Omul de afaceri Stefan Vuza a primit unda verde de la Comisia Europeana sa cumpere Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Romania.
Compania Oltchim a fost infiintata in anul 1966 si s-a numit, initial, Combinatul Chimic. Dupa 1990, a fost transformata in societate pe actiuni, iar in 1997 a fost chiar listata la bursa. Avand statul actionar majoritar, afacerile Oltchim au mers, insa, din rau in mai rau. In 2012, compania era deja sufocata de datorii, avand de platit peste 2,5 miliarde de lei catre mai multe societati, dintre care unele de stat, cum ar fi Salrom si CFR Marfa.
S-a incercat, atunci, privatizarea Oltchim, dar cel care ar fi trebui sa o cumpere - fostul patron de presa Dan Diaconescu - n-a mai facut pana la urma dovada ca are banii necesari. Ulterior, cel care s-ar fi dorit salvator al companiei de stat a ajuns la inchisoare.
In cele din urma, in 2013, pe cand ministru al Economiei era Varujan Vosganian, Oltchim a intrat in insolventa si a trecut in administrarea speciala a Rominsolv (unde lucreaza si avocatul Gheorghe Piperea) si a BDO Business Restructuring.
Ulterior, s-a trecut la vanzarea pe pachete a Oltchim. In luna octombrie a anului trecut, potrivit unui document postat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, Oltchim informa ca:
"In contractul de vanzare de active, incheiat intre Oltchim si Chimcomplex Borzesti (firma omului de afaceri Stefan Vuza - n.red.), cu privire la pachetele 1-5 si partial, pachetul 7, pretul tranzactiei... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 20:48
Combinatul chimic Chimcomplex Borzesti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a depus joi, in ultima zi, oferta pentru preluarea activelor Oltchim din Ramnicu Valcea. Vuza are de gand sa creeze un gigant romanesc in industria chimica.
Pana in prezent, doua companii au anuntat oficial ca sunt interesate sa preia activele Oltchim: Chimcomplex si grupul germano-polonez PCC, actionar minoritar al combinatului.
Termenul limita de depunere a ofertelor angajante pentru vanzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat in insolventa, a fost prelungit pana in 6 iulie, ora 18:00.
Chimcomplex sustine ca i s-a alaturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci banci europene coordonate de ING si doua fonduri de investitii din Londra si Dubai, arata un comunicat emis joi de Chimcomplex.
Grupul SCR, care detine in prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzactiei, avand active de peste 120 de milioane de euro.
"Chimcomplex vizeaza pe mai departe crearea Companiei Romane de Chimie - viitor jucator important din punct de vedere al relevantei regionale in industria chimica", arata comunicatul.
Planul de afaceri al acestei noi entitati este fundamentat pe relansarea chimiei romanesti, incluzand posibilitatea de crestere a productiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, in sapte ani de la preluare, precum si crearea a peste 9.000 de locuri de munca, cat si diversificarea... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 10:53
Compania Chimcomplex, controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, nu a cumparat creanta de 150 milioane de euro pe care compania de stat Electrica SA o are asupra combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT).
"Electrica si-a mentinut valoarea creantei de 660 milioane de lei asupra Oltchim. Chimcomplex nu a dorit sa ofere mai mult, astfel ca OPSPI nu a vandut aceasta creanta", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei.
Chimcomplex a oferit saptamana trecuta 202 milioane de lei pentru creanta Electrica, dar nu a reusit sa o cumpere pentru ca Electrica a cerut plata aproape integrala a creantei, respectiv 660 milioane de lei.
OPSPI nu a reusit sa vanda saptamana trecuta creantele de aproximativ 400 milioane euro ale AVAS si Electrica asupra Oltchim.
Oferta Chimcomplex a fost sub pretul minim solicitat de distribuitorul de energie, iar pentru creanta Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului nu a fost depusa oferta.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 09:40
Ministrul Economiei Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, sambata, la Slatina, ca firma TISE, din Rusia, s-a aratat intersata de preluarea actiunilor de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si ca in primavara acestui an ar fi trimis o scrisoare de intentie in acest sens.
"Este vorba despre compania TISE, din Rusia, care a trimis o scrisoare neangajata in primavara acestui an. A urmat apoi perioada de vara si am primit din nou o scrisoare prin care au zis ca situatia se amana, dar isi arata in continuare disponibilitatea", a declarat ministrul Economiei.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Oltchim, se retrage, Daniel Chitoiu a declarat ca firma din Rusia, conform discutiilor initiale, ar fi interesata in continuare de preluarea combinatului.
Referindu-se la aceeasi situatie, premierul Victor Ponta a precizat ca, momentan, nu vrea sa faca alte remarci, spunand doar ca se declara rezervat
"Nu este vorba despre Dan Diaconescu, ci de orice investitor serios, dar, in situatia in care nu exista posibilitati sau nu exista bani, dati-mi voie sa fiu rezervat", a declarat Victor Ponta.
Premierul a declarat ca Guvernul are si o varianta de rezerva in cazul in care privatizarea care a avut loc vineri nu se va concretiza si a spus ca primordiale sunt salariile oamenilor si investitiile de la Oltchim, el nefacand insa publica aceasta solutie de rezerva.
Ponta a... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 20:40
Remus Vulpescu, seful OPSPI, a declarat, sambata, ca daca membrii comisiei nu ar fi fost convinsi de oferta si de argumentele prezentate de Dan Diaconescu la licitatia pentru privatizara combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, atunci nu i-ar fi atribuit acestuia victoria.
"Daca nu aveam aceasta convingere a argumentelor si documentelor adjudecatorului nu i-am fi atribuit aceasta licitatie", a spus Vulpescu, la Realitatea TV.
Acesta a pus accentul pe faptul ca deocamdata combinatul nu este privatizat si proprietarul este in continuare Ministerul Economiei, din moment ce contractul nu a fost inca semnat si banii nu au fost virati.
"Va fi un rezultat care va tot fi digerat in viitoarea perioada, deocamdata Oltchim nu e privatizata, proprietarul nu este altul, nu s-a primit nimic inca. Noi am atribuit licitatia celui care a venit cu cea mai mare suma de bani, la mare distanta de locul doi", a explicat Vulpescu.
Citeste mai mult despre Vulpescu: Daca nu eram convinsi de oferta lui Diaconescu nu ii atribuiam licitatia pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 20:30
Diaconescu va castiga actiunile combinatului Oltchim, iar Stefan Vuza creanta Electrica, potrivit analistului economic, Constantin Rudnitchi.
"Ei ar trebui sa colaboreze. Nimeni nu a licitat pentru creanta AVAS", a adaugat Rudnitchi, la Digi 24.
Dan Diaconescu a oferit numai pentru cumpararea individuala, suma de 203 milioane de lei. PCC a oferit aproximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea in bloc, desi nu s-a regasit in oferta si creanta AVAS.
Cu toate acestea, analistul nu exclude nici posibilitatea ca situatia sa fie rasturnata in cazul unei licitatii cu strigare.
"Este posibil ca la o licitatie cu strigare PCC sa vina cu alta oferta", a spus Rudnitchi.
Pe de alta parte, sumele licitate reprezinta doar o parte din investitia necesara:
"Aceste sume, cu care se liciteaza pachetul majoritar de actiuni, se duc la stat, iar investitorii trebuie sa aiba alti bani pentru investitii in combinat. Statul va oferi un imprumut pentru investitor", a declarat Rudnitchi la Digi 24.
La Ministerul Economiei a inceput licitatia pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al Oltchim.
Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu ofera 203 milioane de lei pentru actiuni
Participantii la licitatie sunt: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 14:31
Procesul de privatizare a combinatului Oltchim (OLT) va putea fi incheiat in doua-trei luni, daca vineri va fi selectat un castigator, a declarat premierul Victor Ponta la postul de televiziune B1 TV.
Victor Ponta a declarat ca Oltchim are nevoie de finantare substantiala, iar incheierea unui contract de privatizare se va face numai daca firma castigatoare isi va asuma, prin contract, mentinerea obiectului de activitatea si pastrarea locurilor de munca in cadrul unitatii chimice.
Actionarul minoritar PCC joaca de cativa ani un joc "destul de obstructionist", a declarat Victor Ponta.
Premierul a mai adaugat ca spera ca saptamana viitoare sa fie platite salariile muncitorilor pentru luna august si a aratat ca, in momentul in care va exista un castigator, vor fi banci dispuse sa acorde un credit de 20 milioane euro pentru repornirea activitatii.
El a sustinut totodata ca actiunea lui Dan Diaconescu ar putea sa creeze probleme combinatului Oltchim, pentru ca daca procedura de privatizare va fi suspendata luni, cand a fost stabilit termenul de judecare a actiunii acestuia, combinatul "va muri" in lipsa fondurilor necesare.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12.00, a anuntat, luni, seful OPSPI, Remus Vulpescu. Deschiderea documentelor va avea loc in aceeasi zi, la ora 13.30.
Remus Vulpescu a adaugat ca pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:55
Premierul Victor Ponta a declarat ca termenul de privatizare Oltchim nu se schimba, iar licitatia publica va avea loc vineri. Ponta a spus ca nu il deranjeaza nici Gazprom, nici Dan Diaconescu pentru a prelua compania.
"Nu m-ar deranja prezenta unui investitor rus ca Gazprom la Oltchim. Nu ma deranjeaza nici Dan Diaconescu. Cred, totusi, ca diferenta dintre cei doi, ca resurse financiare si manageriale, este destul de mare", a declarat Ponta.
In plus, premierul Romaniei a dat asigurari ca nu vor fi acceptate oferte care urmaresc reducerea locurilor de munca.
"Nu este o situatie fericita. Una dintre cele doua oferte este exotica, cealalta trebuie verificata din punct de vedere al potentialului financiar. Nu vom accepta niciun fel de oferta care urmareste reducerea locurilor de munca", a spus seful Guvernului.
Premierul a precizat ca, in cazul in care niciuna dintre oferte nu este satisfacatoare, la Oltchim se va instaura o administrare speciala.
"Este o solutie temporara. Este nevoie de un investitor puternic la Oltchim", a adaugat Ponta. mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:30
Luni, 17 septembrie, este termenul limita pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea. Statul se asteapta la cel putin trei oferte, dintre care una sa fie din partea unei companii de stat din Rusia.
Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se vor incheia pana marti, la ora 11:00, cand se va intocmi si afisa, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), lista ofertantilor acceptati.
Tot marti, la ora 12:00, se va organiza licitatia cu oferta in plic, urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare dupa regula licitatiei competitive.
"Ne-am dori un mare investitor din Rusia pentru ca este o tara cu foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibili fosili. Este o tara care poate sa furnizeze titei rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si aceasta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineinteles ca i-ar ajuta si pe investitori, Romania are capacitatile industriale ncecesare pentru a pune in valoare o asemenea investitie", a declarat Remus Vulpescu, seful OSPI.
Oltchim: Autoritatile spera sa obtina trei oferte pentru privatizare
Anul trecut, in luna noiembrie, reprezentantii companiei rusesti TISE, companie de productie si investitii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiintata in 2003, la Moscova, s-au intalnit cu reprezentantii Guvernului roman.
In cadrul discutiilor, reprezentantii TISE si-au... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:55