Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a cerut creditorilor privati sa se inscrie in acordul de anulare partiala a datoriilor Greciei, avertizand ca nu vor primi o propunere mai avantajoasa si ca aceasta este vitala pentru stabilitatea financiara a zonei euro.
"Este important ca toti investitorii sa recunoasca faptul ca Europa a alocat maximul de fonduri diponibile pentru acest program voluntar de preschimbare a datoriilor si ca participarea totala este necesara pentru ca programul elen sa avanseze", a subliniat Rehn.
Investitorii privati trebuie sa isi exprime acordul pana joi seara.
Miercuri, Institutul International de Finante (IIF) a anuntat ca mai putin de 40% din creditorii privati ai Greciei au fost de acord sa se implice in program.
Marti seara, Ministerul elen de Finante anuntase ca sase dintre cele mai mari banci din tara - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus, Hellenic Postbank si ATEbank - se vor inscrie pe lista.
Impreuna, acesti creditori detin obligatiuni elene in valoare de circa 40 de miliarde de euro.
Insa cinci fonduri mici de pensii, ce detin obligatiuni de circa 2 miliarde de euro, au avertizat ca nu vor accepta propunerea.
Ministerul grec de Finante a subliniat ca alternativa la anularea partiala a datoriei este intrarea in incapacitate de plata.
Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate in 21 februarie, la Bruxelles.
Planul permite... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 11:03
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a afirmat joi ca vor fi necesare mai multe fonduri publice pentru a compensa deficitul din al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, daca detinatorii privati de obligatiuni elene sunt de acord sa-si asume pierderi, transmite Reuters.
Olli Rehn a declarat pentru Reuters ca liderii zonei euro si institutiile UE vor trebui sa compenseze diferenta, astfel incat datoria publica a Greciei sa poata fi redusa la 120% din PIB pana in 2020.
Oficialul european a anuntat ca se asteapta ca Atena sa ajunga in urmatoarele zile la un acord cu investitorii din sectorul privat in cazul schimbului de obligatiuni prin care acestia vor inregistra in mod voluntar deprecieri ale obligatiunilor guvernamentale elene pe care le detin.
"De fapt, suntem destul de aproape de un acord intre guvernul elen si investitorii din sectorul privat. Ma astept sa se finalizeze in urmatoarele zile, de preferat la sfarsitul lunii ianuarie, nu in februarie", a afirmat comisarul european.
BCE e singura institutie europeana care detine obligatiuni elene
Intrebat daca BCE va prelua o parte din povara prin renuntarea la profiturile ce i le-ar fi adus obligatiunile elene pe care le-a cumparat la un pret scazut de pe piata secundara, Olli Rehn a explicat ca nu doreste sa vorbeasca in numele BCE. Dar oficialul european a subliniat ca impartirea poverii va depinde de deciziile luate de "sectorul oficial si institutiile europene".... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 20:52
Italia poate face fata presiunilor sporite ale pietei asupra deficitului sau, dar numai pe termen foarte scurt, a declarat joi comisarul european pentru afaceri financiare si economice, Olli Rehn.
In ultimele zile, rata la care se imprumuta Italia a atins pragul psihologic de 7%, incepand de la care pietele considera o tara ca fiind riscanta si incapabila sa se finanteze singura.
Insa comisarul european a subliniat ca obligatiunile italiene sunt emise in medie pe sapte ani, iar "o crestere persistenta cu 1% a ratei de imprumut" va costa Italia numai 0,2% din PIB-ul din 2012 si 0,4% in 2013.
"Desi, pe termen foarte scurt, impactul asupra datoriei suverane nu este atat de dramatic, relativ curand, spre anul viitor si pe termen mediu, va avea un impact semnificativ asupra conditiilor de finantare si asupra cresterii economiei reale", potrivit lui Rehn.
Italia va intra in recesiune, a anuntat joi Comisia Europeana, precizand ca Produsul Intern Brut al tarii se va contracta doua trimestre la rand.
In ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul italian va scadea cu 0,2%, iar in primul trimestru din 2012 cu 0,1%, afirma Comisia Europeana.
In ansamblu, PIB-ul Italiei este estimat sa creasca in 2012 cu 0,1%, fata de 0,5% anul acesta.
Celelate tari UE care ar urma sa inregistreze o crestere economica negativa in ultimul trimestru al lui 2011 si in primele trei luni ale lui 2012 sunt Grecia si Portugalia, care primesc pachete de salvare UE si FMI. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:38