Un numar de peste 55 de ore de lucru pe saptamana creste riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale si boli cardiace, releva un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO), publicat luni,17 mai, si citat de AFP si DPA.
Numarul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale si de boli cardiace in 2016, conform estimarilor din raport.
OMS si ILO estimeaza ca 398.000 de persoane au murit de atac cerebral si 347.000 de boli de inima in 2016 din cauza ca au lucrat cel putin 55 de ore pe saptamana.
Intre 2000 si 2016, numarul de decese de boli de inima cauzate de numarul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arata studiul, publicat in revista Environment International.
Riscul decesului din cauza muncii este mai ridicat in cazul barbatilor
Problema bolilor legate de munca este semnificativa in special la barbati (72% dintre decese au aparut in randul barbatilor), la persoanele care traiesc in regiuni din Pacificul de Vest si Asia de Sud-Est si la lucratorii de varsta mijlocie sau mai in varsta.
Conform studiului, un numar de cel putin 55 de ore de lucru pe saptamana este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral si de 17% mai mare de cardiopatie ischemica, fata de situatia cu 35-40 de ore pe saptamana. Analiza mai arata ca numarul persoanelor care lucreaza mai multe ore este in crestere, fiind in... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 09:37
Rusia a depus la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o cerere de precalificare a primului sau vaccin impotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, Sputinic V, a anuntat marti Fondul suveran rus, relateaza AFP.
Implicat in dezvoltarea acestui vaccin, Fondul suveran a anuntat intr-un comunicat ca a depus o cerere de "inregistrare accelerata si o precalificare" a Sputnik V la OMS.
Rusia "este una dintre primele tari din lume care cere OMS precalificarea vaccinului sau impotriva noului coronavirus", subliniaza autoritatile.
"In contextul pandemiei, inregistrarea accelerata a vaccinului potrivit procedurii (OMS) va face vaccinul rus accesibil tuturor intr-un termen mai scurt in comparatie cu procedurile convetionale", se precizeaza in cmunicat.
"O preselectie reusita va permite vaccinului Sputin V sa fie inclus pe lista medicamentelor folosite de (...) de catre tari la cumparari angro de medicamente", se precizeaza in comunicat.
Rusia a anuntat la inceputul lui august ca a dezvoltat si inregistrat "primul" vaccin impotriva covid-19 pus la punct de Centrul de Cercetare Gamaleia din Moscova impreuna cu Ministerul rus al Apararii.
In Rusia, inregistrarea de catre autoritati este o etapa prealabila fazei finale a testelor clinice.
Denumit Sputinik V - o trimitere la primul satelit artificial din Istorie conceput de Uniunea Sovietica -, el a fost primit cu scepticism in lume, mai ales pentru ca nu a atins faza finala a testelor la momentul anuntului.
O mare... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 19:26
Europa trebuie "sa accelereze serios" lupta impotriva coronavirusului dar Organizatia Mondiala a Sanatatii ramane optimista in privinta faptului ca tarile europene nu vor fi nevoite sa intre in blocaje nationale, au spus, luni, oficialii OMS.
"Suntem inca optimisti ca tarile nu vor trebui sa intre in asa-numitul blocaj national", a spus Maria van Kerkhove, director tehnic la OMS pentru Covid-19, intr-o conferinta online, cand a fost intrebata despre numarul in crestere al cazurilor de infectii din Europa, potrivit Reuters.
"Acum suntem in urma virusului in Europa, asa ca depasirea lui va necesita o accelerare serioasa a masurilor", a adaugat Mike Ryan, expert la OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a recunoscut ca dupa luni de lupta contra pandemiei care a cauzat mai mult de 1,1 milioane de decese, o oarecare oboseala s-a instalat dar el a facut apel la continuarea luptei la o zi dupa ce un inalt responsabil al administratiei Donald Trump a lasat sa se inteleaga ca Statele Unite renunta "sa preia controlul pandemiei dar ar paria pe medicamente si vaccinuri".
Directorul OMS a insistat: "Cand responsabilii actioneaza rapid, virusul poate fi suprimat". "Nu putem renunta. Nu trebuie sa renuntam", a spus el luni. ...citeste mai departe despre "Oficiali OMS: Europa trebuie "sa accelereze serios" lupta contra COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 23:09
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat duminica, 25 octombrie, ca a inregistrat sambata un nou record mondial de contaminari cu coronavirus pentru a treia zi consecutiv.
Potrivit statisticilor mondiale ale OMS, 465.319 de cazuri au fost confirmate sambata fata de 449.720 inregistrate vineri si 437.247 joi.
Emisfera nordica se afla intr-un "moment critic" al pandemiei de COVID-19, a avertizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, afirmand ca un numar prea mare de tari inregistreaza o crestere exponentiala de cazuri.
"Un numar prea mare de tari cunoaste o crestere exponentiala a cazurilor de COVID-19, iar asta face ca spitalele si centrele de ingrijire sa fie aproape pline sau si-au depasit capacitatile. Si suntem abia in octombrie", a adaugat el.
El a estimat ca "urmatoarele luni vor fi foarte dificile" in contextul in care "unele tari se afla pe un drum periculos". ...citeste mai departe despre "Situatia se agraveaza in intreaga lume. OMS: Recordul de contaminari cu coronavirus, doborat pentru a treia zi consecutiv" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 22:27
In total 172 au aderat la un program de dezvoltarea unui vaccin care sa asigure o distribuire echitabila a unui vaccin impotriva covid-19, a anuntat Organiztia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza Euronews.
In aceasta etapa s-au trimis termenii si conditiile programului, duminica.
Tarile isi pot exprima intentia de a participa la acest program pana la 31 august.
Pana in prezent, 70% din populatia lumii este acopeita, potrivit listei tarilor care au intrat in program.
Finantarea COVAX - pilonul destinat accelerarii dezvoltarii vaccinurilor - este "necesara de urgenta in vederea pentru a face portofoliul sa avanseze", a subliniat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile tarilor din intreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei covid-19.
Obiectivul COVAX este sa livreze doua miliarde de doze ale unui vaccin sigur si viabil pana la sfarsitul lui 2021, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Exista lumina la capatul tunelului. Asa cum am spus saptamana trecuta, putem face acest lucru", a promis directorul general al OMS. ...citeste mai departe despre "OMS: 172 de tari inscrise in programul COVAX de dezvoltare a unor vaccinuri impotriva COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 15:14
Profesorul Alexandru Rafila spune ca retragerea finantarii OMS de catre SUA ar putea afecta capacitatea organizatiei de a trimite misiuni in diverse tari, avand in vedere ca americanii au cea mai mare contributie la bugetul OMS.
"Partea Statelor Unite este cea mai mare contributie la bugetul Organizatiei, difera de la an la an, este intre 200 si 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contributie, mult mai mare decat contributia Chinei, care este undeva in jur de 40 de milioane de dolari. Tara noastra plateste probabil cateva sute de mii de dolari ca si contributie la participarea la OMS. Aceste contributii exista pentu fiecare institutie a Natiunilor Unite in care o tara este parte", spune Profesorul Rafila.
Acesta sustine ca in acest moment Organizatia este in cautare de resurse suplimentare. El a explicat care sunt semnificatiile incheierii relatiei dintre SUA si OMS.
"Are doua semnificatii. Una politica, foarte importanta, si o semnificatie economica. Semnificatia politica se refera totusi la unul dintre actorii globali, principali, care poate sa influenteze evolutia problemelor de sanatate publica nu numai in Statele Unite, ci si in alte zone, iar din punct de vedere economic sigur ca bugetul Organizatiei, care este acoperit intr-o proportie destul de importanta de SUA, are de suferit.
In momentul de fata, Organizatia este in cautare de resurse suplimentare pentru a putea finanta toate activitatile legate de infectia cu noul... mai mult
Sambata, 30 Mai 2020, ora 18:12
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat miercuri o fundatie menita sa atraga fonduri private si de la cetatenii din lumea intreaga, in contextul in care Washingtonul, principalul sau finantator, ameninta sa-i taie fondurile pentru modul in care a gestionat pandemia de COVID-19, relateaza AFP.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto), a afirmat insa ca nu se doreste inlocuirea SUA cu aceasta fundatie, explicand ca organizatia studia acest proiect din 2018.
Acest proiect "nu are nimic de a face cu recentele probleme de finantare", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa online de la sediul OMS de la Geneva.
La jumatatea lui aprilie, SUA si-au suspendat finantarea catre OMS si presedintele american Donald Trump ameninta ca o va ingheta pe termen nelimitat, acuzand agentia ONU ca a ignorat rapoartele din Taiwan privind aparitia virusului si ca a fost prea indulgenta cu autoritatile chineze in ceea ce priveste modul de gestionare a pandemiei de COVID-19.
Citeste si Trump s-a razgandit si da iar bani OMS. Dar doar cat plateste si China.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat ca noua entitate - numita "Fundatia OMS" - va permite colectarea mai multor fonduri, asigurand o mai mare marja de manevra organizatiei pentru finantarea programelor sale de sanatate.
"Una dintre cele mai mari amenintari este faptul ca mai putin de 20% din bugetul nostru provine din contributii flexibile ale statelor membre, in timp ce peste 80% sunt... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:57
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat, luni, ca majoritatea populatiei mondiale ramane susceptibila infectarii cu noul coronavirus, iar in regiunile cele mai afectate cel mult 20% din oameni au dezvoltat o anumita imunitate, procent care in general este sub 10%, relateaza agentia EFE.
"OMS intelege deplin dorinta unor tari de a-si relua activitatile. Tocmai pentru ca dorim o recuperare mondiala cat mai rapida posibil, indemnam statele sa fie prudente" cu masurile de relaxare, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Cei care avanseaza prea rapid (cu relaxarea) fara sa dispuna de un sistem sanitar public capabil sa detecteze si sa suprime transmiterea (virusului) risca sa-si afecteze propria redresare", a explicat el, dupa ce a deschis adunarea anuala a organizatiei, considerata istorica in contextul pandemiei de COVID-19 si care se desfasoara online.
Potrivit directorului general al OMS, rezultatele testelor serologice efectuate in zeci de tari arata ca mai putin de 10% din populatie are anticorpi fata de virusul SARS-CoV-2, procent care poate merge pana la cel mult 20% doar in cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. Aceste rezultate lasa fara fundament teoriile unor experti care sustin ideea unei imunizari de grup ca modalitate de a opri pandemia.
Tedros Ghebreyesus a mai evidentiat faptul ca niciuna dintre masurile luate de diferite state pentru franarea transmiterii virusului nu poate fi... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 18:49
Presedintele Donald Trump a anuntat suspendarea contributiei SUA la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe motivul "proastei gestionari" a pandemiei noului coronavirus.
"Astazi ordon suspendarea finantarii OMS pe perioada realizarii unui studiu care va examina rolul OMS in gestionarea profund eronata si ascunderea raspandirii coronavirusului", a declarat liderul de la Casa Alba, marti, in cadrul conferintei de presa zilnice.
"Lumea a primit numeroase informari false privind transmiterea si mortalitatea" in cazul imbolnavirii cu COVID-19, a adaugat Trump intr-un rechizitoriu amplu la adresa agentiei ONU, potrivit AFP.
Presedintele Trump a mai declarat ca OMS a "esuat in indeplinirea obligatiei sale de baza si trebuie trasa la raspundere", conform Reuters.
Liderul american a adaugat ca OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei in legatura cu acest virus, care probabil a determinat o raspandire mai larga a acestuia decat ar fi fost cazul, daca organizatia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.
100 de zile care au schimbat lumea: In urma cu 3 luni, OMS copia China si spunea ca virusul nu se transmite de la om la om. Ce avertizeaza azi
Precizand ca suma pe care contribuabilii americani o platesc anual OMS este de 400-500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari si "chiar mai putin" cat contribuie China, Donald Trump a apreciat ca SUA au datoria sa ceara explicatii.
"Daca OMS si-ar fi facut treaba si ar... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 08:34