Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sustine ca atata vreme cat in Romania exista oameni care "au stat in puscarie in mod nejustificat" inseamna ca trebuie schimbate legi si reformate institutii, in acest cotext el relatand ca le-a spus unor oficiali europeni sa aplice in tarile lor legislatia din Romania, pentru a vedea daca aceasta are nevoie sa fie schimbata.
Eugen Teodorovici a relatat, miercuri seara, intr-o emisiune la Digi 24, ca a avut o discutie cu oficiali europeni, la o reuniune de saptamana trecuta a ministrilor de Finante si ca, intrebat fiind despre justitia din Romania, le-a spus acestora ca daca oameni nevinovati sunt condamnati, atunci e nevoie de schimbare legislativa si de reformarea unor institutii.
"Ca cetatean am doua elemente pe care tot timpul le spun. Atata timp cat un cetatean roman a stat in puscarie in mod nejustificat si in urma unei hotarari a instantei s-a dovedit clar ca a fost nejustificat in puscarie, acel om si-a pierdut familie, poate, cariera si viata personala, nu i-o mai poate da nimeni inapoi, ca e politican sau om simplu, nu conteaza, e un abuz.
Atunci inseamna ca am legi care trebuie schimbate, institutii care trebue poate reformate si persoanele care sunt in acele sisteme trebuie sa fie si ele, poate, sa aiba un alt profil. Pentru ca inseamna ca de undeva se intampla lucrurile astea: fie ca legea a fost prost facuta, poate prost interpretata", a afirmat Teodorovici.
El a spus ca le-a recomandat unor... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 23:07
Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat de presa.
Ministrul a efectuat miercuri o vizita oficiala la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicata politicii de coeziune.
"Fondurile europene structurale si de investitii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice si de mentinere a cresterii sustenabile in Europa. In cadrul dezbaterii am subliniat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene si pentru a multiplica efectul acestora in economie", a spus Teodorovici, dupa dupa participarea la reuniune.
Ministrul a precizat ca in cadrul reuniunii s-a discutat si despre extinderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate in perioada de programare 2007 - 2013.
"Aceasta idee este sustinuta de Slovacia, dar beneficiaza si de sprijinul altor state membre. In ceea ce priveste perioada de programare 2014 - 2020, avand in vedere constrangerile bugetare, trebuie sa luam masuri urgente pentru a incepe, cat mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020. Mizam pe raspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operationale prin care Romania urmeaza sa atraga fondurile alocate. Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 09:10
Comisia Europeana a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmand a fi publicata in zilele urmatoare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, subliniind ca aceasta validare dovedeste faptul ca documentul trimis de Romania raspunde exigentelor Comisiei.
"Tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal. De atunci si pana recent am avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania", a spus ministrul.
Acesta considera ca procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi "mult mai facil daca unii dintre romani, in special cei care fac parte din PDL si PNL, dar si altii, nu ar fi luptat impotriva intereselor nationale, impotriva romanilor, exact asa cum au facut si in perioada 2009 - 2011, perioada cea mai neagra din istoria absorbtiei fondurilor europene".
Eugen Teodorovici spera ca toti cei au criticat in trecut acest document "sa constientizeze interesul national al Romaniei si in perioada... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 15:58
Fondurile UE neutilizate de Romania si Bulgaria ar trebui redirectionate catre Germania si alte tari care se confrunta cu "imigratia saraciei", a afirmat, intr-un interviu, ministrul Muncii din Renania de Nord-Westfalia, Guntram Schneider, precizand ca acesti bani ar fi folositi pentru integrare.
"Trebuie sa folosim oportunitatile oferite de imigratie. Jumatate din imigranti sunt bine calificati. Fara medicii si personalul medical din Europa de Sud-Est multe clinici din Renania de Nord-Westfalia nu ar mai putea functiona", a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Express, Guntram Schneider, ministrul Muncii in acest land.
Intrebat de cealalta jumatate, care alcatuieste asa-numita "imigratie a saraciei", oficialul german a precizat ca acestia vor continua sa vina, atat timp cat salariul minim in Romania este de 1,04 euro pe ora.
"In Romania salariul minim (pe ora) este de 1,05 euro. Asa ca nu trebuie sa ne miram ca oamenii vor continua sa vina la noi. In 2013 au venit in Renania de Nord-Westfalia in jur de 18.000 de asa-numiti (...) Landul pune la dispozitia localitatilor cu imigranti 10,4 milioane de euro pentru integrarea acestora. Pe de alta parte, si tarile de origine precum Romania si Bulgaria trebuie sa-si integreze mai bine minoritatile. Au la dispozitie fonduri europene in acest sens. Noi propunem ca fondurile pe care tarile de origine (ale migratiei saraciei - n.r.) nu le absorb sa fie redirectionate la noi si in alte tari (care primesc astfel de... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 16:35
Probabilitatea ca o licitatie pe fonduri europene sa fie fraudata este intre 28-35% in Romania, practic la o treime din licitatii oferindu-se mita, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Tara noastra se afla astfel pe locul trei in clasamentul european al probabilitatii coruptiei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa Spania si Lituania, unde probabilitatea de coruptie este de 34-41%, respectiv 31-37%.
Studiul analizeaza opt state membre UE (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si are in vedere cinci domenii - Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical, fiind realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Cea mai raspandita forma de fraudare a achizitiilor publice din proiectele cu fonduri europene din Romania si Spania este comisionul ilicit, potrivit raportului.
"Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate - n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania", se mentioneaza in studiul OLAF.
In plus,... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:04
Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European (PE) a adoptat propunerea ca Romania, alaturi de Slovacia, sa beneficieze de un an in plus pentru a cheltui fonduri europene aferente perioadei 2007-2013, ultimul pas in acest sens fiind votul plenului PE, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Am primit o veste foarte buna pentru Romania: Comisia Regionala a Parlamentului European a adoptat propunerea Comisiei si Consiliului de a accepta regula 'N plus trei' pentru Romania si Slovacia. Aceasta este o veste foarte buna pentru noi, ultimul pas va fi votul in plenul Parlamentului European. Romania va avea astfel oportunitatea de a utiliza mai bine resursele financiare pentru perioada 2007-2013 si de a se pregati mai bine pentru perioada 2014-2020", a anuntat Ponta, aflat in vizita oficiala in Lituania, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene.
In luna mai, premierul a anuntat ca Romania, alaturi de Slovacia, ar putea beneficia de un an in plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita bani de la UE, precum si reducerea riscului de pierdere a sumelor.
"Este propunerea oficiala a Comisiei privind acordarea pentru Romania si Slovacia a unui sistem special de absorbtie a fondurilor de coeziune disponibile in perioada 2007-2013 pe sistemul 'N plus trei'. De fapt, mai castigam un an in care putem depune proiecte, practic... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:06
O echipa de audit a Comisiei Europene va veni, saptamana viitoare, la Bucuresti pentru evaluarea masurilor luate de Romania in vederea deblocarii POS CCE, a anuntat, joi, la Bruxelles, comisarul Johannes Hahn, dupa o intrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"In ceea ce priveste programul Competitivitate, salut eforturile considerabile facute de autoritatile romane, nu numai pentru a remedia din trecut, ci si pentru a asigura un sistem de managament mai eficient", a afirmat comisarul european pentru politici regionale, precizand ca echipa de audit va veni la Bucuresti, la inceputul saptamanii viitoare.
Totodata, Hahn a mentionat ca Eugen Teodorovici i-a prezentat o serie de masuri luate, "care ar putea duce la rezultate concrete, spre exemplu asigurarea unei finantari adecvate de la bugetul de stat pentru a preveni intreruperea lucrarilor si un nou sistem de plati directe catre beneficiari".
Cei doi oficiali au abordat si chestiunea viitoarei perioade de programare financiara 2014-2020.
Comisia Europeana "asteapta primul draft al Acordului de Parteneriat pana la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie", a punctat Hahn.
Executivul de la Bruxelles a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:58
Mai sunt patru luni pana la startul noului exercitiu financiar 2014 - 2020 si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord cu CE, care sa stabileasca prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele 40 de miliarde de euro.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune astfel cinci masuri pe care Guvernul ar trebui sa si le asume "urgent" pentru a scoate "onorabil Romania din postura de tara incapabila de a trimite un document matur".
Romania nu a invatat din esecul actualei perioade financiare, mai spun reprezentantii IPP, pentru ca nu au fost avansate in spatiul public solutii care sa adreseze problemele sistemice cu care se confrunta tara noastra.
1. Un mandat politic pentru o institutie integratoare a strategiilor sectoriale
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de o persoana
care sa se bucure de sustinere politica transpartinica, ar putea elaborara Strategiei Nationale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu prioritatile Strategiei Europa 2020.
2. Un consens politic pentru managementul fondurilor europene
Fortele politice din Romania trebuie sa se puna de acord asupra unui aranjament
institutional eficient de management al fondurilor europene in cadrul caruia
simplificarea aparatului central, astazi nejustificat de mare in raport cu
rezultatele absorbtiei fondurilor europene, ar trebui sa constituie prima
prioritate. Regionalizarea este o responsabilitate nationala... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:02
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Martin Schulz, vor veni la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre fonduri europene, a anuntat premierul Victor Ponta, aratand ca Romania se afla "pe fagasul normal" dupa criza politica din vara.
"Trebuie sa vedem cum facem sa nu fim pedepsiti pentru lucrurile care nu au mers bine in 2010 - 2011 in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si cum ca tocmai aceasta lipsa de performanta a Romaniei 'Ati avut bani, nu ati stiut sa-i folositi, de ce cereti mai multi bani in 2014-2020 ?' Negocierea este foarta dura, este ca in tara cand imparti bugetul si fiecare ministru doreste mai mult pentru portofoliul lui", a spus Ponta, la Bratislava, citat de Mediafax.
El a precizat ca la sfarsitul lunii noiembrie va fi organizat un summit extraordinar al sefilor de guvern din Europa pe tema bugetului 2014 - 2020.
Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.
Romania, gata sa piarda si fondurile europene, si pe ministrul Leonard Orban
In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.
Nivelul de finantare acordat prin POSDRU este depasit de Programul Operational Regional unde, cele 3.143 de proiecte aprobate au primit peste 5,76... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:00