Europa are nevoie de expertiza combinata a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a gestiona criza datoriilor din zona euro, a declarat joi comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, respingand sugestiile potrivit carora troica ar trebui desfiintata, transmite Reuters.
"Troica a fost infiintata in 2010 la initiativa statelor membre din zona euro ca un element cheie al raspunsului nostru la criza cu care se confrunta Grecia", a declarat Olli Rehn.
"Niciuna dintre aceste situatii nu este una usoara", a adaugat Rehn referindu-se la programele cu Grecia, Portugalia, Irlanda si Cipru pe care troica le supervizeaza in prezent. "Insa aceasta face si mai important avantajul pe care il putem obtine de pe urma combinarii expertizei celor trei institutii", a spus Rehn.
Zilele trecute, comisarul european pentru justitie Viviane Reding a cerut ca troica formata din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) sa fie dizolvata, adaugand ca institutiile europene s-ar putea descurca si fara FMI.
Insa Rehn a subliniat ca echipele celor trei institutii lucreaza bine impreuna "deseori in cele mai dificile situatii" iar orice evaluare a modului in care opereaza va putea fi facuta doar in viitor.
"Cu siguranta ca ar trebui sa analizam modalitati pentru a imbunatati guvernanta in zona euro, inclusiv mecanismele de solutionare a crizelor. Acesta ar fi... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:18
Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, s-a pronuntat luni seara pentru ideea sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi, de adoptare a unor masuri destinate unei uniuni economice si politice depline.
Intr-o reuniune a Comisiei pentru afaceri economice si monetare a PE (ECON), desfasurata la Strasbourg, Rehn a apreciat ca ar trebui luata in considerare posibilitatea utilizarii fondului de salvare (Instrumentul European pentru Stabilitate Financiara, FESF) pentru recapitalizarea directa a bancilor.
Eurodeputata Pervenche Beres (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor) a spus ca este nevoie ca recomandarile executivului UE sa reflecte mai bine contextul politic daca se doreste ca actiunile Comisiei Europene sa fie vazute ca fiind democratice si responsabile. "Recomandarile dumneavoastra pentru Franta implica o interpretare negativa a unui lucru pentru care poporul francez tocmai a votat. Aceasta este o problema a partii democratice", a explicat Beres.
In opinia lui Jurgen Klute (Stanga Unita Europeana), Comisia Europeana a ratat o sansa atunci cand a acceptat cresterea cheltuielilor militare ale Greciei. "Cum puteti permite Greciei sa isi majoreze bugetul apararii cand ea deja cheltuieste 4% din PIB in acest sector?", a intrebat Klute.
Eurodeputatul belgian Dirk Jan Eppink (Conservatorii si Reformistii Europeni) a pus sub semnul intrebarii eficienta recomandarilor facute de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 17:52
Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a declarat in cadrul unei conferinte la Bruxelles, ca economia Romaniei ar trebui sa inregistreze o crestere puternica in cursul acestui an.
"Pentru Romania, estimam o crestere puternica ajutata de cresterea cererii interne la finalul anului 2012", declara Rehn, care estimeaza ca in Ungaria va si in Ungaria economia ar trebui sa isi revina usor in acest an.
Irlanda, tara care a trecut prin cativa ani grei va inregistra, de altfel, cresteri economice pozitive. Pe de alta parte, Grecia are probleme importante de rezolvat, urmand sa formeze un guvern de coalitie care sa poata sa readuca economia statului elen intr-o zona sustenabila.
Rehn a declarat si ca economiile europene au incetinit fata de cresterea exceptionala inregistrata la finalul lui 2011. Comertul a cunoscut o accelerare la inceputul lui 2012, in timp ce sectorul manufacturie a inceput sa creasca recent. Totusi, la nivel global, comisarul european se asteapta la o crestere a economiei de 4,5% in 2012 si 4,3% anul urmator.
Despre economia europeana, Olli Rehn declara ca se asteapta la o usoara recesiune, insa increderea in economie trebuie sa intoarca. "Aceste proiectii se bazeaza pe estimari legate de revenirea increderii si pe implementarea masurilor de politica monetara in intreaga uniune monetara.
Conform asteptarilor comisarului, Franta si Germania vor cunoaste o crestere a activitatii eocnomice, in timp ce in Italia, economia va ramane slaba.... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:14
Zona euro "studiaza posibilitatea" crearii unui cont special prin intermediul caruia sa aiba loc plata datoriilor Greciei, a anuntat joi comisarul European pentru Afaceri Economice Olli Rehn, la finalul reuniunii Eurogrupului, relateaza AFP.
Intrebat despre aceasta propunere franco-germana, el a raspuns ca ea este "studiata de catre Comisia" Europeana (CE), care o considera drept "o posibilitate de luat in calcul", dar si de catre zona euro. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 08:17
Uniunea Europeana nu va permite un deful al Greciei sau o iesire din zona euro, sustine comisarul european pentru Economie, Olli Rehn.In acelasi timp, Grecia trebuie sa faca mai mult pentru a-si pune in aplicare promisiunile pe care le-a facut catre creditorii sai internationali, a subliniat Rehn. "Un faliment necontrolat sau o iesire a Greciei din zona euro ar produce daune economice si sociale enorme, nu numai in Grecia, ci in Uniunea Europeana, ceea ce va avea urmari grave pentru economia mondiala", a spus Olli Rehn, la Institutul Peterson din Washington,citat de Novinite. "Nu vom lasa sa se intample asta", a adaugat comisarul european, adaugand ca Grecia trebuie sa faca mai mult pentru a justifica pachetul de salvare de 109 miliarde de euro, convenit in iunie 2011.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 14:09
Comisarul european de finante Olli Rehn a avertizat ca Uniunea Europeana ar putea bloca plata unor noi transe din imprumutul alocat Greciei, daca tara nu va oferi garantii ca isi poate plati datoriile, conform NewsIn. Intr-un interviu acordat Der Spiegel, Rehn s-a alaturat avertismentelor facute de FMI saptamana trecuta, potrivit carora ar putea bloca creditul, de teama ca Grecia nu isi va putea achita datoriile.
"Noi, europenii, impunem aceleasi conditii ca FMI si cerem baze pentru a crede ca Grecia ia masuri pentru a-si achita datoria", a spus comisarul pentru afaceri financiare.
El a subliniat ca totul depinde de decizia comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene si a atras atentia ca situatia este "foarte grava".
Un raport de audit din partea celor trei institutii se pare ca va arata ca Grecia nu a indeplinit niciuna dintre conditiile de politica fiscala pentru primirea imprumutului.
Anterior, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat indoieli in legatura cu deblocarea celei de a treia si ultime transe a pachetului de salvare in valoare de 110 miliarde de euro alocat Greciei.
Pe de alta parte, ministrul grec de finante, Giorgios Papakonstantinou a spus ca guvernul sau este increzator ca va primi banii.
Intre timp, proteste pe scara larga au avut loc duminica la Atena si in alte orase din Grecia, in legatura cu reducerile bugetare si planurile iminente de privatizare. mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 14:11
Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a pledat, joi, la Atena, pentru "o reactie sistemica la criza sistemica" din Uniunea Europeana si a cerut zonei euro sa acorde Greciei o prelungire a termenului de rambursare a imprumutului de urgenta acordat in luna mai statului elen, transmite AFP, citat de Mediafax.Rehn a aratat ca criza din Europa evolueaza intr-o maniera tot mai sistemica, din acest motiv fiind necesar un raspuns sistemic, global.
"Trebuie luate masuri pe orizontala pentru asigurarea stabilitatii financiare si masuri verticale, nationale, pentru ca fiecare tara poate sa isi puna afacerile in ordine", a subliniat Rehn in fata comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului elen.
Comisarul a insistat ca UE are nevoie de o uniune economica si trebuie sa completeze uniunea monetara, sa consolideze guvernanta economica, sa dea o noua viata Uniunii economice si monetare.
Potrivit unui proiect de hotarare obtinut de AFP la Bruxelles, liderii europeni vor accelerarea eforturilor de infiintare a unui Fond permanent pentru rezolvarea crizelor.
Proiectul nu se refera si la majorarea mijloacelor financiare necesare. mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 17:23
Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, apreciaza ca este inevitabila aparitia unor noi turbulente financiare daca politicile de consolidare fiscala nu sunt adoptate de toate statele Uniunii Europene (UE), transmite AFP, conform Mediafax."Fara consolidare fiscala, nu pot fi evitate noi turbulente financiare, iar o crestere economica durabila este putin probabila.
Pozitia bugetara a UE va trebui sa devina restrictiva incepand cu 2011, perioada in care revenirea ar trebui sa se accentueze.
O datorie publica in crestere si pe punctul de a scapa de sub control monopolizeaza resursele destinate, in mod normal, serviciilor de baza. Fara reforme, Europa risca sa intre intr-un declin lent", afirma Rehn intr-un articol publicat de Le Monde.
Cetatenii Uniunii trebuie sa adopte o pozitie intelepta in fata apelurilor la severitate bugetara, deoarece nu este nimic mai antisocial decat un sistem al finantelor publice neviabil, a adaugat el.
Severitatea nu trebuie sa fie, insa, singurul obiectiv al europenilor, a afirmat comisarul, propunand efectuarea de reforme in domeniul fiscalitatii si sistemului social, pentru sprijinirea pietei muncii, si simplificarea cadrului financiar in scopul permiterii dezvoltarii companiilor.
Comisarul considera, totodata, ca Uniunea nu a scapat de pericol, in pofida stabilirii unui mecanism de salvare financiara pentru Grecia si a unui plan de sustinere a zonei euro. mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 15:06
Viitorul Uniunii Europene depinde de salvarea Greciei, a declarat comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, intr-un interviu pe care cotidianul german Sueddeutsche Zeitung il va publica sambata."Daca Grecia se prabuseste, iar Uniunea Europeana nu previne aceasta situatie, ne vom pierde credibilitatea in mod grav si pe termen lung", a avertizat Rehn.
Criza din Grecia a adus UE intr-un punct de cotitura care va arata daca statele membre sunt gata sa reactioneze mai solidar din punct de vedere politic, spune fostul comisar pentru extindere. "Grecia este provocarea noastra directa", a adaugat el.
Comisarul pentru afaceri monetare a recunoscut ca sunt sugestii ca politicile fiscale ale statelor membre sa fie supuse "unei mai bune monitorizari si coordonari".
De asemenea, in opinia lui Rehn, tarile din Eurogrup ar trebui sa-si coordoneze mai bine politicile economice, pentru a reduce dezechilibrele ingrijoratoare dintre ele.
Pe de alta parte, Rehn este in favoarea crearii unui Fond Monetar European. Totusi, a spus Rehn, un asemenea fond ar trebui sa fie plasat mai degraba sub auspiciile Comisiei Europene decat a Eurogrup. mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 23:40