Trenul Schengen pare ca nu va mai opri in Romania vreme de cel putin un an. Aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie nici macar nu a fost inclusa pe agenda Consiliului JAI de saptamana aceasta si surse politice de la Bruxelles spun ca discutia ar putea fi reluata abia in 2017.
Este ceea ce recunostea chiar premierul Victor Ponta care spunea, de altfel, ca insasi Romania a cerut ca subiectul sa nu intre pe agenda JAI, avand in vedere ca sansele de reusita erau nule.
Decizia in JAI referitoare la aderarea unei tari la spatiul Schengen se ia prin consens, iar in acest moment impotriva intrarii Romaniei sunt patru state: Olanda, Germania, Franta si Finlanda.
Fara aderarea la Schengen nu putem considera, insa, incheiat procesul nostru de integrare in UE. Chestiunea nu e numai simbolica si in discutie nu este numai circulatia persoanelor, ci si aceea a marfurilor, ceea ce reprezinta un aspect de mare importanta pentru mediul de afaceri.
Cum se face ca Romania nu este ...citeste mai departe despre "Cortina de Fier intre Romania si Schengen. "Ar trebui sa jucam in Liga Campionilor"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 07:17
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Franta se opune, in prezent, alaturi de Germania si Olanda, stabilirii unui termen pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, afirma surse europene citate de site-ul publicatiei austriece Osterreich.
Conform surselor comunitare citate de cotidianul austriac, Franta, Germania si Olanda sunt nemultumite de eforturile insuficiente pentru combaterea coruptiei in Romania si Bulgaria.
Potrivit cotidianului, Austria nu se opune admiterii celor doua state in Schengen, dar ar prefera o aderare etapizata.
La randul ei, Finlanda a anuntat miercuri dimineata ca va bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, conform postului public de televiziune YLE.
Potrivit unui oficial din cadrul Presedintiei irlandeze a UE, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, care se va desfasura joi si vineri, nu va lua nicio decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre. "Nu va exista niciun vot si nicio decizie", a comunicat presedintia irlandeza a Consiliului UE.
"Deocamdata, nu exista consens" pentru integrarea Romaniei si Bulgariei deoarece "mai multe state au rezerve si preocupari", a precizat o sursa din cadrul presedintiei irlandeze. "Dosarul nu va putea fi solutionat de presedintia irlandeza si va trece la Lituania", care va detine presedintia Consiliului UE incepand din iulie, adauga sursa citata.
O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programata miercuri seara la Bruxelles in incercarea de a... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 08:15
Dupa ce a cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru a securiza frontierele, Romania a aflat, inca o data, ca Schengen ramane cu portile inchise. Potrivit analistilor chestionati de Business24, pierderile nu vor fi vizibile imediat.
Miza neacceptarii Romaniei in zona Schengen este faptul ca "odata ajunsa intr-un club (n.r. UE) nu beneficiaza de toate drepturile", a declarat pentru Business24 analistul economic Ionel Blanculescu.
"Exista posibilitatea neincheierii de contracte in Olanda, in Germania, in state putin mai refractare pe legatura cu Romania si din cauza faptului ca n-am avut capacitatea sa intram in aceasta zona", afirma Ionel Blanculescu.
Analistul se refera la contracte incheiate atat de companiile romanesti, pe pietele externe, cat si contracte incheiate care ar putea fi incheiate de investitorii straini in Romania.
"In domeniul business-ului conteaza foarte mult increderea dintre parteneri", spune Blanculescu, concluzionand ca pierderile pe care le va suferi Romania din cauza neacceptarii in zona Schengen isi vor face efectul la nivel general.
"Pierzi, dar nu stii de unde ti se trage"
Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, ca in cazul in care Germania se va folosi de dreptul de veto pentru a impiedica intrarea tarii noastre in zona Schengen, aderarea in acest spatiu nu va mai fi pe agenda de lucru a Guvernului.
Blanculescu vede aceasta masura drept o relaxare diplomatica. In acest caz, spune analistul, avocatii Romaniei pentru intrarea in... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 17:13
Presedintele Senatului Olandei, Fred de Graaf, a declarat vineri in urma intalnirii cu omologul sau Crin Antonescu ca "in unele sensuri" Romania ar trebui sa grabeasca finalizarea procesului de aderare la Schengen si ca, pe baza informatiilor primite, este convins ca tara noastra se afla "destul de aproape de acest punct".
"Conform ultimei evaluari a procesului, Romania a luat o nota mare in ceea ce priveste modul in care a gestionat tulburarile politice din 2012. In unele sensuri, Romania ar trebui sa grabeasca finalizarea procesului. Aveti nevoie de anumite instrumente in procesul de aderare la Schengen, vorbesc de Codul civil, Codul penal si toate celelalte, care duc la o situatie destul de complexa. Sunt convins, pe baza informatiilor primite, ca Romania este aproape de acest punct si speram ca acest lucru se va realiza in curand. Este important, mai ales in situatia dificila economica si politica din regiune, din Europa, ca fortele sa fie puse in comun", a afirmat reprezentantul Senatului olandez.
Potrivit acestuia, "diferenta de opinie nu priveste rezultatul final" care trebuie atins pentru aderarea Romaniei la Schengen.
"Cat priveste subiectul Schengen, o colega de-a dumneavoastra a spus niste cuvinte foarte adevarate: ca prietenul la nevoie se cunoaste. Avea mare dreptate. Este important de asemenea sa tinem cont si de faptul urmator: ca diferenta de opinie nu priveste rezultatul final care trebuie atins. Aici suntem cu totii de acord, dar mai trebuie... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 11:59
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat miercuri ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
"Pana la aceasta ora nu s-a modificat nimic din calendarul intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen. (...) Nu exista nicio schimbare in calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna octombrie 2012 cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si in martie 2013 cu frontiera terestra. Pana la aceasta ora, initiatorii acestei solutii in doua etape si anume Franta si Germania nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei solutii pe care noi o sustinem au ramas pana la aceasta ora la aceasta solutie", a afirmat la TVR Info Andrei Marga.
El a sustinut ca si Olanda este in favoarea aderarii Romaniei la Schengen in doua etape si ca nu s-a schimbat aceasta pozitie.
Marga: La toamna suntem partial in Schengen.
"In urma ultimelor discutii avute chiar cu nivele inalte ale politicii olandeze este foarte clar ca se vor examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Olanda va tine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV, dar pana la aceasta ora nu exista din partea olandeza o modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta. Asa cum arata... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 09:25
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, sambata seara, ca Romania trebuie sa aiba o discutie clarificatoare cu Olanda in ceea ce priveste Schengen si ca spera ca ea sa aiba loc luna aceasta.
"Trebuie sa avem o discutie clarificatoare, foarte rapid, cu Olanda, pentru ca acest joc al traducerii raportului de tara, de data aceasta un raport de implementare, deci nu este un raport de politici publice, ci un raport tehnic, prudent, iar ei au ajuns cu experti ai Comisiei la un nivel de preocupare apropo de jocurile politice care ii depasesc. Va trebui sa avem o clarificare pe ce pozitie ne situam, dar pozitie fundamentala", a spus Diaconescu, intr-o emisiune televizata.
El a aratat ca incearca sa aiba impreuna cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, o discutie cu toti "vectorii" politici din Olanda cu privire la aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie inainte de Consiliul European din 1 - 2 martie.
"As vrea ca aceasta discutie sa o avem inainte de Consiliul European din martie pentru ca la acest Consiliu vreau sa mearga presedintele (Traian Basescu - n.r.) cu o chestiune clara", a spus Diaconescu, care a precizat ca a initiat demersurile pentru a avea discutiile cu oficialii olandezi.
Ministrul de Externe a afirmat ca Olanda nu are motive sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen.
"Simplul fapt ca au un partid de extrema dreapta la guvernare nu e suficient. Suntem stat cu drepturi egale. Suntem stat demn in UE. Nu pot sa accept o... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 10:25
Senatorul PSD, Marius Bota sustine intr-un comunicat remis NewsIn ca oficialitatile olandeze ar santaja Romania cu refuzul acceptarii in spatiul Schengen pentru a obtine in fapt managementul portului Constanta, o promisiune pe care ar fi facut-o autoritatile romane.
"Olanda santajeaza Romania cu intrarea in Schengen, pentru a obtine mai repede si in conditii foarte avantajoase managementul privat asupra Portului Constanta si, practic, controlul fluxului de marfuri pentru Europa si mentinerea Portului Constanta intr-o zona mediocra din punct de vedere al volumului marfurilor si al cifrei de afaceri", sustine Marius Bota in comunicatul citat.
Senatorul PSD sustine ca in 2011, prin semnarea protocolului intre adminstratiile Portului Rotterdam si Constanta, "document la parafarea caruia a fost prezenta insasi Anca Boagiu, Ministerul Transporturilor din Romania a facut deja cel mai mare rau, in sensul ca, prin respectivul document, Romania se angajeaza, practic, sa predea managementul strategic asupra Portului Constanta in mana olandezilor".
"Acest lucru, facut pe sest, este inadmisibil si ar fi trebuit dicutat in CSAT. Prin urmare, Departamentul de transporturi din cadrul PSD cere publicarea oficiala a documentului semnat in Olanda, iar presedintelui Romaniei, discutarea acestui memorandum in CSAT, precum si analizarea oportunitatii unui asemenea acord", mai spune Bota. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:05
Aderarea la spatiul Schengen s-a amanat pe termen nedeterminat, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus categoric la aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit ministrului Imigratiei din Olanda, Gert Leers, Romania trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Potrivit consultantului financiar, Niels Schnecker, decizia Olandei si a Flandei de a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen este ilegala si inafara tratatului, insa motivele invocate de statele nordice sunt intru totul adevarate, iar dreptul de veto al acestora nu trebuie explicat.
"Olanda nu ne vrea in Schengen din motive politice pentru ca are impresia ca nivelul de coruptie e periculos de mare. Fiind granite Schnegen, poti sa te duci pana in Lisabona liber, de aceea ei nu vor sa riste. A doua problema este cea a justitiei romane, unde exista un nivel de coruptie foarte mare. Prin urmare, au motive sa nu accepte intrarea noastra in Schengen”, a declarat Niels Schnecker, pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru intrarea in spatiul Schengen, insa dorinta arzatoare a Romaniei de a fi admisa tine doar de un element de blazon – "nu ne sade bine in momentul in care discutam cu partenerii si noi nu suntem in Schengen".
"Din punct de vedere tehnic suntem beton armat. In anumite puncte suntem mai sus decat actualele tari membre.
Problema este elementul uman.... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:29