Agenti ai FBI care ancheteaza presupusa ingerinta a Moscovei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016 au interogat un oligarh rus in legatura cu o plata de cateva sute de mii de dolari catre avocatul personal al lui Donald Trump, Michael Cohen.
Este vorba de omul de afaceri Viktor Vekselberg, care conduce compania rusa Renova, a transmis CNN marti.
Acesta figureaza pe o lista de sapte oligarhi rusi apropiati ai Kremlinului sanctionati la inceputul lunii aprilie de Washington, care ii acuza in special ca au participat la "atacuri" ale Moscovei asupra "democratiilor occidentale".
Varul sau, Andrew Intrater, aflat la conducerea filialei americane a Renova (Columbus Nova), a fost de asemenea interogat de politia federala americana, a mai relatat CNN.
Platile au fost facute dupa alegerile din noiembrie 2016 castigate de Donald Trump. Michael Cohen face obiectul unei anchete federale.
Tot marti, avocatul actritei de filme pentru adulti Stormy Daniels, Michael Avenatti, a publicat un raport al cabinetului sau in care se afirma ca Vekselberg si varul sau au transferat "circa 500.000 de dolari" catre Michael Cohen in opt transe.
"In mod inexplicabil, Cohen a acceptat aceste plati, in contextul in care era avocatul personal al presedintelui", mai este scris in raport.
New York Times si NBC News au relatat la randul lor ca au consultat documente financiare care confirma afirmatiile lui Avenatti.
Stormy Daniels, pe numele sau real Stephanie Clifford, sustine... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:34
Statele Unite au anuntat vineri noi sanctiuni contra a 38 de persoane si entitati acuzate in special de participare la "atacurile" Rusiei impotriva "democratiilor occidentale".
Sapte "oligarhi", prezentati ca apropiati ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum si douasprezece companii pe care le detin sau controleaza sunt printre tintele acestor masuri punitive, printre cele mai severe luate de administratia lui Donald Trump impotriva Moscovei, informeaza AFP.
Printre ei figureaza Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg si Kirill Samalov, actori importanti in sectorul energetic, si Suleiman Kerimov, miliardar si senator, au anuntat responsabili americani.
Saptesprezece "inalti responsabili guvernamentali" rusi sunt de asemenea vizati, printre care seful companiei publice Gazprom Aleksei Miller si Andrei Kostin, al celei de-a doua banci din Rusia, VTB, de asemenea detinuta de stat.
Ministrul de interne, Vladimir Kolokoltev, Viktor Zolotov care conduce Garda nationala si secretarul general al Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrusev figureaza de asemenea pe lista.
"Statele Unite iau aceste masuri ca raspuns la toate atitudinile (...) si activitatile nefaste ale guvernului rus, care continua in lume", a declarat presei un inalt responsabil al administratiei Trump.
Acestea includ "ocupatia Crimeii, incitarea la violenta in estul Ucrainei, sprijin pentru regimul lui Bashar al-Assad in Siria" si... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 18:07
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat, marti, ca se simte "ofensat" de faptul ca nu se afla pe lista personalitatilor din Rusia susceptibile a fi sanctionate de Statele Unite.
"Este, evident, un gest neamical si care complica relatiile ruso-americane, aflate deja intr-o stare dificila, si afecteaza relatiile internationale in ansamblul lor", a declarat, ironic, Putin intr-un discurs tinut in fata sustinatorilor sai.
Liderul de la Kremlin a subliniat ca tara sa doreste sa dezvolte "relatii stabile, pe termen lung" cu Statele Unite si ca eventuale masuri de retorsiune din partea Moscovei nu ar face decat sa agraveze situatia.
Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marti, o lista cu 210 oameni de afaceri si inalti oficiali rusi care ar avea legaturi cu Kremlinul. Cei care figureaza pe aceasta lista -114 politicieni si 96 de afaceristi- nu sunt supusi unor restrictii, insa ar putea sa fie vizate de sanctiuni.
Pe lista se regasesc toti cei 22 de ministri ai Guvernului rus, intre care premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, inalti responsabili ai serviciilor secrete si 40 de membri ai administratiei prezidentiale ruse, precum si numele sefilor unor mari companii publice, precum gigantul Rosneft, Igor Secin, si directorul Sberbank, Gherman Gref.
Departamentul de Stat al SUA a precizat, luni, ca legea a avut ca efect obligarea guvernelor straine sa renunte la contractele de armament cu companiile ruse si... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:52