Oltchim (OLT), companie aflata in insolventa, si-a redus cu 46% pierderea anul trecut, de la 946 milioane lei in 2013 la 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), in contextul utilizarii a 24,3% din capacitatea de productie, fata de 20,6% in urma cu un an.
Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei in 2013, iar cheltuielile au scazut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei, potrivit Mediafax.
Mai mult, cheltuielile cu personalul au scazut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizarii a 918 de angajati in iunie 2013.
Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 26%, de la 497,9 milioane de lei in 2013 la 627,5 milioane de lei (141,2 milioane de euro) anul trecut, se arata intr-un raport al Oltchim.
Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, in timp ce vanzarile pe piata interna s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei.
Astfel, Oltchim a vandut anul trecut pe piata internationala 71% din productie, fata de 62% in anul precedent.
Datoriile au crescut usor fata de sfarsitul anului 2013, de la 3,66 miliarde de lei, la 3,73 miliarde de lei, din care 38,3 milioane de lei reprezinta salarii compensatorii nete aferente personalului disponibilizat.
Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte.
Combinatul chimic este... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 11:24
Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Braila, ca SC Oltchim S.A. a avut in luna ianuarie 2015 un profit de 700.000 de euro, situatie care face societatea atractiva pentru mult discutata privatizare.
"Oltchim a inchis luna ianuarie cu 700.000 de euro profit, in conditiile in care am reusit sa ducem la capacitate de lucru 30% din ceea ce mai este functional. Acest lucru il face deja sa devina tot mai atractiv si a contat foarte mult in negocierile cu FMI si cu Comisia Europeana", a declarat Tudose, citat de Agerpres.
Ministrul Economiei a declarat luna trecuta, intr-o intalnire cu o delegatie a salariatilor de la SC Oltchim S.A., ca sustine solutia privatizarii combinatului, dar prioritara este reorganizarea societatii inainte de vanzare pentru atragerea unor cumparatori capabili sa ii sustina activitatea.
Totodata, Tudose a mentionat ca recuperarea restantelor salariale si plata salariilor compensatorii pentru cei disponibilizati trebuie sa constituie o prioritate pentru conducerea combinatului.
Combinatul Oltchim se afla in insolventa de doi ani si s-a incercat in repetate randuri privatizarea acestuia, dar fara succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, cand niciun investitor nu a fost interesat de societatea valceana care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 15:04
RomInsolv si BDO Business Restructuring, administratorii judiciari ai Oltchim, vor prezenta in luna februarie planul de reorganizare a companiei, aflata in insolventa, care urmeaza sa fie aprobat pana cel mai tarziu in luna martie, varianta intrarii in faliment fiind exclusa.
Administratorii judiciari ai Oltchim i-au prezentat ministrului Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, calendarul privind procedura de reorganizare a combinatului chimic, care prevede definitivarea tabelului creantelor in 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare in 30 de zile de la aceasta data si aprobarea acestuia cel mai tarziu in 7 martie, potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, informeaza Mediafax.
Tudose s-a intalnit marti cu administratorii judiciari ai Oltchim, administorul special Bogdan Stanescu, si cu o delegatie a Sindicatului Liber Oltchim.
"Evolutia financiara din ultimul an ne arata ca exista premize pozitive pentru o reorganizare rentabila a societatii, iar ipoteza falimentului este exclusa", a afirmat Tudose, citat in comunicat.
Administratorii judiciari ai Oltchim au aratat ca cifra de afaceri a companiei a crescut de la intrarea in insolventa (februarie 2013), de la 5,4 milioane de euro pe luna la 16 milioane de euro pe luna in ultimele luni din 2014, inregistrand pentru pima data in ultimii trei ani un profit brut din exploatare cumulat de 580.000 de euro in lunile octombrie si noiembrie ale anului... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:48
Termenul pentru depunerea ofertelor de preluare a Oltchim este 6 iunie, a anuntat marti ministrul Economiei, Constantin Nita, la o conferinta de specialitate.
"La Oltchim, pana pe data de 6 iunie, cei care sunt interesati sa investeasca in aceasta companie sunt invitati sa o faca. Sa cumpere caietul de sarcini si sa participe la licitatia organizata de administratorul judiciar. Este vorba de societatea care va prelua toate activele care nu sunt grevate de datorii si pretul incasat va merge catre plata creantelor pe care Oltchim le are la ora actuala", a spus Constantin Nita.
In opinia sa, cel care cumpara compania trebuie sa o mentina si sa o dezvolte. Referitor la furnizorul principal de materie prima pentru Oltchim, rafinaria Arpechim, ministrul Economiei a declarat ca statul este in negocieri cu Petrom pentru preluarea Arpechim.
"Daca investitorii sunt interesati sa lucreze integrat, atunci statul va prelua rafinaria si o va da la pachet cu Oltchim. De altfel, sunt investitori care si-au exprimat intentia de a participa la licitatie conditionat de vanzare la pachet cu Arpechim. Si atunci noi avem datoria sa pregatim acest proces", a subliniat Constantin Nita.
Mai multi disponibilizati de la Oltchim au protestat primele saptamani din luna mai, in fata sediului Prefecturii Valcea, solicitand platile care le-au fost promise in iunie 2013 cand au fost concediati.
Oltchim este cel mai mare agent economic din Valcea si se afla in insolventa din ianuarie 2013.... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 16:45
Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea risca sa se indrepte rapid spre faliment, daca cei doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa nu vor fi inlocuiti de autoritati, a declarat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim.
"Guvernul trebuie sa trimita o Comisie de analiza si decizie la nivelul Combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care sa dispuna inlocuirea celor doi administratori judiciari care se ocupa de procedura de insolventa. In caz contrar, combinatul risca sa se indrepte rapid spre faliment.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a facut in ultima vreme o serie de declaratii prin care incearca sa intoxice opinia publica cu privire la rezultatele spectaculoase inregistrate de combinat dupa declararea procedurii de insolventa. Din pacate, declaratiile domnului ministru nu concorda cu realitatea. Salariile pe trei luni s-au platit din fondul de garantare, in prezent sunt restante la acordarea salariilor, iar combinatul functioneaza la numai 10% din capacitatea de productie", a afirmat Mihai Diculoiu.
Potrivit acestuia, singura firma serioasa care ar fi interesata sa investeasca in Combinatul Oltchim este compania SOCAR din Azerbaidjan.
"Desi s-au vehiculat diferite nume de firme dispuse sa investeasca in Combinatul Oltchim, din punctul meu de vedere singura firma serioasa este Compania Petroliera de Stat a Republicii Azerbaidjan - SOCAR. Dupa vizita facuta de premierul Victor Ponta in... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:30
Turcii de la Yildirim Holding Inc, al doilea mare producator de crom din lume dupa Eurasian Natural Resources Corporation, iau in calcul extinderea in Romania. Ei s-au aratat interesati de combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si ar putea face investitii la Cupru Min Abrud.
Informatia a fost prezentata chiar de reprezentantii ministerului Economiei, care au mentionat, intr-un comunicat, ca turicii Yildirim Holding Inc. sunt interesati, in general, de industria miniera din Romania si in special pe componenta minereuri.
Contactat de Business24 fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca nu stie nimic despre intentia turcilor de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, si a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.
Grupul turc, activ in mai multe domenii, a inceput o politica de extindere si a facut, in ultimii doi ani, sase oferte in valoare totala de un miliard de dolari, pentru achizitia a sase companii implicate in energie si minerit.
De asemenea, pe 1 august anul acesta, turcii au cumparat si Mechel Crome, divizia de crom a companiei ruse Mechel, pe care au platit 425 milioane de dolari. Acum, turcii se gandesc sa intre si pe piata din Romania, prin preluarea Oltchim.
Azerii si turcii, interesati de Oltchim
Yildirim Holding este cea de-a treia societate din strainatate care si-a manifestat interesul pentru combinatul din Ramnicu Valcea, dupa ce in luna iunie, reprezentantii companiei petroliere SOCAR din Azeibaijan si... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:43
Sindicalistii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului, sustinand ca administratorii judiciari "au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor".
Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, salariatii si membrii de sindicat cer autoritatilor locale din judetele Valcea si Arges sa se implice pentru a se evita falimentarea combinatului si solicita intocmirea de urgenta a planului de reorganizare pentru relansarea societatii, transmite corespondentul Mediafax.
"Cerem o decizie politica pentru stabilirea strategiei de functionare si privatizare a Oltchim si capitalizarea lui prin conversia creantelor in actiuni. (...) Dezaprobam masurile unilaterale ale administratorilor judiciari Gheorghe Piperea si Niculae Balan de a trimite in somaj tehnic 600 de salariati in perioada 29 iulie - 8 septembrie, dupa ce in 25 mai au fost dati afara 969 de angajati si nu au venit nici pana acum cu un plan de redresare.
Si cerem din nou inlocuirea acestora, deoarece din 31 ianuarie ei au dovedit ca nu au solutii de redresare a Oltchim, dar au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor. Cerem premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului", a declarat Mihai Diculoiu.
El a mai spus ca angajatii vor ca... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 14:59
Activitatea Oltchim va fi redusa temporar, incepand de luni 29 iulie, timp de doua luni, "din motive economice si tehnologice", iar 715 angajati ai societatii vor fi trimisi in somaj cu indemnizatie compensatorie de 80% din salariul de baza, a anuntat, vineri, intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), administratorul special al societatii.
Potrivit anuntului, reducerea temporara a activitatii societatii in perioada 29 iulie - 8 septembrie 2013 este cauzata de lipsa de materii prime, de capitalul de lucru si de functionarea la capacitate redusa a unor instalatii.
De asemenea, in aceasta perioada vor fi suspendate contractele individuale de munca pentru aproximativ 715 angajati din cadrul Oltchim, activul din Ramnicu Valcea. In compensatie, acestia vor beneficia de o indemnizatie de 80% din salariul de baza avut la data de 28 iulie 2013.
Conform comunicatului citat, in intervalul mentionat, va fi redus programul de lucru de la cinci la patru zile pe saptamana pentru angajatii apartinand Directiei Petrochimice a Oltchim.
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea se afla in procedura de insolventa din ianuarie 2013 si era propus pentru a fi privatizat pana in luna iunie a acestui an. In prezent, combinatul functioneaza la 27% capacitate.
Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern in data de 23 ianuarie 2013. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 10:54
Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, companie care va intra in insolventa, a declarat ca la sedinta Consiliului de Administratie al companiei, care a avut loc miercuri seara, nu s-a vorbit despre acest lucru, problema insolventei urmand sa fie discutata joi, la o noua sedinta a CA.
"Astazi (n.r. - miercuri), in sedinta Consiliului de Administratie, nu s-a discutat despre insolventa la Oltchim, ci s-au discutat doar punctele aflate oricum pe ordinea de zi", a declarat, miercuri, seara, liderul sindical Corneliu Cernev.
Acesta a precizat ca, in cursul diminetii de joi, va avea loc o noua sedinta a Consiliului de Administratie in cadrul careia va fi propusa in mod oficial declansarea procedurii de insolventa la Oltchim.
"Maine (n.r. - joi), la ora 11.00, va fi o noua sedinta a CA care va fi completat cu doi membri, consilierul ministrului Economiei si directorul adjunct de la OSPI. Acestia vor veni in mod oficial cu memorandumul de finantare si vor propune in mod oficial, in cadrul Consiliului de Administratie, declansarea procedurii de insolventa la Oltchim. Dupa aceasta intalnire vom putea trage concluzii, vom vorbi la finalul ei", a mai spus liderul de sindicat Corneliu Cernev.
Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat, tot miercuri, ca salariatii Oltchim vor "o insolventa cu sprijin financiar", si anume 20 de milioane de euro de la Guvern si 25 de milioane de euro de la banci, pentru rentabilizarea combinatului.
"Noi vrem ca Guvernul sa ne... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 09:48