Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminica posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi inainte a unui ministru turc si, in acelasi timp, si-a exprimat speranta unei "dezescaladari" a crizei diplomatice dintre Haga si Ankara, transmite AFP.
"Nu se pune problema sa ne cerem scuze, ei ar trebui sa isi ceara scuze pentru ce au facut ieri (sambata - n.red.) ", a declarat Mark Rutte duminica, luand cuvantul la Haga in cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri in Olanda.
"Este o cerere absolut imposibila si nebuneasca", a adaugat el.
Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmatiile presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denuntat sambata "ramasite ale nazismului", dupa expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autoritatilor olandeze de a nu veni la Rotterdam.
"Aceasta tara, dupa cum a subliniat ieri (sambata) primarul Rotterdamului, a fost bombardata de nazisti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a mai declarat Mark Rutte.
In timp ce apeluri la un nou miting duminica seara circula pe retelele sociale, prim-ministrul a facut un apel la calm.
"Pastrati-va calmul. Aici sunteti in Olanda, avem o viata minunata in societatea in care este integrata o mare parte a olandezilor de origine turca", a afirmat el intr-un mesaj adresat populatiei.
Duminica, presedintele Recep Tayyip Erdogan a promis ca Olanda "va plati pretul" pentru aceste... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 23:03
Ministrul turc pentru Familie si Politici Sociale, Fatma Kaya, se va deplasa la Rotterdam, in Olanda, pe cale terestra, potrivt presei de la Ankara.
Anuntul survine dupa ce autoritatile olandeze au decis sa interzica aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care atrasese atentia cu cateva ore in urma ca se va deplasa sambata in Olanda pentru a participa la un miting de sustinere a schimbarilor constitutionale pentru intarirea puterilor prezidentiale in Turcia.
In prezent, Fatma Kaya se afla in Germania, pentru o serie de intalniri.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat sambata ca va riposta la interzicerea de catre Olanda a vizitei ministrului turc de externe si a afirmat ca atitudinea guvernului de la Haga este o "ramasita" a nazismului.
"Sunt ramasite ale nazismului. Sunt fascisti", a declarat Erdogan in timpul unei adunari la Istanbul. "Puteti sa interziceti ministrului nostru de Externe sa zboare, insa incepand de acum sa vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre in Turcia", a avertizat el.
In replica, premierul olandez Mark Rutte a calificat aceste remarci drept "nebunesti" si "deplasate". "Inteleg ca (turcii - n.red.) sunt suparati, dar asta a fost total deplasat", a declarat presei premierul olandez, citat de AFP si Reuters.
Guvernul de la Ankara si presedintele Recep Tayyip Erdogan incearca sa convinga diaspora turca, foarte numeroasa in Germania si Olanda, sa voteze "da" la referendumul pentru modificarea... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 19:24
Aproape doua treimi (60 la suta) dintre olandezi considera ca prea multi imigranti din estul Europei s-au mutat in tara lor, arata un sondaj efectuat de institutul guvernamental socio-cultural SCP si citat de site-ul DutchNews.nl.
Olandezii sunt ingrijorati in special de cresterea ratei infractionalitatii, de tulburarea linistii publice si de accesibilitatea locurilor de munca, potrivit SCP, citat de DutchNews.nl.
Aproape sase din zece olandezi cred ca est-europenii abuzeaza de sistemul de protectie sociala, iar 47 la suta cred ca acestia le fura locurile de munca. Aproape jumatate afirma ca nou-venitii din Polonia, Bulgaria si Romania provoaca probleme si sunt mai predispusi sa comita infractiuni.
Potrivit biroului national de statistica, in Olanda traiesc aproximativ 600.000 de persoane venite din alte tari membre UE, iar 20.000 dintre ele solicita indemnizatii sociale.
In acelasi timp, jumatate dintre persoanele chestionate de SCP cred ca imigrantii est-europeni muncesc cu asiduitate, in special polonezii. Cateva proiecte de angajare menite sa ofere locuri de munca fara calificare, precum muncile agricole - care atrag romani si bulgari - au esuat. mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 15:42
Olanda a pierdut ratingul de top de la Standard & Poor's (S&P), care a retrogradat cu o treapta calificativul tarii, de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".
De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-".
Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.
In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.
Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.
Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.
Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+"... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:29
Procesul privind furtul de tablouri din Olanda incepe marti la Judecatoria Sectorului 3, sase inculpati in acest dosar fiind trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, pentru furt calificat.
Pe data de 16 iulie, Judecatoria Sectorului 3 a constatat legalitatea masurii arestarii preventive pentru Radu Dogaru, Olga Dogaru, Eugen Darie si Mihai Alexandru Bitu.
Potrivit DIICOT, au fost trimisi in judecata Radu Dogaru, Adrian Procop (in lipsa), Darie Eugen, Bitu Alexandru Mihai, Olga Dogaru si Petre Condrat (ultimul in stare de libertate).
Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala a acestora este estimata la suma de 18 milioane de euro.
"Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale exista suspiciunea rezonabila ca inculpatii Dogaru Radu si Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infractionala in scopul savarsirii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, constand in aceea ca, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte si prin efractie, au sustras sapte opere de arta (picturi in ulei si acuarele)", precizeaza DIICOT.
Tablourile intitulate "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Lisseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 09:37
Rezultatele electorale din Olanda sunt bune in ceea ce priveste perspectiva aderarii Bulgariei la Schengen, crede ministrul bulgar al Internelor Þvetan Þvetanov.
Aflat in studioul postului national de televiziune de la Sofia, Þvetanov a calificat drept bune pentru intreaga Europa alegerile in care liberalii primului ministru Mark Rutte au obtinut 41 din cele 150 de mandate in Camera inferioara a Parlamentului de la Haga.
Oficialul a precizat insa ca nu se poate angaja cu nicio prognoza privind aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen inainte ca subiectul sa fie discutat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de interne din cele 27 de tari membre.
Consiliul ministerial se va reuni in octombrie si in aceasta perioada vom afla care este pozitia Olandei si bineinteles, a Germaniei, a declarat vicepremierul bulgar.
Þvetanov a adaugat ca din discutiile pe care le-a purtat in ultimele zile reiese ca o eventuala noua amanare a deciziei pentru aderarea celor doua tari la spatiul Schengen ar putea fi motivata de raportul pentru Romania din cadrul mecanismului de cooperare si verificare care urmeaza sa fie publicat in decembrie.
Guvernul olandez a anuntat, intr-o informare catre parlamentari, ca se opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, relateaza vineri site-ul DutchNews.nl. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:44
Fitch Ratings a confirmat ratingul "AAA" pe termen lung in valuta si moneda locala atribuit Olandei, cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, calificativul Olandei pe termen scurt a fost confirmat la "F1 plus", iar plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Ratingurile suverane ale Olandei sunt sprijinite de economia sa competitiva, flexibila si diversificata, precum si de actualul excedent de cont curent si nivelul investitiilor internationale. Profilul de credit a beneficiat de asemenea de pe urma institutiilor interne solide, managementul bugetar solid si consensul public si politic larg pentru sprijinirea disciplinei fiscale, se arata in analiza Fitch.
Perspectiva stabila reflecta estimarea Fitch conform careia statutul "AAA" al Olandei rezista efectelor crizei din zona euro, in ciuda recentei cresteri a riscurilor politice, a ajustarilor fiscale mai slabe si a majorarii datoriei guvernamentale.
Totusi, avertizeaza Fitch, o inrautatire severa a crizei din zona euro ar putea afecta negativ economia deschisa a Olandei si ar putea pune presiune asupra ratingului tarii.
Deja cresterea economiei olandeze a incetinit, iar Fitch se asteapta la un declin al Produsului Intern Brut de 0,7% in 2012, din cauza cererii slabe pe plan intern si extern.
Olanda este una din cele patru tari din zona euro care se bucura de cel mai bun rating posibil "AAA". mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:29
Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat joi seara ca a decis sa coboare ratingul acordat pentru cinci grupuri bancare olandeze, printre care se numara Rabobank, ING si ABN AMRO.
In cazul a patru banci ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost coborat cu doua trepte, la Aa2 pentru Rabobank, A2 pentru ING Bank, A2 pentru ABN AMRO si Baa2 pentru LeasePlan Corporation. Ratingul SNS Bank a fost coborat cu o singura treapta pana la Baa2.
De asemenea, perspectivele asociate sunt stabile, cu exceptia celei pentru ING care este negativa.
In luna februarie a acestui an, Moody's a anuntat ca intentioneaza sa retrogradeze calificativele a 114 banci europene din cauza crizei din zona euro si separat a retrogradat ratingurile suverane ale mai multor state de pe continent. In cursul ultimelor saptamani, Moody's a anuntat mai multe retrogradari, in special pentru 16 banci spaniole, o serie de banci germane si primele trei mari banci austriece.
ING Bank activeaza din 1994 pe piata romaneasca si detine o retea de 220 unitati bancare. ING Bank Romania face parte din ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care are peste 60 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din 50 de tari. mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 10:01
Un tribunal de la Haga a decis ca romanii carora li s-a refuzat permisul de munca la fermele olandeze sa poata lucra acolo in continuare.Anterior, cererea pentru permise de munca fusese respinsa. Ministrul olandez al muncii, Henk Kamp a declarat ca si-a propus sa reduca la minim numarul permiselor de munca emise, relateaza Radio Netherlands, citat de Cotidianul.
Ministrul este convins ca organismul insarcinat cu emiterea permiselor va putea demonstra in instanta ca exista suficiente persoane care pot munci fara sa aiba nevoie de aceasta autorizatie, potrivit unei purtatoare de cuvant.
"Aceasta munca nu necesita calificare. Ar fi ciudat daca nimeni din Uniunea Europeana in afara de acesti romani nu poate fi gasit sa faca aceasta munca", a subliniat ea. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:20