Firma care s-a clasat pe primul loc la procedura de achizitie a Ministerului Sanatatii pentru a furniza o suta de milioane de masti chirurgicale pe care Guvernul sa le imparta romanilor nevoiasi este detinuta, formal, de doua offshore-uri din Cipru in spatele carora se afla omul de afaceri canadian Michael Topolinski.
Un raport Coface obtinut de Ziare.com confirma infiintarea companiei - al carei nume este Naguma Medical Supply SRL - in 11 octombrie 2019. Firma exista, asadar, de doar sapte luni si cateva zile.
Conform documentului citat, firma a fost infiintata de doua companii offshore: Drouf Holdings Limited si Benevo Holdings Limited. Ambele isi au sediul in Nicosia, Cipru.
Naguma Medical Supply SRL are un capital social de aproximativ 9.500 de euro, iar obiectul principal de activitate al ei este dezvoltarea imobiliara.
Raport Coface
Fiind atat de noua, firma nu si-a declarat oficial numarul de angajati.
Pandemia ca oportunitate
La 1 aprilie, deci acum mai putin de trei luni, firma a fost autorizata si pentru comertul cu produse farmaceutice.
O saptamana mai tarziu, in 8 aprilie, Topolinski, omul care reprezinta in Romania interesele Benevo Holdings, deci administratorul de facto al Naguma Medical Supply SRL, anunta un import masiv de masti medicale din China: 90 de milioane de bucati.
O luna si ceva mai tarziu, in 21 mai, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa cumpere si sa distribuie gratuit cate 50 de masti pentru fiecare din... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 23:15
Uniunea Europeana a convenit luni sa adopte masuri punitive impotriva Turciei, inclusiv reduceri de fonduri, drept raspuns pentru activitatile de explorare a zacamintelor de gaze off-shore in largul Ciprului, foraje considerate de blocul comunitar ca fiind ilegale, transmite agentia DPA.
Astfel, ministrii europeni de externe au decis suspendarea negocierilor cu Turcia pentru un acord privind transportul aerian, diminuarea fondurilor alocate acestei tari in virtutea statutului ei de tara candidata la UE si restrictionarea creditelor acordate de Banca Europeana de Investitii.
Guvernul cipriot a cerut Uniunii Europene sa ia masuri impotriva Turciei, dupa ce aceasta tara a trimis doua nave sa faca explorari in apele considerate de Cipru ca fiind zona sa economica exclusiva. In replica, Turcia considera ca aceasta activitate este conforma dreptului international.
Conform expertilor, in respectiva zona ar exista zacaminte de gaze naturale estimate la circa 227 de miliarde de metri cubi.
Descoperirea acestor zacaminte de gaze off-shore a acutizat tensiunile privind insula Cipru, divizata din 1974 intre sudul predominant grec si asa-numita Republica Turca a Ciprului de Nord, nerecunoscuta de comunitatea internationala. mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 10:05
O companie offshore este o firma inregistrata intr-o tara de tip paradis fiscal, o jurisdictie care le ofera investitorilor straini un mediu fiscal favorabil.
Avantajele deschiderii unei companii offshore sunt in principal de ordin fiscal insa nu se rezuma numai la acestea. Un nivel de confidentialitate foarte ridicat pentru investitori si un climat de afaceri favorabil se numara si ele printre beneficii.
Principalele avantaje ale unei companii offshore
Perceptia generala asupra unei companii offshore se situeaza de obicei la limita suspiciunii, insa aceste tipuri de companii nu sunt fondate exclusiv pentru a beneficia in mod ilicit de avantaje fiscale.
Tarile care sunt catalogate drept paradisuri fiscale ofera un sistem de taxare extrem de avantajos prin lipsa totala a impozitului pe profit pentru companiile rezidente. Mai mult decat atat, cerintele pentru declaratiile fiscale anuale sunt si ele minime.
Un tip de companie foarte popular in aceste tari este International Business Company, sau IBC. Acestea pot fi incorporate in mai multe jurisdictii in care este functional acest tip de companie, precum Belize, Barbados sau Insulele Virgine Britanice.
Principalele caracteristici ale unei companii IBC sunt:
lipsa impozitului pe venit;lipsa obligatiilor contabile sau, in unele cazuri, obligatii minime pentru unele declaratii fiscale anuale si evidenta unor tipuri de tranzactii;taxe reduse de inregistrare si administrare;pot fi implicate intr-o gama larga... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:44
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat o ancheta la Hexi Pharma, care vizeaza verificarea firmei din punct de vedere fiscal, inclusiv pe linia relatiei cu firmele offshore din Cipru, pentru care a invocat in instanta facturi neachitate de peste 20 milioane de euro.
Firma era in evidentele Fiscului inainte de a debuta scandalul dezinfectantilor, insa verificarile se justifica cu atat mai mult in contextul noilor date aparute, relateaza News.ro.
Scandalul dezinfectantilor: Produsele Hexi Pharma au ajuns si peste granita
Hexi Pharma si-a cerut insolventa, invocand in solicitarea depusa la Tribunalul Bucuresti, pe langa o datorie de 23,5 milioane de lei catre bugetul de stat si catre furnizori ai companiei, facturi in valuta neachitate de peste 20 milioane de euro catre doua offshore-uri din Cipru.
Hexi Pharma are datorii si facturi neachitate de peste 25 de milioane de euro
Unul dintre acestea are legatura cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar ...citeste mai departe despre "Scandalul dezinfectantilor: ANAF a inceput o ancheta la Hexi Pharma" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 17:08
Aproximativ 20 la suta dintre firmele cu actionari persoane juridice din Romania si aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legatura cu paradisurile fiscale, acolo unde se platesc taxe si impozite foarte mici sau chiar deloc.
Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evita, astfel, taxele mari puse de statul roman, releva un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.
Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din Romania care au, in prezent, actionari persoane juridice, 6.045 au legatura cu paradisuri fiscale din Cipru, Andorra,Insulele Virgine Britanice,Seychelles,Insulele Cayman,Luxemburg,Cipru, Gibraltar, Bermude,Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Hong Kong, Lichtenstein, Insulele Man, Liberia, Dubai, Insulele Marshall, Aruba, Antilele Olandeze.
Numarul acestora fluctueaza de la an la an, in functie de interesele oamenilor de afaceri aflati in spatele lor. Astfel ca, daca am aduna toate firmele inregistrate in ultimii cinci ani care au legaturi cu offshore-uri, numarul acestora ar fi de 8735 de firme. Diferenta o reprezinta societati comerciale care nu sunt in in prezent in functiune.
"Diferinta este data, in principal, de firmele de tip "portbagaj" care sunt activate doar atunci cand este nevoie, pentru a face tranzactii intr-un regim financiar profitabil pentru actionari", au explicat analistii de la KeysFin.
Potrivit studiului realizat de KeysFin, cele mai multe... mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 15:21
Bulgaria a interzis, printr-o lege adoptata vineri de Parlament, participarea firmelor offshore la 28 de activitati economice de importanta majora, cum ar fi obtinerea de concesiuni si de avize de explorare a mineralelor, pentru cresterea transparentei si combaterea evaziunii fiscale.
Aceste companii nu vor putea participa nici la licitatiile de achizitii publice si privatizari, inclusiv a proprietatilor municipale, relateaza Novinite.
Prevederile sunt incluse intr-o lege privind relatiile economice si financiare cu companii inregistrate in jurisdictii cu regimuri fiscale preferentiale, votata vineri in Parlament.
Legea, initiata de doi membri ai partidului liberal Miscarea pentru Drepturi si Libertati, interzice companiilor offshore sa participe in total la 28 de activitati economice si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014.
Astfel, aceste companii nu vor putea sa aiba in proprietate operatori de telefonie mobila, companii de energie si apa, operatori de radio si TV, cluburi de sport profesioniste, agentii de sondare a opiniei publice, publisheri de ziare si operatori de jocuri de noroc.
De asemenea, companiile offshore nu vor putea detine actiuni la banci si la companii de asigurari sau sa aplice pentru licente in domeniul asigurarilor.
Aceste companii nu vor avea dreptul sa solicite un tratament preferential din partea statului, in calitate de investitori, sa partticipe la parteneriate public-private sau sa cumpere de la stat terenuri sau paduri.... mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 11:35
Autoritatile europene cauta solutii pentru a le "veni de hac" companiilor care isi deschid sedii in "paradisuri fiscale" prin introducerea obligativitatii de a declara taxele platite in fiecare tara in care au subsidiare. Pe lista companiilor "vizate" de masura sunt Google, Starbuck sau Microsoft. In Romania, oameni de afaceri precum Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vatu sau Dan Voiculescu ar avea de pierdut din schimbarea regimului fiscal.
Algirdas Seneta, comisarul european responsabil cu fiscalitatea in UE, si-a anuntat intentia de a introduce incepand de la anul o clauza anti-abuz care sa vizeze societatiile comerciale care si-au creat sedii in cutiile postale pentru a beneficia de un regim fiscal mai avantajos, scrie Euractiv. Potrivit publicatiei, tarile cele mai afectate vor fi Luxemburg si Irlanda. Comisarul vrea sa introduca obligativitatea de a declara ce taxe platesc companiile in fiecare tara in care au subsidiare.
Obligand companii importante sa declare ce taxe platesc, comisarul Seneta spera ca ele se vor teme de reactia clientilor si vor fi nevoite sa plateasca taxe mai mari. Metodele de a evita plata taxelor folosite de Starbucks, Apple sau Amazon a facut ca autoritatile sa puna "planificarea fiscala agresiva" pe lista prioritatilor politice din acest an.
"La nivel declarativ poate sa fie o intentie buna in sensul ca se incearca trasparentizarea, dar la nivel practic nu stiu cum o sa faca asta. In general, companiile nu prea au subsidiare in astfel... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:00
Noile taxe bancare din Cipru nu i-a luat pe nepregatite pe milionarii romani care si-au depozitat banii in acest paradis fiscal.
"A fost o lovitura pentru oamenii de afaceri rusi"
Miliardarul Ion Tiriac, omul de afaceri Gabriel Popoviciu sau seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, se numara printre milionarii ale caror nume au fost asociate cu investitiile in offshore-uri din Cipru.
Contactat de Business24, Pogonaru lasa de inteles ca afacerile sale in Cipru nu sunt afectate, pentru ca sunt protejate de tratatul de dubla impunere, folosit inclusiv de institutii financiare internationale, precum BERD.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania mai spune ca nu exista niciun pericol pentru milionarii romani si ca acestia nu au niciun motiv sa isi retraga banii din depozitele bancare sau chiar sa renunte la afaceri.
Mai degraba, a fost o lovitura pentru miliardarii rusi, in conditiile in care oligarhii au cele mai multe conturi deschise in Cipru si ar pierde, in urma acestei decizii, opt miliarde de euro.
Pe de alta parte, Pogonaru crede ca adevaratul impact al impozitului introdus pe depozitele bancare se va reflecta in evolutia euro. "Va bulversa un pic Europa si vom vedea mai degraba efecte asupra euro si asupra alegerilor din Italia. Asa va fi efectul, indirect, prin euro. Este o masura indirecta", declara seful AOAR.
Referitor la initiativa statului roman, care isi propune sa modifice Codul Fiscal,... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 06:09
Modificarea Codului fiscal, prin impunerea unui impozit de 50% pentru tranzactiile catre tari cu care Romania nu are conventie pentru schimbul de informatii nu ii incurca deloc pe evazionisti, care au gasit deja mai multe cai de ocolire a suprataxarii.
"Este complet inutila si mai mult incurca decat ajuta. Cei care vor sa foloseasca companii din strainatate pentru o impozitare mai mica, oricum nu folosesc direct companii offshore. Romania are 85 de conventii privind evitarea dublei impuneri. Daca cineva vrea sa foloseasca structuri de optimizare fiscala, foloseste interfata din state cu care avem deja conventii", explica, pentru Business24.ro, Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate.
Asadar, pentru ocolirea acestei legi, compania din Romania nu va mai face plati direct catre offshore, ci prin intermediul unui stat care percepe impozit mic si cu care Romania are conventie, precum Bulgaria sau Cipru, care practica impozit de 10%, dar care nu are reglementari atat de stricte in privinta transferurilor catre paradisuri fiscale. Si nu este ilegal.
Lista instrumentelor juridice incheiate de Romania in baza carora se realizeaza schimbul de informatii cu alte state
O alta cale si mai simpla este constituirea unui cont extern, spre exemplu in Ungaria, din care banii vor fi virati catre offshore. Tranzactia nu intra in evidenta Fiscului din aceste tari, ci sub supravegherea autoritatilor din paradisul fiscal.
Statul impoziteaza banii trimisi spre paradisuri... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 08:57