Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea risca sa se indrepte rapid spre faliment, daca cei doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa nu vor fi inlocuiti de autoritati, a declarat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim.
"Guvernul trebuie sa trimita o Comisie de analiza si decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care sa dispuna inlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa. In caz contrar, combinatul risca sa se indrepte rapid spre faliment.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a facut in ultima vreme o serie de declaratii prin care incearca sa intoxice opinia publica cu privire la rezultatele spectaculoase inregistrate de combinat dupa declararea procedurii de insolventa. Din pacate, declaratiile domnului ministru nu concorda cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au platit din fondul de garantare, in prezent sunt restante la acordarea salariilor, iar combinatul functioneaza la numai 10% din capacitatea de productie", a afirmat Mihai Diculoiu.
Potrivit acestuia, singura firma serioasa care ar fi interesata sa investeasca in Combinatul Oltchim este compania SOCAR din Azerbaidjan.
"Desi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse sa investeasca in Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singura firma serioasa este Compania Petroliera de Stat a Republicii Azerbaidjan - SOCAR. Dupa vizita facuta de premierul Victor Ponta in... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:30
Turcii de la Yildirim Holding Inc, al doilea mare producator de crom din lume dupa Eurasian Natural Resources Corporation, iau in calcul extinderea in Romania. Ei s-au aratat interesati de combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si ar putea face investitii la Cupru Min Abrud.
Informatia a fost prezentata chiar de reprezentantii ministerului Economiei, care au mentionat, intr-un comunicat, ca turicii Yildirim Holding Inc. sunt interesati, in general, de industria miniera din Romania si in special pe componenta minereuri.
Contactat de Business24 fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca nu stie nimic despre intentia turcilor de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, si a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.
Grupul turc, activ in mai multe domenii, a inceput o politica de extindere si a facut, in ultimii doi ani, sase oferte in valoare totala de un miliard de dolari, pentru achizitia a sase companii implicate in energie si minerit.
De asemenea, pe 1 august anul acesta, turcii au cumparat si Mechel Crome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pe care au platit 425 milioane de dolari. Acum, turcii se gandesc sa intre si pe piata din Romania, prin preluarea Oltchim.
Azerii si turcii, interesati de Oltchim
Yildirim Holding este cea de-a treia societate din strainatate care si-a manifestat interesul pentru combinatul din Ramnicu Valcea, dupa ce in luna iunie, reprezentantii companiei petroliere SOCAR din Azeibaijan si... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:43
Combinatul Oltchim are datorii totale de aproximativ 606 milioane de euro, potrivit sentintei Tribunalului Valcea, document transmis de societate Bursei de Valori Bucuresti. Acestea vor trebui acoperite in urma procesului de reorganizare judiciara a societatii.
Tabelul definitiv al creantelor Oltchim va fi afisat in 24 aprilie 2013, mentioneaza Agerpres. In motivarea cererii de intrare in insolventa a Oltchim este mentionat ca in lipsa lichiditatilor in patrimoniul societatii si a insuficientei fondurilor banesti disponibile nu pot fi achitate datoriile exigibile catre creditori. Conform situatiei centralizate a creditorilor societatii din 24 ianuarie 2013, creantele exigibile se ridica la 2,674 miliarde lei, mentioneaza Agerpres.
Remuneratia administratorului judiciar desemnat - consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin partener coordonator Niculaie Balan - pana la confirmarea sau inlocuirea sa de catre adunarea creditorilor sau creditorul care detine cel putin 50% din valoarea creantelor a fost stabilita la 8.000 lei lunar.
Termenul limita pentru depunerea creantelor a fost stabilit pentru data de 18 martie 2013, iar termenul pentru afisarea tabelului preliminar al creantelor pentru 8 aprilie 2013. Termenul pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor este 24 aprilie 2013. Prima sedinta a adunarii generale a creditorilor va avea loc in 15 aprilie 2013, conform... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:32
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat ca procedura de insolventa va fi instituita, cel mai probabil, in aceasta saptamana.
"Spuneam in decembrie ca am doua certitudini in ceea ce priveste Oltchimul. Prima: in ianuarie va intra in insolventa si a doua ca nu Euro Insol va fi desemnat administrator judiciar", a declarat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelctrica, la Money.ro.
Citeste mai multe despre Oltchim va intra in insolventa, in aceasta saptamana pe Ziare.com. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:21
Combinatul Oltchim (OLT) a incheiat anul trecut cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei, se arata intr-un document elaborat de Ministerul Economiei si prezentat de Guvern.
Conform datelor prezentate, la 31 decembrie 2012 veniturile totale ale societa?ii se cifrau la 816,4 milioane lei, iar cheltuielile totale se ridicau la 1,2 miliarde lei.
In 2011, Oltchim a inregistrat datorii de 2,539 miliarde lei si a consemnat o cifra neta de afaceri de 1,533 miliarde lei, cu venituri de 1,641 miliarde lei si cheltuieli de 1,92 miliarde lei.
In combinat lucreaza 3.307 angajati, fata de 3.447 prezentati in 2011.
"Valoarea estimata pentru investitii in curs este de 92 milioane euro, iar pentru investitii noi, de 141,5 milioane euro", arata Guvernul.
Principalii creditori ai Oltchim au semnat, in noiembrie, un Acord pentru crearea unui cadru de cooperare pentru stabilizarea financiara a societatii care sa asigure protejarea drepturilor, angajatilor, actionarilor si creditorilor (BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica S.A., SALROM, CFR Marfa etc.).
Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a platit pana la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea actiunilor detinute de stat.
Guvernul va relua, in prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic. mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 10:51
Un executor judecatoresc din Curtea de Arges va scoate la licitatie vineri aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu de pe platforma Arpechim, in contul unei datorii de peste sapte milioane de euro pe care societatea Oltchim o are catre o firma inregistrata in Liechtenstein.
"In ziua de 23.11.2012, ora 10,00, va avea loc in comuna Bradu, sat Bradu, str. Petrochimistilor, nr. 3, judetul Arges - Divizia Petrochimica a SC Oltchim Ramnicu SA Valcea, vanzarea la licitatie publica a bunurilor mobile mentionate in anexe", se arata in publicatia de vanzare mobiliara a Biroului Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu.
In cele trei anexe ale documentului sunt enumerate 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu. Este vorba, printre altele, despre instalatii, rezervoare, utilaje si puncte de transformare.
"Bunurile mobile urmarite sunt grevate de urmatoarele sarcini si drepturi reale: ipoteca mobiliara constituita in favoarea creditoarei Polchem Societe Anonyme cu sediul in (...) Vaduz, Liechtenstein", se precizeaza in publicatia de vanzare mobiliara.
Conform aceluiasi document, este vorba de doua contracte de ipoteca mobiliara incheiate pe 21 iunie 2012 si, respectiv, 26 iulie 2012 intre Oltchim si societatea din Liechtenstein.
In temeiul acestora, "debitorul este obligat fata de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentand contravaloarea pretului livrarilor de propilena si orto-xylen". mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:26
Reprezentantii Fondului Monetar International ar fi cerut, potrivit unor surse citate de Antena3, privatizarea sau inchiderea combinatului Oltchim.
Intre timp, protestele continua, marti, la combinatul din Ramnicu Valcea, unde 500 de angajati au intrat in greva.
Mihai Balan, actual director al CET Govora, a fost numit, la inceputul lunii octombrie, in pozitia de director general al combinatului Oltchim. Balan spune ca printre responsabilitatile sale se numara plata salariilor restante si "aducerea combinatului pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna".
Oltchim, in primele noua luni, si-a scazut masiv veniturile si si-a marit datoriile, pana la 1,97 de miliarde de lei. Primele noua luni din 2012 au insemnat pentru Oltchim venituri in scadere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 721,9 milioane de lei.
La sfarsitul lunii septembrie, combinatul avea datorii cu scadenta de pana la un an de 1,97 miliarde de lei, cu 27,4% mai mari fata de finalul anului 2011. Datoriile cu perioada mai mare de un an se ridicau, in perioada mentionata, la 677,2 milioane de lei, in scadere cu 31,5%. mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 09:36
Anuntul de privatizare a companiei Oltchim a fost publicat. Licitatia se va organiza pe data de 14 septembrie, pretul de oferta fiind de 0,1 lei/actiune.
Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferte in plic care pot fi depuse de orice firma, pana pe data de 13 septembrie, urmata, eventual, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.
Potentialii ofertanti, inclusiv asocieri sau consortii de investitori, vor depune o garantie de participare la licitatie in valoare de 34,4 milioane de lei.
Ministerul Economiei, prin OPSPI ofera spre vanzare intregul pachet detinut, de 188.100.976 actiuni, ce reprezinta 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai sunt detinute de PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%).
Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va propune, in data de 10 septembrie, majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fata de combinatul chimic, in valoare de 1,12 miliarde lei. Capitalul social la data anuntului era 34.321.138,30 lei.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus in luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Patru companii, interesate de privatizarea Oltchim... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:30
Combinatul Oltchim a intrat, incepand cu data de 2 iulie, in administrare speciala in perioada de privatizare, la aceeasi data fiind instituita si procedura de supraveghere financiara a societatii, conform unui Ordin al ministrului Economiei, publicat in Monitorul Oficial.
Administratorul special va avea atributii stabilite prin mandatul special acordat prin Ordin al ministrului Economiei. Mandatul va cuprinde luarea unor masuri de administrare, gestionare si supraveghere financiara a societatii, cu prioritate asupra situatiei indeplinirii principalilor indicatori economico-financiari de performanta, identificarii unor active neutilizate care pot fi transferate, vandute, inventarierii datoriilor societatii, precum si a platilor restante in structura lor, inventarierii creantelor pe care societatea le are de recuperat, cunoasterii litigiilor care greveaza asupra societatii, inventarierii activelor posibil a fi revendicate.
Alte atributii ale administratorului special
Mandatul mai prevede notificarea tuturor creditorilor bugetari in vederea neinceperii/suspendarii de catre acestia a oricaror masuri de executare silita, solicitarea catre furnizorii de utilitati de reesalonare a datoriilor restante, intocmirea de grafice de reesalonare a datoriilor restante, adoptarea masurilor necesare pentru respectarea acestora si efectuarea platilor facturilor curente si respectarea disciplinei economico-financiare, prin luarea unor masuri pentru intarirea acesteia.
Totodata,... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:29