Firma care s-a clasat pe primul loc la procedura de achizitie a Ministerului Sanatatii pentru a furniza o suta de milioane de masti chirurgicale pe care Guvernul sa le imparta romanilor nevoiasi este detinuta, formal, de doua offshore-uri din Cipru in spatele carora se afla omul de afaceri canadian Michael Topolinski.
Un raport Coface obtinut de Ziare.com confirma infiintarea companiei - al carei nume este Naguma Medical Supply SRL - in 11 octombrie 2019. Firma exista, asadar, de doar sapte luni si cateva zile.
Conform documentului citat, firma a fost infiintata de doua companii offshore: Drouf Holdings Limited si Benevo Holdings Limited. Ambele isi au sediul in Nicosia, Cipru.
Naguma Medical Supply SRL are un capital social de aproximativ 9.500 de euro, iar obiectul principal de activitate al ei este dezvoltarea imobiliara.
Raport Coface
Fiind atat de noua, firma nu si-a declarat oficial numarul de angajati.
Pandemia ca oportunitate
La 1 aprilie, deci acum mai putin de trei luni, firma a fost autorizata si pentru comertul cu produse farmaceutice.
O saptamana mai tarziu, in 8 aprilie, Topolinski, omul care reprezinta in Romania interesele Benevo Holdings, deci administratorul de facto al Naguma Medical Supply SRL, anunta un import masiv de masti medicale din China: 90 de milioane de bucati.
O luna si ceva mai tarziu, in 21 mai, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa cumpere si sa distribuie gratuit cate 50 de masti pentru fiecare din... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 23:15
Prima nava de patrulare construita de muncitori romani, in tara noastra, a fost livrata Fortelor Navale din Pakistan, joi, in cadrul unei ceremonii organizate in Terminalul de Pasageri din Portul Constanta.
Corveta Offshore Patrol Vessel 1900 - ʺPNS YARMOOKʺ, cu o lungime de 91 de metri, a fost construita de societatea olandeza Damen, in Santierul Naval din Galati. Reprezentantii Fortelor Navale din Pakistan au participat la evenimentul de joi, alaturi de reprezentanti ai Fortelor Navale Romane si ai societatii Damen.
Festivitatea a inceput la ora 11:00 si a durat aproximativ o ora, timp in care reprezentantii celor doi parteneri au sustinut mai multe discursuri de multumire.
Ulterior, acestia au facut declaratii de presa in fata navei si au urcat la bordul ei, intr-un prim tur al "corvetei romanesti" aflata acum in flota pakistaneza.
"In ultimii trei ani, am lucrat la aceasta nava dupa licitatia initiala din Pakistan. In iunie 2016, am fost alesi ca ofertanti preferati pentru aceast proiect. Proiectul a purtat numele de OPV1900 sau Corveta 1900.
Aceasta nava a fost construita in conformitate cu specificatiile din Pakistan. Noi doar am construit nava.
Armamentul si echipamentele militare vor fi montate in Pakistan. Nava este construita pentru operatiuni maritime de securitate si vamale, legate de politie sau antipiraterie, genul acesta de operatiuni. Diferenta dintre o nava tip OPV, cum este aceasta, si o fregata din Olanda este ca nava OPV a fost... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 13:51
Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.
El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.
"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.
Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40
Romania poate deveni cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana, iar investitorii au semnale pozitive din partea autoritatilor romane incepand cu luna septembrie, cand au fost demarate discutii pentru modificarea Legii offshore si liberalizarea pietei gazelor, a declarat, luni, Franck Neel, presedintele Federatiei Patronale de Petrom si Gaze (FPPG), in cadrul unei conferinte de profil.
El este si membru al directoratului OMV Petrom, companie care, alaturi de americanii de la ExxonMobil, exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra.
"Romania are oportunitatea sa devina principalul producator de gaze din UE, ceea ce este o oportunitate imensa, avand in vedere ca exista un declin al productiei de gaze in Europa in general. Acest lucru va aduce bunastare, joburi, taxe, securitate in aprovizionare", a aratat Neel.
Reprezentantul FPPG a sustinut ca acest an a fost unul dificil pentru companiile din sector, avand in vedere efectele OUG 114/2018 si OUG 19/2019.
"In acest an, ca urmare a ordonantelor 114 si 19, vedem un declin al investitiilor in upstream in productia de gaze, am vazut o crestere a preturilor, o crestere a importurilor si o scadere a securitatii in aprovizionare. A fost o situatie foarte dificila pentru industrie, sa corecteze efecte negative ale ordonantei 114", a spus Neel.
Potrivit acestuia, ca urmare a OUG 114/2018 a crescut pretul gazelor pentru industrie, ceea ce a dus la cresterea inflatiei, lucru care se va... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:12
Modificarile propuse de Ministerul Energiei prin proiectul de modificare a legii offshore ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra, considera Federatia Patronala de Petrol si Gaze (FPPG), in conditiile in care petrolistii au pus pe hold investitiile pentru extractia gazelor din marile zacaminte maritime romanesti.
In acest moment, legea offshore, votata de Parlament in toamna anului trecut, genereaza o cota totala a statului (government take) de aproximativ 90% din profiturile unui proiect standard de gaze naturale offshore.
"Prin modificarile (propuse in proiectul de modificare - n.r.), cota totala a statului (government take) atinge un nivel mai echilibrat de aproximativ 60% din profiturile generate intr-un proiect standard offshore, ceea ce ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta BirisGoran, la comanda FPPG, dat publicitatii joi.
"Scaderea cotei statului de la 90% la 60% este o indulcire a pilulei amare date industriei de catre legislatia offshore. E suficient pentru a demara productia in Marea Neagra, nu e suficient, nu avem de unde sti. Important este ca s-a inceput un proces de consultare care ar trebui sa fie serios, iar reprezentantii statului trebuie sa faca calcule de impact", a spus Gabriel Biris, partener al firmei de consultanta BirisGoran, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, reprezentantii statului nu mai trebuie sa schimbe regulile... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 14:21
Ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, s-a intalnit miercuri cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american sa intervina pe langa ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american sa demareze, impreuna cu partenerul austriac OMV, productia de gaze offshore in Romania, informeaza MTI.
Potrivit lui Szijjarto, daca Ungaria va putea cumpara gaze naturale din Marea Neagra, aceasta ar fi o oportunitate semnificativa pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Oficialul ungar a subliniat ca Budapesta a luat toate masurile necesare pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale din Rusia, insa urmatorii pasi depind de aliatii din NATO ai Ungariei precum si de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Este in interesul strategic al Ungariei ca parteneriatul ExxonMobil-OMV sa demareze productia de gaze naturale in Marea Neagra iar gazele extrase sa fie disponibile pentru a putea fi cumparate de Ungaria, a spus Peter Szijjarto, precizand ca gazele naturale ar putea fi livrate printr-o conducta pe care Romania a inceput deja sa o construiasca si ar intra in Ungaria printr-un interconector care in prezent este facut pentru a fi unul bidirectional.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 16:37
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Compania OMV - care se numara printre concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagra, alaturi de ExxonMobil si Lukoil - a anuntat ca abia in 2019 va decide daca merita sau nu sa desfasoare operatiuni offshore in Romania. Potrivit directorului companiei, Rainer Seele, amanarea a fost cauzata de faptul ca tara noastra a intarziat prea mult cu adoptarea Legii offshore.
"Nu putem lua decizia de a investi la Petrom (parte a grupului OMV- n.red.) in acest trimestru, asa cum am planuit", a declarat Rainer Seele, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca OMV trebuie, inainte de toate, sa evalueze conditiile in care ar urma sa faca investitii de "miliarde de euro". Iar cum evaluarea va dura, decizia de a investi sau nu in explotarile din offshore-ul romanesc va fi luata abia in 2019.
Rainer Seele si-a exprimat, totodata, ingrijoarea privind faptul ca, potrivit legii offshore, petrolistii vor fi obligati sa vanda 50% din productie pe piata din Romania.
"Suntem foarte ingrijorati din cauza faptului ca exista restrictii la vanzarea gazelor. Libertatea pe piata este foarte importanta", a mai spus directorul OMV pentru Reuters.
Reamintim ca miercuri Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de Lege offshore. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor, exploatarea ar urma sa fie mai avantajoasa pentru companii decat pentru statul roman.
Mai exact, prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra in regim... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:53
Dupa declansarea scandalului Panama Papers, multi au ajuns sa creada ca a avea sau a face afaceri cu o firma offshore este automat de blamat.
De fapt, chiar si inainte de recentul scandal, cuvantul "offshore" capatase conotatii negative, gratie si unor titluri din presa de genul: "ING si ABN Amro au infiintat zeci de companii offshore", "Bulgaria da o lovitura firmelor offshore", "Aurul din Hunedoara a fost dus intr-o firma offshore", iar "Banii din Liga Campionilor au 'disparut' in firme offshore".
Un studiu realizat anul trecut arata ca peste un sfert din economia romaneasca este derulata prin offshore-uri, iar o ancheta lansata dupa declansarea scandalului Panama Papers a scos la iveala lista romanilor care "isi ascund averile" in offshore-uri.
Radu Mazare e acuzat ca a primit intr-un offshore mita intermediata de Elan Schwartzenberg, iar dincolo de granite premierul Islandei a demisionat dupa ce s-a aflat ca a detinut in secret o companie offshore, la fel si ministrul... citeste mai departe despre "Ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 08:08