Germania si Olanda mentin presiunile asupra premierului elen Antonis Samaras, pentru respectarea reformelor convenite, ministrii de Finante din cele doua state avertizand ca viitorul Greciei in zona euro nu este inca asigurat, transmite Bloomberg.
"Nu s-a decis inca. Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro, dar are multe de facut", a afirmat ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Omologul sau olandez Jan Kees de Jager a declarat reporterilor, la Haga, ca Olanda "este impotriva oricarei intarzieri a masurilor pe care Grecia trebuie sa le ia". El a adaugat ca Grecia trebuie sa suporte costul oricarei intarzieri a programului de reforme, care nu trebuie sa conduca la un al treilea plan de sprijin international.
Mesajul celor doi este o reactie la ministrul elen de Finante Yannis Stournaras, care a provocat confuzie miercuri octombrie afirmand in Parlamentul de la Atena ca a obtinut acordul creditorilor internationali pentru prelungirea cu doi ani, pana in 2016, a termenului de aplicare a reformelor.
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) au dezmintit ca a avut loc un acord in acest sens, afirmand ca evaluarea Greciei de catre troica creditorilor, din care mai face parte si FMI, nu s-a incheiat. mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 14:49
Olanda nu vrea sa mai contribuie la un eventual nou ajutor financiar pentru Grecia, chiar daca Atena va primi un ragaz suplimentar pentru insanatosirea finantelor sale, a afirmat marti premierul olandez in exercitiu, Mark Rutte.
"Au fost hotarate doua mari planuri de salvare pentru Grecia", a declarat Rutte in cursul unei dezbateri electorale transmise la televiziune, cu opt zile inaintea alegerilor legislative.
Mark Rutte a precizat ca Grecia ar putea obtine un ragaz suplimentar cu conditia ca acesta sa nu mai implice alocarea altor fonduri.
Liderii partidelor olandeze au discutat in special despre criza din cadrul zonei euro, inainte de alegerile de la 12 septembrie, liberalii condusi de Rutte (VVD, Partidul Popular Liberal si Democrat) aflandu-se in fruntea optiunilor electoratului.
Parlamentul dizolvat a dat in mai unda verde planului pe termen lung de salvare a zonei euro, in pofida opozitiei ferme a partidelor de stanga si de dreapta care si-au exprimat refuzul de a se cheltui mai mult in favoarea Uniunii Europene.
Olanda trebuie sa achite circa 40 de miliarde de euro - 35 de miliarde garantii si 4,6 miliarde platite in cinci ani - Mecanismului European de Stabilitate (MES) care va beneficia in total de 500 de miliarde de euro pentru finantarea tarilor din zona euro aflate in dificultate.
Problema europeana, solutie romaneasca. Cum rezolvam criza datoriilor?
Guvernul condus de Mark Rutte a cazut in luna aprilie dupa intreruperea discutiilor... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:27