Diploma MBA la Milano sau Barcelona a devenit o investitie nesigura pentru europeni, dupa rapoartele care indica o rata a somajului la nivel record si, implicit, tot mai putine sanse de a-ti gasi un loc de munca dupa absolvire.
Numarul de inscrieri au scazut puternic in doua treimi din scolile de business ale Europei, in 2011, dupa ani de zile de succes si rezultate notabile. La unele scoli, numarul de studenti care au aplicat a scazut cu 10% inca de dinaintea deciziilor luate in zona euro de a implementa masuri de austeritate in tarile cu probleme.
Desi situatia lor economica este mai buna, scolile din Elvetia si Marea Britanie au avut si ele de suferit din cauza preturilor mari pe care le practica, potivit studiului efectuat de Graduate Management Admission Council, consiliul care realizeaza examenele de admitere la scolile de business din Europa, citat de The Wall Street Journal.
Spania si Italia, tot mai ocolite
Pentru studentii europeni care isi permit sa urmeze o scoala de business, scolile in alte tari erau vazute drept "o usa deschisa" catre o tara in care ar putea gasi mai multe locuri de munca dupa absolvire.
Rata somajului de 22,9% din Spania, insa, i-a facut pe unii studenti sa ocoleasca prestigioasa IESE Business School Navara din Barcelona. Numarul inscrierilor a scazut aici cu 5% pana acum. Reprezentantii institutiei spun, insa, ca aceasta scadere este calculata dupa cativa ani cu un numar record de inscrieri.
La IESE, unde aproximativ o... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:36
Cursurile de MBA starnesc tot mai mult interesul tinerilor romani, iar anul 2012 vine cu reduceri si oferte pentru cei care obtin rezultate remarcabile. Sincronizarea este perfecta: un curs de MBA te va ajuta in 2012, te va invata sa supravietuiesti crizei si sa atingi succesul indiferent de contextul economic.
Discountul poate ajunge pana la 1500 de euro/persoana si se acorda se acorda dupa admitere.
"Clientii nostri sunt companiile care inteleg ca un program de MBA este o investitie si nu o cheltuiala", dar si clientii care stiu ca singurul element de securitate pe care ni-l putem oferi este propria educatie, a declarat Adriana Dutescu, Director al Bucharest School of Management, Programul MBA Romano-Canadian, pentru Business24.
Cum a fost anul 2011 pentru MBA-ul Romano-Canadian din perspectiva numarului de studenti?
In anul 2011 am remarcat o tendinta foarte interesanta, pe care am apreciat-o: a crescut numarul celor dispusi sa investeasca intr-un program de MBA in nume personal. Astfel, din punctul de vedere al platii, in acest an ponderea cursantilor Programului de MBA Romao-Canadian este detinuta de studentii care-si achita singuri taxa de scolarizare (cca. 70%), diferenta fiind data de studentii care primesc sprijin financiar (total sau partial) din partea companiilor. Per ansamblu, suntem mandri ca eforturile noastre de consolidare a calitatii programului oferit de Bucharest School of Management si-au primit rasplata, prin cresterea numarului de... mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 00:00
In inima Frantei, la Reims Management School se invata despre cele mai spumoase afaceri din lume : managementul companiilor producatoare de sampanie.
Reims Management School, condusa de britanicul Steve Charters, imbina vizitele la podgoriile locale si degustarile de vinuri spumante cu cursuri serioase de management si marketing in domeniu, scrie Wall Street Journal.
Scoala de management ofera 3 tipuri de MBA centrat pe teme ca exporturi, marketing si reglementarile guvernamentale la care se supune industria productiei de sampanie, o industrie cu un bogat patrimoniu si o mare importanta culturala.
Steve Charters precizeaza ca sampania este cea mai mare si cea mai importanta activitate economica din zona Reims,de aceea este locul perfect pentru a studia managementul unei asemenea afaceri.
Desi programul scolii se concentreaza pe sampanie, cursurile vizeaza de asemenea industria vinului in general si a produselor de lux. In acest sens, directorul programului afirma ca multi dintre fostii studenti ajung sa lucreze in industria bunurilor de lux.
De asemenea ,Steve Charters sustine ca sectorul industriei producatoare de sampanie ofera importante studii de caz pe domeniul marketingului si brandingului, domenii cheie care sunt uneori scapate din vedere de catre oamenii de afaceri.
In plus, cursurile de la Reims Management School includ si subiecte actuale precum studiul problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul de lux, afectat de criza economica. In... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 08:00
Diploma de MBA a devenit o conditie obligatorie pentru orice manager de top, iar romanii au inceput sa inteleaga foarte bine acest lucru. Mai mult decat atat, exista o deschidere tot mai mare din partea companiilor privind investitiile in programe MBA pentru agajatii lor de top, sustine Adriana Dutescu, Director al Bucharest School of Management, intr-un interviu acordat Bloombiz. Asigura MBA-ul un job de varf in conditiile actuale ale pietei muncii?
Acum cativa ani, un program de MBA era un diferentiator pe piata muncii – un absolvent al unui astfel de program avea un atu in fata altor candidati. Astazi, absolvirea unui program de MBA este un lucru obligatoriu pentru orice top manager sau antreprenor.
Perioada in care afacerile se faceau dupa ureche s-a incheiat; acum nu ne mai putem permite sa gresim sau sa facem experimente, in afaceri, pentru ca pretul este prea mare. Cunostintele insusite in cadrul unui astfel de program ofera cadrul necesar administrarii afacerilor in mod profesionist, calculat si asumat.
Care este perceptia romanilor asupra acestui tip de educatie?
Romanii sunt un public foarte educat; ei cunosc foarte bine avantajele unui program de MBA si se informeaza permanent asupra ofertei existente pe piata din Romania dar si din strainatate. In ultimii ani, oferta de pe piata romaneasca s-a diversificat foarte mult, ceea ce este un indiciu ca piata poate sa absoarba noi oferte.
In ceea ce priveste cursantii programului de MBA Romano-Canadian,... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:44
Orice facultate, masterat sau doctorat trecute in CV palesc in fata unui MBA. Titlul de "Master of Business Administration" este ravnit de orice manager si mai ales de cei care isi doresc sa ajunga pe un astfel de post. Dar, din cauza costurilor prohibitive, nu multi reusesc sa intre pe bancile scolilor de business. In timp ce unele MBA-uri costa cat jumatate de apartament (20.000 - 30.000 de euro), exista si oferte tentante care pornesc de la 4.400 de euro.In prezent, avem aproape 4.000 de manageri care au absolvit programe de MBA in Romania. Din pacate, chiar daca scolile de business sunt mai numeroase comparativ cu anii trecuti, numarul cursantilor a scazut.
"Numarul participantilor la programele MBA a scazut cu aproximativ 30% in ultimii ani", a declarat pentru Bloombiz Mihaela Matei, Senior HR Consultant. Matei crede ca acest lucru se datoreaza scaderii bugetelor companiilor.
"Cand o companie doreste sa-si micsoreze cheltuielile, primul lucru din care taie este bugetul de training", mai spune consultantul.
Fie ca este platit din propriul buzunar sau din bugetul angajatorului, un MBA aduce beneficii atat absolventului, cat si companiei in care lucreaza. Iar pe masura ce programul este mai eficient si mai complex, transformarea managerului este mai evidenta.
Ce castigi in urma unui MBA?
"Cea mai importanta valoare adaugata pe care un MBA o aduce atat absolventului, cat si companiei in care activeaza, este perspectiva", a declarat pentru Bloombiz Oliver Olson,... mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 16:09