Premierul Florin Citu a purtat o convorbire telefonica cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, n care i-a transmis ca Romania este "pe deplin pregatita" pentru a intra in zona Schengen.
"In cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonica cu prim-ministrul Regatului Tarilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promitatoare ale cooperarii dintre Romania si Tarile de Jos, concentrandu-ne pe consolidarea relatiilor economice si pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spatiul Schengen a fost unul dintre punctele esentiale atinse in discutia cu prim-ministrul Rutte, caruia i-am transmis ca Romania este, fara indoiala, pe deplin pregatita pentru a intra in zona Schengen", a scris Citu, pe Facebook.
Potrivit prim-ministrului, discutiile au vizat si evolutia pandemiei de COVID-19 si desfasurarea procesului de vaccinare.
Citeste si:
VIDEO Senatoarea AUR Diana Sosoaca a plecat din studioul Antena 3 dupa un schimb dur de replici cu Mihai Gadea: "Se vede ca sunteti abuzata"Toate pensiile vor fi recalculate. Anuntul facut de ministrul Muncii, Raluca TurcanVIDEO Povestea copilului crescut intr-un orfelinat al groazei si ajuns director de scoala: "Am luat ce e mai bun de la oameni"Hagi mai negociaza plecarea unui jucator de la Academie. Dupa Ghita, inca o lovitura pregatita de FC ViitorulVaccinarile programate dupa data de 28 ianuarie se amana. Anuntul facut de Valeriu Gheorghita, seful campaniei de vaccinare ...citeste mai... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 18:59
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut miercuri, 27 octombrie 2020, o intalnire bilaterala de lucru, in sistem de videoconferinta, cu omologul sau olandez, Sander Dekker. La discutii a participat si Roelof van Ees, Ambasadorul Olandei la Bucuresti.
Cei doi ministri au discutat pe marginea recentului Raport privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeana, la 30 septembrie, atat aspectele orizontale, cat si cele punctuale, din rapoartele dedicate celor doua state.
Un alt subiect de interes a fost cooperarea judiciara intre autoritatile romane si cele olandeze. Cooperarea tehnica bilaterala va consta in schimb de informatii cu privire la protectia victimelor infractiunilor, digitalizarea justitiei, dar si privind functionarea unor institutii din sistemul judiciar.
Totodata, au fost abordate si aspecte legate de colaborarea judiciara intre cele doua tari cu privire la traficul de persoane.
"Cooperarea bilaterala romano-olandeza in domeniul justitiei dureaza de peste 20 de ani. Exista teme de actualitate care, desi tratate la nivel european, isi dobandesc consistenta prin cooperarea bilaterala. Schimbul de experienta intre practicieni este mai mult decat bine-venit, experienta olandeza fiind printre cele mai valoroase la nivelul UE. Recentul Raport privind Statul de drept arata ca toate sistemele judiciare din Uniunea Europeana sunt in schimbare.
In plus, pandemia COVID-19 a impus deja urgentarea digitalizarii si desfasurarea unor proceduri judiciare... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 14:57
Royal Dutch Shell nu exclude mutarea sediului sau central din Olanda in Marea Britanie, a anuntat directorul general al companiei petroliere, Ben van Beurden, intr-un interviu acordat publicatiei olandeze Financieele Dagblad, transmite Reuters.
Luna trecuta, Unilever a propus modificarea structurii sale juridice anglo-olandeze intr-o singura companie holding cu sediul in Marea Britanie, la aproape doi ani dupa ce actionarii au respins mutarea sediului central in Olanda. Propusa unificare va da gigantului din domeniul bunurilor de larg consum mai multa flexibilitate pentru fuziuni si achizitii (M&A) si-i va reduce complexitatea.
Van Beurden nu a spus in mod clar ca Shell vrea sa-si mute sediul central, precizeaza Financieele Dagblad.
"Intotdeauna trebuie sa continui sa te gandesti. Nimic nu este permanent si desigur analizam climatul de afaceri. Dar mutarea sediului central nu este o masura banala. Nu poti gandi superficial in legatura cu asta", a declarat Van Beurden.
Un purtator de cuvant al Shell a confirmat pentru Reuters comentariile directorului general si a precizat ca firma cauta de multi ani metode de a simplifica structura sa duala.
Shell are o structura holding complexa anglo-olandeza cu resedinta fiscala si sediul central in Olanda si sediul social in Marea Britanie. ...citeste mai departe despre "Seful Shell nu exclude mutarea sediului central din Olanda in Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 06:50
Dupa doua luni de la inchiderea lor in contextul pandemiei de coronavirus, barurile s-au redeschis luni in Finlanda si Norvegia, in timp ce in Olanda restaurantele si cafenelele isi pot relua serviciile dar cu respectarea regulilor de distantare sociala.
In Finlanda, spatiile interioare a 10.000 de baruri si restaurante, inchise din 4 aprilie, se pot redeschide insa doar la jumatate din capacitatea lor normala, in baza unor masuri ce vor ramane in vigoare pana la mijlocul lunii octombrie.
Niciun fel de limita nu a fost insa impusa teraselor si gradinilor, cu conditia respectarii unei distante intre clienti care vor trebui sa stea asezati.
Finlanda, cu o populatie de 5,5 milioane de locuitori, a inregistrat pana in prezent 314 decese asociate maladiei Covid-19 si peste 6.700 cazuri de infectare.
In tara vecina Norvegia - care numara 8.411 contagieri si 236 de decese la o populatie similara - locuitorii pot intra din nou in barurile care au fost autorizate sa se redeschida la doua luni dupa inchiderea lor, in contextul pandemiei de coronavirus.
La Oslo, locuitorii vor putea degusta din nou bauturile preferate, dar in conditii de igiena ce raman drastice.
Citeste mai departe despre "Masuri de relaxare in lume: Barurile s-au redeschis in Finlanda si Norvegia, cafenelele si restaurantele in Olanda" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 16:11
Olanda a retras sute de mii de masti importate din China si distribuite in spitalele olandeze pentru a face fata pandemiei de COVID-19, deoarece nu raspundeau criteriilor de calitate, a informat sambata Ministerul Sanatii, noteaza AFP.
Dupa ce a primit la 21 martie "o livrare a unui fabricant chinez de masti cu un certificat de calitate KN95, ministerul a fost avertizat ca, in cursul inspectarii, calitatea acestei incarcaturi nu a corespuns criteriilor", a declarat ministerul intr-un comunicat remis agentiei France Presse.
O parte a acestei incarcaturi a fost livrata unor prestatori de servicii de sanatate, restul incarcaturii a fost pus imediat in asteptare si nu a mai fost distribuit, a adaugat documentul.
"Al doilea test a dezvaluit ca mastile nu corespund normelor de calitate. S-a luat decizia de a nu se mai folosi integral acest transport", a declarat ministerul, adaugand, ca pe viitor, "noile livrari vor fi supuse unui test suplimentar".
Masura a afectat aproape jumatate dintr-un lot de 1,3 milioane de masti de tip FFP2, 600.000 de unitati, potrivit televiziunii publice olandeze NOS.
Mastile defecte nu se inchid corect pe fata ori au membrane - filtre foarte fine care trebuie sa opreasca particulele virale - care nu functioneaza corect, a subliniat NOS.
Sambata, ministrul francez al sanatatii, Olivier Veran, a anuntat ca a comandat "peste un miliard" de masti, in principal din China, pentru a face fata pandemiei de COVID-19. ...citeste mai departe... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 12:24
Planul european pentru reactivare economica ar fi trebuit sa fie adoptat joi, in cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, dar a esuat dupa ce Italia si Spania au cerut masuri mai clare, iar Germania si Olanda au spus ca refuza sa imparta costurile crizei sanitare.
Obiectivul intalnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei sa cada de acord asupra unei "stategii coordonate" pentru recuperarea normalitatii sociale, economice si industriale odata ce pandemia va fi depasita.
Disputele dintre cele patru state au facut ca, dupa sase ore de teleconferinta, sa nu fie luata nicio hotarare.
Pedro Sanchez, seful guvernului spaniol, si Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat sa sprijine o declaratie comuna cu un text vag si fara masuri concrete, scrie presa spaniola.
Potrivit unor surse diplomatice, presedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a intrebat pe toti participantii la videoconferinta daca sunt de acord cu propunerea facuta initial. Sanchez a raspuns negativ si a avertizat ca nu semneaza "niciun acord care nu fixeaza un mandat clar pentru ca ministrii Economiei sa poata continua munca" pe un plan anticriza.
Conte a sustinut acest lucru, iar Michel a fost obligat sa regandeasca termenii textului.
S-a ajuns la concluzia ca ministrii au la dispozitie 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnata la recesiune anul acesta, din cauza... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 08:19
Premierul olandez Mark Rutte a prezentat duminica oficial scuze pentru prima data in numele tarii sale pentru victimele Holocaustului din timpul ocupatiei naziste, relateaza agentiile AFP si DPA.
''Acum, cand ultimii supravietuitori sunt inca printre noi, prezint astazi scuze in numele guvernului pentru actiunea autoritatilor de la acea vreme'', a afirmat Rutte la Amsterdam, in timpul unei ceremonii de marcare a 75 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz.
Desi a fost oficial neutra in al Doilea Razboi Mondial, Olanda a fost invadata de Germania nazista in 1940, iar guvernul si regina Wilhelmina au fugit atunci in Marea Britanie.
Oficialii olandezi au executat de bunavoie ce le-au ordonat ocupantii nazisti, a mai mentionat Rutte in declaratia sa, potrivit DPA. Desi a existat o anumita rezistenta, ''pe ansamblu a fost prea putin'', a adaugat el.
Este pentru prima data cand guvernul olandez prezinta oficial scuze pentru persecutiile impotriva evreilor din timpul ocupatiei naziste. In anul 2000 executivul olandez si-a exprimat amaraciunea fata de ''primirea rece'' pe care au avut-o la revenirea in tara dupa razboi evreii supravietuitori ai lagarelor de concentrare naziste.
Dintre cei circa 140.000 de evrei care traiau in Olanda in anii Holocaustului, circa 102.000 au fost ucisi de nazisti, precizeaza agentia DPA. ...citeste mai departe despre "Guvernul olandez prezinta oficial scuze victimelor Holocaustului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 19:04
Daca in majoritatea tarilor civilizate ale lumii amenintarea unui strain cu cutitul ar atrage dupa sine o lunga perioada de incarcerare pentru atacator, in Olanda lucrurile stau putin diferit.
Aici, multi dintre cei care comit astfel de acte de violenta nu sunt trimisi la inchisoare, ci sunt inscrisi in schimb intr-un program in care sunt tratate persoanele cu probleme psihice, aflam dintr-un reportaj The Guardian.
"Nu tratam doar persoane care sufera de depresie. Sunt oameni cu vulnerabilitate psihotica, cu autism, cu dificultati severe de invatare, de multe ori in combinatie cu tulburari grave de personalitate, dependente, probleme financiare si familiale, care sunt adeseori traumatizati. Nimeni nu ar incuviinta infractiunile sau actele de violenta comise, insa in spatele lor exista o lume trista. Daca vrei sa repari asta, vei avea nevoie de mult timp", spune Hommo Folkerts, psiholog criminalist si persoana de sprijin in cadrul programului.
Ca urmare a reducerii drastice a numarului de pedepse cu inchisoarea, Olanda, care are o rata de incarcerare de 54,4 la 100.000 de locuitori, a treia in topul celor mai mici din Europa, se confrunta cu o situatie neobisnuita, scriu jurnalistii britanici: nu are suficienti prizonieri pentru a-si umple inchisorile, asta chiar si in conditiile in care le inchiriaza locuri Norvegiei si Belgiei.
Din 2014, a desfiintat 23 de inchisori, care au fost transformate in aziluri, hoteluri si chiar locuinte. Numarul prizonierilor a... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 00:00
Guvernul de coalitie condus de premierul Mark Rutte intentioneaza sa reduca limita de viteza in timpul zilei pe autostrazile din Olanda, ca raspuns la o hotarare a unui tribunal privind poluarea cu azot, care a oprit proiectele de constructii si a generat proteste in randul fermierilor si al constructorilor, transmite Bloomberg.
Potrivit planului analizat, viteza maxima va fi redusa la 100 de kilometri pe ora in timpul zilei, a informat Guvernul olandez, care incearca de asemenea sa ii incurajeze pe fermieri sa creasca mai putini porci, tot in ideea de a reduce emisiile de azot. Soferii vor putea in continuare sa ruleze pe unele drumuri cu viteze mai mari intre orele 7 p.m. si 6 a.m.
In luna mai, cel mai important tribunal administrativ din Olanda a invalidat modul in care autorizatiile pentru proiectele de constructii din apropiere de zonele naturale tineau seama de depozitele de azot, apreciind ca acest sistem incalca normele europene. In replica, atat fermierii, cat si angajatii din constructii au organizat proteste pe strazile din Haga pentru a cere parlamentarilor masuri care sa ii protejeze de decizia tribunalului.
Agricultura este cel mai mare contributor la emisiile de azot in Olanda, iar fermierii sunt ingrijorati de impactul masurilor guvernului asupra modului lor de viata.
Guvernul olandez a decis sa extinda un program de subventii destinat stimularii fermierilor sa inceteze sa mai creasca porci, majorand bugetul alocat pentru acest program cu 60 de... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 15:07