Niciunul dintre cei doi investitori care ramasesera in cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus in termen documentele necesare pentru a participa la selectia propriu-zisa, iar autoritatile analizeaza si varianta restructurarii societatii de stat prin forte proprii, au declarat, joi, surse oficiale.
Cele doua companii interesate sa se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia.
Ele au avut termen pana joi la ora 10,00 sa depuna documentele pentru a participa la licitatia de vanzare a concentratului de cupru.
"Cele doua companii au considerat conditiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat in ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Daca procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe aceasta tema", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocata, intrucat compania are contracte pentru anul viitor.
Statul analizeaza varianta restructurarii
"Procedura va fi reluata, insa nu este singura optiune. Daca activitatea companiei se va mentine profitabila, se analizeaza si posibilitatea sa se mearga pe restructurare proprie, fara sa fie vreo asociere cu alta companie, asa cum se doreste acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme", au explicat sursele citate.
Tot joi, primarul orasului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, ca niciunul dintre cei doi investitori... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:45
Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.
Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.
Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71%... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:40
Ministerul Economiei va accepta "orice metoda prevazuta de lege" pentru atragerea de investitii la producatorul de cupru Cupru Min Abrud si asteapta de la eventualii investitori interesati sa transmita scrisori de interes pana in 10 iunie.
"Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand a fi utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru", potrivit unui anunt al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care este derulat acest proces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea in 9 mai ca institutia a primit sase oferte pentru Cupru Min, din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa si America de Nord.
Vosganian a aratat ca autoritatile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic si tehnic solutia caietului de sarcini, raportul acestuia urmand sa fie realizat in cursul lunii iunie.
In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 14:35
Ministerul Economiei a publicat anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013, potrivit site-ului institutiei.
"Se estimeaza ca modalitatea de atragere de investitii si de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013 si va fi data publicitatii prin anuntul privind atragerea de investitii la SC Cupru Min SA, care va contine detalii cu privire la achizitionarea caietului de sarcini, precum si cu privire la calendarul operatiunilor", se mentioneaza in anuntul de intentie.
Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand sa fie utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru. Selectarea investitorului se va face pe baza unui proces competitiv.
Caietul de sarcini va contine informatii detaliate cu privire la conditiile de participare la selectie, documentele de participare solicitate, conditiile de eligibilitate, modalitatile de prezentare si continutul ofertelor, criteriile in baza carora vor fi evaluate ofertele depuse de investitorii care participa la selectie, modalitatea de punctare a ofertelor pentru... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 17:03
Cupru Min Abrud are nevoie de investitii pe mediu in valoare de 15 milioane de euro, declara ministrul Mediului, Rovana Plumb, potrivit caruia in urmatoarele doua saptamani urmeaza sa fie analizate la Bucuresti solutiile legale de finantare pentru aceste investitii.
Rovana Plumb a declarat, sambara, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca asteapta conducerea Cupru Min la Bucuresti in urmatoarele doua saptamani, impreuna cu directorul APM Alba, Mihaela Mih Dehelan, si deputatul PSD Ioan Darzu, liderul PSD Alba, pentru a gasi solutia legala de finantare pe zona de mediu a companiei Cupru Min.
"Cupru Min are nevoie de investitii pe mediu de 15 milioane de euro, din care cel mai important obiectiv este statia de neutralizare a apelor acide. Efectuarea investitiilor este o conditie ce trebuie respectata, pentru ca exista anumite norme in vigoare si sunt convinsa ca vom gasi sursele de finantare, astfel incat, cu toate ca ele vor trebui cuprinse in autorizatia integrata de mediu, intr-un timp relativ optim sa poata fi realizate", a spus Rovana Plumb.
Potrivit acesteia, Cupru Min a depus la Agentia de Protectia Mediului Alba solicitarea de emitere a autorizatiei integrate de mediu, care presupune si masuri in ceea ce priveste realizarea investitiilor de mediu.
Conform ministrului Mediului, la Guvern s-a discutat despre un plan de privatizare in ceea ce priveste Cupru Min, insa nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre acesta.
"Eu doresc sa vorbesc numai din... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 10:40
Gigantul minier din Australia, Oz Minerals, care a pierdut licitatia de privatizare a Cupru Min in fata canadienilor de la Roman Copper, nu a renuntat la planurile de a cumpara compania romaneasca, avand un buget de achizitii de un miliard de dolari in 2012.
"Intentia Oz Minerals pentru achizitia unei mine de cupru din Romania ar putea fi inca de actualitate, desi compania a pierdut luna trecuta licitatia pentru compania de stat. Compania cu sediul la Melbourne a confirmat ca inca este cu un ochi pe ceea ce se intampla in Romania, pe fondul informatiilor potrivit carora castigatorul nu a ajuns la un acord final, iar finalizarea tranzactiei a esuat", precizeaza publicatia australiana The Sidney Morning Herald.
Licitatia pentru vanzarea Cupru Min, organizata la data de 26 martie, a fost castigata de canadienii de la Roman Copper, care au oferit 200,77 milioane de euro. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, oferta Oz Minerals s-a oprit la 197 de milioane de euro.
Insa contractul ar fi trebuit semnat la 10 zile de la licitatie, iar reprezentantii Roman Copper si cei ai statului nu au ajuns la un acord in acest termen.
Ministerul Economiei cerea publicarea imediata a contractului, plata integrala a sumei la 30 de zile dupa avizul Consiliului Concurentei si constuirea unor garantii de 32 de milioane de euro pentru investitiile de mediu.
Oficialii Guvernului au anuntat ca negocierile au esuat, iar privatizarea Cupru Min va fi reluata, cu aceleasi conditii.... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:36
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31
Privatizarea companiei Cupru Min este caracterizata de catre premierul Ungureanu drept efectul credibilitatii Guvernului si al "febrei unei frenezii economice", acesta insistand asupra faptului ca statul a incasat de patru ori mai mult decat pretul scontat pentru o societate aflata in faliment.
"Sa vezi ca o companie in faliment, o gaura neagra, se poate vinde cu de patru ori pretul pe seama credibilitatii unui Guvern care abia s-a instalat si, la cateva zile dupa aceasta, sa vezi un pachet minoritar de actiuni vandut intr-o suprasubscriere incredibila, de peste 150%, mie mi se pare ca sunt niste simptome bune. Probabil ca este o febra. Da, dar este febra unei frenezii economice care se naste din nou", a spus Ungureanu, la o conferinta pe teme economice.
Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 20:29