Exista o logica "limitata" pentru fuziunile bancare transfrontaliere in Europa atat timp cat planul UE privind uniunea bancara este incomplet, a afirmat luni Ralph Hamers, seful ING Groep NV, dupa informatiile conform carora banca olandeza ar fi interesata de achizitionarea rivalei germane Commerzbank, transmite Reuters.
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, este si a treia mare banca pe piata germana, dupa Deutsche Bank si Commerzbank.
"Autoritatile competente pe plan national, in lipsa unei uniuni bancare, vor fi extrem de protectoare in privinta capitalului si a lichiditatilor din tara respectiva", a explicat Ralph Hamers. Acesta nu a dorit sa confirme daca ING este interesata de Commerzbank, care luna trecuta a incheiat fara succes negocierile de fuziune cu Deutsche Bank.
Problema fuziunilor este vazuta diferit de sefii marilor grupuri bancare europene. Directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, sustine ca fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta bancile europene, afectate de ratele negative ale dobanzilor. Si directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat luna trecuta, dupa esecul fuziunii dintre bancile germane Deutsche Bank si Commerzbank, ca procesul de consolidare in industria bancara europeana este inevitabil. Totusi, Thiam sustine ca nu vede niciuna din marile banci elvetiene, UBS si Credit Suisse, posibile tinte de preluare.
Hamers apreciaza ca fuziunile intre bancile din aceeasi tara ar putea duce la... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 11:32
Zona euro a convenit asupra unui mecanism UE de interventie in cazul unei crize bancare, vizand inclusiv infiintarea unui fond de 55 miliarde euro finantat din contributii de la banci, iar proiectul uniunii bancare are astfel sanse sa ajunga in Parlamentul European inainte de alegerile din vara.
Ministrii Finantelor din zona euro au depasit un ultim impas in negocierile privind mecanismul centralizat de interventie pentru recapitalizarea sau inchiderea si lichidarea bancilor cu probleme.
Printre masurile convenite de liderii zonei euro intr-o sedinta de doua zile care s-a incheiat tarziu in noapte se numara crearea unui fond de rezolutie, care va acumula in urmatorii 10 ani resurse financiare de 55 miliarde euro din contributii de la banci; desemnarea unei agentii UE responsabila decizional pentru bancile in situatie de colaps; si elaborarea unor proceduri privind distributia costurilor presupuse de dezamorsarea unei crize bancare.
Negocierile privind Mecanismul Unic de Rezolutie au fost intarziate de divergente intre statele cu economii mai mici si cele mai mari, intre membrii zonei euro si tarile care nu au adoptat moneda unica, si de un duel intre Germania, care a insistat sa-si protejeze contribuabilii de noi costuri in orice acord, si Banca Centrala Europeana, care a cerut control centralizat pentru bancile aflate in dificultate.
"Acest acord reprezinta un ultim element in constructia uniunii bancare. Sectorul bancar va deveni responsabil pentru riscurile... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:07
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
Presedintele Frantei, Francois Hollande, si premierul Italiei, Mario Monti, fac presiuni asupra Germaniei si Finlandei, precum si asupra altor tari UE, sa sprijine planul de realizare al unui mecanism comun de supraveghere, incepand cu 1 ianuarie 2013.
Cei doi lideri au fost sustinuti in aceasta privinta de vocile prim-ministrilor Spaniei, Portugaliei si Maltei.
"Urmatorul Consiliu European trebuie sa paveze drumul catre stabilirea unui sistem unic de supraveghere bancara, care sa fie decis pana la sfarsitul anului si operational din ianuarie 2013", s-a transmis printr-un comunicat comun al celor cinci lideri, redat de Bloomberg.
Intalnirea demnitarilor a avut loc la Summitul Mediteranean al Tarilor din Sudul Europei si Nordul Africii, la care a participat si Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustinut de Olanda si Finlanda, doreste sa incetineasca acest proces si a declarat ca intai bancile ar trebui supuse unor teste de stress, inainte de a trece sub supravegherea BCE.
Suedia, Polonia si Ungaria se opun si ele aderarii la noua Uniune Bancara, considerand ca ar renunta astfel la puterea de decizie, fara sa fie apoi reprezentate in procesul decizional.
Tarile din afara zonei euro pot sa acceada voluntar la uniunea bancara, urmand sa respecte regulile BCE, fara a primi insa drept de vot in comisiile de supervizare.
Supravegherea centralizata a bancilor din Europa reprezinta conditia... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 17:25
Curtea Constitutionala a Germaniei decide asupra legalitatii Mecanismului European de Stabilitate, iar ministrii de finante europeni se intalnesc pentru discutii pe tema problemelor financiare din Spania si Grecia. Sunt doua dintre evenimentele care contureaza o saptamana cu miza majora pentru viitorul zonei euro.
Tot in aceasta saptamana, Comisia Europeana detaliaza planurile pentru uniunea bancara, iar Olanda este in pragul unor alegeri generale, care ar putea schimba polii de putere in cadrul Uniunii Europene, scrie Reuters.
Salvarea Europei, in mainile Germaniei
In ultimele doua luni, toata Europa a asteptat incordata decizia Curtii Constitutionale a Germaniei, privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului de disciplina fiscala.
Expertii intervievati de agentia de presa Reuters sunt de parere ca judecatorii vor decide, miercuri, ca aceste propuneri nu incalca Constitutia Germaniei, desi se asteapta ca Berlinul sa impuna conditii severe pentru statele care ar putea intra in viitor, in incapacitate de plata.
Aprobarea celor doua planuri nu este in rezonanta cu politica sustinuta de Angela Merkel, care a contestat inclusiv decizia BCE de achizitie a obligatiunilor, in cazul statelor vulnerabile, anuntata saptamana trecuta.
Pe de alta parte, o respingere a Curtii Constitutionale ar arunca in haos pietele financiare ale celor 17 state din zona euro, deoarece planurile de salvare ale statelor cu probleme din sudul Europei si-ar... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:34
Tarile participante la summitul UE au viziuni diferite legate de uniunea bancara. Marea Britanie si Romania sustin aceasta masura, fara insa sa adere la ea, in timp ce Franta, Austrai, Belgia si Ciprul sa fie instaurate doua niveluri ale acesteia.
In contextul in care liderii europeni se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de vara, premierul britanic David Cameron isi va focaliza o mare parte din atentie asupra unei parti mici, dar vitale din punct de vedere economic, a capitalei tarii, Londra.
Ministrii britanici se tem ca Londra, cel mai mare centru financiar din Europa, ar putea pierde in fata Parisului si Frankfurtului, atunci cand viitoare norme vor decide daca cei 17 membri ai zonei euro actioneaza ca o intrunire preelectorala (caucus), dupa crearea uniunii bancare, noteaza cotidianul britanic The Independent in editia de joi.
Marea Britanie si Romania sunt in favoarea uniunii bancara, dar fara sa adere la ea
Miercuri s-a constatat ca cele 27 de state membre UE sunt profund divizate cu privire la cum va functiona integrarea bancara. Marea Britanie si Romania sunt in favoarea unei uniuni bancare, dar nu vor adera la ea, potrivit ziarului britanic.
Franta, Austria, Belgia si Ciprul doresc doua niveluri - unul pentru zona euro si unul pentru cele 27 de tari membre ale UE.
Alte tari, printre care Luxemburgul, vor sprijini proiectul cu conditia ca toti cei 27 de membri sa adere, in timp ce Republica Ceha, Danemarca, Finlanda,... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 15:16
Primul ministru olandez demisionar Mark Rutte a insistat miercuri asupra necesitatii supervizarii comune a bancilor europene inainte de a examina crearea unei uniuni bancare.
"Prima etapa este o supervizare comuna", a declarat Rutte in timpul unei dezbateri in fata parlamentului dedicata summitului european de joi si vineri. "In caz contrar, restul nu va functiona", a adaugat el.
Liderii europeni se reintalnesc joi la Bruxelles la un summit in cursul caruia urmeaza mai ales sa fie abordata infiintarea unei uniuni bancare, ce ar include o supervizare intarita, o garantie a depozitelor si un mecanism comun de rezolvare a crizelor, aminteste AFP.
"Eu vad perspectivele pentru sectorul bancar, dar numai dupa ce bancile europene isi vor face curatenie", a subliniat Mark Rutte.
"De ce ar trebui sa garantam depozitele bancare in Italia daca nu stim ce este in neregula cu bancile italiene?", s-a intrebat el, citat de agentia de informatie economica Dow Jones Newswires.
"Uniunea bancara nu poate avea decat un efect de paracetamol pentru problemele din sudul Europei", potrivit lui Rutte.
"Este crucial ca noi sa impiedicam luarea de decizii care sa slabeasca presiunea pentru reforme structurale", a adaugat el.
Atat FMI cat si G20 ii indeamna pe europeni sa dea nastere rapid proiectului unei uniuni bancare, ce ar putea, considera ele, sa opreasca criza ce loveste sectorul bancar si ameninta finantele publice ale statelor. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 09:31
Multi lideri europeni doresc crearea unei uniuni economice care sa sustina moneda unica.
Mai mult, Banca Centrala Europeana se abtine de la reducerea dobanzii cheie si organizarea unei a treia transe de imprumuturi pe trei ani tocmai in ideea de a impulsiona guvernele din zona sa ia masuri.
Marti, reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei au dorit sa respinga, din nou, ideea crearii unei uniuni bancare, atitudine care pare a fi raspunsul obisnuit al nemtilor in ultima perioada atunci cand e vorba de o mai mare implicare in rezolvarea crizei datoriilor suverane si o mai mare integrare.
Bundesbank a pus insa, de data aceasta o conditie. Ar fi de acord cu crearea uniunii bancare daca s-ar realiza, mai intai, o uniune bugetara cu reguli stricte pe baza carora statele nationale sa cedeze o parte din suveranitate, a spus vicepresedintele Sabine Lautenschlager.
"Ideea unei uniuni bancare este pentru mine o integrare a tarilor din zona euro mai puternica decat politica monetara comuna", a spus Sabine Lautenschlager in cadrul unui simpozion despre supervizarea bancara organizat de Bundesbak la Frankfurt.
Potrivit acesteia, increderea in "siguranta depozitelor bancare trebuie sa se intareasca, iar incredera participantilor in pietele din zona euro trebuie sa se recastige".
Astfel, uniunea bancara ar pune la un loc riscurile nationale ale sistemului bancar, slabind bancile puternice, dar stabilizand situatia in tarile cu sisteme bancare slabe sau cu probleme.... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:33