Agenti ai FBI care ancheteaza presupusa ingerinta a Moscovei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016 au interogat un oligarh rus in legatura cu o plata de cateva sute de mii de dolari catre avocatul personal al lui Donald Trump, Michael Cohen.
Este vorba de omul de afaceri Viktor Vekselberg, care conduce compania rusa Renova, a transmis CNN marti.
Acesta figureaza pe o lista de sapte oligarhi rusi apropiati ai Kremlinului sanctionati la inceputul lunii aprilie de Washington, care ii acuza in special ca au participat la "atacuri" ale Moscovei asupra "democratiilor occidentale".
Varul sau, Andrew Intrater, aflat la conducerea filialei americane a Renova (Columbus Nova), a fost de asemenea interogat de politia federala americana, a mai relatat CNN.
Platile au fost facute dupa alegerile din noiembrie 2016 castigate de Donald Trump. Michael Cohen face obiectul unei anchete federale.
Tot marti, avocatul actritei de filme pentru adulti Stormy Daniels, Michael Avenatti, a publicat un raport al cabinetului sau in care se afirma ca Vekselberg si varul sau au transferat "circa 500.000 de dolari" catre Michael Cohen in opt transe.
"In mod inexplicabil, Cohen a acceptat aceste plati, in contextul in care era avocatul personal al presedintelui", mai este scris in raport.
New York Times si NBC News au relatat la randul lor ca au consultat documente financiare care confirma afirmatiile lui Avenatti.
Stormy Daniels, pe numele sau real Stephanie Clifford, sustine... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:34
Statele Unite au anuntat vineri noi sanctiuni contra a 38 de persoane si entitati acuzate in special de participare la "atacurile" Rusiei impotriva "democratiilor occidentale".
Sapte "oligarhi", prezentati ca apropiati ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum si douasprezece companii pe care le detin sau controleaza sunt printre tintele acestor masuri punitive, printre cele mai severe luate de administratia lui Donald Trump impotriva Moscovei, informeaza AFP.
Printre ei figureaza Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg si Kirill Samalov, actori importanti in sectorul energetic, si Suleiman Kerimov, miliardar si senator, au anuntat responsabili americani.
Saptesprezece "inalti responsabili guvernamentali" rusi sunt de asemenea vizati, printre care seful companiei publice Gazprom Aleksei Miller si Andrei Kostin, al celei de-a doua banci din Rusia, VTB, de asemenea detinuta de stat.
Ministrul de interne, Vladimir Kolokoltev, Viktor Zolotov care conduce Garda nationala si secretarul general al Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrusev figureaza de asemenea pe lista.
"Statele Unite iau aceste masuri ca raspuns la toate atitudinile (...) si activitatile nefaste ale guvernului rus, care continua in lume", a declarat presei un inalt responsabil al administratiei Trump.
Acestea includ "ocupatia Crimeii, incitarea la violenta in estul Ucrainei, sprijin pentru regimul lui Bashar al-Assad in Siria" si... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 18:07
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat, marti, ca se simte "ofensat" de faptul ca nu se afla pe lista personalitatilor din Rusia susceptibile a fi sanctionate de Statele Unite.
"Este, evident, un gest neamical si care complica relatiile ruso-americane, aflate deja intr-o stare dificila, si afecteaza relatiile internationale in ansamblul lor", a declarat, ironic, Putin intr-un discurs tinut in fata sustinatorilor sai.
Liderul de la Kremlin a subliniat ca tara sa doreste sa dezvolte "relatii stabile, pe termen lung" cu Statele Unite si ca eventuale masuri de retorsiune din partea Moscovei nu ar face decat sa agraveze situatia.
Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marti, o lista cu 210 oameni de afaceri si inalti oficiali rusi care ar avea legaturi cu Kremlinul. Cei care figureaza pe aceasta lista -114 politicieni si 96 de afaceristi- nu sunt supusi unor restrictii, insa ar putea sa fie vizate de sanctiuni.
Pe lista se regasesc toti cei 22 de ministri ai Guvernului rus, intre care premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, inalti responsabili ai serviciilor secrete si 40 de membri ai administratiei prezidentiale ruse, precum si numele sefilor unor mari companii publice, precum gigantul Rosneft, Igor Secin, si directorul Sberbank, Gherman Gref.
Departamentul de Stat al SUA a precizat, luni, ca legea a avut ca efect obligarea guvernelor straine sa renunte la contractele de armament cu companiile ruse si... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:52
Donald Trump devine iritat ori de cate ori este intrebat despre legaturile sale cu Rusia, magnatul american fiind suspectat ca ar beneficia de sprijinul lui Vladimir Putin in cursa prezidentiala.
O suspiciune alimentata si mai mult de atacul cibernetic asupra serverelor Partidului Democrat orchestrat de o grupare de hackeri rusi.
Desi neaga din rasputeri ca ar avea o legatura cu sistemul de oligarhi creat in jurului lui Putin, Trump se vede nevoit sa recunoasca faptul ca a obtinut venituri consistente dintr-o tranzactie imobiliara derulata cu miliardarul Dimitry Rybolovlev, anunta CNN Money.
Drumurile celor doi s-au intersectat fix pe domeniul Maison de L'Amitie din Palm Beach, Florida, o proprietate pe care Donald Trump a achizitionat-o in 2004, dupa ce fostul proprietar, Abraham Gosman, a fost executat silit de fiscul american in urma declararii falimentului firmei sale.
Trump a profitat de ocazie pentru a achizitiona impresionanta vila de la malul oceanului contra sumei de 41 milioane dolari, ulterior revanzand-o lui Rybolovlev pentru 100 de milioane de dolari.
"Ce am in comun cu Rusia? Singurul episod care ma pune in legatura cu aceasta tara este cel in care am cumparat o casa cu 40 de milioane si am vandut-o unui rus pentru 100 de milioane, incluzand si comisionul agentiei imobiliare", a explicat Trump, dupa ce a fost supus unui tir de intrebari legate de eventuala legatura cu cercul puterii de la Kremlin.
Destul de ciudat este faptul ca Rybolovlev... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:24
1Oligarhii rusi traiesc clipe de cosmar date de noua prabusire survenita pe piata petrolului. Alarma data de revenirea petrolului iranian in piata si spargerea barierei minime de 30 de dolari/baril a evaporat, in doar 10 zile, 11 miliarde de dolari din averea acestora.
Chiar daca activele lor valoreaza in continuare miliarde de dolari, veniturile generate de acestea se diminueaza vazand cu ochii, iar nevoia de lichiditati este mai mare ca oricand, relateaza The Telegraph.
Averi pierdute
Din anii '90 si pana de curand, miliardarii rusi au aparut aproape din neant, acumuland rapid bogatii la o scara greu de imaginat. Acum insa, prabusirea pretului petrolului si deprecierea rublei ameninta sa dizolve multe averi din Rusia.
In doar 10 zile de tranzactii, pierderile suferite de acestia se cifreaza la 11 miliarde de dolari.
Roman Abramovici, personajul care a facut miliarde de dolari din vanzarea gigantului petrolier Sibneft catre Gazprom, a pierdut aproape 820 de milioane de dolari in urma derapajului inregistrat in piata de capital.
Alisher Usmanov, un magnat al otelului si actionar cu o cota de aproape 33% in clubul de fotbal Arsenal, inregistreaza pierderi de 910 milioane de dolari, aparute in primele doua saptamani ale acestui an.
Sectorul industrial din Rusia, in special companiile din minerit si producatorii de otel, a fost primul afectat de lichidarea actiunilor pe burse, odata ce s-a reluat declinul rublei.
Deprecierea survenita in valoarea de... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 10:40
Taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro ii va costa mai multe miliarde de euro pe rusii bogati, expertii estimand ca acestia ar avea in conturi in aceasta tara pana la 35 de miliarde de euro.
"Increderea in Cipru ca loc sigur in care sa-ti plasezi banii se va ajunge la zero", a declarat, pentru agentia rusa de presa Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociatiei regionale a bancilor rusesti, potrivit AFP.
Ministrii de Finante ai statelor din zona euro au convenit, sambata, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de pana la 100.000 de euro si la 9,9% pentru cele care depasesc acest prag.
Fondurile rusesti care vor fi probabil afectate se situeaza la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, in timp ce editia ruseasca a revistei Forbes a inaintat o estimare mult mai ridicata, de pana la 35 miliarde de euro.
Potrivit Forbes, Moody's a estimat anul trecut dezpoite de 19 miliarde de dolari ale rusilor in bancile cipriote, la care se adauga fonduri de inca 12 miliarde de dolari detinute de bancile din Rusia.
Forbes citeaza si alte estimari din presa locala, care situeaza depozitele rusilor la 8-35 miliarde de euro.
"Rusii au pierdut pana la 3,5 miliarde de euro intr-o singura zi. Stirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a starnit panica in randul rusilor foarte... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:01
In timp ce Roman Abramovici si Oleg Deripaska nu s-au ferit sa-si etaleze averea in fata intregii lumi, miliardarul rus Alexander Mamut a preferat sa ramana cat se poate de ferit de ochii publicului larg.Alexander Mamut, in varsta de 51 de ani, este probabil unul dintre cei mai puternici oligarhi despre care multa lume nici nu a auzit, informeaza The Telegraph. Alaturi de Abramovici si Deripaska, a fost o prezenta importanta la Kremlin cat timp presedinte era Boris Yeltsin.Mamut a jucat un rol cheie in sustinerea financiara a campaniei de re-alegere a lui Yeltsin, incheiata cu succes de altfel, construindu-si intre timp o serie de holdinguri, in sectorul financiar.Potrivit articolului citat, oligarhul rus detin un pachet de actiuni semnificativ in cadrul celei mai mari companii de asigurari rusesti, Ingosstrakh. Acesta a mai detinut actiuni la banca de investitii Troika Dialog. Criza financiara din Rusia anului '98 nu a lasat neatinse nici investitiile lui Mamut, care este avocat prin prisma studiilor si bancher din punctul de vedere al experientei. Averea acestuia este estimata acum la 1,6 miliarde de dolari. Este in continuare apropiat de Kremlin, fiind considerat "omul lui Putin".La sfarsitul anului 2007, Mamut s-a orientat catre industria media, cumparand platforma sociala de blogging LiveJournal, care a prins extrem de bine in randul userilor din Rusia.Intr-un interviu acordat Daily Telegraph, Mamut spunea ca nu se considera un "oligarh" si ca prefera afacerile unde... mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 12:05
Independent News and Media (IMM), compania care editeaza cotidianul britanic The Independent, a anuntat ca a aprobat vanzarea ziarului, impreuna cu editia sa duminicala, catre miliardarul rus Aleksandr Lebedev, potrivit AFP, citat de NewsIn.
Cele doua publicatii au inregistrat anul trecut pierderi estimate la 31,4 milioane de euro.
Lebedev are 50 de ani si o avere estimata de media britanica la 2,2 miliarde de lire sterline.
mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 12:43
Mai multi "oligarh" rusi se pregatesc sa-si listeze companiile pe bursa de la Londra, prin oferte publice initiale de miliarde de dolari, care consolideaza statutul capitalei britanice de centru financiar international preferat al miliardarilor din Rusia, potrivit Financial Times (FT). Serghei Popov si Andrei Melnichenko, proprietarii celui mai mare producator de carbune din Rusia, Suek, vor desemna in aceasta saptamana bancile care vor efectua listarea companiei pe bursele de la Londra si Moscova, prin tranzactii care vor evalua grupul la 9 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax.
Totodata, grupul ProfMedia, unul dintre cele mai mari trusturi de presa din Rusia, controlat de miliardarul Vladimir Potanin, a mandatat Bank of America-Merrill Lynch si Credit Suisse pentru listarea la Londra, prin care compania ar putea fi evaluata la 2 miliarde de dolari.
Pietele asteapta cele doua oferte publice in a doua jumatate a anului.
Bancherii vad revenirea marilor companii din Rusia la Londra ca pe o confirmare ca districtul financiar "the City" ramane atractiv ca centru international de afaceri pentru cei mai bogati magnati rusi, dupa ce capitala britanica a pierdut listarea gigantului Rusal, controlat de Oleg Deripaska, in favoarea pietei din Hong Kong.
Prabusirea preturilor actiunilor si marfurilor in 2008 a afectat sever averile marilor "oligarhi" rusi.
Valoarea totala a activelor lui Potanin a scazut de la 19,3 miliarde de dolari... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 12:41