OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei, în pofida scăderii producţiei de ţiţei cu 8% şi a celei de gaze naturale cu 10%. Potrivit OMV Petrom, cererea pentru produsele companiei a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID.
Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, compania şi-a redus cu 9,2% producţia totală, la 133,7 mii barili echivalent petrol (bea)/zi.
O scădere mai semnificativă s-a înregistrat la producţia de gaze, care s-a diminuat cu 9,6%. Compania pune scăderea producţiei din trimestrul al doilea, de 9,2%, pe seama vânzării activelor de producţie din Kazahstan şi a declinului natural semnificativ din principalele zăcăminte, conform Profit.ro. În primul semestru, producţia de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 8,9%, la 24,67 mil bep, din cauza producţiei mai scăzute atât în Romania, cât şi în Kazahstan.
Producţia medie zilnică în România, excluzând iniţiativele de optimizare a portofoliului, a scăzut cu 7,0% faţă de anul anterior. În România, producţia de hidrocarburi a fost de 23,87 mil bep sau 131,9 mii bep/zi (1-6/20: 25,81 mil bep sau 141,8 mii bep/zi).
Producţia de ţiţei şi condensat în România a scăzut cu 5%, la 11,27 mil bbl, în principal din cauza declinului natural accentuat. Producţia de gaze naturale în România a scăzut cu 9,5%, la 12,61 mil... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:12
OMV Petrom a investit 1,5 milioane de euro la rafinaria Petrobrazi pentru a eficientiza sistemul de iluminat al celor zece rampe industriale unde se efectueaza descarcarea titeiului si materiilor prime si incarcarea produselor petroliere, informeaza compania intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, vechiul sistem de iluminat din cadrul rampelor de aprovizionare a rafinariei a fost dezafectat, iar corpurile de iluminat conventionale au fost inlocuite cu circa o mie de corpuri noi LED.
Noul sistem de iluminat pe baza de LED va reduce la jumatate cantitatea anuala de electricitate utilizata de rafinarie la rampele industriale, ceea ce determina o reducere anuala cu aproximativ 100 de tone a emisiilor de carbon, echivalent cu volumul de dioxid de carbon sechestrat anual de circa 18.000 de copaci.
"Prin investitii sustinute, OMV Petrom a redus intensitatea de carbon a operatiunilor sale cu o valoare estimata de 25% in 2020 fata de 2010. OMV Petrom este una din primele companii din Romania semnatara a UN Global Compact, inca din 2013 si, prin acest proiect, contribuim la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabila 13 - Actiuni Climatice.
Totodata, suntem prima companie din Romania care si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice", se arata in comunicatul OMV Petrom.
Petrobrazi are o capacitate totala de procesare a titeiului de 4,5 milioane... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 15:33
Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
Potrivit unei note din raportul financiar al Grupului OMV Petrom privind rezultatele pentru ianuarie-iunie si T2 din 2020, si in baza a unei decizii a tribunalului arbitral din Paris, Romania trebuie sa plateasca companiei daune de aproape 300 de milioane de lei.
In nota raportului se arata ca "In data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finala in arbitrajul initiat de OMV Aktiengesellschaft ("OMV AG") la Camera Internationala de Comert de la Paris ("ICC") impotriva Ministerului Mediului din Romania, cu privire
la anumite notificari de pretentii neplatite de catre Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrari de dezafectare de sonde si de refacere a mediului"
De asemenea, se mai arata in raportul OMV Petrom, ca "Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului sa ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape intreaga suma solicitata initial) si dobanda aferenta. Impactul deciziei este reflectat in rezultatele pentru T2/20 si se refera in principal la recunoasterea unui venit din dobanzi in rezultatul financiar net".
Potrivit OMV Petrom, rezultaltele consolidate neauditate ale grupului OMV au fost realizate pentru perioada ianuarie - iunie si T2 2020, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. ...citeste mai departe despre "Romania trebuie sa plateasca OMV Petrom daune de 287,6 milioane de lei. Sentinta decretata de Tribunalul Arbitral din Paris" pe... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 12:44
Gazele din Marea Neagra sunt o oportunitate uriasa pentru Romania, dar nu vor ramane asa pentru totdeauna, iar, in acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marti, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la Energy Strategy Summit.
"Trebuie sa fim constienti ca aceasta este o oportunitate extraordinara pentru Romania, dar ca nu va ramane asa pentru totdeauna. Si, in conditiile in care tranzitia energetica este din ce in ce mai aproape, in contextul valorificarii pretului la gazele naturale, trebuie sa ne dam seama ca vine un moment cand acest lucru este cel mai valoros lucru pentru Romania si pentru statul roman", a spus reprezentantul companiei energetice.
Potrivit acesteia, toata lumea cauta surse competitive de energie, pentru a combate schimbarile climatice.
"Vedem insa probleme in ceea ce priveste stocurile, exista o oferta in exces de energie in lume, atat in ceea ce priveste combustibilii fosili, cat si energia regenerabila. Si exista concurenta in piata. De aceea, Romania are nevoie sa fie competitiva. Asadar, acesta este motivul declaratiei noastre, care a fost foarte bine gandita. Acest lucru nu dureaza pentru totdeauna, trebuie sa actionam. Si consider ca proiectul s-a blocat in sistemul politic", a adaugat Verchere.
Ea a adaugat ca mediul de afaceri doreste sa colaboreze cu autoritatile pentru ca Legea offshore sa fie modificata, astfel incat proiectele din Marea Neagra sa fie deblocate.
"Daca nu, importurile de gaze ale Romaniei ar... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:09
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anuntat ca a castigat licitatia pentru un perimetru de explorare titei si gaze din Marea Neagra, in zona offshore a Georgiei, perimetrul de explorare acoperind o suprafata totala de 5.282 de kilometri patrati.
"OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, confirma ca a fost selectata drept castigatoare a licitatiei internationale deschise, organizata de Ministerul Economiei si Dezvoltarii Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore", anunta compania.
Perimetrul va fi concesionat oficial numai daca negocierea unui contract de partajare a productiei va fi finalizata cu succes. In acest caz, OMV Petrom va obtine drepturile de a desfasura activitati de explorare titei si gaze naturale in perimetrul II, amplasat in platoul continental si in zona economica offshore a Georgiei din Marea Neagra.
"Ne continuam planurile de a ne extinde activitatile din upstream in regiunea Marii Negre. Aceasta este o alta etapa importanta, dupa semnarea unui contract pentru intrarea in licenta de explorare Han Asparuh, in zona offshore a Bulgariei. Este o continuare fireasca a experientei noastre de peste 40 de ani in apele romanesti ale Marii Negre", spune Peter Zeilinger, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream.
Explorarea platoului continental romanesc din Marea Neagra a inceput in anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar prima... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 11:10
Consiliul de supervizare al OMV AG a cerut o verificare a cheltuielilor de calatorie ale directorului general Rainer Seele (foto) si ale activitatilor de sponsorizare realizate de grupul energetic austriac, a anuntat seful board-ului, Wolfgang Berndt.
Decizia vine in urma unui raport aparut pe site-ul dossier.at, in care se arata ca folosirea de catre Seele a avioanelor private a costat compania 400.000 euro din 2016.
De asemenea, in raport se specifica faptul ca acordul privind sponsorizarea clubului rus de fotbal Zenit din St. Petersburg, despre care se spune ca ar fi echipa preferata a presedintelui Vladimir Putin, costa 25 de milioane de euro, transmite Reuters.
Berndt a declarat ca pana la finalul lunii iunie vor fi verificate atat cheltuielile lui personale de calatorie din 2017 pana la finele lui 2019, cat si ale lui Seele, precum si toate cheltuielile de sponsorizare.
El a justificat cheltuielile de calatorie ale lui Seele spunand ca a trebuit sa accepte de la predecesorul sau un contract cu o companie aeriana specializata in zboruri charter, pe care nu l-a putut anula cand a venit la conducerea OMV, in 2015. Contractul a expirat anul trecut.
Reprezentantii OMV au precizat ca nu pot comenta prevederile contractului de sponsorizare cu Zenit, din cauza conditiilor contractuale.
Compania sprijina multe asociatii sportive si evenimente culturale. Este unul dintre sponsorii principali ai Balului Operei din Viena, cel mai stralucitor eveniment din... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 11:02
Grupul energetic austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, este increzator ca pretul petrolului isi va reveni in a doua jumatate a anului, gratie cresterii cererii pentru combustibili si a diminuarii livrarilor din partea unor producatori precum Arabia Saudita, a declarat, miercuri, directorul general al OMV, Rainer Seele, intr-un interviu acordat Reuters.
Pandemia de coronavirus a dus la prabusirea cererii mondiale de petrol, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cotatiei titeiului si profiturilor companiilor petroliere.
Insa, disponibilitatea unor producatori precum Arabia Saudita si Norvegia de a reduce drastic productia arata ca exista sanse ca pretul petrolului sa revina la un nivel rezonabil, sustine Rainer Seele.
"De aceea, ne asteptam ca pretul petrolului sa revina treptat in al doilea semestru pana la o medie de 40 de dolari pentru acest an", a spus Rainer Seele.
Potrivit acestuia, consumul de benzina si motorina in Austria s-a redus la jumatate in aprilie, dar a revenit la 60%, dupa ce magazinele s-au redeschis la inceputul lunii mai, iar in ultimele zile a ajuns la 65%.
OMV a decis sa isi reduca productia de petrol in Emiratele Arabe Unite si Norvegia pentru a-si indeplini cotele convenite, dar nu se asteapta la o oprire completa a productiei, a spus Seele.
"De asemenea, nu ma astept la intreruperi majore ale productiei in operatiunile noastre de rafinare", a adaugat Seele.
Grupul austriac OMV a profitat de faptul ca si-a... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 15:39