori, cat si pentru stat".
Totodata, a fost reiterata importanta majora a parteneriatului dintre OMV Petrom si Exxon-Mobile privind exploatarea zacamintelor din Marea Neagra, se mai arata in comunicat.
Un alt ...citeste mai departe despre "Iohannis, discutii cu directorul OMV despre sistemul de redevente si exploatarile din Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 20:54
Petrom vrea sa aloce anul viitor aproximativ un miliard de euro pentru investitii si ar putea intra in domeniul explorarii zacamintelor de gaze de sist, daca aceste activitati se vor dovedi fezabile, a declarat luni, la Reuters Investment Summit, directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
"In acest an vom investi undeva in jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Incepand de anul viitor, estimam investitii intre 0,8 si 1,2 miliarde. Probabil vom depasi din nou 1 miliard de euro anul viitor", a afirmat Gheorghe, citata de Reuters.
Gheorghe a mai afirmat ca Petrom dispune de trei cai principale de a compensa pentru declinul natural al rezervelor de hidrocarburi, inclusiv cresterea ratei de recuperare pentru resursele conventionale de petrol, extractia din Marea Neagra si gazele de sist.
"Dupa experienta Statelor Unite consider ca nicun operator responsabil din piata nu va refuza sa ia in calcul acest nou teritoriu (...) Suntem intr-o etapa foarte preliminara", a afirmat directorul general al Petrom, citata de Reuters.
Compania s-ar putea extinde in zona gazelor de sist dupa anul 2021
"Urmarim foarte atent toate evolutiile si avem in Romania un pionier, pe Chevron. Undeva la finalul planului strategic actual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata", a spus Gheorghe.
Intrebata daca Petrom ar putea intra mai devreme decat este planificat in zona de explorare, prin preluarea de perimetre de gaze de sist, Gheorghe a afirmat: "Ne vom... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 18:00
OMV Petrom va investi pana in 2015 circa 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, a anuntat vineri compania.
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Redezvoltarea zacamintelor are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. Prin forarea de sonde suplimentare, modernizarea echipamentelor si implementarea de tehnologii noi in cadrul unor zacaminte mature se urmareste imbunatatirea factorului de recuperare pentru titei si gaze, reducerea consumurilor tehnologice si energetice si a impactului asupra mediului.
Compania va investi 400 de milioane de euro in sase proiecte de redezvoltare
In prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zacaminte operate de OMV Petrom, este de circa 25% pentru titei si circa 49% pentru gaze.
"Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reusi sa extragem mai mult din zacaminte care sunt in exploatare de zeci de ani. Noi credem ca exista inca potential in aceste zacaminte mature", a afirmat Gabriel Selischi, Director Zone de Productie Interne OMV Petrom.... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 09:48
Anul 2012 a adus atat vesti bune cat si noi reglemenatri pe piata gazelor naturale. Descoperirea unor acumulari importante de gaze ar putea schimba paradigma energetica a Romaniei.
Totusi, situatia nu este atat de roz pe cat pare. Incepand din 2013, tara noastra este "indemnata" de Comisia Europeana sa inceapa si exporturile de gaze naturale.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulari de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra
"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import", a explicat Ionut Purica, expertul in Energie, pentru Business24.
Pentru extractia de gaze naturale, ExxonMobil va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute. In plus, reprezenatntii... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:03
Ucraina a decis sa-si deschida sectorul energetic pentru investitorii straini, o decizie care ar putea aduce investitii de miliarde de dolari si ar reduce dependenta de importurile rusesti de gaze naturale.
Luna trecuta, oficialii de la Kiev au semnat un acord cu un consortiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell si OMV Petrom, care permite derularea de operatiuni de explorare in zona de coasta a Marii Negre.
Ministrul ucrainean al mediului, Eduard Stavitki, sustine ca blocul Skifska ar contine rezerve de 200 - 250 miliarde metri cubi de gaze naturale si ar putea produce cinci miliarde metri cubi pe an. Expertii sunt de parere ca productia comerciala ar putea demara in sapte ani.
"Suntem familiarizati cu geologia Marii Negre", a anuntat grupul american ExxonMobil intr-un comunicat. "Lucram deja in sectorul romanesc al Marii Negre impreuna cu OMV Petrom si am anuntat o descoperire de gaze la inceputul anului", adauga grupul american.
In luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiara a ExxonMobil Corporation, si OMV Petrom SA au confirmat o posibila descoperire semnificativa de gaze naturale in sectorul romanesc al Marii Negre.
Potrivit estimarilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea contine 42 pana la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Anuntul ca Ucraina a semnat un acord cu ExxonMobil si Shell pentru explorarea zacamintelor offshore vine la cateva... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 12:30
Grupul energetic austriac OMV AG si-a majorat investitiile in zacamintele de gaze naturale din Marea Nordului, achizitionand o participatie in zacamantul Aasta Hasteen, detinut de compania norvegiana Statoil de la Exxon Mobil.
In plus, OMV si-a majorat participatia detinuta la proiectul Norwegian Sea Gas Infrastructure (NSGI).
OMV a anuntat vineri achizitionarea unei participatii de 15% in zacamantul Aasta Hasteen, operat de Statoil din 2006. Si compania americana ConocoPhillips detine o participatie de 10% in acest zacamant.
In plus, OMV si-a majorat participatia in NDGI, operat de asemenea de Statoil, cu 6,2%, la 7,9%. Compania austriaca nu a dat publicitatii suma platita pentru cele doua tranzactii.
Jaap Huijskes, oficialul OMV responsabil pentru explorare si productie, a declarat ca strategia companiei in Norvegia incepe sa-si arate roadele. "Aceasta este a doua achizitie in partea norvegiana din Marea Nordului din acest an. Suntem in grafic pentru a face din Norvegia tara de baza a explorarilor noastre", a declarat Jaap Huijskes.
OMV a anuntat ca zacamantul Aasta Hansteen contine zacaminte estimate la 18.000 de barili de titei echivalent pe zi pe care OMV ii va putea exploata din 2017.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:59
Dupa descoperirea de zacaminte de gaze naturale de la Marea Neagra, in Romania s-a dat si peste o "mina" de petrol in valoare de 1 mld. de euro. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumatorul roman, dupa cum crede expertul Ionut Purica.
Dupa ani de zile in care s-a vorbit despre apropiata epuizare a resurselor energetice ale Romaniei, 2012 a adus surprize in acest domeniu. La sfarsitul lunii februarie, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea a 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei.
Dupa doar o luna, saptamana aceasta s-a anuntat gasirea unui zacamant petrolier si de gaze naturale ce valoreaza un miliard de euro in zona orasului aradean Pancota. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.
Exploatarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund.
Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca aceste descoperiri nu sunt intamplatoare si ca... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:59
Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din perspectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani", a afirmat Gheorghe la semimarul organizat de ZF.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna.
Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 15:59